Grundfakta

Media (141 st)

Originaltitel Trötte Teodor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-08-31

Medverkande

Valdemar Dalquist
Teodor Hörneman, rentier

Karin Swanström
Rosa Hörneman, Teodors hustru, miljonärska

Håkan Westergren
Bertil Hörneman, Teodors fosterson

Brita Appelgren
Britta Kronfeldt, balettdansös och sångerska

Fritiof Billquist
adjunkt Ivar Camillus

Maritta Marke
Laura Camillus, Ivars hustru

Visa alla medverkande

Handling

På Kungliga Välfärdsdepartementet, kommittén för tonkonstens befrämjande, härjar influensan svårt. Chefen tänker gå hem och lägga sig men han kan inte få någon vikarie för alla...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Siglon): "Är pjäsen eller filmen Trötte Teodor roligast? Det är ganska svårt att avgöra. De äro uppbyggda enligt helt olika schema. I pjäsen bestiger man med ens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Förtexter

Medverkande

Valdemar Dalquist Teodor Hörneman, rentier
Karin Swanström Rosa Hörneman, Teodors hustru, miljonärska
Håkan Westergren Bertil Hörneman, Teodors fosterson
Brita Appelgren Britta Kronfeldt, balettdansös och sångerska
Fritiof Billquist adjunkt Ivar Camillus
Maritta Marke Laura Camillus, Ivars hustru
- Ej krediterade:
Rune Carlsten Isaac Mosesson, pantlånare
Gucken Cederborg Sarah Mosesson, Isaacs hustru
Anna-Lisa Baude Frida, jungfru hos Hörnemans
Ragnar Widestedt bov
Bengt-Olof Granberg bov
Artur Cederborgh portier på Hotel Babylon
Sune Holmqvist Kalle, piccolo
Bertil Brusewitz poliskommissarien
Harry Ahlin poliskommissariens biträde
Carl Deurell chef för Kungl. Välfärdsdepartementets kommitté för tonkonstens befrämjande
Algot Gunnarsson teaterdirektör
Richard Lindström teaterregissör
Gösta Gustafson Andersson, vaktmästare på Kungl. Välfärdsdepartementet
Knut Lambert Carl Mild, ordförande i föreningen De Barmhärtiga Samariterna
Sven Jerring hallåmannen (endast röst)
Yngwe Nyquist restaurangdirektören
Eric Abrahamsson en restauranggäst
Paul Hagman restaurangvaktmästaren
Julia Cæsar kontorist på Kungl. Välfärdsdepartementet
Frithiof Hedvall Anderberg, Teodors vän
Arvid Petersén en italiensk tenor
Sven Maister en journalist från Morgonposten
Sigge Fürst en skuggprofil i dörren till restaurangen
Hugo Jacobson en tjänsteman på De Barmhärtiga Samariterna
Disa Gillis en dam som tilldelas hotellrum av portiern
Erik Forslund en kypare
Tage Almqvist restauranggäst som ger Britta en kyss på hand
Georg Fernquist restauranggäst som ger Britta en kyss på hand
Folke Helleberg restauranggäst
Gustaf Edgren restauranggäst

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Établissements Jacques Haïk
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1931 (Sverige)
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

På Kungliga Välfärdsdepartementet, kommittén för tonkonstens befrämjande, härjar influensan svårt. Chefen tänker gå hem och lägga sig men han kan inte få någon vikarie för alla är sjuka. Till slut bestäms att andre vice suppleanten kan användas och det är en viss rentier Teodor Hörneman, som står under toffeln hemma hos makan och millionärskan Rosa.

Rosa är just nu upprörd över att systersonen Bertil Hörneman förlovat sig med en dam i baletten, Brita Kronfelt, som söker stipendier för att utbilda sin röst. När hon inte lyckas med detta går hon personligen upp till kommittén för tonkonstens befrämjande och träffar vikarierande chefen Teodor Hörneman, som egentligen inte har pengar kvar på sina anslag men som ger henne pengar privat för röstutbildningen, dessa slantar har han fått genom att pantsätta fruns pärlcollier. Maken Teodor måste tjäna in pantsumman genom att vara hovmästare på restaurang-Hotell Babylon om nätterna och döljer detta genom att låsa dörren till sitt privata sovrum hemma och spela en grammofonskiva med snarkningar som repeteras hela natten. Men på dagarna uppträder han oerhört sömnigt, blir med andra ord "Trötte Teodor" på grund av nattvaket.

Fru Rosa intresserar sig för social hjälpverksamhet och ingår som lekmannamedhjälpare i något kallat De Barmhärtiga Samariterna, föreningen för stöd åt fysiskt och moraliskt hjälpbehövande. Här sänder man ut henne på nattjänstgöring, vilket hon hemlighåller för maken Teodor, som hon är mycket sträng mot och som hon låter redovisa vartenda öre han får av henne. En judisk pantlånare, Isaac Mosesson, som lånat ut pengar på halsbandet vill ha förfallen ränta betald annars drar han in panten.

Det blir en välgörenhetsbal på Babylon och pantlånarens fru Sarah sätter på sig halsbandet och går med maken på festen, där halsbandet råkar bli stulet. På festen uppträder Brita och sjunger en vals komponerad av Bertil. Hon har bokat rum nr 6 för att vila i, men en överförfriskad adjunkt Camillus har trott att 6 var hans rum 66 och gått till sängs där. Han ber hovmästare Teodor lämna återbud till en bjudning, varför Teodor säger att han är allvarligt trafikskadad, och han måste förbinda Camillus för att det skall verka övertygande.

Men man förbinder Teodor i stället. Rosa sänds ut att sitta sjukvakt vid hans sida och börjar dricka den champagne som råkar stå i rummet. Hon vakar över vad hon tror är Camillus, men i själva verket är det maken Teodor. Efter en del förvecklingar tvingas Teodor spela skyltdocka. Tjuvarna lägger halsbandet för tillfällig förvaring i skyltdockan Teodors innerficka. Han låter sedan en springpojke gå till Mosesson och kräva 3.000 kr som Mosesson utlovat i hittelön för halsbandet. Med dessa pengar löser Teodor ut halsbandet för 1.400 kr. Rosa är nu mycket ångerfull när hon kommer hem från hotell Babylon och går med på att Bertil och Brita gifter sig. Hon säger till Teodor att hämta hennes pärlcollier (värd 10.000 kr) och överlämna den som bröllopspresent åt Brita.

Censur / granskning

Censurnummer 46649
Datum 1931-08-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2020 meter
Kommentar (kopiornas längd varierar mellan 2044 meter och 2038 meter)


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2044 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Siglon): "Är pjäsen eller filmen Trötte Teodor roligast? Det är ganska svårt att avgöra. De äro uppbyggda enligt helt olika schema. I pjäsen bestiger man med ens förväxlingskarusellen, och sedan lever resten av lustspelet på dörrspring och lustigt turnerad situationskomik. I filmen måste man bättre förbereda poängerna genom att timra upp en hållfast intrig kring dem. Det tar en stund, men sedan håller filmen sig nog i nivå med scenstycket i fråga om fyndigt presenterade episoder. Cederstrand-Edgren äro ett par goda parhästar, som länge ha gått sida vid sida och som känna varandra väl. De komplettera varandra också förträffligt.

Nu har det antagligen inte varit meningen att åstadkomma något uppseendeväckande med Trötte Teodor, utan den får väl tas som ett litet intermezzo mellan Rhudininslagen. Den framträder inte heller med några pretentioner, och därför tycker man om den. Trots att historien är rena struntet och att den inte ens är alldeles genomarbetad. I berättelsen framträda emellertid några mycket markanta typer, och de ha av författare och regissör försatts i så pass roliga situationer, att publiken håller humöret uppe och har verkligt nöje av filmen."

StT (Robin Hood): "Trötte Teodor är tänkt och formad som en s k 'publikfilm' och 'kassafilm' och undandrar sig därför all annan kritik än kassarapporterna. Bli dessa feta har Teodor gjort sin plikt och kan gå in i den eviga glömskan.

Här följer intet omdöme bara en karakteristik. Filmen går i pajklass, dvs kulmen nås när personerna kasta gräddtårtor i ansiktet på varann. En mycket rolig effekt, som man varje vecka skrattar åt på den förträffliga Londonbiografen.

Trötte Teodor själv spelar mindre roll, hans trötthet har ej utnyttjats grundligare. Överhuvud har ämnet ej kramats på sina möjligheter, men har hållit sig på den läckra tårtans gräddiga yta. Som vanligt i svensk film har man åstadkommit en elegant och prydlig yta -- och ingenting mer.

Karin Swanström är full av sötaste champagne -- en roll som hon alltid spelar con amore -- Brita Appelgren sjunger och dansar bra, nykomlingarna Fritjof Billquist och Maritta Marke äro fynd. Bra bildfoto med rörlig kamera, och dåligt ljudfoto.

Man varför tala alla så uppstyltat?"

GHT (osignerad): "Men man kan knappast säga, att de enskilda goda prestationerna hopsummerade förmått frambringa en som helhet god film. Stycket är ett substitut för teater och i en konkurrens med sådana avsikter uthärdar ingen filmen. Film skall vara film, och den har inom sin sfär lika stora möjligheter som teatern inom sin. Man skall låta detta vara detta. Det är märkvärdigt att denna enkla sanning skall ha så svårt att vinna erkännande."

Kommentar Svensk filmografi

I samarbete med det franska bolaget Films Jacques Haïk spelade man samtidigt in en fransk version av Trötte Teodor. Den fick titeln Service de Nuit. Rollbesättningen var till stor del fransk, inspelningspersonalen både fransk och svensk. Om inget annat anges avser namnuppgifterna i hårdfaktadelen båda versionerna.

Filmens manus av Sölve Cederstrand baseras på teaterpjäsen "Der m$e Theodor" skriven av Max Neal (1865-1941) och Max Ferner (1881-1940) och som sannolikt hade tysk urpremiär 1913. På Vasateatern i Stockholm hade den premiär som "Trötte Teodor" den 12 dec. 1914. I Sverige fick den ännu en filmupplaga, denna gång med Max Hansen i titelrollen och med Anders Henrikson som regissör på Europa Film 1945. I Tyskland har den filmats åtminstone tre gånger, 1918, 1936 och 1957.

Förlaga

Originaltitel Der müde Theodor: Schwank in 3 Akten (Pjäs)
Författare Max Neal
Max Ferner


Inspelning

1931-03-02 1931-04-16
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1931-08-31 Palladium Stockholm Sverige 75 min
Urpremiär 1931-08-31 Palladium Stockholm Sverige 75 min
Annan visning 1932-04 Folies Dramatiques Paris Frankrike
TV-visning 1985-12-08 TV2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jag är blott en stackars kvinna
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Eric Roos (1931)
Karl-Ewert (1931)
S.S. Wilson (1931)


Originaltitel Fjorton år tror jag visst att jag var
Textförfattare Henrik Lilljebjörn


Originaltitel Hab' ich nur deine Liebe. Ur Boccaccio
Kompositör Franz von Suppé (1879)
Textförfattare Richard Genée (tysk text 1879)
Carl Gustaf Michal (svensk text 1879)
Friedrich Zell (tysk text 1879)
Sångare Helga Görlin (dubbar Brita Appelgren)


Originaltitel Köp hjärtan
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare S.S. Wilson (1931)
Sångare Helga Görlin (dubbar Brita Appelgren)
kör (repris)
Framförs av Sune Holmqvist (repris - visslas)


Originaltitel Wenn du meine Tante siehst
Kompositör Rud Nelson
Textförfattare Karl Gerhard (svensk text 1925)
Rudolf Schanzer (tysk text)
Ernst Welisch (tysk text)


Originaltitel Orphée aux enfers. Uvertyr
Kompositör Jacques Offenbach (1858, reviderad 1874)


Originaltitel En juvel i Mälardrottningens krona
Kompositör Helge Lindberg (1931)
Textförfattare Karl-Ewert (1931)


Originaltitel Who Were You With Last Night?
Kompositör Fred Godfrey (1912)
Mark Sheridan (1912)
Textförfattare Ernst Rolf (svensk text 1918)
Fred Godfrey (engelsk text 1912)
Mark Sheridan (engelsk text 1912)


Ämnesord

Bal
Berusning/sprit
Dansös/balett-
Hotell
Hovmästare
Influensa
Judar
Musikstuderande
Nationella minoriteter, judar
Pantlånare
Pärlhalsband
Schlagerkompositör
Stölder
Välgörenhet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1997


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2109


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2109


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2109


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TRÖTTE TEODOR


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TRÖTTE TEODOR
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TRÖTTE TEODOR
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TRÖTTE TEODOR
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lustspel för filmen av Sölve Cederstrand och Gustaf Edgren efter en främmande idé.
Omfång Ca 80 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?