Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Gabbeh
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-07-17

Medverkande

Abbas Sayah
farbrodern

Hossein Moharami
den gamle mannen

Rogheih Moharami
den gamla kvinnan

Handling

Gabbeh är namnet på en speciell typ av matta som görs av kvinnor i den nomadiska Ghashgai-stammen i sydvästra Iran. Just en sådan matta kommer flytande i bäcken och ett äldre par tvistar...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Abbas Sayah farbrodern
Shaghayegh Djodat Gabbeh
Hossein Moharami den gamle mannen
Rogheih Moharami den gamla kvinnan

Bolag

Produktionsbolag Sanayé Dasti d'Iran
MK2 Productions SA
Distributör i Sverige (35 mm) Willmar Andersson Film AB 1998

Handling

Gabbeh är namnet på en speciell typ av matta som görs av kvinnor i den nomadiska Ghashgai-stammen i sydvästra Iran. Just en sådan matta kommer flytande i bäcken och ett äldre par tvistar om vem som ska tvätta den. Kvinnan grubblar över mönstret föreställande en ung man och kvinna som rider iväg på en häst. Den unga kvinnan, Gabbeh, framträder inför dem. Hon har vävt mattan och berättar att kvinnorna väver in saker ur sina egna liv och vad som händer i naturen.

Gabbeh är kär i en ung man som följer stammen per häst. Hennes far förbjuder henne att gifta sig tills hennes farbror funnit sig en fru och gift sig. För det andra måste hon vänta tills hennes mor fött ännu ett barn. När detta inträffat måste hon ändå vänta tills hennes försvunna syster, som är ute i bergen för att leta efter en kringflackande get, återvänt. Systern dör. Trött på att vänta följer Gabbeh farbrorns råd; att rymma med den unge mannen.

I en parallellhistoria vill den gamle mannen, som blivit betagen i Gabbeh, att kvinnan rymmer med honom. Hon fortsätter att berätta sin historia som utvecklar sig till ett mångtydig slut: Gabbehs far förföljer henne och älskaren, skott avfyras, och stammen får veta att älskaren är död. Men Gabbeh berättar för den gamle mannen att detta var ett knep för att försäkra sig om att den yngre systern inte skulle följa i hennes spår. Plötsligt är Gabbeh borta och bara mattan som berättat historien finns kvar.

Censur / granskning

Censurnummer 135489
Datum 1998-07-13
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 1993 meter
Kommentar Aktlängder: 581-532-562-318


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 1998-07-17 Fågel Blå Stockholm Sverige 73 min
TV-visning 1999-07-04 SVT1 Sverige 70 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1985


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Dia 2
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?