Grundfakta

Media (185 st)

Originaltitel Falska miljonären
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-10-26

Medverkande

Fridolf Rhudin
Fridolf F. Johnson, sekreterare

Zarah Leander
Marguerite Lebon, äventyrerska

Ingert Bjuggren
baronessan Brita Gyllenblad

Håkan Westergren
Fridolf J. Johnson, miljonär

Erik "Bullen" Berglund
poliskommissarie Wiman

Annalisa Ericson
Anna-Lisa Blomkvist, tjänsteflicka hos Gyllenblads

Visa alla medverkande

Handling

Amerikabåten är på väg till Göteborg. Ombord finns dels den svenskamerikanske miljonären Fridolf F. Johnson från Detroit (Håkan Westergren) och hans manlige sekreterare med samma namn...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Men uppslaget bär tydligen inte en hel film. Man har därför blandat in en kriminalintrig, som i början är enkel men i slutet rent förfärlig. Över huvud taget...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Fridolf Rhudin Fridolf F. Johnson, sekreterare
Zarah Leander Marguerite Lebon, äventyrerska
- Ej krediterade:
Ingert Bjuggren baronessan Brita Gyllenblad
Håkan Westergren Fridolf J. Johnson, miljonär
Erik "Bullen" Berglund poliskommissarie Wiman
Annalisa Ericson Anna-Lisa Blomkvist, tjänsteflicka hos Gyllenblads
Weyler Hildebrand bov (namnet Weyler förekommer ej i filmen)
Olav Riégo bov (namnet Dacapo förekommer ej i filmen)
Sture Lagerwall journalisten på båten
Knut Lambert baron Gyllenblad, Britas far
Emma Meissner baronessan Gyllenblad, Britas mor
Gösta Lycke hovmästare på hotellet
Ludde Juberg barberaren
Sigge Fürst poliskonstapeln som griper Fridolf II
Tor Borong poliskonstapel som griper Fridolf I
Yngwe Nyquist poliskonstapel som griper Fridolf I
Axel Lagerberg poliskommissarien som förhör Fridolf I på polisstationen
Artur Cederborgh båtpassagerare som frågar om någon sett hans dotter
Ragnar Klange båtpassagerare i däckstol
Richard Lindström fartygskaptenen
Karin Granberg mörkhårig kvinna i däckstol
Alice Carlsson ljushårig kvinna i däckstol
Anna-Lisa Berg båtpassagerare utanför Fridolfs hytt
Kotti Chave båtpassagerare i mörk kostym på däck
Georg Fernquist polisen som utfärdar häktningsordern
Dagmar Olsson kvinna i trängseln utanför Grand Hotell
Per Hugo Jacobsson man i trängseln utanför Grand Hotell
Bengt-Olof Granberg man i trängseln utanför Grand Hotell/man i hotellbaren
Greta Strömberg gäst i hotellbaren
Carl-Harald poliskonstapel utanför Grand Hotell
Harald Wehlnor poliskonstapel utanför Grand Hotell
Eivor Engelbrektsson ung kvinna i trängseln utanför Grand Hotell
Paul Hagman hovmästare på hotellet
Helge Andersson hotelluppassare
Sune Holmqvist den sjungande hotellpojken
Josef Brandstedt trombonisten i hotellorkestern
Palla Östling banjospelaren i hotellorkestern

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Établissements Jacques Haïk
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1931
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Amerikabåten är på väg till Göteborg. Ombord finns dels den svenskamerikanske miljonären Fridolf F. Johnson från Detroit (Håkan Westergren) och hans manlige sekreterare med samma namn (Fridolf Rhudin). Miljonären håller sig dold i sin hytt med sekreteraren och visar sig inte ute på däck. En journalist anländer ute till havs per flygplan och ber om en intervju, vilket miljonären vägrar att gå med på. Journalisten förkläder sig till steward, sätter på sig en dold kamera (en spionkamera) i knapphålet, tar sig in med en té-bricka och fotograferar fel person -- sekreteraren.

Miljonären och sekreteraren beslutar att byta identitet. När de kommer till Grand Hotel i Stockholm spelar Håkan Westergren sekreteraren och Fridolf Rhudin miljonären. Den internationella äventyrerskan Marguerite Lebon finns lurpassande på hotellet med två handgångna skurkar, Weyler och Dacapo. Hon skall få miljonären att kompromettera sig och sedan pressa honom på pengar. Hon tar sig in i hans badrum, klär av sig naken och ställer sig i duschen. Fridolf kommer in och ser hennes nakenhet genom en råglasskiva. Hon låtsas vara överraskad och upprörd och påstår att det är hennes badrum -- hon har rummet intill.

Detta leder till att den bortkollrade Fridolf och hon träffas i ett chambre separée samma kväll. Hon häller i honom såpass mycket sprit att han friar till henne. Frieriet inspelas av Weyler och Dacapo som finns i nästa rum med ett graververk för en grammofon med lackskivor. De lyssnar på samtalet med lurar. Fridolf föreslår att hon skall följa med till USA, men denna gång skall de åka tåg så slipper han bli sjösjuk.

Utanför Grand har Håkan kontaktats av unga adliga Brita Gyllenblad, vars mamma, baronessan Gyllenblad på Granholma slott, vill bjuda hem miljonären Johnson för att eventuellt kunna ordna ett giftermål med den motvilliga Brita för att reparera släktens dåliga finanser. Håkan lovar beskydda Brita. I Marguerites "rövarkula" i en förortsvilla diskuterar hon sin strategi med sina handgångne män samt lyssnar på Fridolfs frieri på lackskivan. Hon får veta att miljonären Johnson farit till Granholma slott och till giftasvuxna Brita Gyllenblad. Av denna anledning skyndar hon dit i sin sportbil och lyckas trassla till det för Fridolf med att spela upp grammofonskivan med frieriet för Brita och baronessan.

Håkan och Fridolf återvänder till Grand Hotel och Fridolf ger sig ut där Marguerite snappar upp honom och för honom till sin villa med de två skurkarna Weyler och Dacapo som börjar ett livligt slagsmål med honom. På Grand Hotel misstänker polisen att Håkan gjort sig av med "miljonär Johnson" och man efterlyser Fridolf på plakat med hans bild. Fridolf är nu fastkedjad i Marguerites fängelsehåla. Han roar sig med buktaleri, vilket förvirrar Weyler som befriar honom från bojorna. Fridolf lyckas snara och binda Dacapo. Marguerite har tröttnat på bovarna och deras blodtörst, så hon förmår Fridolf att låta henne fly i hennes eget sportflygplan.

Intrigen trasslar till sig och både Håkan och Fridolf hamnar hos polisen. Samtalet med poliskommissarien blir invecklat för denna person (Bullen Berglund) är ytterst intresserad av matlagning. En advokat uppenbarar sig och meddelar att betjänten (Fridolf) ärvt 19 miljoner dollar. Detta gläder tjänsteflickan Anna-Lisa från Granholma slott som under senare delen av filmen förälskat sig i Fridolf. Två par, Håkan och Brita samt Fridolf och Anna-Lisa har funnit varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 48101
Datum 1932-09-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2119 meter


Censurnummer 46961
Datum 1931-10-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2460 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade från 2442 till 2466 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2466 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Men uppslaget bär tydligen inte en hel film. Man har därför blandat in en kriminalintrig, som i början är enkel men i slutet rent förfärlig. Över huvud taget degenererar filmen snabbt, och inläggen med Bullens pratande om mat o dyl innebära tydliga fattigdomsbevis.

Degenerationen är för övrigt det enda snabba i filmen. Falske miljonärens största fel är den långsamma takten. Det pratas oändligt, särskilt Ingert Bjuggren, ur vars mun det kommer ett ord i dag och ett ord i morgon. Vilket är regins fel. Regin är över huvud taget egendomlig: filmen bits av ideligen, handlingen kastas hit och dit, vilket alltid verkar valhänt i ljudfilm.

Oscar Rydquist, dialogförfattaren, räddar vad som räddas kan. De skratt som då och då friska upp salongen äro hans eller Rhudins förtjänst. Därför tycker man att Rydquist borde ha protesterat mot en del ingredienser i filmen. Han står dock med sitt goda namn som en av manuskriptbearbetarna.

Zarah Leander förtjänar beröm för sin vackra uppenbarelse, som gör sig ännu bättre i film än på teatern. Samt för sin vackra talröst. Sången däremot gör mindre effekt."

SvD (Siglon): "För ett par veckor sedan tillät jag mig att i visst sammanhang efterlysa en ny Fridolf Rhudin. En Fridolf, som inte höll sig på folklustspelets nedersta trappsteg utan sökte kliva ett stycke uppåt, förnya sig eller åtminstone bli mångsidigare. Falska millionären presenterar just en sådan Fridolf. Men då man ser honom i den nya miljön, tänker man: Låt honom återvända till naturen. Där gör han sig bäst i all sin friska ursprunglighet. Naturligtvis är Rhudin rolig även här. Han har fått replikerna tillrättalagda -- av Oscar Rydqvist? -- för sin egen speciella vokabulär, och så snart han har något att säga, faller publiken i skratt. Ty han gör det på sitt eget knipsluga, oefterhärmliga manér. Men Rhudin har denna gång inte haft sin vanliga omdömesgilla regissör Edgren till hands, och det har varit olyckligt både för honom och Svensk Filmindustri. Det är inte roligt att se honom älska Zarah Leander och ännu mindre roligt att se, hur hans kärlek besvaras.

Falska millionären är emellertid i sig själv en omöjlig sak, och den kan inte Rhudin rädda. Vad filmen hade blivit utan honom vill man inte ens tänka på. Den skall väl föreställa något slags äventyrslustspel. Tekniskt sett kan man inte anmärka på den. Stockholmsbilder ha lagts in för att lätta upp det hela, och bildväxlingen går med en rutsch, så att man knappast hinner följa med. Men den ger åtminstone illusion av rörlighet. Historien om millionären och hans sekreterare som byta skepnad, väcker för övrigt vemodsblandade minnen från otaliga tidigare och lustigare varianter på samma tema. Som detta här turnerats, blir det ryckigt och slängigt utan konsekventa linjer. Manuskriptet av Paul Merzbach är svagt i sig självt, och regissören Paul Merzbach har inte gjort någon märkbar insats för att bättra på det hela.

Zarah Leander gör här sin filmdebut. D v s om man söker glömma något som spelades fram förra säsongen och hette Dantefilmen. Hon talar behagligt och bra och sjunger dessutom en kuplett, som går rätt spårlöst förbi. Men rollen är för obetydlig för att hon skall kunna göra något deciderat intryck, och man saknar närbilder av henne. Håkan Westergren är den hurtige pojken och Ingert Bjuggren den söta ingenuen, och dessutom finns det en hel del kända och pålitliga namn ur teatervärlden med i spelet."

Kommentar Svensk filmografi

Samtidigt med den svenska versionen inspelades en fransk version. Om inget annat sägs gäller namnuppgifterna i uppslagsposten båda versionerna.

Om man jämför de publicerade rollistorna av de två versionerna finner man inga gemensamma skådespelare. Det är ingen garanti för att det inte finns statister och biroller som uppenbarar sig i bägge.

Förlaga

Originaltitel Le jeux de l'humour et du hasard (Berättelse)
Författare Henry Verdun


Inspelning

1931-07 1931-08-26
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
utanför Grand Hotell Stockholm Sverige
Strömparterren Stockholm Sverige
Blockhusudden Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1931-10-26 Palladium Stockholm Sverige 90 min
1931-10-26 Skandia Uppsala Sverige 90 min
1931-10-26 Röda Kvarn Örebro Sverige 90 min
TV-visning 1991-06-18 TV2 Sverige 86 min
1995-01-10 TV2 Sverige 86 min
1997-10-31 SVT1 Sverige 86 min
2001-01-29 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1931-10-26 Palladium Stockholm Sverige 90 min
1931-10-26 Skandia Uppsala Sverige 90 min
1931-10-26 Röda Kvarn Örebro Sverige 90 min

Musikstycken

Originaltitel Blicken är kvinnans invit
Kompositör Henry Verdun
Textförfattare S.S. Wilson (svensk text 1931)
Sångare Zarah Leander


Originaltitel Ich küsse Ihre Hand, Madame
Kompositör Ralph Erwin (1912)
Textförfattare Gösta Stevens (svensk text 1928: Då kysste jag er hand, madame)
Sam M. Lewis (engelsk text 1928 "I Kiss Your Hand, Madame")
Joe Young (engelsk text 1928 "I Kiss Your Hand, Madame")
Fritz Rotter (tysk text 1912)
Ninita (svensk text 1948: Jag kysser Eder hand, Madame)
Sångare Fridolf Rhudin (här texten: Då kysste jag Er hand, madame)


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)
Sångare Fridolf Rhudin


Originaltitel Still ruht der See
Kompositör Heinrich Pfeil (1879)
Textförfattare Heinrich Pfeil (tysk text 1879)


Originaltitel Finns det nå'n som heter Greta?
Kompositör Otto Herrman (1931)
Textförfattare Svante Lundh (1931)


Originaltitel Il barbiere di Siviglia. Uvertyr
Kompositör Gioachino Rossini (1816)


Originaltitel Burlesque
Kompositör Hans May


Originaltitel Desto vackrare blir jag
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Karl Gerhard (1931)


Originaltitel De' sörjer Jonsson för
Kompositör Helan
Textförfattare Fritz Gustaf


Originaltitel Sluta när det smakar som bäst
Kompositör John Kåhrman
Textförfattare Ragnar Widestedt


Originaltitel Le tango de Paris
Kompositör Henry Verdun


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

Advokater
Avlyssning
Grammofon
Journalist
Kamera/spion-
Miljonärer
Oceanångare
Polis
Sekreterare/manlig
Slagsmål
Utpressning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2401


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2402


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2402


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2402


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FALSKA MILLIONÄREN millionären
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Einar Forseth


Affischtitel FALSKA MILLIONÄREN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FALSKA MILLIONÄREN
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FALSKA MILLIONÄREN med Fridolf Rhudin och Zarah Leander
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Miljonären.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?