Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel I slagbjörnens spår
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-12-26

Handling

Johan Utterström framträder i ett ljudfilmat avsnitt inspelat i ateljé och presenterar filmen: Han har bott 21 år i Kanada och återvände sedan hem till sin broder, den berömde...

Visa hela handlingen

Press

DN (osignerad): "Filmen, som kallats I slagbjörnens spår är förresten den största överraskning som svensk film kommit med under de senaste åren. Den är faktiskt lika spännande som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Bröderna Utterström
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1931

Handling

Johan Utterström framträder i ett ljudfilmat avsnitt inspelat i ateljé och presenterar filmen: Han har bott 21 år i Kanada och återvände sedan hem till sin broder, den berömde skidlöparen, Sven Utterström i Boden, där han berättade om Kanadas stora möjligheter för en jägare. Därefter bekostade Svenska Skidförbundet en resa för Sven för att skaffa sig kondition och vänja sig vid det amerikanska klimatet före Olympiska Vinterspelen i Lake Placid i USA 1932. Bröderna Utterström for till Seattle i nordvästra USA och organiserade en expedition in i British Columbia i sydvästra Kanada, och for utefter Canoe River och Klippiga Bergen i maj 1930. Mellanbrodern Edvin följde med (troligen är han en av fotograferna). Man färdades utefter floden i en flatbottnad eka och såg omedelbart delar av Kanadas rika djurliv. En älg stod långt ute i vattnet, den attackerades av expeditionens hundar och sparkade ihjäl en av dem. Bröderna träffade en svenskamerikansk trapper, Eric Svensson, som visar hur han med sax tagit två bävrar och en bisamråtta.

Expeditionen stannade ett slag i Svenssons timmerstuga och därifrån studeras traktens stengetter, renar, ripor och jordekorrar. En svartbjörn passerar med sin unge. En puma skjuts. Bröderna tar sig an två unga berguvar. Men letar efter grizzlybjörn och ser klösta trädstammar men ingen grizzly.

Trots att det är barmark nere i dalarna uppstår snölaviner utefter bergsluttningarna. Man filmar hur snön vräker ner utefter en dal ungefär som forsande vatten i ett magnifikt snöskred.

Efter ett besök i Seattle där man förbereder en ny expedition, denna gång medtagande Johans fru, Gertrud, utgår man från Hazleton i British Columbia och inriktar sig på Skeena River som rinner ut i Stilla Havet. Fem klövjelastade hästar är med och bär utrustningen. Efter en del laxfiske kommer man till en indianby med totempålar och träffar en "björnriven" gammal man samt köper en svartbjörnsunge som döps till Sandy. Efter ytterligare färder, där Sandy bl a infångar och äter en jordekorre och där man ser vildrenar och stengetter, spårar man en grizzly som man skadskjuter och därefter nedlägger följande dag och övernattar i skinnet. Denna grizzly har då hunnit slå ihjäl björnungen Sandy. En ripa visar sig ha guld i krävan (eller muskelmagen) och man vaskar fram lite guld ur marken. Man ser ytterligare ren och älgar och återvänder till civilisationen.

Censur / granskning

Censurnummer 47262
Datum 1931-12-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2405 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade från 2063 till 2188 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2405 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (osignerad): "Filmen, som kallats I slagbjörnens spår är förresten den största överraskning som svensk film kommit med under de senaste åren. Den är faktiskt lika spännande som vilken rafflande äventyrsfilm som hälst och står på samma nivå som de bästa utländska naturfilmer som upptagits under de senare åren. Såvida den rent av inte är ännu bättre. Det fotografiska arbetet är rent av förbluffande välgjort, allrahälst om man tar i betraktande att det inte är några yrkesmän som arbetat bakom kamerorna, utan rena amatörer. Inramningen till filmen är grandios med fjäll och snövidder, brusande alpbäckar och gigantiska klippformationer. Nästan varje scenbild är som en tavla och en mycket vacker tavla. Här ligger både Dahlquist och Åkesson i lä."

StT (Beson): "Ståtliga filmtyper, dessa tre amatörer Utterström! Inte av den vanliga, finkammade sorten. Men det ligger något av villebrådets egen spänst över deras vältrimmade kroppar: när de vada över strida forsar, vigt klättra i berg och träd och med bössa i hand följa slagbjörnens spår. Ingenting av ateljédamm -- men naturens eget snöskred kunde inte filmens durkdrivna teknici ha gjort mera verkningsfull. Och fotograferingen är utmärkt.

Kanske skulle naturberättandet ha blivit lite långt i längden om inte Sandy funnits till: en liten björnunge, som kan konkurrera med branschens största humorister i kvick skämtsamhet."

SvD (Eveo): "Delvis är den, för att härstamma från amatörhänder, utmärkt fotograferad. Men den innehåller också detaljer, som aldrig tidigare fästs på en filmremsa. Dit hör exempelvis ett med frejdigt mod upptaget, imponerande snöskred i fjällen. Naturbilder växla annars med spännande jaktskildringar, underhållande björnintermezzon och fiskescener, som komma det att vattnas i munnen på varje amatör av spöet. Denna i Nordamerika upptagna film har för övrigt stora möjligheter att starkt tilltala svenska åskådare. Landskapet påminner rätt mycket om Norrland, låt vara att det är vildare, ödsligare och jungfruligare. Men dessutom befolkas det tydligen i övervägande grad av svenskar. När familjen Utterström påträffar en storfiskare, så heter han förstås Svensson, och när de uppsökas av en guldgrävare, som fått sin proviant uppäten av grizzlies, så befinnes han naturligtvis lyda namnet Pettersson."

Kommentar Svensk filmografi

Nils Linnman (Sveriges Radio), Pelle Palm (Skansen), Anders Bjärvall, Edvin Nilsson, Robert Franzén, efter att ha sett filmen 30 januari 1976:

"Detta är en unik film som visar ett Kanada som nu säkert är förändrat. Det är en intressant dokumentering av deras sätt att färdas, vilken utrustning man släpade med sig på den tiden, hur tälten såg ut, samt detaljer som den väldiga stocksåg man släpade med sig. Jämför detta med dagens lätta utrustning för campare.

Intressant var även detta med själva jagandet. Det är ovanligt att i samma bild få in jägare och hans villebråd och se den dödande kulan träffa. Skjutandet av puman är säkert en mycket ovanlig filmscen.

Bröderna bör ha en eloge för deras sätt att filma trots att de är amatörer. De drar sig inte för några strapatser och de får fram kameran när det händer någonting, t ex under snöskredet. Ganska få scener är arrangerade -- det gäller mest bilder där de spanar och tittar fram bakom stenar etc, annars är allting mycket naturligt. Detta material är fortfarande helt visningsbart."

Sven Utterström (född i Överluleå 1901) var sin tids store långdistanslöpare på skidor, vann 1922 SM i skidor på 30 km och vann samma SM ytterligare tre gånger. Vasaloppet vann han 1925 och delade förstaplatsen 1928 med P. E. Hedlund. Han segrade i Holmenkollens 50 km 1929 och 1930, samt vann 18 km i Lake Placid 1932 -- något år efter inspelningen av filmen I slagbjörnens spår.

Johan Utterström (utdrag från hans artikel i SFs annonstips 1932): "Då jag efter 21 års vistelse i Nordamerika besökte mitt barndomshem i Norrland och visade Sven, min yngste broder, några fotografier från mina jaktexpeditioner i Kanada, blev han mycket intresserad och uttryckte en önskan att få följa med mig på en björnjakt. När det blev bestämt av Svenska Skidförbundet att Sven skulle deltaga i Olympiska Spelen 1932 och det sålunda yppades ett tillfälle för honom att resa till Amerika gjorde vi slag i saken. Efter tre veckors resa västerut från Sverige befunno vi oss på Stilla havskusten, där vi företogo nödvändiga förberedelser för den stundande färden.

Vår första etapp blev Canoe River -- Klippiga Bergen i British Columbia, en färd in i vildmarkerna, som skedde med båt.

Hösten kom och landskapet prunkade i alla regnbågens färger. Det var älgarnas parningstid och dessa ståtliga högdjurs kluckande hördes litet varstans. Ibland kunde man stöta på någon stor tjur som var färdig att gå till anfall vilket ögonblick som helst, om man kom honom för nära. Sven hade sina nappatag med grizzlybjörnar. Han blev till och med tvungen att skjuta i självförsvar. Till all lycka var han säker skytt och förlorade aldrig besinningen när det gällde. Besynnerligt nog påträffade vi svenskar eller män av svensk börd långt inne i vildmarkens gömmor. De sista dagarna styrde vi färden hemåt. Vintern var ej långt borta och innan vi nådde den första utposten, låg den nyfallna snön över högländerna."

Inspelning

British Columbia Kanada

Visningar

Sverigepremiär 1931-12-26 Sture Stockholm Sverige 88 min Ljudversion.
Urpremiär 1931-12-26 Sture Stockholm Sverige 88 min Ljudversion.

Musikstycken

Originaltitel Le maçon
Kompositör Daniel François Ésprit Auber (1825)


Originaltitel Rosamunda, op. 26. Uvertyr
Kompositör Franz Schubert (1823)


Originaltitel Ruslan i Ljudmila. Uvertyr
Kompositör Michail Glinka (1842)


Originaltitel Symfoni, nr 1, op. 11, c-moll
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1824)


Ämnesord

British Columbia
Bävrar
Canoe River/Kanada
Dokumentärfilm
Fiske
Grizzlybjörn
Guldvaskning
Hundar
Hästar/klövjande
Indianer/kanadensiska
Jakt
Jordekorre
Kanada
Laxfiske
Puma
Ren
Rocky Mountains
Snöskred
Stengetter
Svartbjörnar
Totempåle
Älg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2158


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Utterström-filmen I SLAGBJÖRNENS SPÅR
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Den största överraskning som svensk film kommit med under de senaste åren är, skriver Dag. Nyheter, bröderna Utteströms I SLAGBJÖRNENS SPÅR
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I SLAGBJÖRNENS SPÅR med bröderna Utterström genom Kanadas högländer
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?