Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel Halvvägs till himlen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-12-26

Medverkande

Elisabeth Frisk
Mona (Greta Nelson)

Haakon Hjelde
Ned Lee

Edvin Adolphson
Nick Pogli, akrobat

Karin Swanström
Madame Jenny

Torben Meyer
direktör

Visa alla medverkande

Handling

Mona (enligt andra källor skulle hon hetat Greta Nelson) är en flicka i en grupp på tre personer som utför en trapetsakt på en stor cirkus nära Chicago. De två övriga är Nick Pogli...

Visa hela handlingen

Press

NDA (-r): "Den svenska versionen av den gamla cirkushistorien om boven, som släpper sin rival i trapetsnumret och sedan förgäves försöker erövra den älskades gunst, var inte bättre än...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Regiassistent

Medverkande

Elisabeth Frisk Mona (Greta Nelson)
Haakon Hjelde Ned Lee
Edvin Adolphson Nick Pogli, akrobat
Karin Swanström Madame Jenny
Torben Meyer direktör
Einar Sissener Jack
Henki Kolstad lille Eric
- Ej identifierad
Mildred Mehle
Gösta Källhagen
Ragna Breda

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1932

Handling

Mona (enligt andra källor skulle hon hetat Greta Nelson) är en flicka i en grupp på tre personer som utför en trapetsakt på en stor cirkus nära Chicago. De två övriga är Nick Pogli och Tony. Den senare gör de stora lufthoppen.

Eftersom Mona tycks föredra Tony grips Nick av en enorm svartsjuka och vid ett av Tonys hopp missar han när han skall ta emot sin partner vid trapetsen i slutet av ett hopp. Tony faller ner i manegen och dödas. Som ersättare anställs den unge Ned Lee. Under tiden upptäcker Mona att Nick missade Tony med avsikt.

Hon blir mycket rädd och söker sin tillflykt hos Ned. Nick planerar att döda honom på ett liknande sätt. Ned pendlar förbi honom och räddar sig genom att fatta tag med fötterna. Efter föreställningen utspinner sig ett våldsamt gräl och Nick avskedas. Mona och Ned faller i varandras armar.

(Bearbetning av Paramounts programblad och AFIC.)

Censur / granskning

Censurnummer 46488
Datum 1931-06-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2112 meter
Längd efter klipp 2105 meter
Kommentar 7 meter av slagsmålet. Kopiornas längd varierar.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2112 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (-r): "Den svenska versionen av den gamla cirkushistorien om boven, som släpper sin rival i trapetsnumret och sedan förgäves försöker erövra den älskades gunst, var inte bättre än de utländska, som förut har visats. Spelet var synnerligen gott, särskilt av Karin Swanström och Edvin Adolphson, men det hjälpte inte upp det hela i någon högre grad.

Men de som är intresserade av luftsensationer och en smula dramatisk cirkusromantik kan säkerligen ändå få ut en hel del av programmet."

DN (osignerad): "Man får betala fördelen med det skandinaviska talet -- en på längden ganska tröttsam svensk-dansk-norsk språkblandning för resten -- med en betydligt avtrubbad dramatisk spänning -- och ett typgalleri som var långt ifrån övertygande. Den enda som höjde sig över medelmåttan var Edvin Adolphson: den mannen kan ju verkligen tala film och ge sina gestalter en pregnant kontur."

SocD (-rg): "Det är en cirkushistoria, i vilken skandinaviskt tungomål blandas om till både nöje och studier. Norskan klingar bäst, och norrmännen var roligast, inte minst den lille pojkbytingen, som försöker träna upp sig i store brors klass som cirkusartist. Karin Swanström får också skrattarna på sin sida med sina lustiga infall."

StT (Hara Kiri): "Halvvägs till himlen är en svensk version av en cirkushistoria, som försiggår i trakten av Chicago. Dvs man förstår genom replikerna, att historien försiggår nära Chicago, annars skulle man tro sig försatt till någon skandinavisk vrå på Sjaelland. En del personer talar danska, andra norska, andra svenska. Somliga spelar bra -- Karin Swanström, Adolphson, Sissener -- andra spelar så gott de kan."

Kommentar Svensk filmografi

En av de försvunna svenska Paramountfilmerna från Paris. Manuskriptet bygger på ett amerikanskt originalmanuskript av George Abbott som i sin tur bygger på en roman av Henry Leyford Gates "Here Comes the Bandwagon", som publicerades i USA 1928, 306 s, hos Dodd.

Romanen handlar om trapetskonstnärinnan La Belle som uppträder på Mammoth Cirkus. Tony är stjärna i en liknande akt på konkurrentcirkusen Baxter. Tony känner och älskar La Belle under ett annat namn och hon upptäcker och avstyr fula planer varefter hon räddar Tonys cirkusnummer. Detta innebär att berättelsen är kraftigt omarbetad.

Romanen resulterade först i filmen Half Way to Heaven, (Paramount, 1929), regi: George Abbott med Charles "Buddy" Rogers, Jean Arthur och Paul Lukas.

Samtidigt med den svenska inspelades en tysk version Der Sprung ins Nichts, regi: Leo Mittler, en fransk A mi-chemin du ciel, regi Alberto Cavalcanti och en spansk version Sombras de circo, regi: Adelqui Millar.

Förlaga

Originaltitel Here Comes the Bandwagon (Roman)
Författare Henry Leyford Gates


Inspelning

1930-12 1931-01
Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Stockholmspremiär 1932-01-09 Riviera Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1931-12-26 Olympia Gävle Sverige 77 min
Sverigepremiär 1931-12-26 Olympia Gävle Sverige 77 min

Ämnesord

Chicago, Illinois
Cirkus
Dödsfall
Mord
Svartsjuka
Trapetsakt

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HALVVÄGS TILL HIMLEN
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HALVVÄGS TILL HIMLEN
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?