Grundfakta

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Georg Blomstedt byggmästare Gawell
Björn Berglund Gunnar "Nicken" Gawell, hans son, murarlärling
Sigurd Wallén Jonas Häggblom
Ruth Weijden Karolina Häggblom, Jonas fru
Birgit Tengroth Ann-Mari Häggblom, Jonas och Karolinas dotter
Harry Isacsson Kalle Häggblom, Ann-Maris bror
Håkan Westergren Freddy Bellin, "direktör", Ann-Maris fästman
Nils Lundell Danzig, "tippningsgeneralen"
- Ej krediterade:
Carl Ström Karlsson, murare
Sven-Olof Sandberg sångaren på dansrestaurangen
Sven Jerring radiokommentator på Stadion
Sigge Fürst dansande restauranggäst
Anna-Lisa Berg hans danspartner
Ludde Juberg gäst på Reinholds Konditori
Julia Cæsar käring i ett gårdsfönster
Helga Brofeldt käring i ett gårdsfönster
Jullan Jonsson käring i ett gårdsfönster
Lisa Wirström käring i ett gårdsfönster
Hartwig Fock tidningsförsäljaren
Hugo Jacobson fordringsägaren
Axel Lindberg äldre man med käpp som kommer in på Reinholds Konditori
Valborg Svensson servitris på Reinholds Konditori
Sune Holmqvist en rökande pojke i trappuppgången
Wictor Hagman en man i dansrestaurangens garderob/gäst på Reinholds Konditori
Karl Jonsson rockvaktmästaren på dansrestaurangen
Gustaf Hedström hovmästaren på dansrestaurangen
Inga-Lill Åhström gäst på Reinholds Konditori
Astrid Carlson gäst på dansrestaurangen/gäst på Reinholds Konditori
Helge Kihlberg stadionvakt
Kotti Chave en ung man i fotbollspubliken
Helge Hagerman en ung man i fotbollspubliken
Gunnar Björnstrand en av studenterna som bär Nicken ut från stadion efter hans vinstmål
Hugo Lundström Andersson, murare
Herman Lantz murare
Tord Bernheim dansande på restaurangen
Keith Hårleman löpsedelsuppsätterskan
Ernst Rolf hejaklacksledaren
Manne Lundh en förbipasserande vid bygget
Eric Bengtson orkesterledaren på dansrestaurangen
Ferdinand Humenberger AIK:s österrikiske tränare
Alfred Birlem den tyske domaren vid landskampsmatchen
Anders Rydberg svensk landslagsmålvakt
Herbert Samuelsson svensk landslagsspelare
Arne Johansson svensk landslagsspelare
Helge Liljebjörn svensk landslagsspelare
Nils Rosén svensk landslagsspelare
Ernst Andersson svensk landslagsspelare
John "Jompa" Nilsson svensk landslagsspelare
Rolf Gardtman svensk landslagsspelare
Sune Zetterberg svensk landslagsspelare
Sven Rydell svensk landslagsspelare
Everth "Sperling" Hansson svensk landslagsspelare
Svend Jensen dansk landslagsmålvakt
Fritz Tarp dansk landslagsspelare
Knud Christophersen dansk landslagsspelare
Poul Zølck dansk landslagsspelare
Søren Jensen dansk landslagsspelare
Sofus Johansen dansk landslagsspelare
Henry "Lillebror" Hansen dansk landslagsspelare
Michael Rohde dansk landslagsspelare
Pauli Jørgensen dansk landslagsspelare
Eyolf Kleven dansk landslagsspelare
Ernst Nilsson dansk landslagsspelare

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1932
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Unge murarlärlingen Gunnar "Nicken" Gawell sänds av gamle muraren Karlsson nedför byggnadsställningen på Kungsholmen för att köpa pilsner. Han bär på tio flaskor när han i ett hörn kolliderar med vackra Ann-Marie, som tappar sin väska samtidigt som han tappar sina flaskor. Flickan gör ett djupt intryck på Gunnar. Inne hos familjen Häggblom träffar vi Ann-Maries far och mor grälande om tippning, som ännu tydligen inte är helt legalt. Häggblom har smugglat undan pengar för att tippa på AIK. In kommer Ann-Marie som utanför har sin flotte chef Freddy Bellin väntande i sin bil. Freddy är Ann-Maries chef, hon arbetar på hans kontor, och hon är något av hans fästmö.

Hemma hos Gawells i Lärkstaden. Gunnar kommer hem och möts av sin far byggmästaren som inte gillar att han praktiserar på ett bygge. Han ville att sonen skulle bli jurist. Vidare irriterar det honom att sonen är en sådan fotbollshjälte på sin fritid att han denna dag har en trespaltig bild i den tidning som bara tog in en halvspalt om byggmästaren själv när denne fyllde femtio.

Gunnar lyckas än en gång bärande pilsner träffa Ann-Marie i samma gathörn men utan resultat. På tippningsgeneral Danzigs kontor finner vi Bellin och av konversationen framgår att man skall ta med Nicken Gawell i landslaget mot Danmark.

Bellin är med i UK. Han bjuder Nicken och Ann-Marie på Operakällaren, de två ungdomarna kan nu lättare placera varandra och de blir klart förälskade. Bellin noterar detta oroligt.

"Björnarna" ansätter Bellin och han hotas med konkurs och måste snabbt ordna 10.000 kr. Gunnar har skaffat sig en lya i Gamla Stan och Ann-Marie besöker honom.

Tippningsgeneralen lovar Bellin 10.000 om danskarna vinner -- han kommer att förlora på alla som tippat svensk seger. Problemet är att muta Gunnar Gawell att "kasta" matchen. Bellin försöker muta honom, Gunnar vägrar, men senare tvekar Gunnar när han ser Bellin och Ann-Marie.

Är Gunnar mutad? Matchen börjar med en halvlek där danskarna leder med 2-0. Gunnar spelar halvback och låtsas i början av andra halvlek vara justerad då reserver inte får insättas. Men hans samvete slår honom och han gör i sista minuten segermålet för Sverige.

Radioreporter Sven Jerring kommenterar det hela upphetsat i radion. Byggmästare Gawell och Ann-Maries pappa Häggblom har funnit varandra under det allmänna hejandet på Sverige. På bygget blir det sedan taklagsfest, Gunnar och Ann-Marie pussas högt uppe på en byggnadsställning.

Censur / granskning

Censurnummer 47332
Datum 1932-01-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2327 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade mellan 2329-2323 meter. Granskningskopians aktlängder: 418-370-409-444-188-498 = 2327 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2329 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Seb): "Att göra bra manus för film är tvivelsutan femtio procent speciell yrkesrutin, och en vanlig teaterförfattare har inte lätt att komma dessa hemligheter på spåren. Lindorm är ännu inte färdig på långa stycken, men han är på god väg.

Vad som brister i hela styckets uppläggning hjälper dock regissören Per-Axel Branner upp i många fall. Av denna kraft kan man säkert vänta sig stora saker i fortsättningen. Här har han dock haft ganska tacksamma saker att syssla med -- funkisbygget, Stadionmatchen etc; när man kommer ner i Gamla Sta'n är säkerheten avgjort mindre. Dessa helt onödiga scener, där man 'anar' en hel del, kunde gärna strukits.

Av de medverkande krafterna intresserar unga skolflickan Birgit Tengroth i kvinnliga huvudrollen mest. Ett intressant filmansikte, en välväxt figur och en säkerhet i poser och mimik, som måste förbluffa. Centern Björn Berglund bäst i närbilderna, vilket innebär bara beröm och framtidslöften."

StT (Robin Hood): "Hans livs match har en utmärkt början med bilder från ett funkisbygge. Fotografen Åke Dahlquist arbetar lika bra som i En natt, rörligt och expressivt, men utan publikretande modernistiska krusiduller. Filmens senare del, Stadionmatchen, är storartat gjord, och mäter sig i stämning och livfullhet med de amerikanska förebilderna. Mellan filmens början och slut ligger ett parti som inte är fullt lika bra -- litet tunt och hit och dit -- men varenda scen är genomtänkt och utarbetad. Felet är Lindorms, som ännu inte hunnit bli någon rutinerad filmförfattare. Men blir!

Branner som regissör har den goda egenskapen att inte släppa skådespelarna i första taget. Han pressar dem, kramar ut det bästa ur dem, avskyr teatraliska tonfall och poser. Han har fått dem egendomligt naturliga, glada, ljusa. Nisse Lundell, Sigurd Wallén och Håkan Westergren (i ett nytt slags roll) utmärkta. Men bäst: debutanten Birgit Tengroth. Där har svensk film äntligen fått sitt efterlängtade kvinnliga stjärnämne i ingenue-klassen. Hon är förtjusande, d v s jag vet inte om hon är förtjusande i verkligheten, men på film blir hon det. Sedan Greta Garbos tider ha vi inte sett ett utseende som fotograferat så bra. Ögonen bli mörka och sammetsmjuka och ha en naturlig glittrande glättighet som verkar betagande. Slarva inte bort Birgit Tengroth."

SvD (Eveo): "Fotbollen kommer först på slutet, i den festliga finalen som går av stapeln mellan Stadions målburar, och även här spela offsides och staffsparkar egentligen mindre roll; det är mera stämningen han velat fånga, flaggdukarna i sommarblåsten, trängseln kring vändkorsen, den gudomliga törsten på ståplatssektionen, spelarnas nervositet före utsparken.

Det är i varje fall så Per-Axel Branner tolkat scenariot, och hans regiinsats blir ur ren filmsynpunkt den värdefullaste behållningen. Han har lärt av mästarna i genren men tillämpar lärdomarna med måtta och sunt omdöme: det finns gott om frappanta inställningar och finurliga växelbilder, men de ha aldrig tillkommit för sin egen skull eller för nöjet att tricksa, det finns alltid en klok och konstnärligt riktig motivering. Bildrytmiskt hör Hans livs match till det bästa som presenterats i svensk film; varje scen har klippts till exakt det meterantal som behövs för att inte trötta."

Kommentar Svensk filmografi

Novellen "4-3" av Per-Axel Branner (1899-1975) publicerades i Dagens Nyheters söndagsbilaga den 30.6. 1929.

Rolf Husberg (intervju 6.10.1975): "Jag var klippare och B-fotograf på filmen. Vi filmade flera landsmatcher på Stadion, bl a den stora mellan Sverige och Danmark, och hade hela tiden fyra fotografer, en bakom vardera målet och två ute som plockade bilder. Skådespelarna bland publiken tog vi en annan dag och fyllde en sektion av Stadion med statister. En match låg jag bakom ena målet och hade som tillfällig hjälp en broder till Sölve Cederstrand som vevade min kamera -- en separat vev med böjlig axel. Själv följde jag i sökaren, men Cederstrand vevade fel. Bra på avståndsbilder, när bollen kam närmare blev han nervös och vevade för fort. Hotade det bli mål inställde han allt vevande. Ingenting av det kunde användas. Sedan minns jag att vi filmade på ett bygge på Kungsholmen. Sigurd Wallén skulle vara murare och vi hade besvär att få upp honom på ställningen för han hade anlag för svindel."

Förlaga

Originaltitel 4-3 (Novell)
Författare Per-Axel Branner


Inspelning

(samt kompletteringar t.o.m. 1931-12-08) 1931-07-20 1931-10-12
( 1931-06-28 1931-06-28
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholms Stadion Stockholm Sverige (exteriörer)
Reinholds Konditori på Djurgården Stockholm Sverige (exteriörer)
Edsviken Stockholm Sverige (exteriörer)
Söder Mälarstrand Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1932-01-18 Skandia Stockholm Sverige 85 min
1932-01-18 Röda Kvarn Uppsala Sverige 85 min
TV-visning 1992-09-25 Kanal 1 Sverige 81 min
1995-09-19 TV2 Sverige 81 min
2000-09-18 SVT1 Sverige 81 min
Urpremiär 1932-01-18 Skandia Stockholm Sverige 85 min
1932-01-18 Röda Kvarn Uppsala Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Dalmarsch
Kompositör Wilhelm Peterson-Berger (1902)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt


Originaltitel När månen vandrar på fästet blå
Textförfattare Kristina Lagerlöf (1856)


Originaltitel Bä, bä, vita lamm
Kompositör Alice Tegnér (1892)
Textförfattare August Strindberg (1872 efter barnramsan "Ba, Ba, Black Sheep")


Originaltitel Sex låtar för klaver. Nr 6 Nachspiel
Kompositör Wilhelm Peterson-Berger (1897)


Originaltitel Havanna
Kompositör Floyd Du Pont (1932)


Originaltitel Det är något som binder mitt hjärta vid dig
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Sven-Olof Sandberg (i bild)


Originaltitel Tonerna
Kompositör Carl Sjöberg (1892, publ. 1901)
Textförfattare Erik Gustaf Geijer (1834)


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg
Framförs av Björn Berglund (visslar)


Originaltitel Trio, piano, stråkar, K. 548, C-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1788)


Originaltitel Finns det flickor, ja då finns det kyssar
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Gösta Stevens (1930)
Sångare Sune Holmqvist


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)
Sångare Nils Lundell


Originaltitel Yearning-Melody
Kompositör Per-Axel Branner


Originaltitel Der er et yndigt Land
Kompositör Hans Ernst Krøyer (1823)
Textförfattare Adam Oehlenschläger (1819)
Sångare kör


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist
Sångare kör


Ämnesord

Byggmästare
Konkurser
Landslag/fotboll
Murare
Mutning
Pilsner
Radioutsändning
Stockholm/Kungsholmen
Stockholm/Lärkstaden
Stockholm/Stadion
Tippning
UK/uttagningskommissionen för landslaget

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2283


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2325


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2325


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HANS LIVS MATCH
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Erik Lindorms HANS LIVS MATCH
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Rit-Ola


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HANS LIVS MATCH
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HANS LIVS MATCH
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HANS LIVS MATCH
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hans livs match.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?