Grundfakta

Media (12 st)

Originaltitel En stulen vals
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-02-04

Medverkande

Ernst Eklund
Allan Dehner, musikförläggare

Ragnar Falck
Ludvig Fryckt, fil. stud.

Aino Taube
Inga

Anna-Lisa Baude
fröken Gullkvist, pensionatsvärdinna

Maritta Marke
"Purre", Svarta Fåret

Erik "Bullen" Berglund
hovmästaren

Visa alla medverkande

Handling

På ett enkelt pensionat i Stockholm finner vi en samling musikstuderande. Vi intresserar oss främst för Inga som just nu reparerar ett hål i sin sko med en bit kartong. Man äter en enkel...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Vare det genast sagt att 'Stulna valsen' betyder ett stort steg framåt. Filmen är behaglig. Ingen större sensation visserligen, intet nytt blad i den svenska filmens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Ernst Eklund Allan Dehner, musikförläggare
Ragnar Falck Ludvig Fryckt, fil. stud.
Aino Taube Inga
Anna-Lisa Baude fröken Gullkvist, pensionatsvärdinna
Maritta Marke "Purre", Svarta Fåret (ej namngiven i filmen)
Erik "Bullen" Berglund hovmästaren
Lili Ziedner Ursula
Gunnel Lindgren Eva, Allans systerdotter
Eric Abrahamsson Alarik Berenius, professor
Jenny Tschernichin-Larsson Kristina
Doris Nelson Agata
Sickan Carlsson Aina
Ulla Sorbon pensionatsgäst
Buddha Lindholm pensionatsgäst
Björn "Nalle" Halldén gäst på Flamingo
Tord Bernheim gäst på Flamingo
Hanny Schedin garderobiär
Åke Uppström kontorist på Dehners musikförlag
Erik Forslund man i juryn på Musikhögskolan
Wiggerskvartetten manskvartett
Sune Waldimir pianoackompanjatören
- Ej identifierade:
Carl-Gunnar Wingård hovmästare
Wiktor "Kulörten" Andersson en slusk
Percy Richards
Fred Winter

Bolag

Produktionsbolag AB Irefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Irefilms Distributionsbyrå AB 1932
Laboratorium AB Irefilms Filmlaboratorium

Handling

På ett enkelt pensionat i Stockholm finner vi en samling musikstuderande. Vi intresserar oss främst för Inga som just nu reparerar ett hål i sin sko med en bit kartong. Man äter en enkel grötlunch och diskuterar detta att alla följande dag skall lämna fram en egen komposition. Kamraterna vill tvinga Inga att på pianot spela upp sitt stycke men hon vägrar.

Inga tar en sen kvällspromenad och hör en valsmelodi spelas från ett fönster. Hon nedtecknar noterna och skyndar sig hem. Följande dag finner vi alla eleverna församlade i en sal med professor Berenius och lyssnar till en av uppspelningarna. Inga ensam har noter i handen och professorn undrar varför hon inte kan sin komposition utantill. Hon spelar upp en vals och får mycket beröm av professorn och högsta betyg.

På pensionatet kommenteras det livligt och tre äldre tanter börjar granska Inga närmare. När hon inte vill låta sig firas på kvällen utan säger att hon skall gå ut med en herre skuggas hon av de tre tanterna in på en restaurang där hon raskt sätter sig vid den ende presentable mannens bord, det råkar vara musikförläggare Allan Dehner, vilken först blir överraskad och sedan fattar ett starkt tycke för Inga.

Kamraterna smyger sig in på restaurangen när orkestern har gått och spelar Ingas vals, varefter hon skyndsamt lämnar lokalen. Musikförläggaren låter kamraterna orkestrera verket och ger ut noterna, varefter Inga överraskas med 400 kr i förskott från förlaget för valsen.

Inga går till Allan Dehner, återlämnar pengarna samt erkänner att hon stulit valsen av en okänd. Dehner erbjuder sig att annonsera efter den okände och ge honom pengarna samt att hjälpa Inga göra en ny komposition. Efter en del förvecklingar förstår Inga att Dehner är den verklige kompositören och att han gjort hela maskeraden för att han älskar henne, något som Inga accepterar.

Censur / granskning

Censurnummer 47433
Datum 1932-02-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2271 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 334-310-325-453-296-185-368 = 2271 m. En visningskopia med följande aktlängder: 295-310-325-453-290-185-390 = 2248 m. Övriga visningskopiors aktlängder: 295-265-325-405-290-185-360 = 2125 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2271 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Vare det genast sagt att 'Stulna valsen' betyder ett stort steg framåt. Filmen är behaglig. Ingen större sensation visserligen, intet nytt blad i den svenska filmens historia, men formen är kultiverad, ljudet bitvis för svagt men i stort sett acceptabelt, en del scener påhittiga och roliga. Man har utnyttjat Ire-ateljéns begränsade möjligheter förvånande klokt. I sig själv är filmen inte mycket -- en sval och kultiverad underhållning. Men den ger löften för framtiden -- om nybörjartagen förvandlas i rutin. Man börjar tro på Irefilm.

Nybörjartagen. De äro många. Först och främst är manuskriptet för tunt, för fattigt på uppslag, detaljer, gags. För att få ihop en helaftonsfilm på den lyckliga men magra grundidén har man måst uppehålla sig för länge vid vart och ett av de fåtaliga uppslagen. Exempelvis vid den lustiga och originella spelöppningen där man ser hjältinnans rum på pensionatet genom det kantiga hålet i hennes stackars utnötta skosula. Slutkyssen för lång, dockkalaset omotiverat. Ett allvarligare fel är dock att publiken gissar 'hur det skall gå' snabbare än hjältinnan, man anar slutet mitt i filmen.

Den debuterande regissören, vår f d recensentkollega 'Siglon' -- Lorens Marmstedt -- gör inget dåligt debutarbete. Han visar att han kan modern film, att han kan se i bilder. Många övergångar äro fyndiga, många typer roliga och väl inplacerade. Renée Clair och andra mästare spöka, på ett diskret och älskvärt sätt. Vad regissören däremot inte visat är förmåga att fabulera i bilder. Han har lätt att forma en stillastående bild, men har svårt att hitta på och forma rörliga, mustiga, dramatiska scener. Han vet ex inte vad han skall ta sig till med de tre pensionatstanterna på restaurang Flamingon, och han kan inte berätta pensionatet på ett åskådligt och fylligt sätt."

SvD (Eveo): "En stulen vals torde inom filmintresserade kretsar ha motsetts med spänning, också därför att en ny regissör här debuterar. Hr Lorens Marmstedt, tidigare recensent i dessa spalter under märket 'Siglon', har nämligen regisserat filmen, och om hans arbete än icke är fritt från vissa amatörmässiga drag, vittnar det utom all fråga om begåvning för facket. Vad som brister är tydligen förmågan av verklig personinstruktion. Man märker det på en viss stelhet och villrådighet hos de agerande. Större rutin och vidgad erfarenhet skola emellertid säkert hjälpa den ännu mycket unge regissören också över dessa svårigheter. Han har en solid filmteoretisk grund att bygga sin utveckling på."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är Lorens Marmstedts debut som filmregissör. Mellan 1932 och 1936 hade han premiär på sex långfilmer där han själv stod som regissör, men hans verkliga begåvning låg inte åt regihållet och sedan verkade han uteslutande som producent. Den titel han helst gav sig var "produktionsledare".

Inspelning

1931-12 1932-01
Irefilms ateljéer Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1932-02-04 China Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1932-02-04 China Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel En stulen vals
Kompositör Jacques Armand (1932)
Textförfattare Jacques Armand (1932)
Sångare Ernst Eklund (event. dubbad av Percy Richards)


Originaltitel Tummetott
Kompositör Jacques Armand (1932)
Textförfattare Jacques Armand (1932)
Sångare Ernst Eklund
Gunnel Lindgren


Originaltitel The Kittens' Band
Kompositör Kjell Blumenthal
Framförs av Wiggerskvartetten
Sune Waldimir


Ämnesord

Komposition
Musikförläggare
Musikstuderande
Pensionat
Stockholm
Vals

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2082


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2082


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En stulen vals. Manuskript och scenario: Eric Roos
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stulen vals. manuskript och scenario: Eric Roos.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En stulen vals.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En stulen vals.
Omfång 73 s. Miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?