Grundfakta

Media (193 st)

Originaltitel Svarta rosor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-02-29

Medverkande

Ester Roeck-Hansen
Inga Gustafsson, servitris

Einar Axelsson
Johannes Borin, läroverksadjunkt, klassföreståndare i ring 1 A

Karin Swanström
Tilda, Johannes hushållerska

Carl Barcklind
Hampus Moberg, lektor, Johannes kollega

Nils Lundell
Edvin Jonsson, sjöman, far till Ingas barn

Sigurd Wallén
Fernblom, förste vaktmästare

Visa alla medverkande

Handling

Inga är havande och det blivande barnets fader är sjömannen Edvin, som inte tänker axla ansvaret. När Inga passar upp på Mosebacke restaurang en kväll är Edvin där och ser hur två...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Både i dramatiskt och psykologiskt hänseende är filmen här alltför vag, alltför flytande. Det är möjligen i känsla av detta som berättelseramen vidgas och man får...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Ester Roeck-Hansen Inga Gustafsson, servitris
Einar Axelsson Johannes Borin, läroverksadjunkt, klassföreståndare i ring 1 A
Karin Swanström Tilda, Johannes hushållerska
Carl Barcklind Hampus Moberg, lektor, Johannes kollega
Nils Lundell Edvin Jonsson, sjöman, far till Ingas barn
Sigurd Wallén Fernblom, förste vaktmästare
Constance Byström Ingas mor
- Ej krediterade:
Ruth Stevens flickan på lastångaren
Sune Holmqvist Berggren, elev
Harry Isacsson Ljungmark, elev
Emil Fjellström skutskepparen
Julia Cæsar fru Karlsson, grannkvinna hos Ingas mor
Helga Brofeldt ena kvinnan som hänger tvätt utanför Rörstrandsgatan 94
Mona Geijer-Falkner andra kvinnan som hänger tvätt
Helle Winther den lille pojken utanför Rörstrandsgatan 94
Eric Abrahamsson den irriterade tidningsläsaren på bussen
Artur Cederborgh den skrattande målaren
Bengt Edgren en liten ljuslockig pojke
Holger Sjöberg sjöman på lastångaren
Ossian Brofeldt gäst på restaurangen
Mim Ekelund gäst på restaurangen
Astrid Carlson gäst på dansrestaurangen
Bengt-Olof Granberg gäst på dansrestaurangen
Anna-Lisa Berg gäst på dansrestaurangen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1932
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Inga är havande och det blivande barnets fader är sjömannen Edvin, som inte tänker axla ansvaret. När Inga passar upp på Mosebacke restaurang en kväll är Edvin där och ser hur två läroverkslärare, dels den tafatte Johannes Borin som har svårt att hålla disciplin i sin klass, dels den jovialiske Hampus, äter kräftor och skålar. Kapellet spelar Sibelius komposition "Svarta rosor" gjord till en dikt av Ernst Josephson som bl a innehåller raderna "I mitt hjärta växer ett rosende träd" samt "ty sorgen har nattsvarta rosor". Hampus citerar raderna för Inga därför att hon ser sorgsen ut medan hon passar upp.

Edvin rekommenderar helt brutalt att Inga skall ge sig åt någon av de rika herrarna och på så sätt klara frågan om faderskapet. Sent på natten ber Johannes och Hampus att Inga skall ordna en taxi varefter de först kör henne hem. Inga går med på att träffa Johannes senare. Edvin skall fara på en långresa med en lastångare och Inga smyger ombord. Osedd bevittnar hon hur Edvin ger sig i kast med en av hamnens lätta damer och förtvivlad kastar hon sig i vattnet men ångrar sig och försöker överleva.

Adjunkt Johannes Borin ompysslas av sin husa Tilda som fungerar som en andra mor åt honom. Johannes träffar Inga igen som blekt och beslutsamt låter sig förföras.

Efter en tid försvinner hon sedan hon skrivit ett brev till Johannes att hon är havande på grund av honom och att hon behöver pengar.

När det blir vår får Johannes se Ingas barn. Han bjuder hem henne och Tilda serverar paret motvilligt. Johannes friar och Ingas förställning tar slut. Hon talar om exakt vad som skett -- att han inte är barnets far. Johannes vill endast veta om Inga har några varmare känslor för honom. När hon tillstår att hon har det så insisterar han på giftermål. Och så sker.

Censur / granskning

Censurnummer 47510
Datum 1932-02-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2356 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 475-252-400-422-405-402 = 2356 meter. Längsta visningskopians aktlängder: 476-252-400-422-405-405 = 2360 meter. Kortaste visningskopians aktlängder: 475-252-400-420-403-404 = 2354 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2360 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Både i dramatiskt och psykologiskt hänseende är filmen här alltför vag, alltför flytande. Det är möjligen i känsla av detta som berättelseramen vidgas och man får några chargerade interiörer både från Ingas och Johannes (adjunkten) hem. En del av dessa saker gledo inte in i berättelsen riktigt naturligt och levande. Detsamma gäller också några av typerna, t ex flickans moder, och även om nu den gamle vännen lektor Moberg i Carl Barcklinds gestalt hade ett sorligt och glittrande gemyt som var nog så välgörande, så undrade man till slut om det inte var för att Karin Swanströms huskors i alla fall skulle få sin som vanligt publikknipande fylla, som han var med på så många hörn. Och man fick rätt. I nödens stund har svensk film supen, smörgåsbordet, Karin Swanström och hennes med tiden alltmer utstuderade skicklighet i konsten att -- på film -- inmundiga de ädla safter.

Intet ont om någon eller något av dessa ting, de gåvo allesammans det specifika draget även åt den här filmen, och det bör man ju vara tacksam för. En viss sparsamhet med ifrågavarande ingredienser i kommande filmer vore dock att rekommendera (fru Swanström har ju som bekant även andra strängar på sin båge!).

Svarta rosor har emellertid även en hel del på sitt förtjänstkonto. I slutuppgörelsen mellan de båda unga fick den en viss dramatisk kläm och rörande charm."

StT (Robin Hood): "Svarta rosor är en frisk och rolig film, ganska uppsluppen och föga högtidlig. Högaktningen ägna vi gamla gardet Gustaf Molander och Ragnar Hyltén-Cavallius för att de inte gett sig. Veteranerna i svensk film ha på sistone blivit hårt trängda. Nya regissörer, nya manuskriptförfattare ha arbetat sig fram och gjort briljanta saker. De äldre ha känt sig oroliga, enligt säker källa. Det hedrar dem att de inte gett upp, det hedrar deras sportinstinkter. De ha tagit upp kampen, och segrat.

Svarta rosor har så roliga och friskt gjorda scener, så goda infall, så mogen personregi, att det är ungdomarnas tur att känna sig oroliga. Den äldre generationen har friskat upp sig och förnyat sig på ett glädjande sätt. En tröst har ungdomen i faktum att en 'ung' fotograf varit med och hjälpt.

Vad fotografen betyder i film bevisas bäst av Svarta rosor, Åke Dahlquist har avhållit sig från allt tricksande. Men ändå märks den moderna linjen i varje scen. Gustaf Molanders tidigare filmer (utom experimentet En natt) ha verkat torra. Skådespelarna ha på något sätt steriliserats. Deras ansikten ha torkat till mask, deras själar ha bleknat till schablon. Men i Svarta rosor äro alla levande och bra. Naturliga, friska, trevliga.

Einar Axelssons pedantiska skollärare, som tinar upp under Esther Roeck Hansens varma kvinnohänder, Carl Barcklinds skrattande, skrockande, sjungande friskus till lektor, Nisse Lundells sjöman som ej vill stå för sina onda gärningar (svarta rosen Esthers barn), Sigurd Walléns korta men naggande goda vaktmästare. -- Våra svenska skådespelare ha alltid varit bra -- på scenen -- men i Molanders filmer ha de lätt förlorat sin saft. Det måste vara fotografens förtjänst att de nu framträda i sin hela hemtrevliga glans. Herrarna ha kommit upp till Karin Swanströms enastående nivå. Till och med debutanten Esther Roeck Hansen har lyckats över förväntan."

NDA (Axon): "Svarta rosor -- en fängslande film, en älsklig och förtjusande berättelse i bilder, ett vackert prov på svensk filmkonst av i dag. Detta kan tyckas vara mycket beröm på en gång, men det är både filmen och filmarna från Svensk Filmindustri ärligen värda. Filmen spred en varm stämning i salongen, och den mottogs med starka applåder både under och efter föreställningen.

Tre män bör först nämnas, och det är männen bakom kamerorna: manuskriptförfattaren, regissören och fotografen. Hyltén-Cavallius har på grundval av en Siwertz-novell skrivit en filmberättelse med mycken handling, en omväxlande, stundom lustig, stundom vacker handling. Gustaf Molander dokumenterade sig åter som landets bäste filmregissör för närvarande. Hans regi är modern i detta ords bästa bemärkelse, och man ser aldrig den mannen låta förleda sig till någon schablon eller slentrian. Sist men icke sämst i den nämnda trion ha vi så Åke Dahlquist, fotografen, som förstår, att det icke gäller att förvilla publiken med bilder utan i stället fängsla den. Stockholmsmiljön är skickligt fångad, och hans bilder från staden och hamnen i nattens dunkel och morgonens rodnad rent av mästerliga.

Rollerna ligga samtliga i händerna på rutinerade scenskådespelare, vilka visade sig kunna någonting, som ytters få av scenens barn bruka kunna, nämligen spela film. Det var icke fotograferad teater den här gången. "

Kommentar Svensk filmografi

Titeln Svarta rosor förekommer två gånger under svensk ljudfilmstid. I denna film av år 1932 har man utnyttjat en novell, "Drömmen om barnet" från novellsamligen "Hamn och hav" av Sigfrid Siwertz (1882-1970), publicerad 1911.

En viktig del av handlingen är dikten "Svarta rosor" av Ernst Josephson (1851-1906) från diktsamlingen med samma namn, publicerad 1888. Josephson var egentligen målare men de dikter han skrev var mycket populära och omdiskuterade. Jean Sibelius tonsatte flera av dem och hans musik till dikten förekommer på flera ställen i filmen, på ett ställe blir den t o m visslad.

Denna Svarta rosor av år 1932 har manus av Ragnar Hyltén-Cavallius. Gustaf Molander är regissör.

Den andra filmen Svarta rosor har ett originalmanus av Gunnar Tannefors och regisserades 1945 åt Lux Film av Rune Carlsten.

Filmen Svarta rosor (1932) hade samtidig premiär i Göteborg (Cosmorama).

Förlaga

Originaltitel Drömmen om barnet (Novell)
Författare Sigfrid Siwertz


Inspelning

1931-10-18 1931-12-08
Filmstaden Råsunda Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1932-02-29 Röda Kvarn Gävle Sverige 86 min
1932-02-29 Cosmorama Göteborg Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 86 min
1932-02-29 Scania Malmö Sverige 86 min
1932-02-29 Skandia Norrköping Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 86 min
1932-02-29 Svea Sundsvall Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Uppsala Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Örebro Sverige 86 min
TV-visning 1992-09-11 Kanal 1 Sverige 82 min
1996-01-23 SVT2 Sverige 82 min
Urpremiär 1932-02-29 Röda Kvarn Gävle Sverige 86 min
1932-02-29 Cosmorama Göteborg Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 86 min
1932-02-29 Scania Malmö Sverige 86 min
1932-02-29 Skandia Norrköping Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 86 min
1932-02-29 Svea Sundsvall Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Uppsala Sverige 86 min
1932-02-29 Röda Kvarn Örebro Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Våra bockar och getter
Sångare Carl Barcklind


Originaltitel Sång, röst, piano, op. 36. Svarta rosor
Kompositör Jean Sibelius (1899)
Textförfattare Ernst Josephson (dikt 1888)
Sångare Carl Barcklind
Övrig medarbetare Einar Axelsson (reciteras)


Originaltitel Den sköna Helén eller Flickan i Peru
Kompositör Benjamin Russell Hanby ("Darling Nelly Gray" 1856)
Textförfattare Evert Taube (1917)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1917)
Sångare Nils Lundell


Originaltitel Wieder wird es Frühling
Kompositör Franz Grothe


Originaltitel Mors lilla Olle
Kompositör Alice Tegnér (1895)
Textförfattare Alice Tegnér (textbearbetning 1895)
Wilhelm von Braun (text 1851)
Sångare Einar Axelsson (visslar och nynnar)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa. Bröllopsmarsch
Kompositör August Söderman (1865)


Originaltitel Rheinlied/Strömt herbei ihr Völkerscharen
Kompositör Peter Johann Peters (1867)
Textförfattare Otto Inkermann (tysk text 1848)
R. Palmé (svensk text 1889)
Sångare Carl Barcklind


Originaltitel Kors på Idas grav
Kompositör Johan Göran Berger (1828)
Textförfattare Charlotta Berger (1826)
Sångare Carl Barcklind


Originaltitel Dikter av Bo Bergman. Näcken, sång nr 4 ur Fem ballader
Kompositör Ture Rangström (1924)
Textförfattare Bo Bergman


Originaltitel Ro, ro till fiskeskär
Sångare Carl Barcklind


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Carl Barcklind


Originaltitel Sol över Sverige
Kompositör Gustaf Nordqvist (1917)
Textförfattare Osvald Sirén (1917)


Originaltitel Sju dikter, op. 26. Nr 6, Skogen sover
Kompositör Hugo Alfvén (1906)
Textförfattare Ernest Thiel
Instrumentalist Carl Barcklind (piano)


Originaltitel Modlitwa dziewicy/La prière d'une vierge
Kompositör Tekla Bądarzewska-Baranowska (1851)
Instrumentalist Carl Barcklind (piano)


Originaltitel Spinn, spinn, dotter min


Ämnesord

Adjunkt
Barn/utomäktenskapligt
Kräftkalas
Lastfartyg
Läroverk
Restauranger
Rosor
Servitris
Sjöman
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Mosebacke
Stockholm/Norr Mälarstrand

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2315


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2315


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2315


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2315


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVARTA ROSOR
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Svensk Filmindustri fortsätter sitt segertåg - så inleder Robin Hood i St. - Tidn. recensionen av SVARTA ROSOR
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ester Roeck-Hansen i SVARTA ROSOR (en SF film)
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SVARTA ROSOR
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svarta rosor.
Omfång 141 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svarta rosor.
Omfång 141 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?