Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (12 st)

Originaltitel Ett skepp kommer lastat
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-03-05

Medverkande

Helle Winther
konferencier

Nils Jacobsson
rospigg

Hugo Jacobson
rospigg

Artur Rolén
rospigg

Julia Cæsar
damen med hunden

Carl Hagman
simulant

Visa alla medverkande

Handling

En samling sketcher med unge Helle Winther som konferencier och förenande länk. 1: Nils Jacobson och Hugo Jacobsson som rospiggar framför en skärgårdsbåt. De spelar dragspel, skämtar...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Axon): "Det skepp, som på lördagskvällen seglade över de rubrikledes omnämnda biografernas dukar var lastat med fem revytablåer, som a.-b. Europafilm låtit avfilma, och fem...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Helle Winther konferencier
Nils Jacobsson rospigg
Hugo Jacobson rospigg
Artur Rolén rospigg
Julia Cæsar damen med hunden
Carl Hagman simulant
Oskar Textorius militärläkare
Katie Rolfsen sjuksyster
Gideon Wahlberg 50-åringen
Carl Deurell gratulant
Gustaf Lövås tågpassagerare
Thor Modéen tågpassagerare
Eric Gustafson tågpassagerare
Gösta Bergström skogsman
Ivar Hallbäck skogsman
Folke Rydberg skogsman
Carl Winther skogsman
Vera Lund

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1932

Handling

En samling sketcher med unge Helle Winther som konferencier och förenande länk. 1: Nils Jacobson och Hugo Jacobsson som rospiggar framför en skärgårdsbåt. De spelar dragspel, skämtar och sjunger. Julia Cæsar anländer och letar efter sin hund. 2: På garnisonssjukhuset. Calle Hagman som militär simulant. Militärläkaren dr Oscar Textorius och syster Katie Rolfsen assisterar. 3: Det är morgon hos Gideon Wahlberg som firar sin 50-årsdag med Carl Deurell som en av gratulanterna. 4: Wiggerskvartetten i skogsmiljö prisar i sin sång skogsmannens härliga liv. 5: En tredjeklass sovkupé på ett tåg med Gustaf Lövås, Eric Gustafson och Thor Modéen som försöker ta sig förbi varandra upp och ner i britsarna.

Censur / granskning

Censurnummer 47559
Datum 1932-03-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2580 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2580 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Axon): "Det skepp, som på lördagskvällen seglade över de rubrikledes omnämnda biografernas dukar var lastat med fem revytablåer, som a.-b. Europafilm låtit avfilma, och fem beprövade revyskådespelare. Det är på dessa sistnämnda, som filmen kommer att gå, om den nu går. Kalle Hagman, Thor Modéen, Eric Gustafson, Gustaf Lövås och Käthie Rolfsen åtnjuta en vidsträckt popularitet, och de behövde knappast mer än visa sig förrän det skrattades i bänkarna.

Beträffande de fem tablåerna, vore de en blandning på gott och ont. Det goda representerades framförallt av den gamla hederliga sketchen 'I sovvagnskupén', som vi minnas från Folkteatern och andra scener. Den blev nästan ännu roligare på film, vilket säger en hel del, när man vet, att Eric Gustafson där har en av sina mest skrattretande roller. Beträffande en del andra tablåer må dessa bäst av att man drar en tystnadens slöja över dem."

StT (Hara Kiri): "Visserligen sveps här både hutten och biran, men därför är det ej något nytt svenskt lustspel, som man kanske tror. Det är fem fotograferade revysketcher, sammanlänkade genom det svenska filmbarnet Helle Winter, som sjunger en bit för varje avdelning.

Fem sketcher på en helafton är ju inte mycket; därför ha nästan alla blivit tänjda till bristningsgränsen. Ingen brister dock alldeles -- därom vittnade premiärpublikens uppskattning, som hela kvällen gick i ett jämnt, belåtet puttrande.

Igenkännandets glädje, ty det tunna innehållet utfylles av alla frodiga publikgunstlingar från revykvällarna. Bäst äro Gideon Wahlberg, Thor Modéen, Eric Gustafsson. Käthie Rolfsen tyvärr alldeles för litet utnyttjad.

Den enda sketch där man gjort ett svagt försök till filmatisk framställning är Guido Valentins skämtbild från en sovvagnskupé."

Kommentar Svensk filmografi

Emil A. Lingheim (intervju 25.9.1975):

"Det var min första spelfilm med synkronljud. Gösta Sandin på Svensk Talfilm, Kino-Andersson, dvs direktör Carl Andersson och jag for ut för att leta efter en lämplig inspelningslokal. Det är möjligt att de hade annonserat. Vi bestämde oss i alla fall för bion i Segeltorp som kanske också var missionslokal. Det utrymme vi fick var knappt 10 x 15 meter. För att ha någonting att börja med bestämde vi oss för revysketcher. Kar de Mummas handlade om ett femtioårskalas, Guido Valentins om en sovvagn och Gideon Wahlbergs om rospiggar.

Bertil Duroj byggde dekoren. Det stod en omformare utanför och förvandlade växelström till likström. Jag klippte det hela undan för undan, men det fanns ju inget modernt klippbord för ljud så jag måste sitta och stirra på ljudspalten, men till slut byggde jag en adapter så jag kunde höra vad jag klippte.

Egentligen var det mest skräp med filmen, men vi hade i alla fall premiär. Jag och Gustav Scheutz var i London för att köpa ljudutrustning när vi fick telegram att nu gick filmen för andra veckan på Göta Lejon, vilket överraskade oss och det måste vi sedan fira."

Inspelning

1931 1931
Filmateljén Segeltorp, Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1932-03-05 Astoria Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1932-03-05 Astoria Stockholm Sverige 94 min
1932-03-05 Plaza Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1932-03-05 Plaza Stockholm Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Ett skepp kommer lastat
Kompositör Ernfrid Ahlin (1932)
Textförfattare Einar Böckertz (1932)


Originaltitel I ur och skur
Kompositör Ernfrid Ahlin (1932)
Textförfattare Einar Böckertz (1932)


Originaltitel Oj, oj, oj, såna minnen man har
Kompositör Ejnar Westling (1932, publ. 1933)
Textförfattare Ejnar Westling (1932, publ. 1933)


Ämnesord

Födelsedag/50 år
Järnväg
Militärläkare
Rospiggar
Simulering
Sovkupé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2028


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 504


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Bakombild papper 10
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?