Grundfakta

Media (133 st)

Originaltitel Kärlek och kassabrist
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-08-01

Medverkande

Sigurd Wallén
Andersson, vaktmästare på Importbolaget

Tutta Berntzen
Margit Hauge, maskinskriverska på Importbolaget

Edvin Adolphson
Bengt Berger, kamrer på Importbolaget

Dagmar Ebbesen
Augusta, Anderssons fru

Ruth Stevens
Svea Strandin, Bergers fästmö, sekreterare

Thor Modéen
Carl Edvard Gyllén, Importbolagets direktör

Visa alla medverkande

Handling

Detta tilldrar sig från valborgsmässoaftonens morgon till 1 maj på kvällen. Unga maskinskriverskan Margit på direktör Gylléns firma Importbolaget, är kär i firmans kamrer Bengt...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Hb): "Kärlek och kassabrist blir väl ingen milstolpe i den svenska filmens historia; det låter sig inte förneka, att stycket kör fram i träget nötta hjulspår och att det lider av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén Andersson, vaktmästare på Importbolaget
Tutta Berntzen Margit Hauge, maskinskriverska på Importbolaget
Edvin Adolphson Bengt Berger, kamrer på Importbolaget
Dagmar Ebbesen Augusta, Anderssons fru
Ruth Stevens Svea Strandin, Bergers fästmö, sekreterare
Thor Modéen Carl Edvard Gyllén, Importbolagets direktör
Nils Lundell direktör Axel Lindell, medlem i Föreningen För Fattiga Förskingrare FFFF
Victor Lundberg kassören som förskingrat 8000 kr, medlem i FFFF
Doris Nelson lärarinnan på Gylléns 50-årsuppvaktning
John Melin kassör H. Olsson, medlem i FFFF
Ludde Juberg kassör Bodin, medlem i FFFF
- Ej krediterade:
Mona Geijer-Falkner fru Gyllén
Justus Hagman revisor
Erland Colliander revisor
Helge Kihlberg stadsfiskalen på Gylléns uppvaktning
Sigge Fürst poliskonstapel på Gylléns uppvaktning
Einar Fagstad tågkonduktören
Oscar Åberg poliskonstapel på Gylléns uppvaktning
Knut Frankman Karlsson, rockvaktmästaren
Axel Lindberg kassör, medlem i FFFF
Charley Paterson företrädaren för bolagsstyrelsen på Gylléns uppvaktning
Nils Wahlbom poliskommissarien
Helga Brofeldt skvallertant
Carin Appelberg-Sandberg skvallertant
Alma Bodén skvallertant
Disa Gillis servitris på restaurangen
Alice Carlsson servitris på restaurangen
Jullan Jonsson upprörd kvinna på restaurangen
Ossian Brofeldt flintskallig äldre man på restaurangen
Paul Hagman dansande på restaurangen
Åke Uppström dansande på restaurangen
Curt Lundvik dansande på restaurangen

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1932
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Detta tilldrar sig från valborgsmässoaftonens morgon till 1 maj på kvällen.

Unga maskinskriverskan Margit på direktör Gylléns firma Importbolaget, är kär i firmans kamrer Bengt Berger. Ensam på sitt rum försöker hon tolka in honom i sin Drömbok. På firman träffar vi vaktmästare Andersson, som är mycket fästad både vid kamrern och unga Margit. Både Berger och Margit är inackorderade hos honom och hans fru Augusta.

Det ligger finansiell oro i luften i dessa dagar av penningbrist och tidningarna är fulla med nyheter om förskingring. Revisorer avslöjar nya kassabrister på oväntade ställen. Vaktmästare Andersson noterar oroligt att Berger skall utsättas för en extrarevision. In till Berger kommer den själviska och beräknande Svea, sekreterare åt direktör Lindell. Man hör på henne att hon vill ha dyra presenter och föreslår att Berger skall låna ur kassan.

Hela den lilla staden firar Valborgsmässoafton. Sångkören sjunger "Sköna maj välkommen till vår bygd igen". På stadshotellet sitter Svea med sin chef och väntar på Berger som fördröjts av revisionen. Han har en present med sig, en dyr päls, som han lämnar rockvaktmästaren. När Svea kommer ut och skall ha sin kappa skall pälsen lämnas som en överraskning. Berger fortsätter in i restaurangen men råkar i gräl med Svea som slår upp förlovningen. När hon fått pälsen och återvänt blir hon rasande av åsynen av Berger dansande med Margit. Följande dag skall Berger fara till Köpenhamn på uppdrag av revisorerna, men vaktmästare Andersson missförstår och tror att han förskingrat 3.000 kr -- vilket han och Margit stoppar in i Bergers kassa från sina sparbanksböcker.

Kvällen innan sammankallar direktör Gyllén tre av stadens kassörer, som han misstänkte hade förskingrat men inte upptäckts. Med dem bildar han F. F. F. F. (Föreningen för fattiga förskingrare). Gyllén skall fylla 50 nästa dag och han vill hjälpa kassörer i nöd. Om de skjuter till 50.000 så donerar han lika mycket och då har de tre 100.000 kr att låna från vid fall av plötslig revision. Polismästaren anländer och sluter sig till FFFF.

Men snart visar det sig att detta var ett knep av direktör Gyllén. Han förskingrade i sin tur kassörernas 50.000 och reste till utlandet. Berger far till Köpenhamn men hittar på tåget både Margit och paret Andersson som skall till Köpenhamn och fira. Bergers kassa stämde på öret, d v s hade ett överskott på 3.000 kr från hans välgörare. Berger har fått Gylléns plats som chef för Importbolaget. Och Margit har fått Berger.

Censur / granskning

Censurnummer 47920
Datum 1932-07-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1962 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade mellan 1945 och 1953 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1962 meter
Längd i minuter 72 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Hb): "Kärlek och kassabrist blir väl ingen milstolpe i den svenska filmens historia; det låter sig inte förneka, att stycket kör fram i träget nötta hjulspår och att det lider av en markant monotoni. Sigurd Wallén lufsar omkring och säger småroligheter till Dagmar Ebbesen som han gjort i Lindormspjäser och litet varstans annars, Thor Modéen trutar med munnen och säger 'visst ä dä dä, visst ä dä dä' som han gjort i 37 revyer: man serveras med andra ord återigen den sorts svenska hemtrevligheter, som visserligen inte är utan sitt lilla behag, men som inte håller att skratta åt i evighet. För den som inte hunnit ledsna går det ju an.

Ett par typer i samlingen förskingrare minns man annars gärna: Nils Lundell, Ludde Juberg och John Melin. Sonja Sahlberg hade gjort en bestickande melodi, Om alla vackra drömmar vore sanna, som avgjort ökade filmens värde. Det allra bästa var emellertid Tutta Berntzen, som nu filmdebuterade, en liten snitsig och piggögd och mjukt kvinnlig jänta, som naturligtvis fick sin vackra dröm om Edvin Adolphson besannad vad det led. Adolphson hörde väl knappast hemma i miljön: man har en intensiv känsla av att svensk film inte utnyttjar honom tillräckligt: hans filmbegåvning är avgjort lysande, men inte i så okomplicerade roller som kamrer Bergers i förevarande fall."

StT (Hara Kiri): "Och då måste man nog bekänna att våra svenska filmmanus för närvarande lida av både kärlek och uppslagsbrist, tyvärr. Också i denna film hittar man, om man är strängt kritisk, samma trohjärtade enkelhet i handlingen -- publiken blir aldrig riktigt överraskad i en svensk film, vilket väl inte enbart kan bero på försiktighet från producenternas sida. Men skulle inte publiken bli tacksam inför litet mer överraskande infall, litet trick och trolleri, den eleganta leken med åskådaren -- allt detta som ofta gör ett amerikanskt lustspel så vigt och rörligt att man sitter som på berg- och dalbana. Gynna svensk industri, gynna svensk filmindustri -- med att ge den uppslag.

Men låt oss inte rida på höga hästar nu när man i alla fall inleder säsongen med ett hyggligt oförargligt svenskt lustspel, vars ämne inte saknar aktualitet. Låt oss i stället buga oss för vår nya svenska filmstjärna, Tutta Berntzen, som överträffade alla förväntningar. Från första scenen till sista är hon briljant -- fotograferar utmärkt, spelar intelligent, graciöst, med en förbluffande säkerhet. Icke är jag den som vill insvepa mig i sibyllans kåpa, men nog kommer film-Tutta att gå långt, en bra bit utanför Sveriges gränser."

DN (Jerome): "Ansiktet är mjukt och uttrycksfullt, rösten med sin lilla pikanta norska brytning låter förträffligt i högtalaren och av debutnervositet finns inte ett spår. Detta låter nästan som förhandsreklam för fru Tutta men är ändå sant. Blommorna äro ärligen förtjänta.

Kontentan nummer två av filmen: En rolig intrig och ett bra manuskript. Den litterära fadern är Wilhelm Moberg, vilkens succépjäs 'Kassabrist' omarbetats till Kärlek och kassabrist av Gösta Stevens. Historien är utmärkt tillrättalagd för celluloiden. Kamrer Bergers förmenta ohederlighet och direktör Gylléns bluffartade generositet ge upphov till muntra situationer i ett Grönköping som fortfarande har sina aktuella beröringspunkter med svenskt samhällsliv. Den erforderliga portionen spänning får man av att först upplösningen avslöjar den verkliga boven.

Och så för det tredje och sista. S. F. och regissör Gustaf Molander med hela sin stab ha i hög grad bidragit till en lyckad svensk spelöppning. Typer och situationer äro omsorgsfullt och humoristiskt utarbetade. Hr Molander har knappast förr gjort ett så lyckat detaljarbete: man behöver i den vägen bara tänka på barnuppvaktningen för femtioårige hr Gyllén. Påhittet att endast fotografera fötterna gjorde skrattsuccés och räddade scenen från att bli långrandig."

Kommentar Svensk filmografi

Vilhelm Moberg (1898-1973) skrev sin pjäs "Kassabrist" 1925 och fick den framförd den 1.1.1926 på Blanche-Teatern i regi av Erik Berglund och med Einar Axelsson i kassörens roll. Berglund spelade själv vaktmästare Andersson. Den enda i denna pjäsversion som är med i filmen av år 1932 är Dagmar Ebbesen som fru Andersson.

I samband med att pjäsen framfördes i radioteatern den 16.7.1972 i regi av Karl Rune Johansson skrev Vilhelm Moberg en intressant presentation av pjäsen och dess förhistoria (Röster i Radio-TV 30/1972).

Förlaga

Originaltitel Kassabrist (Pjäs)
Författare Vilhelm Moberg


Inspelning

1932-04-18 1932-07-22
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1932-08-01 Palladium Stockholm Sverige 72 min
TV-visning 1984-06-23 TV2 Sverige 69 min
1990-09-10 Kanal 1 Sverige 69 min
1999-08-11 SVT1 Sverige 69 min
Urpremiär 1932-08-01 Palladium Stockholm Sverige 72 min

Musikstycken

Originaltitel Har du ingen liten plats för mej?
Kompositör Eric Bengtson (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare kör (manskvartett)


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare Sigurd Wallén


Originaltitel Opp Amaryllis, vakna min lilla
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)
Sångare Sigurd Wallén


Originaltitel Om alla vackra drömmar vore sanna
Kompositör Sonja Sahlberg (1932)
Textförfattare Gösta Stevens (1932)
Sångare kör (manskvartett)
Tutta Rolf (repris)
kör (andra repris - manskvartett)


Originaltitel Sköna maj, välkommen till vår bygd igen
Kompositör Lars Magnus Béen
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (1870)
Sångare Sigurd Wallén
kör (manskör)


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Ämnesord

Direktörer
Drömtydning
Förskingring
Kamrerer
Köpenhamn
Polis
Polismästare
Revision
Vaktmästare
Valborgsmässoafton

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1910


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÄRLEK OCH KASSABRIST
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÄRLEK OCH KASSABRIST Filmlustspel av Gösta Stevens efter Vilhelm Mobergs succepjäs "Kassabrist"
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KÄRLEK OCH KASSABRIST Svensk film i skrattets glada tecken
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Tutta Berntzen i filmlustspelet KÄRLEK OCH KASSA BRIST
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlek och kassabrist. Lustspel för filmen efter Wilhelm Mobergs pjäs. Scenario av G. Stevens och G. Molander.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kassabrist. Lustspel för filmen efter Wilhelm Mobergs pjäs. Scenario av G. Stevens och G. Molander.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kärlek och kassabrist. Efter ett lustspel av Vilhelm Moberg.
Omfång 19 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kassabrist. Lustspel för filmen efter Vilhelm Mobergs pjäs. Scenario av G. Stevens och G. Molander.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?