Grundfakta

Media (39 st)

Originaltitel Sten Stensson Stéen från Eslöv på nya äventyr
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-09-19

Medverkande

Elis Ellis
Sten Stensson Stéen, juris. stud.

Karin Swanström
Tuttan Möller, revydirektris

Brita Appelgren
Anette, Tuttans dotter, revyskådespelerska

Adolf Jahr
Sven Löfman, medicine studerande

Maritta Marke
Betty, värdinna på Pålmans Pensionat

Edvard Persson
Karlsson, poliskonstapel, kallas Musikaliska Karlsson

Visa alla medverkande

Handling

Ett litet persontåg rullar fram över den skånska slätten. På en av vagnsdörrarna till en personvagn finns en teateraffisch som gör reklam för ett resande revysällskap med Tuttan...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Elis Ellis är rolig, mycket rolig med sin juridiska skånska. Man skulle vilja se mera av honom än denna film erbjuder. Filmen som helhet kan karakteriseras med att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink

Medverkande

Elis Ellis Sten Stensson Stéen, juris. stud.
Karin Swanström Tuttan Möller, revydirektris
Brita Appelgren Anette, Tuttans dotter, revyskådespelerska
Adolf Jahr Sven Löfman, medicine studerande
Maritta Marke Betty, värdinna på Pålmans Pensionat (rollnamnet Betty sägs ej i filmen)
Edvard Persson Karlsson, poliskonstapel, kallas Musikaliska Karlsson
Eric Abrahamsson teaterkamrern
Thor Modéen poliskommissarien
- Ej krediterade:
Charlie Almlöf Antonio Svensson, ficktjuvarnas konung
Joe Sylvan Malmö-Jocke, tjuv
Dagmar Olsson fröken Månsson, fil. kand.
Georg Skarstedt skådespelare på tåget
John Melin skådespelare på tåget
Ludde Juberg skådespelare på tåget
Bengt-Olof Granberg skådespelare på tåget
Helge Kihlberg ena polisen
Hugo Lundström andra polisen
Mim Ekelund pensionatsgäst
Edla Rothgardt biljettköpande dam
Hanny Schedin biljettkassörska

Bolag

Produktionsbolag AB Ek-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Ek-Film 1932
Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1937
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Ett litet persontåg rullar fram över den skånska slätten. På en av vagnsdörrarna till en personvagn finns en teateraffisch som gör reklam för ett resande revysällskap med Tuttan Möller som stjärna och direktris. Inne i kupén ser vi några skådespelare som ingår i ensemblen, men som vi sedan aldrig mer ser under filmens gång. En kort replikväxling antyder att det är dåligt med betalningen, varefter tåget stannar i Lund där man embarkerar.

På en parkbänk i Lund insomnar munspelande konstapel Karlsson som sedan utsätts för en serenad från med stud Sven Löfman ledande en sångkvartett (Wiggerskvartetten). De avverkar "Mowitz blåste en konsert", "Joakim uti Babylon" samt några sekunder av "Opp Amaryllis, vakna du lilla".

Det ligger en tidning uppslagen intill den sovande konstapeln på parkbänken och där kan vi läsa om den märklige Sten Stensson Stéen från Eslöv som just tagit "prillan", dvs en preliminär juridisk-filosofisk examen på endast en termin.

Sven Löfman vandrar hem till hotellet och stöter samman med Anette, fager dotter till Tuttan Möller (hon kallas även Alice vid något tillfälle under filmens gång). De två gör sällskap till hotellet där Anette ber att få det billigaste rummet. Hon får veta att det är nr 6 och där finns Sten Stensson som ständig gäst. Hon får i stället rum nr 9 men läser fel på sin nyckel och går in i rum nr 6 och klär av sig. Sten Stensson vaknar i sin säng och blir utkastad av Anette, varefter Anettes moder Tuttan anländer och får se Sten Stensson kika genom nyckelhålet till sitt eget rum. Hon skäller ut den stackars kandidaten.

Sven träffar munspelande konstapel Karlsson nere på gatan och de två spelar en bit av "Annie Laurie" tillsammans, varefter Sven kliver uppför en stege till Anette sjungande "Varje steg är ett steg mot himlen" i vilket Anette instämmer.

Följande dag får Tuttan veta att Sten Stensson är från en mycket förmögen bondefamilj och att han är huvudarvinge varefter hon blir ytterst inställsam. Ute på stan hittar Anette Sven Löfmans öppna bil som hon lånar och med vilken hon far ut på landet. I baksätet har Sven sovit och han vaknar nu och paret avsjunger "Har du en motor ska den skötas som en kvinna/och är det någonting som felar'na ska du gå igenom alla delarna".

På hotellet finner Tuttan Möller att inkomsterna är skäligen små. Hon och kamrern kommer på att använda en fingerad stöld som en form av publicity. De engagerar en viss "ficktjuvarnas konung" Antonio Svensson att stjäla fru Möllers juveler samma natt klockan tolv. Detta råkar fängelsekunden Malmö-Jocke få höra, varefter han planerar att överta kuppen för egen räkning. Under tiden har pensionatsstäderskan Betty hört dessa planer och anmält dem för konstapel Karlsson. Sten Stensson Stéen friar till Anette men får korgen. I ett annat rum har Betty hittat en gitarr och sjunger "Skall du älska mej i december lika mycke som i maj?" Betty biktar för Sven att hon egentligen älskar Sten Stensson och även hans pengar. Sven Löfman konverserar med Sten Stensson om hans uppvaktning av Anette -- Sven rekommenderar en serenad och hjälper Sten att hitta fyra sångare.

På hotellet tar sig "Malmö-Jocke" in hos fru Möller först, binder henne och tar juvelerna. Sedan kommer ficktjuven Svensson samt även Anette och slutligen polisen som för alla inblandade till finkan. Sten Stensson håller försvarstalet för samtliga hos poliskommissarien och säger att man legalt har rätt att bestjäla sig själv. Herrarna råkar i gräl -- samtliga friges utom Sten Stensson som hamnar i finkan på grund av ärekränkning av poliskommissarien. Konstapel Karlsson sitter vakt utanför och sjunger "Du gamla Skåneland, där vita kyrkor skrida" varunder han nämner platser som Lund, Skanör och Limhamn, varvid motsvarande filmbilder visas. Karlsson bestämmer sig för att frige Sten Stensson mitt i natten mot vilket Stensson protesterar, han vill ha mera legala former för sitt frigivande.

Karlsson bär då helt sonika ut honom ur polisstationen och ställer honom på gatan. Nästa dag far revyturnén vidare med tåg. Sten Stensson reser hem till Eslöv sittande längst bak i en hästdragen kärra på landsvägen.

Censur / granskning

Censurnummer 48129
Datum 1932-09-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2298 meter
Längd efter klipp 2294 meter
Kommentar I akt 1: en del av flickans benvisning inför Stéen. Kopiornas längd varierade från 2249 meter till 2289 meter. Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 470-435-395-370-198-410 = 2298 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2298 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Elis Ellis är rolig, mycket rolig med sin juridiska skånska. Man skulle vilja se mera av honom än denna film erbjuder.

Filmen som helhet kan karakteriseras med att den saknar helhet. Manuskriptet är alldeles för tunt, och dialogen alldeles för ordrik. Ibland har man så brått att bilderna snubbla över varann, ibland har man så god tid att Karin Swanström (teaterturnéns ledarinna och stjärnskådespelerska) kan hålla långa, måttligt roliga monologer. Ingen behärskning av rytmen.

Det bästa i filmen är: Elis Ellis, som man skrattar åt. J. Julius vackra fotografering och Fred Winters briljanta schlager och lustiga musikarrangemang. Det övriga är blandat. En serie i och för sig väl utformade detaljscener, där alla skådespelarna komma till sin rätt. Men scenerna hänga inte ihop.

Man var särskilt intresserad av Gösta Hellströms debut som regissör. Vissa saker har han gjort överdådigt: exempelvis Brita Appelgrens häftiga nedbromsning av De Soto-bilen, och anarkisten Almlöfs neddimpande genom fönstret. Det var förstklassig realistisk film. Andra scener går i Ufas operettstil. Särskilt bra Adolf Jahrs och Brita Appelgrens duett på hotellets tak med polisen Edvard Persson ackompagnerande på munspel.

Helhetsomdöme: detsamma som så ofta i svensk film -- allting ganska eller mycket gott utom själva manuskriptet. Är detta tunt, blekt, dramatiskt intetsägande, kämpa de bästa skådespelare, musiker, fotografer, regissörer tämligen förgäves.

Men stundtals har man roligt."

SDS (H G-e): "Scania visade i går en ny svensk film från officinen Ekfilm, Sten Stensson Stéen, en minst sagt fri filmversion av John Wigfors gamla teaterpjäs. Principiellt är ju ingenting att anmärka mot att man gör ändringar och tillägg vid en filmatisering, men här har denna metod faktiskt drivits så långt, att åskådaren inte känner igen någonting annat än titelfiguren, som alltjämt gestaltas frodigt av Elis Ellis. I övrigt äro både miljön och handlingen helt förändrade, och manuskriptförfattaren har endast sökt länka det så, att den gode Steen -- Ellis får anledning säga några av hans klassiska repliker, för vilka han är berömd. Tyvärr ha dock dessa repliker i filmen ofta blivit så pass otydliga -- skådespelaren tycks inte ha någon s k mikrofonröst -- att en del av roligheten går förlorad.

För att ge Edvard Persson anledning uppträda som gemytlig lundensisk poliskonstapel har en del nattliga episoder inflikats, och detta får antecknas som en vinst, eftersom den skånske komikern verkligen gör sig bra på film, ej minst i närbild med livlig mimik. Mera betänkligt förefaller däremot det ytterligt löst tillfogade bilintermezzot, vilket endast tycks ha till uppgift att ge paret Adolf Jahr-Brita Appelgren en lämplig plattform för en kuplett, en sorts motoriserad gluntvisa."

GHT (Epée): "Man måste nog beklaga att inga naturhinder upprest sig mot att en skådespelare i åren mellan 50 och 60 tar sig före att framför en obarmhärtig kamera söka illudera 20-åring. När herr Ellis uppenbarar sig i filmens Lund i studentmössa får man ett definitivt intryck av en hygglig farbror, som tagit fram sin ungdoms älskade huvudbonad och begivit sig till den skånska lärdomsmetropolen för att begå minnet av sin ungdoms dårskaper vid något 40-årigt studentjubileum.

Vad vårt svenska examensväsen f. ö. beträffar, så avskaffades ju 'prillan' för 28 år sedan, vilket ej hindrat detta opus tillskyndare från att ge filmen 1932 års utstyrsel. När herr Ellis med nyanlagd prilla, skrudad i söndagsblad, korvskinnsbyxor, brokig väst och stärksaker från seklets början konfronteras med bilar och övriga nutida bekvämligheter, blir effekten särdeles sällsam.

Den humor, som talar ur hans repliker, representerar också en förkrigsepok, som hade mycket blygsamma anspråk på genren. Något av modern lundensisk studenthumor letar man förgäves efter. De lustigheter som förekomma, voro det en förolämpning mot alma mater att anse som akademiskt betonade.

Filmen är m. a. o. alldeles stillös. Den vacklar mellan kalsongfars, tysk sång-spelfilm, svensk buskisfilm och en del andra genrer, som emellertid ej utesluta patetiska strängar. Inga försök göras att hålla ihop det hela på något sätt, som skulle kunna skänka detta opus en eventuell placering som svensk dialektfilm. Det hela utspelas i Lund och på skånska landet, men endast tre av de uppträdande tala skånska. De övriga skåningarna använda stockholmsidiom. Ljudreproduktionen är särdeles dålig, vilket gör skånskan ytterligt svårförståelig. Dess egenartade charm drunknar räddningslöst i 'ljuddosan'."

Kommentar Svensk filmografi

Det som intresserar främst här är det rent dokumentära. Tre namn: John Wigforss (1872-1909), Elis Ellis (1879-1956) och slutligen Gösta Hellström (1908-1932). Wigforss skrev teaterpjäsen. Ellis spelade titelrollen, Hellström var regissören, mer eller mindre...

Berättelsen om "Sten Stensson Stéen från Eslöv" är en av våra största svenska teatersucceer. John Wigforss var född i Karlshamn där fadern var järnhandlare. Han tog sin studentexamen och studerade vid universitetet. I lärdomsstaden drogs han in i kretsarna kring Axel Wallengren alias Falstaff, fakir och sysslade en del med humoristiska skriverier, bl a som medarbetare i Wallengrens "En hvar sin egen professor". Så blev han tidningsman i några tidningar som emanerade från Lund. Han kom via ytterligare ett par landsortstidningar till Nya Dagligt Allehanda och blev dess ansvarige utgivare under slutet av sin period där, 1902-1906. Vid sin död var han anställd på Nya Wermlands-Tidningen. Han fick ut en del skrifter i trycket, men hans mest populära verk, pjäsen om överliggaren Sten Stensson, förblev otryckt fast flitigt spelad. Det sista existerande exemplaret låg i Arvid Englinds Teaterförlag på 60-talet i en version som var bearbetad av Elis Ellis.

Elis Ellis var stockholmare och blev riksbekant för sin akademiska skånska som klart och tydligt stavade sig igenom rollgestaltens invecklade juridiska satsföring.

Premiären skedde på Södra Teatern 1903 och Elis Ellis spelade rollen sammanlagt 1.500 gånger.

Det finns en liten bevarad broschyr kring honom utgiven 1918 av skämttidningen Figaro där en signatur bl a skildrar Elis Ellis som filmregissör av spralliga farsfilmer. Han regisserade en stumfilm med sig själv som Sten Stensson och 1932, när det var dags för ljudfilmsupplagan stod han fortfarande som regissör, men nu hade han en medhjälpare som fick dela äran, Gösta Hellström.

Detta är den enda långfilmen där Hellström står upptagen som regissör. Den lovande unge mannen rycktes bort i tuberkulos 4 december 1932 -- några få månader efter premiären. Han hade studerat utomlands, bl a fick han träffa flera av de ledande ryska regissörerna under ett besök i Moskva 1929. Han var sekreterare i Göteborgs filmsällskap och knöts till SF 1931, samma år som han blev regiassistent åt Gustaf Molander på dennes En natt (1931/14), som är en mörk revolutionshistoria. Vidare fick han göra en del kortfilmer, den mest berömda blev hans korta spelfilm Tango med Sture Lagerwall, Edvin Adolphson och Elsa Lundquist-Burnett. Denna inspelades på hösten 1931, på sommaren följande år sysslade han med Sten Stensson Stéen och i december rycktes han som sagt bort.

Förlaga

Originaltitel Sten Stensson Stéen från Eslöf (Pjäs)
Författare John Wigforss


Inspelning

1932-06-13 1932-08-20
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Lund Sverige
Skanör Sverige
Limhamn Sverige
Eslöv Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1932-09-19 Skandia Stockholm Sverige 84 min
Urpremiär 1932-09-19 Skandia Stockholm Sverige 84 min
TV-visning 1974-05-24 TV1 Sverige 80 min
1975-08-31 TV1 Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel Opp Amaryllis, vakna min lilla
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)
Sångare Adolf Jahr
kör


Originaltitel Weibergeschwätz
Kompositör Giuseppe Becce


Originaltitel Movitz blåste en konsert
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)
Sångare Adolf Jahr
kör


Originaltitel Joachim uti Babylon
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)
Sångare Adolf Jahr
kör


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)
Sångare kör


Originaltitel Carnival of Venice
Kompositör Julius Benedict
Bearbetning Pietro Frosini


Originaltitel Köp hjärtan
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare S.S. Wilson (1931)
Sångare Brita Appelgren (gnolar)


Originaltitel 'Tis the Last Rose of Summer
Textförfattare Thomas Moore (1805 efter en irländsk folkmelodi)
Instrumentalist Adolf Jahr (munspel)
Edvard Persson (munspel)


Originaltitel Varje steg är ett steg mot himlen
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Adolf Jahr
Karin Ygberg (dubbar Brita Appelgren)
Instrumentalist Edvard Persson (munspel)


Originaltitel Har du en motor skall den skötas som en kvinna
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Adolf Jahr
Karin Ygberg (dubbar Brita Appelgren)


Originaltitel Will You Love Me in December As You Do in May?
Kompositör Ernest R. Ball (1905)
Textförfattare Gösta Stevens (svensk text)
James J. Walker (engelsk text 1905)
Sångare Maritta Marke
Adolf Jahr
Instrumentalist Maritta Marke (gitarr)
Adolf Jahr (piano)


Originaltitel Still ruht der See
Kompositör Heinrich Pfeil (1879)
Textförfattare Heinrich Pfeil (tysk text 1879)
Sångare kör


Originaltitel Du gamla Skåneland
Kompositör Arvid Malmros
Textförfattare Henry Richter
Sångare Edvard Persson


Ämnesord

Arrestlokaler
Eslöv
Examen/prillan
Ficktjuvar
Hotell
Järnväg
Konstapel
Lund
Munspel
Polis
Poliskommissarier
Revyer
Serenad
Skåne
Stölder

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2217


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STEN STENSSON STEEN det strålande lustspelet
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel STEN STENSSON STEEN FRÅN ESLÖV på sitt livs stora äventyr
Tryckeri Tryckeri Balder


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?