Grundfakta

Media (225 st)

Originaltitel Pojkarna på Storholmen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-10-31

Medverkande

Fridolf Rhudin
Sixten Andersson, "Waxholm Ettan"

Sigurd Wallén
August Sjölund på Lillholmen

Emmy Albiin
Kristin Sjölund, Augusts hustru

Birgit Tengroth
Aina, Augusts och Kristins dotter

Anna Olin
änkan Andersson på Storholmen

Sture Lagerwall
Ivar Andersson, hennes son, Sixtens kusin

Visa alla medverkande

Handling

Familjen Sjölund på Lillholmen ute i Stockholms skärgård är ganska religiös och anses lämplig när det gäller att ta hand om udda exemplar av vilsekommen ungdom som placeras där av en...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Just det första avsnittet i Pojkarna på Storholmen visar att det kan berättas, spelas och fotograferas alldeles utomordentligt väl i svensk film för närvarande. Det är bara...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink

Medverkande

Fridolf Rhudin Sixten Andersson, "Waxholm Ettan"
Sigurd Wallén August Sjölund på Lillholmen
Emmy Albiin Kristin Sjölund, Augusts hustru
Birgit Tengroth Aina, Augusts och Kristins dotter
Anna Olin änkan Andersson på Storholmen
Sture Lagerwall Ivar Andersson, hennes son, Sixtens kusin
Bengt Djurberg Gunnar Andersson, Ivars bror
Margit Manstad Sonja Waller, "balettråtta"
Maja Cederborgh Amalia, piga på Storholmen, "Waxholm Tvåan"
- Ej krediterade:
Ruth Stevens Ester, Sonjas väninna
Einar Fagstad Snor-August, dräng på Lillholmen
Göran Bratt Kalle, lilldrängen på Lillholmen
Gösta Ericsson Esters vän på nattklubben
Bengt-Olof Granberg Esters vän på nattklubben
Disa Gillis Esters väninna på nattklubben
Gillis Blom hovmästaren på nattklubben
Charlie Almlöf man med mustasch på nattklubben
Lasse Dahlquist Ainas danspartner på lördagsdansen
Louise Eneman-Wahlberg doktorinnan Hanna Faber från Unga Kvinnors Värn
- Medverkande i "Ouverture till Pojkarna på Storholmen:
Gösta Kjellertz sångaren
Eric Bengtson orkesterledaren
SF-orkestern orkestern

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1932
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Familjen Sjölund på Lillholmen ute i Stockholms skärgård är ganska religiös och anses lämplig när det gäller att ta hand om udda exemplar av vilsekommen ungdom som placeras där av en av Stockholms skyddsföreningar för unga flickor. Nu skall en viss Sonja Waller placeras där ute och hemma hos Sjölunds sitter gamle fiskargubben själv och väntar samt hans hustru Kristina och deras dotter Aina. Olyckligtvis har man sänt unge stilige Gunnar Andersson att hämta Sonja från närmaste angöringsbrygga för vaxholmsbåten. Sonja är en mörk skönhet som gör ett enormt intryck på Gunnar, som helt glömmer att han egentligen är förlovad med Sjölunds Aina. Färden tillbaka till Lillholmen tar därför någon timma mer än den borde ha tagit.

På Storholmen hos änkan Andersson är det spänning i luften för alla karlarna skall över och titta på det nya fruntimret som väntas till Lillholmen. Gunnar har ju redan farit, men yngre brodern Ivar samt kusinen Sixten och hans följeslagare Snor-August, dragspelaren, far över under genomskinliga förevändningar. Mycket till pigan Amalias vrede -- hon anser sig förlovad med Sixten som skall ärva halva ön och är ett gott parti.

När Sonja Waller anländer rubbas alla cirklar. Aina finner att Gunnar är helt begapad i henne och att Ivar delar denna inriktning. Sonja far över till Storholmen för där finns telefon och en av hennes vänner i Stockholm ringer till henne. Denne vän ger Sixten en vänlig och till intet förpliktigande hälsning. Sixten tar sig in till Stockholm och lyckas gå på nattklubb med denna väninna och låter sig förvirras av en "apache-dans". Han återvänder hem till Storholmen med kopparslagare.

Sonja Waller blir god vän med Aina och de fördelar karlarna rättvist. Aina återfår sin Gunnar. Därefter accepterar hon ett frieri från brodern Ivar. Det spelar ingen roll att hon bekänner att hon är en s k dålig flicka. Så ont som det är om snygga fruntimmer med hjärtat på rätta stället i skärgården, spelar ett skumt förflutet ingen roll. I handlingen ingår att flera av personerna är starkt religiösa och Sixtens vana att ideligen säga "Frid!" utgör en viktig del av dialogen.

Censur / granskning

Censurnummer 92046
Datum 1958-05-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2600 meter
Kommentar Den längden inkluderar filmens trailer: "Ouverture till 'Pojkarna på Storholmen'". Granskningsdatum: 1932-11-03, granskningsnummer: 48.371, längd: 100 meter, barntillåten. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 48342
Datum 1932-10-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2555 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 309-479-422-370-287-417-271 = 2555 m - 93 minuter. Filmen senare 1932 utökad med 90 m (aktlängder: 309-478-455-369-287-414-271 = 2583 m - 97 minuter). Visningskopiorna 1932 varierade mellan 2583 m (94 minuter) och 2653 m (97 minuter). Aktlängder: 309, 479, 422, 370, 287, 417, 271.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2555 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Just det första avsnittet i Pojkarna på Storholmen visar att det kan berättas, spelas och fotograferas alldeles utomordentligt väl i svensk film för närvarande. Det är bara det att man inte alltid har något att berätta, att stoffet, uppslagsrikedomen saknas. Ett tag blev det också si och så med fortsättningen på händelserna på Stor- och Lillholmarna. Sixtens (Fridolf Rhudins) strandhugg i huvudstaden var ett tämligen onödigt intermezzo, till exempel. Konflikten stramade emellertid till betydligt i och med sammandrabbningen mellan de olika beundrarna efter strömmingsfisket. Här var det inte bara typerna som roade, handlingen fick också sin del av intresset. Slutuppgörelsen mellan alla parterna borta vid dansbanan gick i frisk och schvungfull takt.

Det har redan antytts att spelet och fotot voro av hög klass. Fråga är om inte fotografens namn bör nämnas först. Elner Åkesson har gjort ett mästerligt arbete helt enkelt. Ibland tycker man nästan -- hur otroligt det än kan låta -- att det är för bra. Naturlyriken är nära att ta loven av bondkomiken, som väl skulle vara det väsentligaste i denna historia. För den saken borga ju annars två så ypperliga förmågor som Sigurd Wallén och Fridolf Rhudin. Båda äro i sitt ässe, och båda får man i småportioner så att säga. Manuskriptet delar inte bara upp holmarna dem emellan, det ser också till att ingen blir den riktigt dominerande i handlingen. Man har lika roligt åt Walléns knarrige, ettrige Sjölund som åt Rhudins fridhälsande Sixten."

StT (Robin Hood): "Den svenska filmen håller på att bli barn på nytt. Gustaf Edgren återvänder i Värmlänningarna till sin första filmstil från Närkingar -- 'sådan var min stil innan jag började med de speciella Fridolf Rhudinlustspelen'. Och Rhudin själv utför samma kräftgång i Pojkarna på Storholmen. Det är som om han av längtan efter den på andra håll och kanter upptagne Edgren (det är Sigurd Wallén som regisserat 'Pojkarna'), av andens sympati och telepati återvänt till precis samma stil och lantliga omgivning som Edgren. Farväl 'Svenskt skämtlynne'! Farväl den Fridolf som hotade Chaplin och Harold Lloyd som filmlustspelare i svenska folkets tycke. Den nya (gamle) Fridolf är inte en huvudfigur kring vilken en film knåpats ihop och byggts upp med en lustighet och en överraskning i sekunden, den nya (gamle) Fridolf är en biroll bland en massa biroller, en komiker som kommer in då och då och förgyller upp en historia om bond- och fiskarpojkar i Stockholms skärgård. Fridolf har att hoppa in i en redan färdig teaterpjäs -- talangfullt filmatiserad av Ivar Johansson -- och säga redan färdiga repliker. Han gjorde rollen vid sin Stockholmsdebut på scenen någon gång på 1920-t., men det var före Fridolf blivit den store Fridolf Rhudin, och rollen passade nog bättre för en blyg debutant än en fullfjädrad komiker, som har fler strängar på sin båge än att gå omkring och säga: Frid! (filmens enda lustighet).

Som bondefilm betraktad är Pojkarna bra."

AB (HK): "Pojkarna på Storholmen, scenario Ivar Johansson, regi Sigurd Wallén, är märklig i tre avseenden. Den är den första svenska folkfilm på länge, som icke avslutas med släktmiddag och skåltal. Vidare förekommer inte en enda brännvinsflaska och bara en berusad person. Slutligen är den film och icke reproducerad teater. Detta sista omdöme får man dock göra med en viss reservation, det fanns nämligen en hel del teaterbönder med i spelet och värst i det avseendet var Fridolf Rhudin. Han hade en liten roll -- var det därför han överansträngde sig att vara rolig? Fullt äkta och bra verkade däremot Birgit Tengroth, Bengt Djurberg, Sture Lagerwall samt framför allt den för undertecknad obekanta skådespelerska som spelade Fridolfs faster. Margit Manstad som skulle vara någon sorts fallen ängel körde fram med alla de vampkonster hon visat oss hundra gånger förut att hon kan. Nog vore det bra roligt att någon gång få se henne som en vanlig normal människa. Hon gjorde ansatser i den riktningen i Pojkarna på Storholmen och i de ögonblicken var hon utmärkt.

Med det material som stått till buds, ett ganska blodlöst manuskript och ett ojämt skådespelarmaterial hade Sigurd Wallén åstadkommit en alldeles ypperlig film. Vad som särskilt gladde en var de vällyckade försöken till miljöskildring inte bara i bild utan även i ljud -- måsarnas skrik, vågskvalpet, maskindunket, såggnisslet på vedbacken och hönskacklet utanför lagårn. Den raska och välberäknade bildväxlingen satte liv i den poängfattiga handlingen, och slutligen bör Elner Åkesson äras för en alltigenom utsökt fotografering."

Kommentar Svensk filmografi

Pojkarna på Storholmen blev en av SFs största framgångar och förmodligen den hållbaraste reprisfilmen. Den spelades in 1932 och över 40 år senare håller den fortfarande för matinévisningar på SFs biografer. Basmaterialet är Sigurd Walléns egen folkpjäs med samma namn som Fridolf Rhudin spelade med i 1927 på Mosebacke teater då han gjorde Sixten, samma roll som i filmen. Rhudins roll i filmen är egentligen en biroll i ett folklustspel och han tar upp betydligt mindre utrymme än i Edgrens filmverk där Rhudins roller var mera skräddarsydda för honom.

Förlaga

Originaltitel Pojkarna på Storholmen (Pjäs)
Författare Sigurd Wallén


Inspelning

(komplettering 1932-11-02) 1932-07-18 1932-10-06
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholms skärgård Sverige
Vaxholm Sverige
Möja Sverige
Gatan Runmarö Sverige
Skarpö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1932-10-31 Skandia Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1979-06-23 TV2 Sverige 91 min
1984-12-25 TV2 Sverige 91 min
1992-03-13 Kanal 1 Sverige 91 min
1995-01-17 TV2 Sverige 91 min
2000-01-18 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1932-10-31 Skandia Stockholm Sverige 93 min
Annan visning 1958 95 min

Musikstycken

Originaltitel Waxholm Ettan
Kompositör Einar Fagstad (1932)
Fred Winter (1932)
Textförfattare Sölve Cederstrand (1932)
Sångare Sigurd Wallén
Fridolf Rhudin (repris)
Instrumentalist Einar Fagstad (repris - dragspel)


Originaltitel Kungliga Livgrenadjärregementets marsch
Kompositör Sam Rydberg


Originaltitel Kärleksdrömmar
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Gösta Kjellertz


Originaltitel Flickan hon dansar
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Lasse Dahlquist (dubbar Sture Lagerwall)
Instrumentalist Einar Fagstad (dragspel)


Originaltitel Eksta-Valsen
Kompositör Arthur Hedström


Originaltitel Frykdalsdans nr 2
Textförfattare Tord Wetterberg
Bearbetning Ernst Willners (musikbearbetning 1902)


Från spex till sex (1971) Citat ingår från Pojkarna på Storholmen (1932)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Pojkarna på Storholmen (1932)

Ämnesord

Apache-dans
DK Drama
DK Ungdomskultur
Fiskare
Nattklubbar
Religiositet
Skyddsförening
Skärgård/Stockholms
Skärgårdsångare
Stockholm
Telefoner
Vaxholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2640


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2647


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2641


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2642


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin i SF-filmen POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel POJKARNA PÅ STORHOLMEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Birger Lundqvist


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Sigurd Walléns pjäs.
Omfång 160 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 24 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?