Grundfakta

Media (47 st)

Originaltitel Muntra musikanter : Lustspel för filmen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-11-19

Medverkande

Fridolf Rhudin
Fridolf Svensson, gårdsmusikant

Weyler Hildebrand
Julius Göransson, gårdsmusikant

Mary Gräber
tant Maria

Ulla Sorbon
Eva, Marias systerdotter

Anna Olin
Beda Blomberg

Lasse Dahlquist
Erik Blomberg, Bedas son, juris studerande

Visa alla medverkande

Handling

Det är valborgsmässoafton i Uppsala. Studenterna sjunger Studentsången, tar på sig sina vita mössor, hurrar och dricker punsch. Juris studerande Erik Blomberg följer fästmön Eva hem. De...

Visa hela handlingen

Press

SocD (-rg): "Börjar bra i vårligt stämningsfulla Uppsala och med studentikos uppsluppenhet i en studentlya, där några livade laxar ställa till med ungdomsglammigt skämt under medverkan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Orkesterledare
Rekvisita

Medverkande

Fridolf Rhudin Fridolf Svensson, gårdsmusikant
Weyler Hildebrand Julius Göransson, gårdsmusikant
Mary Gräber tant Maria
Ulla Sorbon Eva, Marias systerdotter
Anna Olin Beda Blomberg
Lasse Dahlquist Erik Blomberg, Bedas son, juris studerande
Georg Blomstedt Oskar, stadsfiskalen i Östköping
Isa Quensel Margit, stadsfiskalens dotter
- Ej krediterade:
Hartwig Fock borgmästaren i Östköping
John Melin poliskonstapel i Östköping
Naemi Briese flickan i tobaksaffären
Victoria Lindblad-Ekman fru Lindberg, dam vid mottagningen
Anna-Lisa Fröberg postmästarinnan vid mottagningen
Valdemar Bentzen landstormskapten vid mottagningen
Anna-Stina Wåglund servitris på matserveringen
Jullan Jonsson matserveringens föreståndarinna
Nils Karlsson mannen vid bensinmacken
Holger Sjöberg Sjöberg, fet student i Uppsala
Olof Krook poliskonstapel i Östköping
Lilly Kjellström tjock dam på gården i Uppsala
Joel Jansson en upprörd man på gården i Uppsala
Astrid Bodin en dansande dam på lottafesten
Tord Bernheim en dansande herre på lottafesten
Sonja Claesson Mina, stadsfiskalens jungfru
Greta Lundberg en dansande dam på lottafesten
Helge Hagerman en dansande herre på lottafesten
Eivor Engelbrektsson studentskan som dras i en barnvagn
Per Hugo Jacobsson gäst på stadsfiskalens tebjudning
Agnes Clementsson tant Marias sällskap i tågkupén

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1932
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Det är valborgsmässoafton i Uppsala. Studenterna sjunger Studentsången, tar på sig sina vita mössor, hurrar och dricker punsch. Juris studerande Erik Blomberg följer fästmön Eva hem. De kysser varandra framför hennes port under syrliga kommentarer från några studenter som pokulerar i en våning rakt över gatan. Erik återvänder till sitt vindsrum för att studera, men andra studiosi klättrar uppför en stupränna, kliver in i hans rum medförande destillerade drycker. Medan de dricker hör de två gårdsmusikanter, Fridolf och Julius, stämma upp nere på gården. Julius sjunger till gitarr, Fridolf trakterar dragspel, saxofon och bastrumma som han har på ryggen och slår med anordning kopplad till ena foten. Herrarna bjuds upp till lyan för mera supning, Julius håller att kort tal om "den eviga ungdomens stad". Man sjunger och dricker.

Julius har blivit stämd av en viss Engla Larsson i Mariefred för uteblivet barnbidrag. Erik skriver ett kompetent brev åt Julius till Engla att han skall betala, men inte fullt så mycket som det blivit utdömt. Innan brevet undertecknas måste Erik rusa till tåget för att hjälpa Eva möta hennes tant Maria. Erik hinner inte fram utan Eva och Maria far till hans vindsrum medan han själv står på stationen spanande. De två inspekterar hans nedsupna rum med alla tombuteljer och glas, därefter hittar de brevet till Engla Larsson och tror att Erik är barnafadern. De två far tillbaka till Östköping och Erik har fått korgen.

Vi får flera scener där det framgår att Julius är kleptoman, de två far från Uppsala till Östköping och anländer till Erik Blombergs mammas gård samtidigt som Erik fått ett telegram där det framgår att bröderna Swanson, som utvandrade från Östköping för 30 år sedan och blev berömda underhållningsmusiker, inte kan komma som väntat till lottafesten på Stadshotellet. Erik plockar upp Julius och Fridolf, beställer jacketter och hög hatt åt dem, presenterar dem för lottorna och borgmästaren som bröderna Swanson. De mottagas med skolbarn som sjunger och borgmästaren som håller tal.

Tant Maria har sparkat ut Erik från sin boning med orden "Nog kan man ha förbindelser med damer men att det går så långt att man har barn med dem är inte nödvändigt". Erik fattar inte vad hon talar om, men Eva förklarar närmare på lottafesten. Hon tror inte Erik förrän stadsfiskalen häktar Julius vid en tebjudning hemma hos sig dagen efter lottafesten. Julius är tjuv och dessutom nämns det här med Engla Larssons barn i Mariefred.

Under handlingens gång ser man hur Fridolf och Julius måste visa upp en licens som gårdsmusikanter och att de i varje stad måste anmäla sig hos polisen innan de börjar vandra runt på gårdarna.

Julius släpps av polisen för att man inte vill skapa skandal för lottorna (landstormslottorna). Han och Fridolf kan vandra vidare. Erik får sin Eva och man antar att tant Maria kommer att satsa pengar på hans vidare utbildning.

Censur / granskning

Censurnummer 48440
Datum 1959
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2405 meter
Kommentar Aktindelning: 555-585-570-475-220 = 2405 m.


Censurnummer 48440
Datum 1956
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2430 meter
Kommentar Aktindelning: 345-345-290-340-435-450-225 = 2430 m.


Censurnummer 48440
Datum 1932-11-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2637 meter
Kommentar Aktindelning: 348-348-332-390-435-474-310 = 2637 m.


Censurnummer 48440
Datum 1932
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2490 meter
Kommentar Aktindelning: 348-348-315-354-435-466-224 = 2490 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Philips
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2637 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (-rg): "Börjar bra i vårligt stämningsfulla Uppsala och med studentikos uppsluppenhet i en studentlya, där några livade laxar ställa till med ungdomsglammigt skämt under medverkan av de muntra gårdsmusikanterna. Regin har sedan inte tagit på handlingen med någon större stringens, men så ha också herrar Berthels och Hildebrand varit pappor för munterheten. Den ene har tydligen lappat, där den andre tappat, men förnekas kan inte att det ställvis blivit ett ganska trevligt lappverk. Den friska vårdkasiga uppsalastämningen tar dock snart slut, och de muntra musikanterna söka upp andra, mera skråköpingsfähiga gårdar för sina upptåg och musikaliska studier. Själva (barntillåtna!) intrigen med barnuppfostringsbidrag och allehanda fuffens som 'dramatiska' moment i den inlagda kärlekssagan har tydligen tillkommit för att göra det lite svårare, och den bjuder tystnadsplikten att inte orda stort om. Filmen hälsades i alla fall med lördagsstämning och klingande skratt, vilket visar att de båda musikanterna äro omåttligt populära, sak samma vad de ha för sig."

Ny Dag (Pen): "Regin klickar som sagt också ibland och fotograferingen kommer inte upp i nivå med exempelvis Kärleksexpressens i dubbel mening rörliga bilder. Men det finns ändock en hel del små pärlor, som gör att man sitter och småputtrar av skratt nästan hela tiden. Och mottagningen i småstaden av de båda skojarna är en fullträff, som inget svenskt filmlustspel hittills kan visa maken till. Skojet med landstormslottorna också i övrigt lyckat. Ifråga om skådespelarprestationerna så är det nog om vi säger, att Fridolf alltjämt är Fridolf, och att de övriga skötte sig som de skulle.

Tendensen? Jo, den småborgerligt förtröstansfulla, att alltid föder gud höken, och även en gårdsmusikant. För världen är ju skön och rolig. Det sistnämnda tyckte också publiken om filmen varför den skrattade och applåderade kraftigt."

StT (Robin Hood): "Filmen skildrar musikanternas äventyr, och att följa röda trådens alla vindlingar är omöjligt: man skulle bli yr i huvudet. Men början är ganska lyckad, en frisk fläkt från studenternas vårfestande i Uppsala med vita mössor, punsch, sång, Draget, Slottsbacken, Gunillaklockan, Wennerberg och Flustret. Sedan hamna herrarna i en annan småstad, invecklas i ett äventyr på Lottornas stora soaré, där de komma att föreställa två berömda sångare -- bröderna Swanson -- som tidigt emigrerat till U. S. A, men nu hedra fosterstaden och hedras med tal av borgmästaren. Handlingen förirrar sig in i allehanda onödiga labyrinter, filmen har svårt att hitta ut, och slutet à la Chaplins Cirkus är tämligen platt.

Detta är synd. Man hade önskat Europa Film ett högre förnuft som kunnat ordna litet i tankegångarna och klippa bort onödiga utväxter. Men Rhudin och även Hildebrand kunna vara nöjda med sitt arbete. De ha huvudet med sig i alla sina scener."

Kommentar Svensk filmografi

I denna film "debuterade" Bibi Lindström som arkitekt.

Inspelning

1932 1932
Uppsala Sverige (exteriörer)
Djurgården Stockholm Sverige (exteriörer)
AB Irefilm Stockholm Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1932-11-19 Astoria Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1988-12-04 TV2 Sverige 88 min
1992-10-02 Kanal 1 Sverige 88 min
1996-10-01 SVT1 Sverige 88 min
1999-09-14 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1932-11-19 Astoria Stockholm Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Jag får tacka för det som har varit
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare Weyler Hildebrand
Fridolf Rhudin


Originaltitel När vi far ifrån gård till gård
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare Weyler Hildebrand
Fridolf Rhudin


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel Gaudeamus igitur
Textförfattare Christian Wilhelm Kindleben (latinsk text 1781)
Musikarrangör Erik Baumann ("Studentpolska")


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare kör


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...
Sångare kör
Instrumentalist Lasse Dahlquist (piano)


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Weyler Hildebrand
Fridolf Rhudin
Lasse Dahlquist
Holger Sjöberg


Originaltitel Bä, bä, vita lamm
Kompositör Alice Tegnér (1892)
Textförfattare August Strindberg (1872 efter barnramsan "Ba, Ba, Black Sheep")
Instrumentalist Fridolf Rhudin (klinkas på piano)


Originaltitel Längtan
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Preludium
Kompositör Armas Järnefelt


Originaltitel Blott en vagabond
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare Weyler Hildebrand


Originaltitel Hyllningshymn
Kompositör Erik Baumann (1932)


Originaltitel Björneborgarnas marsch
Kompositör Christian Fredric Kress (osäker uppgift)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1860)


Originaltitel En serenata från Rio de la Plata
Kompositör Ernst Schleich
Textförfattare Sverker Ahde
Sångare Weyler Hildebrand


Originaltitel Udden står och sover
Sångare Weyler Hildebrand


Originaltitel Dit våra drömmar gå
Kompositör Ejnar Westling


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Barnbidrag
Borgmästare
DK Komedi
Gårdsmusikant
Kleptoman
Lottor/landstormslottor
Polis
Punsch
Stockholm/Djurgården
Studenter
Uppsala
Valborgsmässoafton

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2405


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 60


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2430


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MUNTRA MUSIKANTER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Walter Fuchs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MUNTRA MUSIKANTER
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MUNTRA MUSIKANTER
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MUNTRA MUSIKANTER
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MUNTRA MUSIKANTER Fridolf Rhudin och Weyler Hildebrand
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 100 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?