Grundfakta

Media (136 st)

Originaltitel Lyckans gullgossar : Ett filmkåseri med sång
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-12-26

Medverkande

Sigurd Wallén
specerihandlare Carl Erik Jansson (1912)/mäklare Carl Erik Silverberg (1932)

Erik "Bullen" Berglund
barberare Hugo Lundström (1912)/mäklare Hugo Guldén (1932)

Maritta Marke
Lola del Prado, spansk chansonett

Tutta Berntzen
Dolores del Prado, Lolas dotter

Eric Laurent
Richard Gordon, tennistränare

Ragnar Widestedt
bankir Herman Högmark

Visa alla medverkande

Handling

Det är i maj 1912. Platsen är Stortorget i Gamla Stan där vi intresserar oss för två lokaliteter. Dels Hugo Lundströms frisersalong, dels Carl Erik Janssons speceributik. Medan vi gör...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Esq): "Lyckans gullgossar börjar bra. Goda uppslag saknas inte, tvärtom, men de blir aldrig fullföljda, utan skymta bara som enstaka lyckade poänger. Kanske har det varit för många...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén specerihandlare Carl Erik Jansson (1912)/mäklare Carl Erik Silverberg (1932)
Erik "Bullen" Berglund barberare Hugo Lundström (1912)/mäklare Hugo Guldén (1932)
Maritta Marke Lola del Prado, spansk chansonett
Tutta Berntzen Dolores del Prado, Lolas dotter
Eric Laurent Richard Gordon, tennistränare
Ragnar Widestedt bankir Herman Högmark
Thor Modéen kamrern med ostarna
Carl-Gunnar Wingård Karl Hampus Blondin, "arvgossen"
Jullan Jonsson Tjohanna, påkläderska på Novilla
- Ej krediterade:
Artur Cederborgh bankir Argentin
Vera Nilo Daisy Korall
Yngwe Nyquist den ryske storfursten Alexei Slavoninsky
Göran Bratt tvålpojken på raksalongen
Carl Deurell statsministern
Carl Ericson lantmätaren
Gösta Ericsson företrädaren för AB Praktiska Bostäder
Georg Skarstedt en tjänsteman på Guldén och Silverbergs kontor
Richard Lindström doktor Walther Müller, tysk bröstläkare
Robert Ryberg doktor Fritz König, tysk bröstläkare
Axel Lindberg hälsovårdsinspektör i Epadalen
Olof Krook byggjobbare i Epadalen
Bertil Ehrenmark byggjobbare i Epadalen
Wictor Hagman kypare med illaluktande ost
Helge Andersson man som sätter upp dekorationer till tennisbalen
Tor Borong man i publiken på Novilla (1912)/piloten (1932)
Helge Kihlberg man i publiken på Novilla
Herman Lantz svettig arbetare
Georg Enders ena pianisten på tennisbalen
Gunnar Johansson andra pianisten på tennisbalen
Axel Lindberg hälsovårdsinspektören i Epadalen
Sigge Fürst en dansande på tennisbalen/gäst på förlovningsmiddagen
Bengt-Olof Granberg en dansande på tennisbalen
Alice Carlsson flicka på tennisbalen
Karin Granberg gäst på förlovningsmiddagen
Gustaf V kung av Sverige Gustaf V, spelare på Tennisstadion
Karl Gerhard Karl Gerhard, spelare på Tennisstadion

Bolag

Produktionsbolag AB Skandinavisk Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1932
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Det är i maj 1912. Platsen är Stortorget i Gamla Stan där vi intresserar oss för två lokaliteter. Dels Hugo Lundströms frisersalong, dels Carl Erik Janssons speceributik. Medan vi gör deras bekantskap sjunger de filmens schlager, "Det ordnar sig alltid om man tar det som det kommer/Man ska aldrig sörja/nej se på mej/Mot härliga tider/ska det gå va' det lider..."

I frisersalongen rakas två personer. Bankiren Argentin håller just på att intvålas av tvålgrabben. Bankir Högman rakas av Lundström. Argentin rusar intvålad till telefon och ger köporder -- kursen är på väg uppåt.

Lundström och Jansson köper några hundra grängesbergsaktier av Argentin och från Argentin kommer ett kontoutdrag den 21 maj 1912 där herrarna gjort en aktievinst på 24.343 kronor. Jansson har tidigare funnit en hästsko utanför sin butik och han betraktar den som en lyckobringare. Den blir till slut förgylld och får inskriptionen att den tillhör mäklarfirman Guldén och Silverberg.

Herrarna har nu bytt namn och blivit förmögna. Det är Jansson som blivit Silverberg och Lundström Guldén. Under handlingens gång har herrarna förgapat sig i en spansk kabaretsångerska ute på Djurgården, Lola del Prado, som nu avrest och efterlämnat ett "oäkta" barn, som herrarna får ta hand om, Dolores. Barnet vårdas närmast av Tjohanna, en påkläderska på Novillakabareten, som tidigare skött om Lola. En annan ingrediens är att det råder olympiad på Stadion vilket glimtar förbi på vita duken.

Åren går snabbt och nu är det 1932. G & S har kontor i Centrumhuset på Hamngatan. Guldén och Silverberg har en ständig konkurrent som de lurar, bankir Högman, som vill komma åt ett markområde utanför Stockholm, "Epadalens gård". Men G & S köper området och börjar bygga monteringsfärdiga hus, som de kallar "löstagbara hus", därför att ägarna kan flytta om väggarna inne i husen efter behag.

Dolores del Prado, fosterbarnet, har vuxit till en attraktiv ung dam som ofta spelar tennis med direktör Högmark, därför att hennes fosterföräldrar inte har tid med henne. Hon besöker ofta Tennisstadion och umgås flitigt med tennistränaren Richard Gordon. G & S har haft kvar sin tursamma hästsko men nu blir den bortburen av en hund som av någon anledning släpper den i myllan under en häck på Tennisstadion.

Och lyckan lämnar G & S som får trubbel med sin tomtmark i Epadalen. Konkurrenten Högmark hämnas genom att köpa illaluktande ostar som han gräver ner i Epadalen vilket gör att folk slutar köpa tomter och de som har hus flyttar. Hälsovårdsnämnden dömer ut området som hälsovådligt. Samtidigt regnar det räkningar över de två som inte kan betala.

Dolores är på Tennisstadion och spelar som vanligt. Bland övriga spelare -- på en annan bana -- märks kung Gustav V och Karl Gerhard.

G & S vandrar till Gamla Stan för att uppvakta statsminister Ekman (Carl Deurell i porträttmask). Innan de kommer fram har de paraderat framför vaktparaden på dess väg till Slottet. Statsministern avslår deras begäran om statligt stöd till Epadalens tomtområde för att rädda småsparare. Richard Gordon hittar hästskon och fortsätter att uppvakta Dolores, bl a under en båttur i Stockholms skärgård. Lola, hennes mor, återvänder till Stockholm och träffar Tjohanna på gatan och blir orienterad om vad som hänt sedan 19l2. G & S far till Köpenhamn för att uppträda på varieté sedan de gett Tjohanna alla sina aktier. Hon lägger dem under madrassen i sin säng.

I Köpenhamn har G & S föga framgång och där får de veta att några tyska läkare vill placera ett sanatorium i Epadalen för de tycker den ostluktande luften är hälsosam. Aktierna plockas fram under Tjohanna. Gordon lämnar tillbaka lyckans hästsko till G & S samt omfamnar Dolores som nu fått rätt fästman.

Censur / granskning

Censurnummer 48472
Datum 1932-11-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2256 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade mellan 2256 meter och 2273 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2273 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Esq): "Lyckans gullgossar börjar bra. Goda uppslag saknas inte, tvärtom, men de blir aldrig fullföljda, utan skymta bara som enstaka lyckade poänger. Kanske har det varit för många kockar om Lyckans gullgossar. Ivar Johansson har som regissör sin styrka på helt andra områden än denna blandning av fars och komedi; man tycker sig ideligen märka slitningar mellan honom och Sigurd Wallén. Fotograferna (Dahlquist och Åkesson) ha åstadkommit ett lappverk, ömsom bra, ömsom halvdant. Samarbetet mellan scenarioskribenterna har inte heller varit harmoniskt. Intresset har helt koncentrerats på de bägge huvudpersonerna; ingenting har blivit över att göra varken för Tutta Berntzen eller Maritta Marke."

Ny Dag (osignerad): "Den filmen slår nämligen alla rekord ifråga om långt utdragen andefattigdom, uridiotiskt vitsmakeri och medelsvensonsk tendens. Vad hjälper det med goda skådespelare ... när en klåpare har gjort manuskriptet och när regissörerna Ivar Johansson o. Sigurd Wallén, endast har en tanke: 'Det ordnar sig alltid'."

StT (Robin Hood): "Vad skall man säga om Lyckans gullgossar? Den hör till dessa filmer om vilka man helst ingenting säger. Det blir 'sjätte succéveckan' i alla fall. Underhållning av lätt slag -- väger lätt i produktionen, blåser lätt ur minnet. Dagsslända.

Sländan kommer emellertid att flyga ut över Sverige och blända en tacksam landsort med sina vackert glänsande vingar. Ty vingarna äro vackra, ytan, skalet (innehåll existerar inte). Och filmvännen som lever i den övertygelsen att film inte behöver vara smörja för att löna sig, har åtminstone trösten att halva succésen beror på den friska, eleganta, läckra form S. F. numera förstår att ge sitt frånvarande innehåll.

En ny manuskriptförfattare har på sistone dykt upp: T. V. Lundqvist. En man utan stora idéer men proppfull av små. Det är nästan brottsligt att bygga upp en hel film på ett så otänkbart, omöjligt absurt ämne som några nedgrävda ostar vilka med sina odörer förpesta ett planerat villasamhälle och minera en gyllene jobbarspekulation. Men när man bygger filmen på ett så muntert och friskt sätt, med tusen roligheter och verklighetsiakttagelser, med läckra bilder från 1912 års och 1932 års Stockholm, från tennisbanor (när skola våra skådespelare lära sig hantera en racket? Nu är det bara kungen och Karl Gerhard som kan), från motorbåtsfärder under Skurubron, från soliga klippor, flyghamnar och danska varietéer -- då må det vara hänt.

Svensk ljudfilm håller på att bli film på allvar. Förlåt, inte på allvar. Tills vidare är det bara fotografer, tekniker och skådespelare som ta saken allvarligt. Producenterna behärskas fortfarande av en lekfullhet som hotar att bli besvärande."

Kommentar Svensk filmografi

Såväl samtida recensioner som filmens förtexter har två regissörer för filmen: Ivar Johansson och Sigurd Wallén. Men den samtida bokföringen från Filmstaden, Råsunda, anger Sigurd Wallén som regissör och Ivar Johansson som regiassistent. Vilka källor som är att anse som tillförlitligast är svårt att avgöra.

Inspelning

1932-05-17 1932-07-12
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Gamla Stan Stockholm Sverige (exteriörer)
Djurgården Stockholm Sverige (exteriörer)
Tennisstadion Stockholm Sverige (exteriörer)
Näsby Park Sverige (exteriörer)
Skurubron Nacka Sverige
Köpenhamn Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1932-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 83 min
1932-12-26 Skandia Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1984-10-04 TV1 Sverige 79 min
1991-11-25 Kanal 1 Sverige 79 min
1997-11-04 SVT1 Sverige 79 min
2001-02-26 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1932-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 83 min
1932-12-26 Skandia Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Det ordnar sig alltid
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Erik "Bullen" Berglund (i bild)
Sigurd Wallén (i bild)


Originaltitel I de tusen fröjdernas hus
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Dix Dennie (1932)


Originaltitel Il barbiere di Siviglia. Uvertyr
Kompositör Gioachino Rossini (1816)


Originaltitel Det blommade två rosor
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Maritta Marke (i bild)


Originaltitel Just One Girl
Kompositör Lyn Udall (1898)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text 1904)
Karl Kennett (1898)


Originaltitel En sommarnatt som nu kan allting hända
Kompositör Fred Winter (1932)
Textförfattare Fritz Gustaf (1932)
Sångare Tutta Berntzen (repris - i bild)
Eric Laurent (repris - i bild)
Instrumentalist Georg Enders (piano - i bild)
Gunnar Johansson (piano - i bild)


Originaltitel Mon homme
Kompositör Maurice Yvain (1920)
Textförfattare Albert Willemetz (fransk text 1920)
Channing Pollock (engelsk text 1920)
S.S. Wilson (svensk text 1953)
Jacques-Charles (fransk text 1920)


Originaltitel Tuoll' on mun kultani
Textförfattare Karl Gustaf Wetterhoff (svensk text)
Sångare kör (här med texten "Ostliga vindar")


Originaltitel Kungliga Svea Livgardes paradmarsch
Kompositör Wilhelm Körner


Ämnesord

Börsjobbare
Direktörer
Ekman/Carl Gustaf
Frisersalong
Gerhard/Karl
Grängesbergsaktier
Gustaf V, kung av Sverige (1858-1950)
Hälsovårdsnämnd
Hästskor
Köpenhamn
Mäklarfirma
Olympiaden/1912
Påkläderska
Specerihandel
Statsminister
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Näsby Park
Stockholm/Tennisstadion
Tennis
Tomtområde
Vaktparaden
Varieté

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2250


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2250


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2250


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2250


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 15


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lyckans gullgossar
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Ronsjö


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Lyckans gullgossar
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lyckans gullgossar
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Ruth ??


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lyckans hästsko.
Omfång 91 s. + 6 s. miljölista, klistrad i ett ex. + 4 s. kommentarer löst i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 97 s. Miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?