Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (135 st)

Originaltitel En melodi om våren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-02-20

Medverkande

Annalisa Ericson
Gurli Nyberg, modetecknerska

Lars Egge
Richard Stolpe, konstnär

Erik "Bullen" Berglund
"Slinken" Malén, djurmålare

Gunnar Olsson
Delling, konsthandlare

Conny Molin
Axell

Nils Wahlbom
Fernbom

Visa alla medverkande

Handling

Konstnären och målaren Richard Stolpe grälar med sin modell Maggie om en hatt -- han håller på att måla henne som 'Våren' men tänker inte bekosta hennes vårhatt. Hon avlägsnar sig i...

Visa hela handlingen

Press

StT (R Hood): "Är förrådet av buskteatermotiv uttömt eftersom svensk film vänder sig till 90-talets teaterrepertoar i sin blinda jakt efter filmmotiv? 'Gurlis' handling är hopplöst...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare

Medverkande

Annalisa Ericson Gurli Nyberg, modetecknerska
Lars Egge Richard Stolpe, konstnär
Erik "Bullen" Berglund "Slinken" Malén, djurmålare
Gunnar Olsson Delling, konsthandlare
Conny Molin Axell
Nils Wahlbom Fernbom
Knut Lambert Fahlén
Alice Carlsson Maggie Ström, modell
Richard Lindström Ringenson
Folke Pilo Kinnander
Olof Sandborg greve Konstantin Sköldborg
Olga Andersson grevinnan Sköldborg
Bengt-Olof Granberg Richards konstnärsvän
Wictor Hagman Richards konstnärsvän
Yngwe Nyquist Richards konstnärsvän
Anna-Lisa Baude medlem av välgörenhetskommittén
Ruth Weijden medlem av välgörenhetskommittén

Bolag

Produktionsbolag John Lindlöf
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Le Mat-Metro-Goldwyn 1933

Handling

Konstnären och målaren Richard Stolpe grälar med sin modell Maggie om en hatt -- han håller på att måla henne som 'Våren' men tänker inte bekosta hennes vårhatt. Hon avlägsnar sig i vredesmod och när den kultiverade blondinen Gurli råkar komma in med ett bud från en modebutik blir hon raskt engagerad som modell i stället. Det visar sig att hennes fader är en okänd person som bekostat hennes utbildning som modetecknerska, hennes mor var en balettdansös.

Gurli blir mycket hemtam hos Richard Stolpe och lär känna hans vänner, bl a djurmålaren Slinken som numera endast använder sin egen hund som modell. Konsthandlaren Delling inträder i handlingen och köper Richards tavlor billigt samt fuskar med provisionen. Delling uppvaktar Gurli, Richard blir svartsjuk och återengagerar modellen Maggie.

Delling säljer tavlan "Våren" med Gurli till greve Sköldborgs maka, en ytterst ivrig välgörenhetstant. Greven känner igen modellen -- det är hans dotter med balettdansösen, något som han inte säger till frun. Hon köper tavlan för 2.000 kronor. Delling låtsas endast ha fått 1.000 kr och när han skall betala Richard överenskomna 50 procent blir det endast 500 kr. Svindeln upptäcks av Slinken som råkar följa greven hem efter en supkväll på restaurant. Under tiden blir Gurli än en gång sams med Richard och man anordnar fest i hans ateljé.

Men Delling vill rycka flickan från målaren så han intrigerar med grevinnan Sköldborg för att hon skall adoptera Gurli och ta bort henne från konstnärsgänget. När hon ordnat adoptionspapperen och tagit sig in i ateljén får hon veta att flickan råkat bli myndig, 21 år, och hon kan inte göra någonting åt saken. Nu fattar greven mod och tystar ner sin fru varefter han ger sitt samtycke till Gurlis förenande med Richard.

Censur / granskning

Censurnummer 48791
Datum 1933-04-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2286 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2286 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (R Hood): "Är förrådet av buskteatermotiv uttömt eftersom svensk film vänder sig till 90-talets teaterrepertoar i sin blinda jakt efter filmmotiv? 'Gurlis' handling är hopplöst larvig och föråldrad. Den rör sig om målare och konsthandlare. Finns det någon yrkesgrupp som just nu intresserar allmänheten mindre? Hela denna av 1800-talet så omhuldade romantiska miljö av målare, ateljéer och sköna modeller har förlorat all charm. Den luktar instängd och naftalinartad som plyschgardinerna från samma tid.

Att filmen En melodi om våren trots detta gör ett så hyggligt, nästan kultiverat intryck beror i första hand på fotograferingen. Veteranen J. Julius har svept in den joltiga handlingen i en elegant dräkt, som kanske inte är hypermodern i sina dimmiga dämpade toner, men som är vacker och kultiverad."

SvD (Lill): "Kring en ytterligt mager intrig -- där den gamla teaterpjäsen 'Gurli' fått lämna stoffet -- har samlats en serie huvudsakligen dryckesscener med en samling gubbar, som skola föreställa konstnärsbohemer. I centrum står Slinken -- Bullen Berglund och levererar utan att förtröttas de mest häpnadsväckande enkla kvickheter, som inte ens denne skådespelares beprövade gemyt kan försona en med. På det hela taget står dialogen på ett lika lågt plan som någonsin de förkättrade folklustspelen. Regissören, John Lindlöf, är icke filmman och har därför icke kunnat avlocka den tacksamma miljön några effekter. Vad skulle icke med en smula fantasi kunna göras av bohemlivet bland Söders konstnärer, det stockholmska Montmartre med dess underbart tjusande och måleriska scenerier! Nu fick man ett par glimtar av den visserligen vackra men banala utsikten från Fjällgatan och några nocturna gatubilder, det var allt. Resten utgjordes av ateljéscener -- i dubbel bemärkelse. Dessvärre saknade man även den teaterkultur, som borde ha kompenserat för den uteblivna filmatiska njutningen. I centrum stod som nämnts Bullen Berglund och kring honom grupperade sig Lars Egge, som var glad och hurtfrisk samt sjöng sina små stumpar så medryckande som möjligt. Anna Lisa Ericsson, som icke utnyttjats ens fotografiskt, Olof Sandborg som den spattige greven med gammal god teatertradition och en rad andra kända skådespelare."

AB (Filmson): "Nu som så ofta förr var det brännvins- och pilsnerflaskorna, som spelade de verkliga huvudrollerna och gåvo upphov till skådespelarnas otroligt enkla kvickheter. Man satt i det längsta och hoppades på att anrättningen skulle ta sig, att dryckesvarorna skulle komma i bakgrunden och människorna i förgrunden, men man hoppades förgäves. En melodi om våren blev en svensk nubbvisa, skrålad på Söders höjder. Att det var duktiga skådespelare som skrålade den förbättrade knappast saken.

Nu skall det ej förnekas, att denna barnsliga historia från Södra bergens bohemevärld hade sina poänger. Bullen Berglund som målaren Slinken kämpade tappert och stundom framgångsrikt med sin omöjliga roll och Lars Egges sångpartier hörde till ljuspunkterna. Även lilla Anna-Lisa Erikson ha vi i tacksamt minne, det är en begåvad och behaglig skådespelerska, välgörande fri från pose och affektation. Bäst var emellertid fotografveteranen J. Julius Stockholmsbilder, där fanns utsökta upptagningar som ensamt de gjorde filmen sevärd."

Kommentar Svensk filmografi

Underlaget till filmen är komedin "Gurli" som hade urpremiär på Dramatiska Teatern 20.1.1898 och gick 107 gånger. I titelrollen: Ellen Hartman. Därefter hade den nypremiär på Dramaten 11.1.1922 men gick endast 25 gånger. Vid denna senare produktion var Nils Personne greven, Ellen Cederström Gurli och Sven Bergvall konstnären.

Författare till stycket var Henrik Christiernson (1845-1915) som då använde pseudonymen Petrus Holmiensis.

Observera att denna film, som även förekommer under titeln Gurli är den som innehåller Sveriges kanske mest slitstarka schlager genom åren, "Tangokavaljeren", med text av Åke Söderblom och musik av Jules Sylvain. Observera även att filmens titel En melodi om våren användes 1943 av Sandrew-bolaget för en helt annan film, regi och manus av Weyler Hildebrand.

Förlaga

Originaltitel Gurli (Pjäs)
Författare Petrus Holmiensis


Inspelning

1932 1932
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1933-02-20 Röda Kvarn Gävle Sverige 83 min
Urpremiär 1933-02-20 Röda Kvarn Gävle Sverige 83 min
Sverigepremiär 1933-02-20 Roxy Helsingborg Sverige 83 min
Urpremiär 1933-02-20 Roxy Helsingborg Sverige 83 min
Sverigepremiär 1933-02-20 Skandia Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1933-02-20 Skandia Stockholm Sverige 83 min
Sverigepremiär 1933-02-20 Konsert Sundsvall Sverige 83 min
Urpremiär 1933-02-20 Konsert Sundsvall Sverige 83 min
Sverigepremiär 1933-02-20 Röda Kvarn Uppsala Sverige 83 min
Urpremiär 1933-02-20 Röda Kvarn Uppsala Sverige 83 min
Sverigepremiär 1933-02-20 Röda Kvart Örebro Sverige 83 min
Urpremiär 1933-02-20 Röda Kvart Örebro Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Bland vallmo och blåklint
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Karl-Ewert (1943)
Sångare Lars Egge


Originaltitel Vinka blott glatt med sin hand
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Åke Söderblom (1933)
Sångare Erik "Bullen" Berglund


Originaltitel Gurli
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)
Sångare Lars Egge


Originaltitel Staden sjunger
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)
Sångare Lars Egge


Originaltitel Tangokavaljeren
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)
Dansare Annalisa Ericson
Sångare - (sjungs av oidentifierad sångare)


Ämnesord

Adoptioner
Barn/utomäktenskapligt
Greve
Grevinna
Hund/fransk bulldog
Konsthandlare
Konstnär/målare
Modetecknerska
Provision
Tavla
Välgörenhet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2239


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2239


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2239


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2239


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN MELODI OM VÅREN
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En svensk kvalitetsfilm!...EN MELODI OM VÅREN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stockholmsluft. Scenario: Torsten Lundqvist och Johan Lindlöf.
Omfång Ca 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gurli. Filmlustspel efter Henrik Christiernsons teaterpjäs med samma namn. Scenario: Torsten Lundqvist och Sölve Cederstrand.
Omfång Ca 100 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?