Grundfakta

Media (187 st)

Originaltitel Bomans pojke : Ett filmlustspel med sång
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-03-13

Medverkande

Siegfried Fischer
Adolf Boman, stuvarbas

Signe Lundberg-Settergren
Frida, Adolfs hustru

Bengt Djurberg
Gösta (Teofil) Boman, Adolf och Fridsas son

Bellan Roos
Svea, Adolfs systerdotter

Sigurd Wallén
Petrus Pihlkvist, snickare

Julia Cæsar
Ottilia, Petrus hustru

Visa alla medverkande

Handling

Polisen överraskar ett par smugglare någonstans i Stockholms hamn och försöker arrestera dem. En av dem, Pekka Steenroos, undkommer i sin bil som sedan körs med rasande fart genom...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Esq): "Man tror knappast det är sant, att det är en svensk inspelning; jakten går med rivande fräs som i en fullblodig sensationsschlager av bästa tyska eller amerikanska märke:...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink

Medverkande

Siegfried Fischer Adolf Boman, stuvarbas
Signe Lundberg-Settergren Frida, Adolfs hustru
Bengt Djurberg Gösta (Teofil) Boman, Adolf och Fridsas son
Bellan Roos Svea, Adolfs systerdotter
Sigurd Wallén Petrus Pihlkvist, snickare
Julia Cæsar Ottilia, Petrus hustru
Birgit Tengroth Elsa (Virginia) Pihlkvist, Petrus och Ottilias dotter
Thor Modéen Fabian Fredriksson, sockerbagare
Gustaf Lövås Gottfrid, specerihandlare, "sviskonprinsen"
Tor Borong Pekka Stenroos, smugglarkungen
- Ej krediterade:
Bertil Ehrenmark Svensson, stuvare och smugglare
Harry Ahlin Kalle Karlsson, smugglare
Harald Wehlnor Roland Österberg, smugglare
Anders Frithiof fabrikören (rollnamnet Williamsson förekommer ej i filmen)
Helle Winther Åke, fabrikörens lille son
Karin Granberg Åkes mamma
Richard Lindström Larsson, tullare
Sune Holmqvist bagarlärlingen
Carin Swensson Elsas väninna
Eivor Engelbrektsson flickan på bageriet
Disa Gillis Elsas väninna
Alice Carlsson Elsas väninna
Carl Ericson August Karlsson, diversehandlaren på Vitlöga
Carl-Harald tullaren som slås ner av Stenroos
Ollars-Erik Landberg polisen med batong som slår ner tullaren
Ossian Brofeldt en av Ottilias religiösa vänner
Oscar Åberg poliskommissarien som jagar Stenroos
Nils Harling fiolspelande smugglare
Gereon Ringström Kalle, dragspelande smugglare
Olof Krook stuvare
Herman Lantz stuvare
Paul Hagman polisen som avlossar skott efter den flyende smugglarbåten
Jean Claesson en av Svenssons kamrater vid Slussen
Carl Andersson tullare
Holger Sjöberg smugglarkungens chaufför

Bolag

Produktionsbolag AB Centrum-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1933
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Polisen överraskar ett par smugglare någonstans i Stockholms hamn och försöker arrestera dem. En av dem, Pekka Steenroos, undkommer i sin bil som sedan körs med rasande fart genom Stockholm, över Slussen och Tegelbacken, utefter Strandvägen och ut på Djurgården. Under tiden träffar vi unge Gösta Boman, son till stuvarbasen Adolf Boman. Gösta är arbetslös och driver utefter båtbryggorna på Djurgården. Smugglare Steenroos' stora racerbåt ligger redo för start men har motorfel. Man väntar på en mekaniker som inte kommer och en man ombord på båten tror att det är Gösta som just råkar gå förbi. Gösta förstår sig på motorer och har just fått igång motorn när Steenroos kommer farande i sin bil med polisen efter sig. Han hoppar ombord och polisen ser hur han försvinner ut mot skärgården.

Ombord protesterar Gösta mot det hela, men han övertalas snart att, för pengarnas skull, sluta sig till smugglarna.

Hans far, Adolf Boman, jobbar med sitt gäng stuvare ombord på en lastbåt när styrmannen tillkallar honom. I styrmannens upphängda kavaj saknas en plånbok. Med Bomans hjälp kommer man på tjuven, en viss Svensson, som på grund av detta får tre månaders fängelse. Fru Boman uttrycker sin medkänsla för Svenssons hustru och barn, men maken påpekar att Svensson är ogift. Grannflickan Elsa Pihlkvist anländer och frågor oroligt efter Gösta. Borta hos hennes far, snickare Pihlkvist, har det blivit ganska ohemtrevligt sedan Elsas mor blev religiös och häller ut all sprit och låser in makens motbok. Elsa har börjat med frisksport -- hon och hennes väninnor har vandrat ut i naturen med ryggsäckar och gått upp på en hög kulle där de dukar fram sin lunch. Flickorna pikar Elsa om den försvunne Gösta.

Hemma hos Boman diskuterar makarna sin son. Det framgår att de nu vet att han slagit sig samman med spritsmugglare. I dagens tidning får fru Boman läsa att Svensson fått villkorlig dom.

Fru Bomans systerdotter Svea arbetar i familjen som hembiträde och uppvaktas dels av den stammande sockerbagaren Fabian Fredriksson, dels av specerihandlaren Gottfrid. De två herrarna tävlar om hennes gunst och ogillar varandra synnerligen.

Gösta kommer tillbaka och ringförlovar sig med Elsa till fru Pihlkvists enorma ogillande. När Gösta vandrar ut i Stockholm spåras han av den villkorligt frigivne Svensson som ber om ett jobb i smugglargänget. Svensson kan inte glömma att han vill hämnas på Göstas far som avslöjade honom. En kväll tar sig Svensson iland och ringer upp tullen och meddelar att smuggelbåten kommer att vara i Vitlöga följande dag. När Steenroos' båt nått fram till Vitlöga finns det en brygga i närheten där en pojke vid namn Åke Williamsson leker. Han råkar ramla i vattnet och räddas av Gösta som bär upp honom till handelsboden. I det ögonblicket slår tullen till och omringar smuggelbåten. Steenroos förstår att det är Svensson som förrått dem och när denne tänker tala om att de även skall ta Gösta Boman blir han nedskjuten av Steenroos.

Åkes far är direktör och i tacksamhet räddar han Gösta undan tullen och ger honom en bra plats. Han kör hem honom till familjen Bomans förortsvilla där Frida ger sin Gösta stora famnen och där snickare Pihlkvist äntligen tar mod till sig och läxar upp sin fru samt säger:

"Här ska bli ordningar! Inget brännvin skall hällas i slasken, inte. Och motboken ska jädrar anåda bindas i halvfranskt band och stå bredvid sångboken i hyllan!"

"Javisst ska det bli som du vill, Petrus lilla", säger frun överraskande och överräcker motboken som hon öppnar och pekar i -- "Tänk på att det är den sista i månaden snart, Petrus, passa på så ingenting fryser inne."

"Ja, nu får det frysa inne så mycket det vill", säger maken, "för nu har du tinat upp Ottilia lilla".

Censur / granskning

Censurnummer 48925
Datum 1933-03-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2472 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 308-242-395-354-239-310-278-346 = 2472 meter. Längsta visningskopians aktlängder: 514-380-578-576-339 = 2387 meter. Kortaste visningskopians aktlängder: 515-378-560-559-339 = 2351 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2472 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Esq): "Man tror knappast det är sant, att det är en svensk inspelning; jakten går med rivande fräs som i en fullblodig sensationsschlager av bästa tyska eller amerikanska märke: påpassliga kameror ha vevat i alla möjliga effektfulla inställningar, scenerna ha klippts samman så att åskådaren sitter på helspänn och kippar efter andan i de halsbrytande kurvorna. Ivar Johansson och Elner Åkesson kunna sitt yrke när de vilja. De första par hundra meterna i Bomans pojke äro prima svensk äventyrsfilm.

Återstående 1 600 meter (approximativ beräkning) äro svenskt folklustspel med sång (med undantag för den tamare, men dock dramatiskt verkningsfulla episod, då fribrytarna slutligen bli sina förföljares byte); prima svenskt folklustspel, bedömt efter måttstocken av det svenska folklustspelets inte precis imponerande standard. Vulgärkomik och brinnande hjärtan, motboksspiritualitet och sånger om lilla mor; det är alldeles onödigt att beskriva denna hemtrevna blandning, som med något varierande kryddor och kulörer serveras år efter år på scenen och vita duken. Idel duktigt folk ha i detta fall hjälpts åt med smaksättningen, och det vore orätt att kritisera Bomans pojke för hårt, när så många sämre dekokter ofta sväljas med gillande."

StT (Robin Hood): "Under filmens lugnare mellanparti sitter man och har roligt åt det naturliga, trevliga sätt på vilket Ivar Johansson skött skådespelarna. Hur bra är inte Birgit Tengroths unga flicka. Replikerna komma hurtigt utan schåser, precis som de skola vara hos en modern ung flicka som vandrar kring backarna om söndagarna i norska byxor och med ryggsäck över axlarna. Hur briljant är inte Julia Cæsars frälsta ragata och hennes svartklädda kumpaner. Ingen överdrift -- gudskelov. Sigurd Wallén kan stå under toffeln på egna ben och tala om motboken, men Thor Modéen har regissören att tacka för mycket -- hans sockerbagare är ovanligt litet chargerad och därför bra. Bengt Djurberg sitter tyvärr djupt fast i teatertekniken. Han borde arbeta med sitt tal -- som ofta blir onaturligt ädelt och renhårigt -- och med mimiken, som ibland slår över i onaturlig sentimentalitet. Exempelvis under visan om mor.

Stundtals flyter filmen så bra att bättre behövs inte. Talet bländas över från scen till scen med en nonchalant elegans som var sällsynt även hos amerikanarna för ett halvår sedan.

Ingen märkvärdig film, men på sätt och vis ett stort framsteg. Nu hoppas man bara att också filmämnena och manuskripten skola gå framåt."

DN (Jerome): "Därav blev så gott som ingenting. Efter spelöppningens friska tag kommo kaffetåren, motboken och bönboken fram. Och så var svensk film inne på Thalias och sin egen gata igen. Det blev visserligen en ansats till spännande smugglardramatik på slutet också, men då var fältet redan förlorat. Människorna hade stelnat till teaterdockor som agerade på kommando och talade så onaturligt och daltigt att det skar i en. Den enes ädelhet tog kål på den andres ondska. Julia Cæsar trummade fram sin lagtext om spriten och dess förbannelse och Sigurd Wallén besjöng den. Utan att förfalla till några antinykteristiska fasoner kan man lugnt konstatera att herr Wallén tog priset. Inte för nubbens skull, utan för den lyckliga förmåga han alltjämt besitter att kunna variera och förnya en folklig typ. Det brast en hel del i den konsten hos de övriga i stället."

Kommentar Svensk filmografi

Siegfried Fischer (1894-1976) skrev pjäsen "En söderpojke" för en av sina många scener och den hade premiär på Södra Friluftsteatern i Vitabergsparken 5.6.1931 med författaren i rollen som Adolf Boman, huvudrollens far, en roll som han upprepar i filmen Bomans pojke.

Som pjäs gick den på Södra Friluftsteatern mellan 5 juni och 23 augusti 1931 -- 80 gånger, och återupptogs på Mosebacketeatern två år senare, 7 jan till 3 mars 1933 -- 55 gånger.

Filmen hade samtidig premiär i Göteborg (Cosmorama) den 13.3.1933.

Förlaga

Originaltitel En Söderpojke (Pjäs)
Författare Siegfried Fischer


Inspelning

1932-10-18 1933-01-17
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholms skärgård Stockholm Sverige
Söder Mälarstrand Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige
Tegelbacken Stockholm Sverige
Vasagatan Stockholm Sverige
Kungsgatan Stockholm Sverige
Stureplan Stockholm Sverige
Birger Jarlsgatan Stockholm Sverige
Strandvägen Stockholm Sverige
Djurgårdsbron Stockholm Sverige
Djurgårdsslätten Stockholm Sverige
Blockhusudden Stockholm Sverige
Janssons motorbåtsvarv Fittja Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1933-03-13 Röda Kvarn Gävle Sverige 90 min
1933-03-13 Odéon Norrköping Sverige 90 min
1933-03-13 Skandia Stockholm Sverige 90 min
1933-03-13 Skandia Uppsala Sverige 90 min
1933-03-13 China Örebro Sverige 90 min
TV-visning 1972-04-23 TV1 Sverige 87 min
1987-08-29 TV1 Sverige 87 min
1996-01-16 SVT2 Sverige 87 min
2001-06-11 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1933-03-13 Röda Kvarn Gävle Sverige 90 min
1933-03-13 Odéon Norrköping Sverige 90 min
1933-03-13 Skandia Stockholm Sverige 90 min
1933-03-13 Skandia Uppsala Sverige 90 min
1933-03-13 China Örebro Sverige 90 min

Musikstycken

Originaltitel Wilde Jagd
Kompositör Giuseppe Becce


Originaltitel Där har jag mycket som är ogjort
Kompositör Karl Lindberg
Textförfattare Siegfried Fischer
Karl Lindberg
Sångare Thor Modéen


Originaltitel Helan går


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman
Sångare Birgit Tengroth
Carin Swensson
Disa Gillis
Alice Carlsson (samt ytterligare två ej idenfierade flickor)


Originaltitel Här finns en liten tös som heter Svea
Kompositör Karl Lindberg
Textförfattare Siegfried Fischer
Karl Lindberg
Sångare Gustaf Lövås


Originaltitel Berättelse och sång om Löjtnant Sparre och Elvira Madigan, den sköna konstberiderskan, hvilka båda för egen hand och af kärlek sköto ihjäl sig i Tåsinge, Danmark
Textförfattare Johan Lindström Saxon (1889)
Framförs av Siegfried Fischer (visslas)


Originaltitel Ute världen larmar
Kompositör Karl Lindberg
Textförfattare Siegfried Fischer
Karl Lindberg
Sångare Gustaf Lövås
Bellan Roos


Originaltitel Du talar vackert som en poet
Kompositör Karl Lindberg
Textförfattare Siegfried Fischer
Karl Lindberg
Sångare Bellan Roos
Thor Modéen


Originaltitel Ni förstår förstås, ni får inte slåss
Kompositör Karl Lindberg
Textförfattare Siegfried Fischer
Karl Lindberg
Sångare Bellan Roos
Thor Modéen
Gustaf Lövås


Originaltitel Sången om mor
Kompositör Jules Sylvain
Sångare Bengt Djurberg


Ämnesord

Arbetslöshet
Biljakt
Dom/villkorlig
Livräddning
Motbok
Polis
Racerbåt
Skärgård/Stockholms
Smugglare
Sprit
Spritsmuggling
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Slussen
Stockholm/Strandvägen
Stockholm/Tegelbacken
Stölder
Tullare
Tullkryssare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2287


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BOMANS POJKE
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign [?] Bonneviér


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En svensk äventyrsfilm i lustspelsstil BOMANS POJKE
Tryckeri Tryckeri Balder


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En Stockholmsgrabb
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En Stockholmsgrabb.
Omfång 127 s. + 23 s. miljölista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Bomans pojke. Ett filmlustspel med sång av Siegfried Fischer.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En Stockholmsgrabb.
Omfång 132 s. Ändringar (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?