Grundfakta

Media (201 st)

Originaltitel Giftasvuxna döttrar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-04-10

Medverkande

Karin Swanström
fru Emma Lindberg, portvaktsfru

Birgit Tengroth
Lotta, Emmas dotter, lagerarbeterska

Karin Ekelund
Lena, Emmas dotter, mannekäng

Maritta Marke
Lina, Emmas dotter, biträde på NK:s leksaksavdelning

Sture Lagerwall
Robert "Robban" Lundkvist, chaufför, senare Lottas make

Sigurd Wallén
Fritz Landé, direktör för Maison Landé

Visa alla medverkande

Handling

Portvaktsfrun fru Lindberg har tre fagra döttrar, Lotta, den allvarligaste, jobbar på ett fabrikslager. Lena, den vackraste, är butiksbiträde på NKs leksaksavdelning, Lina, mannekäng på...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Karin Swanström, mamma till de tre gracerna, var visst förtjusande och charmerande, men hennes kliv från portvaktsbostaden upp till lyxvåningen för att söka skyla över den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Karin Swanström fru Emma Lindberg, portvaktsfru
Birgit Tengroth Lotta, Emmas dotter, lagerarbeterska
Karin Ekelund Lena, Emmas dotter, mannekäng
Maritta Marke Lina, Emmas dotter, biträde på NK:s leksaksavdelning
Sture Lagerwall Robert "Robban" Lundkvist, chaufför, senare Lottas make
Sigurd Wallén Fritz Landé, direktör för Maison Landé
Einar Axelsson Erik Ehrenberg, direktör, Robbans chef
Nils Jacobsson Frans "Frasse" Hallberg, bagare
- Ej krediterade:
Helga Brofeldt fru Bergström, familjen Lindbergs granne
Olga Andersson generalkonsulinnan Fraser, familjen Lindbergs granne
Ruth Stevens mannekäng hos Lindé
Wiktor "Kulörten" Andersson farbror Fredrik, gäst på bröllopsfesten
Ruth Weijden kvinnlig lagerförman
Constance Gibson Ehrenbergs hushållerska
Valborg Svensson Anna, generalkonsulinnan Frasers husa
Tor Borong dörrvaktmästaren utanför dansrestaurangen
Sigge Fürst dansande gäst på restaurangen
Yngwe Nyquist gäst på restaurangen
Richard Lindström gäst på restaurangen
Marianne Lenard mannekäng hos Landé
Margit Johansson mannekäng hos Landé
Kaj Aspegrén mannekäng hos Landé
Carin Appelberg-Sandberg Albertina, bröllopsgäst
Gösta Ericsson gäst på bröllopsfesten
Börje Lundh kund på NK:s leksaksavdelning
Millan Olsson lagerarbeterska som pudrar näsan vid stämpelklockan
Nils "Banjo-Lasse" Larson sångaren på dansrestaurangen
Heinz von Vultée kapellmästaren på dansrestaurangen
Karl Paulus Kallin musiker på dansrestaurangen
Herbert Brehmer musiker på dansrestaurangen
Oscar Åberg gäst på dansrestaurangen
Floyd Du Pont gäst på dansrestaurangen
Gun Lagerwall eventullt: gäst på NK:s leksaksavdelning

Bolag

Produktionsbolag AB Bild & Ton
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1933
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Portvaktsfrun fru Lindberg har tre fagra döttrar, Lotta, den allvarligaste, jobbar på ett fabrikslager. Lena, den vackraste, är butiksbiträde på NKs leksaksavdelning, Lina, mannekäng på ett modehus, är den mest teatraliska.

Det är morgon och de skjutsas till sina jobb av Robban Lundkvist, som är chaufför hos direktör Erik Ärenborg. Sist i bilen har han Lena som skall till NK när Robban råkar passera direktör Ärenborgs fönster. Han ser den sköna i baksätet och vill veta vem hon är. Robban ljuger att han råkat köra på henne, hon klarade sig men var så uppskakad att han skjutsade henne till hennes jobb. Direktören spårar henne till NKs leksaksavdelning där hon på Robbans råd anlagt ett litet förband om handen. Direktören bjuder henne på middag.

Denna dag blir Lina erbjuden att avancera till avdelningschef på modehuset. Det medför 500 kronor i månaden, fritt val av lyxkläder och sena supéer med direktör Fritz Landé. Hon accepterar och flyttar så småningom in i en egen våning. Lotta måste gifta sig snart med Robban -- hon väntar en liten. Mamman föreslår att de skall bosätta sig hos henne i portvaktsvåningen tills vidare. Lina uppvaktas av kvarterets sockerbagare Frans Hallberg, som är presentabel men inte lika fin som en direktör. Lena har bekymmer. Direktör Ärenborg vill gifta sig med henne, men först anhålla om hennes hand hos hennes mor, men Lena har inte talat om att mamman är portvakterska. När direktören anländer har fru Lindberg flyttat någon trappa högre upp i huset -- hon har lånat generalkonsulinnans våning medan denna är på Rivieran. Allt går bra, direktören gifter sig med Lena och de far på bröllopsresa till England.

Men problemen infinner sig när de kommer tillbaka till Stockholm. Direktören vet inte att chauffören är hans svåger och de samförståndsblickar chauffören Robban och frun utbyter leder till att direktören avskedar Robban och fru Lena flyttar hem till sin mor. Samtidigt kommer även Lina tillbaka efter att ha tröttnat på jobbet och direktör Fritz Landé. Av en slump hamnar Ärenborg på restaurang för att trösta sig och får Lina och Lotta till bordet. Robban blir svartsjuk och går fram till sin forne arbetsgivare, skäller ut honom och berättar för honom allt om de tre döttrarna och portvaktstanten, vilket direktören inte hade anat. Vips börjar direktör Ärenborg fungera som en slags jultomte. Fru Lindberg flyttas från portvaktssysslan till ett av direktörens hus och får en fin våning. Robban får egen taxi. Lena får tillbaka sin man. Och Lina har på egen hand funnit sockerbagare Hallberg i grannhuset samt initierat en förlovning.

Censur / granskning

Censurnummer 49025
Datum 1933-04-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2453 meter
Längd efter klipp 2452 meter
Kommentar I akt 4: närbilden av Lenas benvisning för Landé, då hon sitter på bordet. Kopiornas längd varierade från 2440 till 2456 meter. Granskningskopians aktlängder efter censurklipp i akt 4: 573-517-539-356-466 = 2453 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2453 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Karin Swanström, mamma till de tre gracerna, var visst förtjusande och charmerande, men hennes kliv från portvaktsbostaden upp till lyxvåningen för att söka skyla över den s. k. sociala klyftan till den ene mågen in spe var ett meningslöst farspåhitt. Nu är det visserligen sant att fru Swanström verkar betydligt mera grande dame än trappskurande ande, men det hör inte hit just i detta sammanhanget: med den allra ringaste lilla eftertanke kunde hon ha insett hopplösheten i att för framtiden söka undanhålla sanningen om dotterns ursprung för den uppvaktande direktören.

Vilka fordringar ställde för resten den senare i detta hänseendet? Han visste ju att Lena var expedit på NK, den saken hade det ju aldrig varit tal om att förtiga. Nu är det visserligen svårt att handskas med en trio giftasvuxna döttrar, alla ha ju inte en Linas (Maritta Marke) förmåga att först skaffa sig en gynnare och ställning och eleganta kläder och sedan helt sonika och utan större betänkligheter avstå från alltsammans till förmån för en -- som mamman uttryckte det -- vanlig sockerbagare, men det kan inte hjälpas att intrycket dras ner då händelsekedjan går isär på viktiga punkter. Som film har Giftasvuxna döttrar annars sina givna förtjänster i en hel del detaljer och scener. Regin har fart och schvung. Man känner sig hemma nere hos fru Lindberg i hennes lya, inte minst under den gemytliga bröllopsmiddagen för dottern nummer tre -- Lotta (Birgit Tengroth) och hennes Lundkvist (Sture Lagerwall). Den sistnämnde var filmens givet bästa prestation, en pojke med ruter och karaktär."

StT (Robin Hood): "När chauffören Sture Lagerwall rusar in i nattklubbens smokingklädda församling -- iförd chaufförsuniform -- banar sig väg mellan de dansande och ropar 'Lotta, Lotta' till sin fru som dansar med en fin herre, och ställer till en scen inför hela församlingen, då tror man sig bevittna amerikansk dussinfilm och inte svensk. Till samma mentalitet hör Karin Swanströms tårdrypande moderlighet, det lyckliga slutet med de giftasvuxna döttrarna samlade kring sin lilla mascot -- den ömma modern. Dit hör Sigurd Walléns modehusdirektör och förförare, och de löst instoppade schlagervisorna. Det är inte svenskt, så uppföra sig inte svenskar, det är ingen 'verklighet', minst av allt svensk verklighet.

Varför skola de svenska filmerna vara så ojämna? De blotta en inre osäkerhet -- en osäkerhet i stilkänsla, psykologi och smak som man hoppas snart går över. Den måste vara tillfällig.

Nu blev Giftasvuxna döttrar en skrattsuccé. Ofta skrattades på fel ställe -- åt de befängda amerikanismerna. Men ännu oftare skrattades på rätt ställe, d. v. s. åt repliker, situationer och regiinfall som voro avsedda att vara roliga och verkligen voro det."

SocD (Moje): "Det är ingen 'pilsnerfilm', men en falsk och moraliskt underhaltig skildring av falska och moraliskt underhaltiga människor. Det finns annars en idé som underlag för en rakryggad tendens i rakt motsatt mening, som hr Wallén också för all del mycket riktigt får fram. Men under försöken att ställa kontrasterna mot varandra har han råkat ut på förrädiska gungflyn och sumpat ner sig i falska föreställningar, så att det som är sant och riktigt riskerar att drunkna i allt som är dravel."

Kommentar Svensk filmografi

Ett typexempel för produktionen i Råsunda just då: Stellan Claësson är produktionsledare. Hans hustru Karin Swanström som skulle vara ateljéns konstnärliga konsult spelade en av dessa roller hon kunde göra i sömnen. Visserligen låg den något socialt pinnhål under hennes normala filmtyp men det hindrade henne inte ett ögonblick från att ta rollen.

Som basmaterial har man tagit en utländsk film där Sigurd Wallén snabbarbetat fram ett manus med lätta försvenskningar. Originalet är som sagt tyskt och hette Frau Lehmanns Töchter (1932), regi: Carl Heinz Wolf, manus: Franz Rauch med bl a Hansi Niese, Hertha Thiele, Else Ester och Carla Carlsen. Musik: Franz Doelle.

Förlaga

Originaltitel Frau Lehmanns Töchter (Film)
Författare Franz Rauch
Regi, förlaga Carl Heinz Wolff


Inspelning

Sverige 1933-01-09 1933-02-16
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1933-04-10 Röda Kvarn Gävle Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Stockholm Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Uppsala Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Örebro Sverige 90 min
TV-visning 1991-09-17 TV2 Sverige
1997-02-11 SVT1 Sverige
2001-06-04 SVT1 Sverige
Urpremiär 1933-04-10 Röda Kvarn Gävle Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Stockholm Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Uppsala Sverige 90 min
1933-04-10 Röda Kvarn Örebro Sverige 90 min

Musikstycken

Originaltitel Det vore mer än underbart
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Lill-Slam (1933)
Sångare Sigurd Wallén
Maritta Marke


Originaltitel En liten mascot
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Lill-Slam (1933)
Sångare Einar Axelsson
Karin Ekelund
Gösta Kjellertz (första repris - dubbar Nils "Banjo-Lasse" Larson)
Maritta Marke (andra repris)
Karin Ekelund (andra repris)
Birgit Tengroth (andra repris)


Originaltitel Amor kommer som en tjuv om natten
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Lill-Slam (1933)
Sångare Karin Ekelund
Einar Axelsson


Originaltitel När lyckans klockor ringa
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Lill-Slam (1933)
Framförs av Karin Swanström (deklamerar)


Originaltitel På livets krokiga landsväg
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Lill-Slam (1933)
Sångare John Wilhelm Hagberg (dubbar Sture Lagerwall)


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare kör


Ämnesord

Butiksbiträde
Chaufförer
Direktörer
Fabriksarbeterska
Mannekäng
Modehus
Portvakter
Restauranger
Sockerbagare
Stockholm/NK
Taxi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2393


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GIFTASVUXNA DÖTTRAR
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Iwar Donner


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GIFTASVUXNA DÖTTRAR Svensk filmkomedi med sång och musik.
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GIFTASVUXNA DÖTTRAR
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GIFTASVUXNA DÖTTRAR Svensk filmkomedi med sång och musik.
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickorna i 36:an.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickorna i 36:an.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?