Grundfakta

Media (111 st)

Originaltitel Pettersson & Bendel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-08-21

Medverkande

Adolf Jahr
Karl "Kalle" Pettersson, kallar sig Karl-Johan Malmberg hos Agda Alvin

Semmy Friedmann
Josef Bendel, alias Czardec

Birgit Sergelius
Mia Edling, Kalles fästmö, servitris

Isa Quensel
Elsa Velin, Mias väninna

Elsa Carlsson
Agda Alvin, ägarinna till handskaffär

Sigurd Wallén
Nilsson

Visa alla medverkande

Handling

Kalle Pettersson är arbetslös. För att få husrum för natten har han gått till Skeppsbron i Gamla Stan och hittat ett upplag staplade mjölsäckar med en presenning över. I mitten av...

Visa hela handlingen

Press

AB (PGP): "Ack om världen finge dirigeras av filmförfattare. Hur lyckligt skulle då inte allt sluta, hur rättvist skulle inte allt fördelas. Aldrig mer skulle det hända att en svartmuskig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink

Medverkande

Adolf Jahr Karl "Kalle" Pettersson, kallar sig Karl-Johan Malmberg hos Agda Alvin
Semmy Friedmann Josef Bendel, alias Czardec
Birgit Sergelius Mia Edling, Kalles fästmö, servitris
Isa Quensel Elsa Velin, Mias väninna
Elsa Carlsson Agda Alvin, ägarinna till handskaffär
Sigurd Wallén Nilsson
Viran Rydkvist tant Lindström, ägarinna till Café 9:an
Helge Hagerman Helmer Andersson, konstnär
Manne Grünberger Emanuel Kraitschek, Pettersson & Bendels springpojke
Carl Hagman gårdsmusikanten
- Ej krediterade:
Hilda Castegren fru Johansson, gumman som säljer soffan
Helge Kihlberg Kryssberg, mannen som köper soffan
Karin Albihn flickan som köper violbuketten
Albert Ståhl festtalaren vid middagsbordet
Carl Ericson man vid middagsbordet
Knut Frankman Axén, föreståndaren för auktionsgodsförsäljningen (klädjuden)
Thor Christiernsson Sander, detektiv
Harald Wehlnor Johanson, detektiv
Sven-Eric Wigren mannen som ringer från Hälsovårdsnämnden
Richard Lindström andra mannen från Hälsovårdsnämnden
Axel Lindberg Emanuelson, hyresvärd
Helga Brofeldt tanten i fönstret i Gamla Stan
Nils Skoglund hallåmannen i radio
Algot Persson polisen på Café 9:an
Wiktor "Kulörten" Andersson gäst på Café 9:an
John Ericsson gäst på Café 9:an
Valborg Svensson den nya servitrisen på Café 9:an
Alice Carlsson ung dam utanför Agda Alvins skyltfönster
Åke Uppström den unga damens fästman

Bolag

Produktionsbolag AB Wive
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Warner Bros.-First National 1933
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Kalle Pettersson är arbetslös. För att få husrum för natten har han gått till Skeppsbron i Gamla Stan och hittat ett upplag staplade mjölsäckar med en presenning över. I mitten av detta finns ett tomrum som blir hans logi. Medan han sitter där under presenningen får han besök -- en liten mörk yngre mansperson kryper in och lagar sin aftonvard genom att blanda regnvatten med mjöl från en av säckarna. Följande dialog utspinner sig:

Pettersson: "Du är jude, va?"

Bendel (ivrigt): "Nej visst inte! Bara till hälften. Min far var polack och jag är kristen. Jag har varit i Sverige micket, i sammanlagt sju år. Jag har blivit utvisad två gånger men nu ska jag stanna och bli en rik man. Jag älskar Sverige och svenskarna!"

Pettersson: "Är det för att dom är så lätta att skoja med?"

Bendel: "Oh nej, jag är ingen skojare. Jag ska bara göra hederliga affärer. Jag törs inget annat, för jag har inget pass. Gör jag en ohederlig affär, så kan jag bli stämd och då är det färdigt igen. Men får jag stanna i Stockholm så ska jag bli micket rik." Bendel har kommit med båten från Reval som fripassagerare och han har som sagt anlänt för tredje gången till Sverige. De två slår sig ihop tillsammans med Petterssons startkapital -- 25 öre. Första affären rör sig om violer som de säljer på gatan. Sedan köper och säljer de en begagnad soffa. Därefter sysslar de med ett mycket suspekt skönhetsmedel. De behöver pengar och det får de av Mia som är servitris på tant Lindströms lilla restaurang. Mia introducerar sin väninna Elsa, vars broder skapat en potatisskalare som visar sig vara gjord av metallavfall från en mekanisk verkstad och som följaktligen kostar nästan ingenting på produktionssidan.

Pettersson ser tilldragande ut i firmans representationskostym och han gör ett gott intryck på Agda Alvin, innehavare av en liten butik för handskar. Pettersson och Bendel lyckas göra sådan PR för butiken att den växer och blir en av Stockholms ledande i sin bransch. Men för att fullt utnyttja situationen måste Pettersson förlova sig med Agda Alvin, trots att han är mer än förlovad med Mia. Förlovningen resulterar i att Agda lånar ut 5.000 kr. Men Mia tröttnar på situationen och avreser -- vart vet ingen. Det är Bendel som intrigerat fram hennes försvinnande för att inte Pettersson skall återvända till Mia.

Den sista stora affären den lilla firman ger sig in på är att köpa ett stort parti skrikblåsor, en leksak som går ut på att man blåser upp en liten gummiballong som sedan ger ljud till en liten skrikpipa som utgör munstycket. Bendel är den förste som får veta att Medicinalstyrelsen tänker förbjuda skrikblåsan -- den är giftig för skolbarn. Snabbt överlåter han hela firman med dess lager av skrikblåsor till Pettersson för firmans samtliga kontanter. Nu har Pettersson brutit med Agda och återknutit förbindelsen med Mia som återvänt och förlåtit allt.

Den lille försäljaren Nilsson som sålt firmans potatisskalare upptäcker Bendels bedrägeri och meddelar det till Pettersson som lyckas få tag i Bendel i sista sekunden ombord på den båt som skall föra honom utomlands med pengarna, som Pettersson återtar.

Mias väninna Elsa gifter sig med en ung målare, Pettersson får Mia, Bendel far mot det hägrande utlandet. Mia och Pettersson gör sig beredda att själva föra firman Pettersson & Bendel vidare, vilket är nödvändigt för snart kommer ett barn som de måste försörja.

Censur / granskning

Censurnummer 49343
Datum 1933-08-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2934 meter
Kommentar Visningskopiornas längd varierade mellan 2964 m - 108 minuter och 2917 m - 105 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2964 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (PGP): "Ack om världen finge dirigeras av filmförfattare. Hur lyckligt skulle då inte allt sluta, hur rättvist skulle inte allt fördelas. Aldrig mer skulle det hända att en svartmuskig Bendel fick komma hit och dra nytta av en blåögd Petterssons charm för att sedan smita på Kalevipoeg med guld från skrikblåsor, som svenska barn blivit kulörta om munnarna av.

Men vad händer inte i verkligheten, där går Mia i sjön när Pettersson bedriver kärleksaffärer med Agda Alvin och med den mystiska Ingegerd, som är förföljd av fula gubbar och målar exotiska fåglar på sidendukar. Men i filmen på Palladium går inte Mia i sjön, hon nöjer sig med att gå på järnvägsbron för att sedan komma tillbaka och sitta vid Gustav III:s staty och viska ljuva bekännelser i Petterssons öra när allt är över och Bendel lider sina gärningars lön i hytten på Kalevipoeg, med falskt pass men utan pengar.

Detta är den springande punkten i den märkliga och varför inte för svensk film fullkomligt enastående sak, som heter Pettersson & Bendel och som nu gör Palladium den äran. Pettersson & Bendel har numera fyra uppenbarelseformer, romanen, radiopjäsen, filmen och så pjäsen som skall komma på Folkan. Pjäsen och romanen äro Hammenhögs verk. Mias död fick inte vara med i radio, inte heller i filmen. Skall den nu komma igen i pjäsen eller skall Hammenhög korrigera Hammenhög?

Pjäsen och boken i sammandrag. Man kan inte filmatiskt återge 650 sidor och Gunnar Skoglund och Per-Axel Branner ha med både litterär och filmklok blick skalat bort de få svaga punkter romanen rymmer. Hela den mystiska biintrigen med flickan Borgman är borta och kompositionen har vunnit i styrka. Hela den mahognyglänsande avslutningssagan har försvunnit. Den lätta doften av missroman, som vilar över romanens slut, är också försvunnen. Handlingen har förenklats, trovärdigheten har ökats. Boken är beundransvärd, filmen är det också.

Boken är vår unga litteraturs främsta episka verk, men på film kan inte epik bli annat än longörer. Filmen har inga longörer, problemet att undvika dem har lösts elegant, ett exempel är den scen där den unge målaren dyker in i handlingen. Vem kan göra den bättre?

Skådespelarnas prestationer äro fullt i nivå med regissörens. Man tvivlar i början på Adolf Jahr. Med det utseendet behöver ingen svensk ligga under en presenning, men när han får på sig representationskostymen blir han fullt övertygande. Hans charm är svensk. Semmy Friedmann tvivlar man aldrig på, men sen begär man ingen charm av honom heller. Birgit Sergelius fyller bokens krav på färglöshet och Isa Quensels gamängtyp motsvarar helt visst den vedertagna uppfattningen om den stockholmska jazzbönan.

Elsa Carlson som handskfröken Agda Alvin är fyrtio år och förälskad och har i handskprovningsscenen lyckan att göra kanske en av de bästa filmscener som någonsin inspelats i Sverige. Den scenen och ett par till mellan Pettersson och Bendel kunna lugnt betecknas som mönster för god filmkonst.

Pettersson & Bendel är hittills kulmen på de utmärkta uppspelningar svenska filmproducenter kommit med nu vid säsongstarten. Den har rättighet att kräva den allra största uppmärksamhet från publikens sida. Den bör gå med samma goda fart som den präktige Sigurd Wallén kursar sina rakknivar -- Eskilstuna alltigenom -- utom skaftet."

StT (Robin Hood): "Det är originella typer, upplockade ur verkligheten med konstnärlig blick för det effektfulla, men även för det sanna. Skådespelarna ha haft ett härligt stoff att arbeta med, och de ha lyckats. Även Adolf Jahrs Pettersson är bra. Han är inte så idealisk i sin roll som de ovannämnda i sina, han räcker inte riktigt till, men jag vet ingen bättre för uppgiften, och kommer aldrig att kunna tänka mig Hammenhögs Pettersson annat än som Jahrs sympatiska svensk i grå flanellkostym.

Bendel är den ende teaterfiguren. En jude instoppad i den svenska miljön. Han är sprängstoffet, den svarta boven. Han är den centrala figuren, han skall naturligtvis vara en smutsig, krullhårig krypande judebängel, sådan Hitlers skämtpress avbildar Israels folk för kontrastens skull. Men Semmy Friedmann överdriver judiskheten, gör typen onödigt teatralisk. I mitt tycke är Friedmanns insats en av de svagaste.

Pettersson & Bendel är alltså en film med strålande egenskaper, och ändå säger jag rent ut att jag inte är riktigt nöjd. Varför? Jag vet inte. (-)

Orsaken måste vara att jag läst romanen för nyligen. Boken har humor, en bred charmfull humor. Den har gått förlorad i filmen. Bokens Pettersson har en psykologisk utveckling och får till sist en verklig resning. Också detta går förlorat i filmen."

SocD (Moje): "Och hur skulle man nöjaktigt kunna beskriva en kurre som Bendel, den strykrädde lille halvjuden med de kattlika gesterna, det strålande affärsgeniet, den otroliga närigheten och den utsökta fräckheten, som trots allt inte är osympatisk. Han är värd att studeras med ögon, öron och alla sinnen. Det är inte en romanfigur, utan en livs levande inkarnation av sitt släkte. Waldemar Hammenhög säger i en intervju på annat ställe, att Semmy Friedmann i denna roll fullständigt täcker begreppet Bendel, och det kan man nog knappast förneka."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Pettersson & Bendel" av Waldemar Hammenhög (1902-1972) utkom 1931.

Förlaga

Originaltitel Pettersson & Bendel (Roman)
Författare Waldemar Hammenhög


Inspelning

1933-04-11 1933-07-05
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1933-08-21 Palladium Stockholm Sverige 108 min
1933-08-21 Röda Kvarn Örebro Sverige 108 min
Urpremiär 1933-08-21 Palladium Stockholm Sverige 108 min
1933-08-21 Röda Kvarn Örebro Sverige 108 min
Dvd-release 2014-04-02 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Martha
Kompositör Friedrich von Flotow (1847)


Originaltitel Flickan i Havanna
Kompositör Horatio Richmond Palmer
Textförfattare Evert Taube (1921)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1921)


Originaltitel Längtan
Kompositör August Söderman (1855)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)
Framförs av Adolf Jahr (visslas)


Originaltitel Sankt Örjanslåten


Originaltitel När våren börjar
Kompositör Fritz Gustaf (1933)
Elof Ahrle (1933)
Textförfattare Fritz Gustaf (1933)
Elof Ahrle (1933)


Originaltitel Fia Jansson
Textförfattare Emil Norlander (svensk text 1900)


Originaltitel Kvinnor och champagne
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1890)
Bearbetning Alma Rek (musikbearbetning 1890)
Framförs av Adolf Jahr (visslas)


Originaltitel Kalle P.
Kompositör Josef Franz Wagner ("Gigerl-marsch")
Textförfattare Edouard Laurent (musikbearbetning och svensk text 1891)


Originaltitel Say, Brothers, Will You Meet Us?
Sångare kör (manskör - ej i bild)


Originaltitel Tangokavaljeren
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)


Originaltitel Liebestraum, piano, nr 3, op. 62
Kompositör Franz Liszt (1850)


Originaltitel La grande passion
Kompositör Margit Lagerheim-Romare


Originaltitel Le jugement de Midas
Kompositör Eugène Cools


Originaltitel Famous Hebrew Melodies
Kompositör Leo Kempinski


Ämnesord

Arbetslöshet
Gatuförsäljning
Handskbutik
Judar
Medicinalstyrelsen
Nationella minoriteter, judar
Polack
Potatisskalare
Skrikblåsa
Skönhetsmedel
Soffa
Stockholm/Gamla Stan
Violer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2727


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2904


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2904


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2904


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PETTERSON & BENDEL
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PETTERSON & BENDEL
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PETTERSON & BENDEL efter W Hammenhögs roman
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel PENGE ER IKKE ALT - Efter Waldermar Hammenhögs beromte roman Pettersson & Bendel
Tryckeri Anker Jörgensens reklamebureau Tryck : P. Storvold & sonner


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Continuity. Efter Waldemar Hammenhögs roman.
Omfång 19 s.


Typ Inspelningsmanus
Omfång 142 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter Waldemar Hammenhögs succéroman. Manuskript: Gunnar Skoglund och Per-Axel Branner.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel English title list.
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste.
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kortsynopsis – De närmaste. Short synopsis – Loved Ones.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 10
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?