Grundfakta

Media (32 st)

Originaltitel Hälsingar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-11-13

Medverkande

Inga Tidblad
Birgit Ljusnar

Sten Lindgren
Jonas Övergård, hemmansägare i Dalbo socken

Sven Bergvall
Olof "Olle" Övergård, Jonas äldre bror

Henning Ohlsson
Per-Erik Storm, dräng på Övergården

Karin Ekelund
Lisa-Lena, piga på Övergården

Edit Ernholm
Brita, piga på Övergården, Per-Eriks maka

Visa alla medverkande

Handling

Utefter en landsväg i Hälsingland kör Jonas i Övergården fram med våldsam fart. Med sin hästdragna trilla stöter han till bärplockande Birgit Ljusnar som faller omkull och...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Moje): "Man kan tvista om lämpligheten av att på nytt ur gömmorna gräva fram 'Hälsingar', Henning Ohlsons gamla folkskådespel, och göra en film av det. (-) Men ändå: där...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Inga Tidblad Birgit Ljusnar
Sten Lindgren Jonas Övergård, hemmansägare i Dalbo socken
Sven Bergvall Olof "Olle" Övergård, Jonas äldre bror
Henning Ohlsson Per-Erik Storm, dräng på Övergården
Karin Ekelund Lisa-Lena, piga på Övergården
Edit Ernholm Brita, piga på Övergården, Per-Eriks maka
Kaj Aspegrén Maja-Stina, piga på Övergården
Frank Sundström Gudmund, Birgits och Jonas son som vuxen
Hjalmar Peters patron på Näsvik
Emmy Albiin Gammel-Kersti
Hilda Castegren mor Övergård
Bror Olsson domaren i tingsrätten
Carl Deurell fängelsedirektören
Hugo Björne komministern i Dalbo
John Elfström dräng i slagsmål
Gösta Ericsson Niko, zigenaren som rövar bort lille Gudmund
Tor Borong Gammel-August
Hugo Tranberg åklagaren
Albert Ståhl kamrern på Helsinglands Enskilda Bank i Ljusdal
Carl Ericson fångvaktare
Knut Frankman Karlsson, vaktmästare i tingssalen
Carl-Harald vaktmästare i tingssalen
Aurore Palmgren åhörare i tingssalen
Karin Granberg en kvinna på dansbanan
Eric Öst fiolspelare vid bröllopsdansen
Jon-Erik Hall fiolspelare vid bröllopsdansen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Stockholms Filmcentral 1933
Distributör i Sverige (16 mm) AB Sonora Film 1937
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Utefter en landsväg i Hälsingland kör Jonas i Övergården fram med våldsam fart. Med sin hästdragna trilla stöter han till bärplockande Birgit Ljusnar som faller omkull och spiller ut sin bärkorg. Han stannar och hjälper henne upp. Hon får två kronor för sveda och värk och löfte om plats på gården som lillpiga.

På Övergård grälar de två bröderna Jonas och Olof jämt till deras hjärtsjuka moders förtvivlan. Det är Olof som har övertaget mellan de två. Birgit anländer och blir vänligt mottagen av modern medan pigan Lisa-Lena syrligt kommenterar det hela. Hon har haft en förbindelse med Jonas, som nu gett henne korgen.

Birgit sänds till sätern med boskap och näverlur. Innan hon lämnar Övergård demonstrerar hon sin skicklighet att sköta luren och sjunger en vall-låt. Jonas är förtrollad av henne och lovar besöka henne på sätern.

Handelsmannen i Näsvik anländer med två reverser som Jonas skrivit på för att täcka spelskulder. Han får åtta dagar på sig att betala annars tar handelsman gården. Jonas besöker Birgit uppe på sätern och inleder ett förhållande som resulterar i att flickan blir med barn. Han kör tillbaka från henne en morgon med rasande fart för att hinna ta modern till kyrkan, men den gamla har blivit sämre och lämnar inte sängen.

Jonas förfalskar sin broders och grannbonden Mickel Skoglunds namnteckningar. Med detta falska papper får han 8.500 kr av banken som han ger till handelsmannen, vilket täcker spelskulderna. Banklånet förfaller till betalning efter några månader och vid den tiden vet alla att Birgit är med barn. Nu beslutar sig Jonas för att fly fältet -- förmodligen till Amerika -- och efter ett intensivt slagsmål med broder Olof ger han sig av. Efter ytterligare en tid föder Birgit en pojke.

Det går något år. Birgit skall rädda ett får som fallit ner i en klyfta och hon placerar sitt barn på en säker plats. Medan hon sysslar med fåret stjäls barnet av romer. Lisa-Lena vittnar falskt i tinget och påstår sig ha sett Birgit kasta barnet i älven, vilket gör att Birgit döms till två års straffarbete. "En mild dom", sägs det i filmen. Hon kommer ut, Olof beskyddar henne, men folket i bygden och främst Lisa-Lena förföljer henne. Efter 17 år återvänder Jonas och kan nu betala alla sina skulder. Olof förlåter honom. Samtidigt kommer Birgits son till rätta. Det hela slutar med storstilat bondbröllop i folkdräkt och med bygdespelemän och folkdans.

Censur / granskning

Censurnummer 49835
Datum 1937-10-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1000 meter


Censurnummer 49835
Datum 1933-11-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2365 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2386 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Moje): "Man kan tvista om lämpligheten av att på nytt ur gömmorna gräva fram 'Hälsingar', Henning Ohlsons gamla folkskådespel, och göra en film av det. (-)

Men ändå: där finns ett stycke svenskt folkliv, som aldrig riktigt upphör att intressera, åtminstone när det framställes så realistiskt och bra som av hälsingesonen Ivar Johansson i den moderna filmupplagan. Detaljer kunna kritiseras: allmogespråket -- som alltid är svårt att komma under fund med för skådespelarna -- aktörernas maskering när det gällde att visa handlingens långa hopp framåt i tiden, samt manuskriptets på vissa punkter bristande koncentration. Men där finns i gengäld must och kraft, löjen och tårar i behaglig blandning. De stämningsmättade naturbilderna stå dessutom på höjden av det bästa i genren, och regissören och fotografen briljera med sensationella snapshots från älskarens våldsamma giljarfärd i gigg efter snabbfotad travare. Där dokumenterar Ivar Johansson på nytt sitt sinne för fartens tjusning i film."

StT (Trader Horn): "Ivar Johansson tar fasta på elementära saker: hälsingelynnet, skiftande som forsen, vill han ha fram. Ett landskapsepos. Detta Ivar Johanssons verk har kanske inte någon stor resning, inte samma suveräna artistiska grepp som Rågens rike. Det är en bondfilm med lyckligt slut. Men en sund, ärlig produkt av en person som älskar sitt landskap.

Anmälaren råkade just komma från en amerikansk film. Kanske bidrog detta något till att han slogs av sävligheten i Hälsingar, särskilt i filmens förra hälft. Sävligheten har Ivar Johansson fått påskrivet för tidigare, men det bryr han sig inte om: dessa människor leva i denna trakt, tänker han antagligen, och det bör han ju veta. Detta hindrar dock ej att filmen hade blivit njutbarare för moderna människor genom större rikedom på växlande smådrag, en piggare och mer nyfiken kamera. Här och där kommer dock lejonklon fram, t. ex. då Jonas jagar genom skogarna, utmed vägarna i sin trilla, spänd efter en präktig travare med muntert klapprande hovar.

Skådespelarna? Man måste nog säga att filmen är Inga Tidblads, så underbart rörande och äkta som hon gör sin Birgit, så vacker och fotografiskt tacksam som hon är. Hon håller också konsekvent och smakfullt sin dialekt genom hela filmen."

DN (Jerome): "Storartade naturscenerier omväxla med pittoreska idyller, dagrar och årstider växla på känt ryskt bildmaner, och älven, som spelar en viss symbolisk roll i filmen, störtar i ena ögonblicket ned för branta stup, för att i det nästa flyta lugn och jämn bredvid stora landsvägen. Fotografiskt sett är filmen av högsta kvalitet.

Huvudrollerna spelas av Inga Tidblad (Birgit), Sten Lindgren (Jonas) och Sven Bergvall (Olof). Fru Tidblad får vackert och okonstlat fram det väna, ljusa skimret över 'stintan'; medan de båda motspelarna ge klart markerade konturer åt de med alla sina väsens olikheter dock tydligt besläktade bröderna. Iscensättningen av Hälsingar är påkostad och omsorgsfull; det är bara skada att filmen saknar den riktigt dramatiskt koncentrerade formen."

Kommentar Svensk filmografi

Författaren Henning Ohlson (1884-1941) är kanske mest känd som författare till folklustspelet "Hälsingar" som hade premiär på Tranebergsteatern i Stockholm 1.6.1922 och som sedan dess aldrig upphört att spelas. Den filmades 1923 i William Larssons regi med bl a Jenny Tschernichin-Larsson, regissören, Adolf Niska och Theodor Berthels i rollerna. 1940 kom den i en finsk upplaga. Recensenterna av 1933 års version sammanblandar författaren Henning Ohlson med skådespelaren Henning Ohlsson (1887-1960). I en stumfilm av Gustaf Edgren upprepas förhållandet, aktören Ohlsson spelar mjölnaren i Trollebokungen medan författaren Ohlson levererar manus.

Regissören Ivar Johansson var hälsingebo och filmtruppen var under en längre tid förlagd till hans gamla fädernehem i Stråtjärna.

Förlaga

Originaltitel Hälsingar (Pjäs)
Författare Henning Ohlson


Inspelning

1933-06-12 1933-08-31
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stråtjära, Hälsingland Sverige (exteriörer)
Laforsen, Hälsingland Sverige (exteriörer)
Ljusdal med omgivningar Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1933-11-20 Skandia Stockholm Sverige 87 min
Sverigepremiär 1933-11-13 Regina Gävle Sverige 87 min
1933-11-13 Svea Sundsvall Sverige 87 min
TV-visning 1977-06-06 TV2 Sverige 83 min
2004-08-20 TV4 Sverige 83 min
2005-07-18 TV4 Sverige 83 min
Urpremiär 1933-11-13 Regina Gävle Sverige 87 min
1933-11-13 Svea Sundsvall Sverige 87 min
TV-visning 2008-07-25 TV4 Sverige 83 min
2018-07-03 TV4 Film Sverige
2019-05-21 TV4 Film Sverige
2019-05-28 TV4 Film Sverige
2019-07-04 TV4 Film Sverige
2019-09-18 TV4 Guld Sverige
2019-09-30 TV4 Film Sverige
2019-10-27 TV4 Guld Sverige
2019-12-15 TV4 Guld Sverige
2020-01-11 TV4 Guld Sverige
2020-02-18 TV4 Guld Sverige
2020-03-31 TV4 Guld Sverige
2020-04-13 TV4 Guld Sverige
2020-05-22 TV4 Film Sverige
2020-06-24 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Canzonetta (Cajkovskij)
Kompositör Pëtr Čajkovskij


Originaltitel Fjunäsvalsen
Kompositör Jon-Erik Hall


Originaltitel Má vlast. Vltava
Kompositör Bedřich Smetana (1874)


Originaltitel Pelléas et Mélisande, op. 46. Svit
Kompositör Jean Sibelius (1905)


Originaltitel Trollens brudmarsch
Kompositör Pelle Schenell


Originaltitel Bröllopspolska
Kompositör Eric Öst


Originaltitel Glada Nisses hambo
Kompositör Eric Öst (1933)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Hälsingar (1933)

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Barnarov
Bröllop
Delsbo
Folkdans
Förfalskningar
Hälsingland
Ljusdal
Nationella minoriteter, romer
Näverlur
Reverser
Romer
Rättegångar
Slagsmål
Spelmän
Spelskulder
Stråtjärna/Hälsingland
Säter
Vallning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2190


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1768


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 30


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2296


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1768


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2296


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1768


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HÄLSINGAR Henning Ohlsons populära folkskådespel
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Sammandrag av innehållet i filmen "Hälsingar".
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 135 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nytt scenario efter Henning Ohlsons gamla d:o av Ivar Johansson.
Omfång 84 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?