Grundfakta

Media (95 st)

Originaltitel Hemliga Svensson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-12-26

Medverkande

Fridolf Rhudin
Fridolf Johansson, kallar sig Fridolf Svensson, extra konstapel i Västköping, "Hemliga Svensson"

Weyler Hildebrand
Juliuz Göransson, konstapel

Edvard Persson
August Olsson, busen

Dagmar Ebbesen
fru Jansson, städerska på polisstationen

Rut Holm
Stina Jansson, fru Janssons och August Olssons dotter

Emy Hagman
Eva Blomgren, revisor vid drätselkammaren

Visa alla medverkande

Handling

I den idylliska staden Västköping (i verkligheten Söderköping) träffar vi snart busen Olsson, alias f d rallaren August Olsson, som varje lördagskväll ställer till bråk och...

Visa hela handlingen

Press

DN (Cyrano): "Efter Hemliga Svensson gläder man sig egentligen endast uppriktigt åt en sak: att Fridolf Rhudin efter filmen återvänder till den faderliga handen Gustaf Edgren och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Fridolf Rhudin Fridolf Johansson, kallar sig Fridolf Svensson, extra konstapel i Västköping, "Hemliga Svensson"
Weyler Hildebrand Juliuz Göransson, konstapel
Edvard Persson August Olsson, busen
Dagmar Ebbesen fru Jansson, städerska på polisstationen
Rut Holm Stina Jansson, fru Janssons och August Olssons dotter
Emy Hagman Eva Blomgren, revisor vid drätselkammaren
Ragnar Widestedt "doktor Levenius", uppbördstjuven
Hugo Jacobson Carl Hugo Svensson, Stockholmsbilisten
Ernst Fastbom poliskonstapel Nord
Emil Fjellström uppbördsmannen
Alma Bodén Fridolfs mor
- Ej krediterade:
John Melin ägaren till Café Tuppen
Märta Claesson fru Lindgren, innehavarinna till skönhetsinstitutet Sylfid
Joel Jansson herr Lindgren
Knut Frankman mannen i uppbördskön med tomma brännvinsflaskor
Nils Dahlström busschauffören
Greta Lundberg servitrisen på båten
Erik Forslund en man i uppbördskön
Lilly Kjellström pigan med en kalv på vägen
Albin Erlandzon August, drängen med kärra på vägen
Thor Christiernsson äldre man utanför Café Tuppen
Carl Reinholdz en ung man utanför Café Tuppen

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1933
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

I den idylliska staden Västköping (i verkligheten Söderköping) träffar vi snart busen Olsson, alias f d rallaren August Olsson, som varje lördagskväll ställer till bråk och följaktligen varje lördag buras in i finkan på stadens polisstation. Denna lördagskväll vill han bli serverad på Café Tuppen trots att utskänkningen är slut för dagen. Han blir inte omgående arresterad, stadens patrullerande polis Göransson har klätt sig civil och gått till dansbanan med fröken Eva Blomgren. En pojke kommer till dansbanan och meddelar Göransson att det är dags att arrestera Olsson. Göransson skyndar hem till pensionatet och sätter på sig uniformen men glömmer byta huvudbonad. Han avlägsnar sig med ett plommonstop på huvudet. Detta upptäcks av värdinnans dotter, Stina Jansson, som Göransson tidigare uppvaktat, men som han nu ignorerar i hopp om att fånga Eva Blomgren. Stina rusar efter med uniformsmössan och hinner fram just som busen Olsson skrattat ut Göransson för att han inte är reglementsenligt klädd. På stationen har busens cell städats och prytts med blommor av fru Jansson, som busen Olsson en gång var förlovad med när han var rallare och inte suput.

På stationen konverserar Göransson med kommissarie Nord och det framgår att man behöver en extrapolis. Den ende sökanden är en viss Fridolf Svensson, lantbrukarson, som tagit en brevkurs i ämnet. Vi träffar honom på stallbacken, där han försöker få folk och fä att följa hans trafiksignaler. Han får brev om att han på lördag skall börja sin tjänstgöring i Västköping.

Över till Stockholm där vi träffar en skum person som visar sig vara kassaskåpstjuv med skattepengar som specialitet. "Uppbördstjuven" kallas han av tidningarna. Han kliver ombord på en liten ångbåt som för honom till Västköping för att han vill passa på den instundande uppbörden där, folk skall betala kommunalskatt om några dagar. (Hamnen i Västköping är en bit av Göta Kanal med några slussar.) Han anländer, låtsas vara "doktor Levenius från Konsthistoriska Riksinventeringen" och Göransson blir hans ciceron genom rådhuset där han får lära sig allt om ett dolt kassaskåp och hur det öppnas.

På polisstationen har Fridolf Svensson övertagit vakten. Busen Olsson har fått lov att suga i sig de råa ägg Fridolf haft med sig från landet. Snart är busen ensam i sin cell. Fru Jansson svarar i telefon på stationen och får veta att Anderssons gris har sluppit lös. Fru Jansson friger Olsson tillfälligt för att han skall infånga Anderssons kringirrande gris.

Eva Blomgren, som Fridolf börjat uppvakta, hittar 'doktor' Levenius anteckningsbok, som ger tider och summor för olika uppbördsstämmor. Hon misstänker att han är den efterspanade uppbördstjuven. Folk köar hela dagen för att betala kommunalskatten i rådhuset. En döv gammal man står i kön och tror han är på Systembolaget -- han vill köpa sprit.

På natten vakar Eva Blomgren i ett hörn av Rådhuset med en revolver. Tjuven tar sig in bakvägen och överraskas av Eva, men rycker ifrån henne revolvern och binder henne. Göransson anländer men slås sanslös av tjuven. Fridolf söker Eva i hennes bostad och sätter sin hund på hennes spår. Hunden leder honom till Rådhuset där han hittar Eva bunden. Fridolf avväpnar och arresterar tjuven.

Han och Eva förlovar sig och Göransson återtar Johanssonskans Stina. Busen nyktrar till och inriktar sig på sin gamla kärlek, Stinas moder, fru Jansson.

Censur / granskning

Censurnummer 50037
Datum 1933-12-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2734 meter
Kommentar Aktlängder: 450-444-575-510-485-270 = 2734 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2734 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Cyrano): "Efter Hemliga Svensson gläder man sig egentligen endast uppriktigt åt en sak: att Fridolf Rhudin efter filmen återvänder till den faderliga handen Gustaf Edgren och återknyter det en gång så fruktbärande samarbetet. Ty denna film är utan tvekan den svagaste av den rad svaga filmer som blivit till under skilsmässan. Och dock hade den inte behövt bli det. Här och var skymta smådrag fram som varsla om att historien nog tänkts rätt från början. Den lilla småstadsidyllen Västerköping med sina poetiska kullerstensgator, sin sluss och dansbana och sist, men icke minst, sin egen buse, Olsson, vilken förtjusande ram skulle allt detta inte ha kunnat bli även för en Fridolffars. Men det idylliska Västerköping trängs i bakgrunden för -- prat, ingenting annat än prat, och detta prat har tydligen av regissören ansetts så dyrbart och värdefullt att han inte nänts gripa till saxen och sätta punkt på svadorna. Många Fridolfsmonologer bli på detta sätt nästan outhärdliga. Och det tråkiga är att hela presentationen dras med på kuppen. De små kvicka guldkornen, som kunde fått biosalongen att gå i vågor av skratt, drunknar i laviner av ord, billiga kvickheter och omtuggningar som eventuellt skulle slå, om de sades från revyestraden eller i ett folklustspel, men som nu i filmhögtalaren låta tjatigt krystade.

Även kompositionellt brister filmen i flera avseenden. (-) Redan på tidigt stadium tappar man lusten för hela filmen. Det är för enkelt. Nu är det intet fel hos en film att vara e n k e l, bara det finns en mening, en gnista vilja att åstadkomma någonting bakom den. Litet kunnighet i filmens enklaste abc skadar häller inte att ha med i bagaget. Men finns inte de små förutsättningarna blir det pannkaka, blir Hemliga Svensson. Fridolf har ännu en plats viken i svenska folkets hjärta, det hördes på de hjärtliga skrattsalvor med vilka hans första repliker hälsades i filmen. Men skratten blevo lamare i fortsättningen. Hur skulle det vara att hushålla litet med gudsgåvorna? Trivsam var också Edvard Persson som busen Olsson. Han har ett sätt att säga replikerna på den gode Edvard som aldrig förfelar sin verkan. De komma alltid inifrån -- ibland ända från hjärtat. Så var det Weyler Hildebrand förstås, och Emy Hagman, som skulle varit bra, om hon från början bestämt sig för att tala antingen göteborgska eller högsvenska."

StT (R H-d): "Det kan vara en lyckträff, men denna 'folkliga' film verkar ovanligt fyllig, och framsprungen ur den äktsvenska vardagen. Man förs till ladugårdar och polisstationer (som inte smakar revysketch), till busstrafik och vita ångbåtar som slussas. Folk står i kö i rådhuset och betalar skatt, och folk blir fast på landsvägar för att de köra bil fel. T. o. m. den smarte förbrytaren införes i filmen enkelt och otvunget, och extra poliskonstapeln Fridolf Rhudin briljerar i sabel med tofs och polishunden Buster utan att grimasera sönder sig.

En glad och rolig Rhudin -- ibland nästan söt. Ingen clown, utan en humorist. Samspelet med Edvard Persson går flott. Två vitt skilda typer, men lyckligt kompletterande varann. Rent tekniskt (fotografiskt) kunde filmen varit bättre."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen hade samtidig premiär i Göteborg (Victoria) den 26.12.1933.

Beträffande filmens manuskript hänvisas till sidan 136 i Jan Richters bok "Edvard Persson", där han skriver: "Författaren-skådespelaren-regissören Theodor Berthels levererade ett uppslag som kåsören Åbergsson i Dagens Nyheter tog upp och bearbetade."

Inspelning

(sommaren) 1933 1933
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Söderköping Sverige
Göta kanal Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1933-12-26 Metropol Gävle Sverige 100 min
1933-12-26 Olympia Gävle Sverige 100 min
1933-12-26 Victoria Göteborg Sverige 100 min
1933-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 100 min
1933-12-26 Odéon Norrköping Sverige 100 min
1933-12-26 Grand Stockholm Sverige 100 min
1933-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 100 min
1933-12-26 Roxy Örebro Sverige 100 min
TV-visning 1992-05-12 TV2 Sverige 96 min
1996-03-19 SVT2 Sverige 96 min
1999-03-03 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1933-12-26 Metropol Gävle Sverige 100 min
1933-12-26 Olympia Gävle Sverige 100 min
1933-12-26 Victoria Göteborg Sverige 100 min
1933-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 100 min
1933-12-26 Odéon Norrköping Sverige 100 min
1933-12-26 Grand Stockholm Sverige 100 min
1933-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 100 min
1933-12-26 Roxy Örebro Sverige 100 min

Musikstycken

Originaltitel Söderköpingsvalsen
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Lördagskvällar
Kompositör Erik Baumann (1933)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1933)
Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1933)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Jag vill inte tänka på refrängen
Kompositör Sten Axelson (1933)
Textförfattare Nilas (1933)


Originaltitel Astri, mi Astri
Textförfattare Hans Hanson (norsk text efter dikt av Horatius [ 65-8 f. Kr.])
Sångare Edvard Persson


Glada paraden (1948) Hemliga Svensson (1933)
Syndare i filmparadiset (1956) Hemliga Svensson (1933)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Hemliga Svensson (1933)

Ämnesord

Arrestlokaler
Buse
DK Komedi
Göta kanal
Kommunalskatt
Polis
Polisstationer
Rådhus
Spårhundar
Söderköping
Tjuvar
Uppbördsstämma

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2660


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2636


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2635


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON Ett glatt, romantiskt och spännande lustspel.
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HEMLIGA SVENSSON
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemliga Svensson.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 60 s.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?