Grundfakta

Media (226 st)

Originaltitel En stilla flirt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-01-29

Medverkande

Tutta Rolf
Diddi Werner

Margit Manstad
Sally Garbel, revyprimadonna

Ernst Eklund
Gunnar Green, läkare, Diddis förmyndare

Thor Modéen
Swanson, fotograf

Carl-Gunnar Wingård
Gründer, skrädderidirektör

Einar Axelsson
Henry Wallé, parfymdirektör

Visa alla medverkande

Handling

Diddi Werner är föräldralös och uppfostras av mostrarna Lotten och Amalia. Hon har nyligen tagit studentexamen och sörjer över sin brist på livserfarenhet. Hon har inte ens fått uppleva...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Axon): "Tvivlarna, som säga, att svenskarna ej kunna göra god film, rekommenderas att taga den senaste SF-filmen En stilla flirt i närmare skärskådande. Det är en film, som slår...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Tutta Rolf Diddi Werner
Margit Manstad Sally Garbel, revyprimadonna
Ernst Eklund Gunnar Green, läkare, Diddis förmyndare
Thor Modéen Swanson, fotograf
Carl-Gunnar Wingård Gründer, skrädderidirektör
Einar Axelsson Henry Wallé, parfymdirektör
Steinar Jøraandstad doktor Gerhardt, skönhetsdirektör
- Ej krediterade:
Benkt-Åke Benktsson Mr. Wilder, svensk-amerikan
Gull Natorp Mrs. Wilder
Lotten Olsson Lotten, Diddis moster
Julia Cæsar Amalia, Diddis moster
Olga Andersson dam i Greens väntrum
Wiktor "Kulörten" Andersson inspicienten
Mona Geijer-Falkner tidningsförsäljerskan
Charles White servitören på lyxyachten Wild Flower
Hugo Tranberg portiern på badhotellet
Hartwig Fock brandchefen
Tyra Dörum Fina, Diddis och Sallys påkläderska
Jullan Jonsson Hulda, Greens husa
Birgitta Lilliehöök Greens sköterska
Ruth Weijden kvinna i publiken
Albert Ståhl hennes sällskap
Carl Ericson första hotellportiern
Carin Appelberg-Sandberg fetlagd dam i Greens väntrum
Karin Granberg den fetlagda damens dotter

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1934
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Övrigt bolag Kommunenes Filmsentral A/S 1934 (distributör i Norge)

Handling

Diddi Werner är föräldralös och uppfostras av mostrarna Lotten och Amalia. Hon har nyligen tagit studentexamen och sörjer över sin brist på livserfarenhet. Hon har inte ens fått uppleva en enda liten flirt. Mostrarna är oroliga för hennes framtid och deras konversation avbryts ständigt av deras papegoja.

Diddi är våldsamt förälskad i sin förmyndare, dr Gunnar Green, en populär kirurg som dessutom är ett premiärlejon. Han uppvaktar ständigt scenens regerande och blivande stjärnor. Diddi tänker fånga hans uppmärksamhet den vägen och idkar utpressning för att nå sitt mål.

Hon går in på hans mottagning och skrämmer bort alla patienter genom att simulera difteri. Hon debuterar på platsens revyteater, men gör ett matt intryck, den vänligaste recensenten säger att hon är "söt", vilket retar henne. Hon vill vara fatal som sin konkurrent om Gunnars hjärta, den mörka Sally Garbel.

Möjligen skulle en skönhetsoperation hjälpa, kanske en sexig uppnäsa. Men Gunnar Green vägrar operera. Hon far till Stockholm men blir inte heller där opererad.

I Stockholm träffar hon modekungen Gründer, parfymdirektören Wallé och fotografen Swanson. Herrarna samverkar till att hon får en slags berömmelse. Även Sally Garbel tar sig an henne och Diddis "image" börjar bli sofistikerad.

Gründer komponerar en dröm i rosa som aftonklänning åt henne. Wallé saluför en parfym kallad "Amour de Diddi". Swansons kamerastudie "Diddi i paradiset" hamnar på ett veckotidningsomslag. Detta retar hennes förmyndare dr Green som kastar sig i sin bil med foxterriern Chamo. På Diddis stockholmshotell meddelar man att Diddi är på en tur med Mr. Wilders lyxyacht. Green hamnar mitt i den svärm av beundrare som omger Diddi.

Gunnar Green kan inte undvika att påverkas av det hela och han upptäcker att han egentligen är kär i Diddi. På natten smyger han in i hennes hytt och kysser henne, men Diddi hinner inte uppfatta vem förövaren är.

Hon minns dock lukten av hans hår och nästa dag luktar hon sig igenom alla herrarna men hittar inte den rätta. Dr Green saknas så det måste vara han. Diddi ror iland med en jolle och letar reda på Green på närmaste badhotell där bägge parter kommer till samförstånd.

På natten sover de i angränsande rum och Diddi ordnar så att dr Green inte skall ha allför svårt att fullfölja meningen med det hela.

Censur / granskning

Censurnummer 50199
Datum 1934-01-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2356 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade från 2356 till 2364 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2364 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Axon): "Tvivlarna, som säga, att svenskarna ej kunna göra god film, rekommenderas att taga den senaste SF-filmen En stilla flirt i närmare skärskådande. Det är en film, som slår massor av utländska s k storfilmer ur brädet vid en jämförelse. Filmatiskt sett är den ett litet mästerverk, och största äran av detta tillkommer utan tvivel regissören Gustaf Molander. Här har han verkligen varit i högsta form, och tillsammans med fotografen, Åke Dahlquist, har han skapat en underhållningsfilm av finaste märke, fylld med lustiga intermezzon, läckra interiörer och vackra utescener -- kort sagt en förtjusande novell i bilder. Det blev också hjärtliga applåder från salong och rad efter slutvignetten.

Svagaste delen -- även den vackraste medalj har en baksida -- av filmen är överraskande nog i detta fall manuskriptet. Av Litas bok 'Blomman i mitt knapphål' har blivit en bagatell i true storygenren, som ej har större originalitet än de flesta historier av detta välkända slag. På dialogen kände man emellertid igen Gösta Stevens, den flöt flott, och för övrigt glömde man alla litterära svagheter för filmen, för flykten över den, dess avväpnande elegans och rent av förbluffande välgjordhet.

Och ett sådant spel! Både individuellt och i ensemble. Den klarast lysande stjärnan var Tutta Rolf, förstås, är man frestad att tillägga. Hon står för närvarande i särklass bland våra svenska filmdamer. Hennes förvandling inför åskådarens ögon från en liten flicksnärta, söt men i avsaknad av 'tra-la-la', som man sade i filmen, till kvinna av den spännande, sexappealägande typen, som fångade män i parti varje minut, gjordes helt enkelt urstyvt."

StT (Robin Hood): "En stilla flirt är film, mycket bra film. Man måste se den ovanpå ett berömt utländskt opus för att rätt förstå dess filmiska kvalitet. Regi, fotografering och även spel stå i hög internationell klass -- gå utanpå mycket och berömt importgods -- och ingen som har ögon till att se med borde hädanefter kunna säga att vi i Sverige 'sakna resurser att göra god film'.

Om något brister i En stilla flirt så är det det litterära underlaget. I början, där regissören och manusförfattaren tydligen varit mera bundna av den filmade boken, blir det litet långt och trögt. Filmen sätter sig fast. För mycket repliker. Men när filmen väl kommit igång och regissören och fotografen fått börja dikta och uppfinna scener på egen hand, då går det undan. Här och där skulle man möjligen vilja korta dialogscenerna några meter, men det är bagateller. En så flott och flytande film i så klara, stora, expressiva bilder, med så välregisserade, lediga, inspirerade skådespelare får man leta efter. Åtminstone i Europa.

Detta låter som om En stilla flirt vore det stora filmatiska konstverket! Men det är filmen inte. Ämnet är för obetydligt."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades samtidigt in i en norsk version. Om inget annat sägs gäller namnuppgifterna i uppslagsposten även den norska versionen.

Svenskfödda författarinnan Edith Øberg (1895-1968) skrev dels under sitt eget namn, dels under signaturen Lita omkring ett dussin romaner från debutåret 1916 fram till sitt sista levnadsår.

1931 kom den bok som filmen baseras på, "Min knapphullsblomst" (Blomman i mitt knapphål). Enligt Nytt Norskt Forfatterleksikon av Willy Dahl innehåller hennes romaner "individualpsykologiska studier över intellektuella yrkeskvinnor" och även om romanerna ger sken av att vara ytlig underhållningslitteratur så avspeglar de ändå medelklasskvinnornas sociala problem.

Edith Øberg besökte enligt Film Journalen 31/1933 Råsunda filmstad under inspelningen av hennes roman då hon gjorde den norska versionen av Gösta Stevens' manuskript.

Förlaga

Originaltitel Min knapphullsblomst (Roman)
Författare Lita


Inspelning

1933-07-02 1933-09-15
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Dalarö Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1934-01-29 Röda Kvarn Gävle Sverige 86 min
1934-01-29 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 86 min
1934-01-29 Skandia Norrköping Sverige 86 min
1934-01-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 86 min
1934-01-29 Svea Sundsvall Sverige 86 min
1934-01-29 Röda Kvarn Uppsala Sverige 86 min
1934-01-29 Röda Kvarn Örebro Sverige 86 min
TV-visning 1973-04-21 TV2 Sverige 82 min
1984-07-05 TV2 Sverige 82 min
1991-07-09 TV2 Sverige 82 min
1992-12-28 Kanal 1 Sverige 82 min
1995-09-26 TV2 Sverige 82 min
2000-05-29 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1933-12-26 Eldorado Oslo Norge 86 min
TV-visning 2008-06-20 SVT1 Sverige 82 min
2010-12-20 SVT1 Sverige
2011-07-04 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Dina blåa ögon lova mer än dina röda läppar ger
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Gösta Stevens (1933)
Edith Øberg (norsk text 1933)
Sångare Steinar Jøraandstad (under filmens förtexter)
Steinar Jøraandstad (repris)
Ernst Eklund (andra repris)
Steinar Jøraandstad (tredje repris)


Originaltitel Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt
Kompositör Friedrich Hollaender (1929)
Textförfattare Friedrich Hollaender (tysk text 1929)
Sammy Lerner (engelsk text)
Svasse Bergquist (svensk text 1930)
Sångare Tutta Rolf (sjungs på tyska)


Originaltitel La Gioconda. Danza delle ore
Kompositör Amilcare Ponchielli (1876)


Originaltitel Tra-la-la
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Åke Söderblom (1933)
Edith Øberg (norsk text 1933)
Sångare Margit Manstad


Originaltitel En stilla flirt
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Gösta Stevens (1933)
Edith Øberg (norsk text 1933)
Sångare Tutta Rolf
Margit Manstad (repris)
Steinar Jøraandstad (repris)
Tutta Rolf (andra repris)
Steinar Jøraandstad (andra repris)
Margit Manstad (andra repris)
Einar Axelsson (andra repris)
Thor Modéen (andra repris)
Carl-Gunnar Wingård (andra repris)
Tutta Rolf (tredje repris - ej i bild)


Originaltitel Du är just en så'n
Kompositör Jules Sylvain
Textförfattare Gösta Stevens (osäker uppgift)
Edith Øberg (norsk text 1933)
Sångare Tutta Rolf
Margit Manstad
Tutta Rolf (repris)
Margit Manstad (andra repris)
Tutta Rolf (andra repris)
Steinar Jøraandstad (andra repris)
Einar Axelsson (andra repris)
Thor Modéen (andra repris)
Carl-Gunnar Wingård (andra repris)


Utmärkelser

Festivalpris Wien 1934

Ämnesord

DK Komedi
DK Kärlek
Debut
Flirt
Fotograf
Förmyndare
Hund/foxterrier
Lyxyacht
Läkare
Modehus
Papegojor
Parfymer
Plastkirurgi
Revyer
Simulering

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2369


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2369


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2369


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN STILLA FLIRT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN STILLA FLIRT "Är ni så rädd för en liten stilla flirt?"
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN STILLA FLIRT Efter Litas roman "Blomman i mitt kanpphål"
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Iwar Donner


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En stilla flirt.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En stilla flirt.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En stille flirt.
Omfång 112 s.
Språk Norska


Typ Dialoglista
Manustitel En stilla flirt.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ein stiller flirt.
Omfång 29 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel En stilla flirt.
Omfång 17 s. + 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 22 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel En stilla flirt.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel En stilla flirt.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel En stilla flirt. A quiet flirt.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?