Grundfakta

Media (287 st)

Originaltitel Atlantäventyret
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-02-05

Medverkande

Birgit Tengroth
Tusse Telmi, operettstjärna

Valdemar Dalquist
Freddy Alsterberg, direktör för Nya Operett-Teatern/barmästare

Edvin Adolphson
förste styrman på Kungsholm

Margit Manstad
Rita Grey

John Ekman
baron Winkelstein, Rita Greys kumpan

Carl-Gunnar Wingård
van Haag, holländsk juvelerare

Visa alla medverkande

Handling

Operetten "Champagneprinsessan" har gjort fiasko på Boulevardteatern i Stockholm. Teaterns direktör Freddy Alsterberg sitter i ett kontor där utmätningsmännen just burit ut alla möbler....

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Tutta Rolf far till Hollywood, skall Birgit Tengroth bli hennes efterträderska? Ty Atlantäventyret kommer med en glad överraskning: den tragiska Birgit Tengroth visar sig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Birgit Tengroth Tusse Telmi, operettstjärna
Valdemar Dalquist Freddy Alsterberg, direktör för Nya Operett-Teatern/barmästare
Edvin Adolphson förste styrman på Kungsholm
Margit Manstad Rita Grey (dock ej namngiven i filmen)
John Ekman baron Winkelstein, Rita Greys kumpan
Carl-Gunnar Wingård van Haag, holländsk juvelerare
Carl Ström kaptenen på Kungsholm
Gunnar Olsson Bob Holgert, Rita Greys andra kumpan
- Ej krediterade:
Bror Berger Johansson, andrestyrman på Kungsholm
Annalisa Ericson städerska
Artur Cederborgh generalkonsul Jocke Svensson
Tom Walter besättningsman
John Melin besättningsman
Emil Fjellström besättningsman
Nils Wahlbom utmätningsman
Carl-Harald utmätningsmannens ena biträde
Carl Andersson utmätningsmannens andra biträde
Helge Kihlberg hovmästaren
Carl Ericson maskinchefen
Sune Holmqvist pojken som kryper ner i bakluckan på en bil i hamnen
Knut Pehrson båtpassagerare
Yngwe Nyquist båtpassagerare
Allan Bohlin besättningman vid gripandet av Winkelstein
Sven Magnusson besättningsman vid gripandet av Winkelstein
Sven Arefeldt engelsktalande båtpassagerare
Greta Wassberg engelsktalande båtpassagerare
Börje Lundh stewarden med telegram till van Haag
Håkan Jahnberg berusad man i baren
Karin Granberg kvinna i baren
Rolf Botvid dansande man
Harald Svensson dansande man
Ilse-Nore Tromm dansande kvinna
Wilhelm Haquinius man vid gripandet av Winkelstein
Georg Fernquist båtpassagerare i rutig keps, mustasch och glasögon
Nils Nordståhl båtpassagerare i rutig keps och mustasch
Stina Ståhle båtpassagerare i däckstol

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1934
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Operetten "Champagneprinsessan" har gjort fiasko på Boulevardteatern i Stockholm. Teaterns direktör Freddy Alsterberg sitter i ett kontor där utmätningsmännen just burit ut alla möbler. Han och brorsdottern Tusse har varit medagerande i operetten, nu sitter de i det tomma rummet och knäcker jordnötter. Posten kommer. Freddy, som sagt att han skall fara första klass över till USA och låna pengar från en rik släkting, får ett kort från en kompis som arbetar på Kungsholm där denne meddelar att han ordnat ett jobb åt Freddy som stewart-bartender. Tusse har läst kortet men låtsas inte om det.

I Göteborg där Kungsholm lastar före sin atlantfärd ser vi Tusse förklädd i pojkkläder smyga in i en parkerad bil som sedan vinschas ombord. Medan Freddy står i baren och mixar drinkar på måfå -- han kan ingenting i ämnet -- tar sig Tusse in i maskinrummet och tillbringar natten gömd i ett hörn.

Hos styrman i fartygets expeditionsrum ser vi en viss van Haag deponera en enorm diamant för förvaring i kassaskåpet, den s k Borikoffstenen.

Ombord träffar vi även de två lurendrejarna, Winkelstein och den sköna Rita Grey som skall röva till sig diamanten. De medför därför en exakt kopia av den i glas. I maskinrummet hör Tusse ett samtal mellan Rita och maskinisten Bob, som tydligen är en gammal bekant och kassaskåpsexpert, om en kupp mot diamanten.

Besättningen upptäcker fripassageraren Tusse och hon blir fast och på egen begäran placeras hon i baren -- fortfarande i manskläder. Tusse berättar om samtalet hon hört i maskinrummet för Freddy -- hon har inte sett vem som talade men plötsligt känner hon igen Ritas röst i baren.

Tusse skall sova med manskapet men vägrar att gå upp på däck. Styrman använder henne som passupp medan han klär av sig och Tusse lyckas få övernatta på en hyttslaf hos honom. Nästa dag muddrar hon igenom Winkelsteins gepäck, hittar en revolver som hon tömmer på patroner. Rita placerar sitt pärlhalsband hos styrman och lär sig samtidigt låskombinationen genom att spionera i en spegel.

Tusse irriterar styrman genom att visa sig svartsjuk. På natten blir det full orkan, Kungsholm kränger. Winkelstein tar sig in i styrmannens expedition för att röva diamanten, men det avstyres av Tusse efter ett vilt slagsmål varvid styrmannen upptäcker att Tusse är kvinna. Även Bob är framme och försöker sig på en kupp. Van Haag blir så glad när han får tillbaka sin diamant att Tusse får en belöning på 100.000 dollar. Och till slut har Tusse och styrmannen funnit varandra medan Kungsholm ångar in i New Yorks hamn.

Censur / granskning

Censurnummer 50245
Datum 1934-02-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2425 meter
Kommentar Aktlängder: 437-394-386-411-392-405 = 2425 meter. Aktlängder: 437, 394, 386, 411, 392, 405.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2425 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Tutta Rolf far till Hollywood, skall Birgit Tengroth bli hennes efterträderska? Ty Atlantäventyret kommer med en glad överraskning: den tragiska Birgit Tengroth visar sig vara en utmärkt komediaktris, käck, pigg, rolig. Något så friskt och vinnande som fröken Birgit i Atlantäventyret får man sällan se. Hon bär upp hela filmen. Man har roligt bara hon visar sig. Och där ha männen gått och gett henne idel sorgliga roller med barn utom äktenskapet och andra ledsamheter. Vad veta väl männen?

Är hennes lyckade komedidebut Edvin Adolphsons förtjänst? Adolphson har en bra roll i filmen, och samspelet mellan honom och henne är mönstergillt. Men en del av framgången måste nog vara hennes egen förtjänst. Så piggt kan man inte snärta till repliker om man inte själv är road av situationerna -- och har begåvning.

Atlantäventyret kommer med en annan glad överraskning: en ny miljö -- hela handlingen försiggår ombord på en Atlantångare, Kungsholm. Och regissör Lorens Marmstedt har ett modernt sinne för film: han utnyttjar miljön. Han är inte rädd för den som de flesta svenska filmregissörer, han undviker den inte, springer inte bort och gömmer sig i interiörer i ateljéerna. Här har han havet och ångaren och hamnkajen med lyftkranar och bråte, och han försöker få ut så mycket som möjligt. Försöker. Marmstedt är inte färdig än. Han är ung, han vill men kan ännu inte. Han kan inte klämma in den rätta musten i scenerna, och han kan inte foga ihop dem så att åskådaren får det rätta intrycket av behaglig fyllighet. Longörerna äro många, särskilt sångscenerna för långa, filmen har svårt att komma i gång, början är betänkligt utdragen och blek, man vrider sig oroligt på stolen. Men det tar upp sig."

SvD (Eveo): "Som stoff räcker det mer än väl, men berättelsen har tyvärr tämligen liten rörlighet och en annan svaghet är att varje poäng långt i förväg annonseras i dialogen eller berättas sedan man sett den utspelad.

Bildspråket är annars, som man kunde vänta, sobert och fotograferingen -- av Elner Åkesson -- förstklassig. Birgit Tengroth spelar flickan-pojken och hon gör det med oväntad käckhet, ja, hon är nästan bättre i manlig habit än i kvinnlig. Till motspelare har hon Edvin Adolphson, som i egenskap av mäktig förste styrman möjligen lägger i dagen ett något för personligt intresse för mässpojkens angelägenheter, men det hör ju till rollen, och i sin uniform är han förstås ståtlig och tjusig."

DN (Jerome): "Birgit Tengroth är en av svensk films allra bästa tillgångar för närvarande, här visade hon sin användbarhet även i komedifacket. Hennes Tusse har en frisk, omedelbar charm, som är avväpnande, vartill kommer den i yttre hänseende fullkomligt illusoriska gestaltningen av pojkrollen. Hennes kavata tonfall och käcka pojkaktighet gjorde idel succes, det förefaller rentav som om hon inte alls känner sig så fri och obesvärad då hon skall uppträda i kvinnlig elegans. Och ändå lyste hennes ögon av ömhet och förälskelse i scenerna med hr Adolphson."

Kommentar Svensk filmografi

Detta var den fjärde filmen som Lorens Marmstedt regisserade, han skulle sedan göra ytterligare två som regissör, därefter sysslade han uteslutande med produktion.

Manuskriptet baserades på en ungersk teaterpjäs "Potyautas", mest känd under sin tyska titel "Der blinde Passagier". Den har författats av Sándor Lestyan (1897-1956) och János Vaszary (1899-1963). Pjäsen hade sin urpremiär i Budapest på teatern Magyar Szinház den 22 maj 1931.

Edvin Adolphson (intervju 4.10.1975): "Det utmärkande för inspelningen var det ovanligt stora bygget i största ateljén på Råsunda där Arne Åkermark konstruerat Kungsholms däck med ett ovanligt långt perspektiv. Det gick att svänga på vissa saker på däcket så att man fick motsatta perspektiv -- ganska knepigt ordnat -- och tack vare att det var inomhus så kunde man ha nattbelysning på det hela när det behövdes."

Förlaga

Originaltitel Potyautas (Pjäs)
Författare Sándor Lestyan
János Vaszary


Inspelning

1933-09-01 1933-11-02
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
ombord på Kungsholm Sverige
Göteborgs hamn Sverige

Visningar

Urpremiär 1934-02-05 Palladium Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1934-02-05 Palladium Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 2007-01-08 SVT1 Sverige
2012-12-17 SVT1 Sverige
2014-07-29 SVT1 Sverige
2017-09-26 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Yes, sir - no, sir
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Åke Söderblom (1933)
Sångare Sven Arefeldt (på engelska)
Greta Wassberg (på engelska)
Sven Arefeldt (repris - på svenska)
Greta Wassberg (repris - på svenska)
Tre Sang (andra repris)
Birgit Tengroth
Valdemar Dalquist


Originaltitel Yankee Doodle


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Ämnesord

Bartender
Diamanter
Fiasko
Fripassagerare
Förklädnad/kvinna som man
Göteborg
Kungsholm/ångaren
New York
Operetter
Slagsmål
Stormar
Tjuvar
Utmätning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2367


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 80


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2367


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2367


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ATLANTÄVENTYRET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Sven Lundqvist


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel ATLANTÄVENTYRET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript: Lorens Marmstedt och Torsten Flodén.
Omfång 125 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript: Lorens Marmstedt och Torsten Flodén.
Omfång 125 s. + 16 s. löst tillägg.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?