Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Aligermaas eventyr
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1998-09-25

Handling

Aligermaa är en knappt nioårig flicka och yngst av nio barn i en nomadfamilj på den mongoliska stäppen Hon är elev i en internatskola och bäst i sin klass. När sommarlovet börjar,...

Visa hela handlingen

Press

Andra Lasmanis regidebut ansågs överlag som en ovanligt givande barn- och ungdomsfilm. Eva af Geijerstam, DN: "Omsorgsfullt och stormande vackert berättar regissören och fotografen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Texter
Filmkonsulent
Övrig medarbetare
Speaker

Bolag

Handling

Aligermaa är en knappt nioårig flicka och yngst av nio barn i en nomadfamilj på den mongoliska stäppen Hon är elev i en internatskola och bäst i sin klass. När sommarlovet börjar, hämtas hon av en av sina bröder, och tillsammans rider de till hemmet på stäppen, där fadern är boskapsuppfödare.

Här får Aligermaa sköta olika hushållsbestyr: hon mjölkar korna, matar lammen och hjälper till med osttillverkningen. På kvällen spelar familjen kort och berättar olika äventyr för varandra. Ibland tar man sig till grannen som har

parabolantenn, och där trängs unga och gamla framför TV-rutan.

Viktigast av allt är dock hästarna som man föder upp, särskilt kapplöpningshästarna, och antalet hästar är ett mått på familjens status. Alla i familjen kan rida - det är normalt i Mongoliet - och Aligermaa är redan en skicklig ryttarinna.

Hon ska för första gången delta i den 30 km långa hästkapplöpningen under Naadam, den årliga nationalfesten, som äger rum den 11 juli. För att få högsta möjliga fart på hästarna måste ryttarna vara lätta, och det är därför uteslutande barn mellan fem och tolv år som tävlar.

Tillsammans med sin far bestiger Aligermaa det heliga berget. Härifrån ser de tävlingsbanan, och han ger henne goda råd.

För att få den sista finslipningen före tävlingen får Aligermaa tillsammans med andra barn gå i lära hos Sodnom, en berömd hästtränare. Det gäller att lära sig förstå hästarnas språk.

Aligermaa syr själv sin gula tävlingsdräkt, och på natten har hon vilda drömmar om hur hon rider.

Efter några veckors träning väljer Sodnom ut henne för att rida den vita hingsten. Den har urhästens själ, säger Sodnom, och hon behöver en häst som kan tänka själv. Aligermaa blir lycklig för det är hennes önskehäst.

På natten skadas emellertid den vita hingsten av andra hingstar som vill åt hans flock av ston, och frågan är om han ska kunna orka springa i tävlingsloppen.

Sodnom och hans elever rider i väg med en kolonn av vagnar dragna av kameler till tävlingsplatsen, där en blåsorkester spelar och där unga pojkar redan tävlar i brottning.

I det första ridloppet deltar 150 barn, däribland Aligermaa på den vita hingsten. Bli inte för ivrig, och lyssna till hästens inre röst, förmanar Sodnom. Men loppet blir en besvikelse för Aligermaa. Den vita hingsten orkar inte springa med samma styrka hela sträckan, 30 km, och Aligermaa slutar på sextiofemte plats. Hon får tröst av sin mamma, som infunnit sig med hela familjen.

Först i sista loppet får Aligermaa på nytt delta, på en brun häst. Och nu går det bättre. Hon slutar som fyra och får delta i segervarvet. Familjen är mycket stolt, och som påbröd inbjuds hon av Sodnom till träning inför nästa års tävlingar.

Censur / granskning

Censurnummer 135558
Datum 1998-08-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1856 meter
Kommentar Aktlängder: 568-523-223-542


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 66 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Andra Lasmanis regidebut ansågs överlag som en ovanligt givande barn- och ungdomsfilm.

Eva af Geijerstam, DN: "Omsorgsfullt och stormande vackert berättar regissören och fotografen Andra Lasmanis om nioåriga Aligermaa och det sommarlov som förbereder henne att med underbara vita rosetter och färgrik tävlingsdräkt för första gången rida tremilakapplöpningen tillsammans med hundratals jämnåriga under Naadam.

Under tiden får vi utan ansträngning veta mycket om de mongoliska nomadernas liv och arbete, där hästarnas hälsa och kapacitet är det nav kring vilket allt rör sig, där djuren lever nära människorna - men där också moderniteterna har sin naturliga plats: motorcykeln, parabolantennen, freestylen.

Det ter sig spännande och äkta, utan all etnografisk romantik och utan de insmickrande förenklingar som låtit Aligermaa vinna slutbildernas tuffa kapplöpning - om filmen kommit från de västerländska underhållningsfabrikerna."

Bo Ludvigsson, SvD: "Okonstlat skildrar Andra Lasmanis med respekt och fascination livet som det kan te sig för en nioårig flicka som är mer eller mindre född i sadeln på den mongoliska stäppen. (-)

Det är dessutom en mycket vacker och spännande film. (-)

Utan en enda pedagogisk överton skapar Andra Lasmanis (-) utrymme för många tankar om livsstilar, materiella behov och förhållningssätt till djur, natur och människan.

Aligermaas äventyr i vildhästarnas dal är ett måste för alla hästtokiga och för alla som för en stund vill slippa informationsbruset och kravkarusellen. Jag garanterar att efter en stund på stäppen i Aligermaas sällskap känner man sig nästan som ny."

Jan-Olov Andersson, AB: "Ibland kan jag tycka att Aligermaas liv skildras lite väl idylliskt. Är Mongoliet paradiset på jorden? Ser alla barn utsom mongoliska Barbie-dockor?

Men, lite motvilligt, det ska erkännas, sugs jag in i filmen. Av den annorlunda miljön, av den originella berättelsen, skildrad i snygga bilder, rytmiskt ihopfogade med suggestiv musik.

En fascinerande film - även för en hästhatande 'gubbe'..."

Kommentar Svensk filmografi

Andra Lasmanis, f 1957, är utbildad filmfotograf och har svarat för fotot till bl a Kaninmannen (1990/18), Underjordens hemlighet (1991/3), Pariserhjulet (1993/22) och Sunes sommar (1993/27). Aligermaas äventyr i vildhästarnas dal var hennes regidebut.

I pressmaterialet förklarar Lasmanis hur hon fick idén till filmen: "För sex år sedan tog min nyfikenhet och mitt hästintresse mig till Mongoliet (-). Jag bodde en sommar med nomaderna på stäppen, jag möttes av (-) öppenhet och kände mig omedelbart hemma. Jag kommer aldrig att glömma första gången jag besökte Naadam och såg hästkapplöpningarna med hundratals barn som kom flygande på sina hästar över stäppen: som en hord av små Djingis Khans. Det gjorde så starkt intryck på mig att jag bestämde mig för att berätta om det på film. Jag ville berätta om barnen, deras styrka, frihet och mod, om deras hårda men spännande liv."

"Varje nomadfamilj strävar efter att ha de snabbaste och starkaste hästarna och detta mäts vid de otaliga hästkapplöpningar som arrangeras runt om i landet.

Årets höjdpunkt är Naadam, Mongoliets nationaldag den 11 juli. Den firas under tre dagar i Mongoliets alla 18 provinser med lokala tävlingar i de traditionella mongoliska sportgrenarna, hästkapplöpning, brottning och bågskytte.

Inför tävlingarna pyntas hästarna med vackert dekorerade silvertränsar och plymer i manen. Kapplöpningen går över den vidsträckta stäppen. Längden varierar beroende på hästarnas ålder. De längsta loppen är kring trettio kilometer. För att få högsta möjliga fart på hästarna ska ryttarna vara så lätta som möjligt så det är uteslutande barn mellan fem och tolv år som tävlar.

Det sägs att den första Naadamtävlingen hölls under Djingis Khans tid år 1225 för att höja stridslusten bland hans ridande soldater. I dag fyller tävlingen flera funktioner. För barnen är det ett avgörande steg, ett slags initiationsrit, där de genomför sin första stora prövning och lär sig något som är grundläggande för överlevnaden hos alla folk som lever nära naturen - att lita till sin egen styrka. Men den största äran går till tränaren och hästägaren. Priset för en vinnande placering är oftast en häst vilket betyder mycket för en nomadfamiljs försörjning." (Ur pressmaterialet.)

Aligermaas äventyr i vildhästarnas dal tilldelades 1998 års Guldbagge för bästa kortfilm.

Visningar

Sverigepremiär 1998-09-25 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 68 min
Festivalvisning 1999-01-30 Pustervik Göteborg Sverige 66 min (Göteborg Film festival)
1999-02-04 Folkteatern Göteborg Sverige 66 min (Göteborg Film festival)
1999-02-07 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 66 min (Göteborg Film festival)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1999 Bästa kortfilm
Festivalpris Sandnes 1998 (Stavanger Aftenblads stora filmpris om 50 000 Nkr till festivalens bästa film)
Reykjavik 1998 (bästa dokumentär; nordiska barnfilm-mönstringen)

Ämnesord

Dokumentärfilm
Etnografi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel ALIGERMAAS ÄVENTYR -i vildhästarnas dal En film av Andra Lasmanis


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Stäppens barn
Omfång 14 s. + 5 s. inledning samt produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?