Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (66 st)

Originaltitel Falska Greta
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-02-19

Medverkande

Karin Albihn
Greta Gustafsson, maskinskriverska

Adolf Jahr
Ove Häger, affärsman

Mok Björnson-Lange
fru Eva Gramm von Link-Bromée, född Raeder

Karl-Ewert Christenson
Axel von Rexdorf, baron till Bo-Bjällsta

Sven Relander
Adolph Grönroos, tvålfabrikant från Borgå

Agnes Lindh
Lalla Grönroos

Visa alla medverkande

Handling

Vi presenteras för Mönsterbyhus havsbad med vidhängande Strandhotell. Huvudpersonerna på hotellet är den sömnige portieren Karlsson, våningsstäderskan Lisa, direktrisen, lektorsfamiljen...

Visa hela handlingen

Press

SocD (M): "Greta Garbo kom till Sverige i slängkappa och basker och ville vara i fred, med påföljd att hon jagades överallt och att folk såg Hollywood-Gretor under varje basker som satt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Karin Albihn Greta Gustafsson, maskinskriverska
Adolf Jahr Ove Häger, affärsman
Mok Björnson-Lange fru Eva Gramm von Link-Bromée, född Raeder
Karl-Ewert Christenson Axel von Rexdorf, baron till Bo-Bjällsta
Sven Relander Adolph Grönroos, tvålfabrikant från Borgå
Agnes Lindh Lalla Grönroos
May Pihlgren Singoalla Grönroos, Grönroos dotter
Sigge Fürst Karlsson, portier på Strandhotellet
Isa Quensel Lisa, städerska på Strandhotellet
John W. Brunius direktör Habercorn
fröken Sandberg Agnes, kontorist hos Habercorn
Gaby Ross
Georg Rydeberg

Bolag

Produktionsbolag Filmunion
Oy Finlandia-Film Ab
Distributör i Sverige (35 mm) Columbia Film AB 1934

Handling

Vi presenteras för Mönsterbyhus havsbad med vidhängande Strandhotell. Huvudpersonerna på hotellet är den sömnige portieren Karlsson, våningsstäderskan Lisa, direktrisen, lektorsfamiljen Grönroos bestående av mamma, pappa och dottern Singoalla. De senare anländer och hyr ett dyrt dubbelrum med anledning av en stundande skönhetstävling där dottern skall deltaga.

Över till Stockholm och ett kontorsrum hos firman Habercorn & Co där vi träffar den mulliga kontoristen Astrid och den smärta dito Greta Gustafsson, den senare skall på två veckors semester och betalar just en springpojke från ett modehus för en levererad baddräkt. Medan hon gör det märker hon inte att hon tappar en 100-kronorssedel på golvet.

Från Stockholms Grand Hotel skall modeskribenten Eva Bromée och hennes fästman Ove Häger fara till Mönsterbyhus där Eva skall vara med i juryn på skönhetstävlingen. Hon virrar till avresan så att Ove missar sitt tåg men hans bagage avreser sammanblandat med Greta Gustafssons. Vid biljettluckan har en baron Axel von Rexdorff låtsats hitta hennes borttappade 100-lapp på golvet -- men det var i stället hans egen privata donation till Greta. Baronen misstänker att Greta är Greta Garbo i förklädnad därför att den artikel han läser i Svenska Dagbladet har rubrikerna: GARBO HEMMA. SVERIGEBADAR INCOGNITO. GÖMMER SIG EN MÅNAD PÅ OKÄND BADORT.

På Mönsterbyhus får Greta makarna Grönroos stora rum -- gratis. Trots att hon försäkrar att hon inte är Garbo får hon signera stjärnans porträtt dagen lång. Ove Häger anländer och får balkongen intill Gretas. Han förälskar sig i henne, tar med henne på dans och sjunger sången "Lyckan är så kort och livet så förgängligt..." Refräng: "Jag vet ej vem du är och jag känner ej ditt namn..." Ove och Greta far på en längre surfingutflykt där Greta håller på att drunkna.

Med lätt utpressning får man Greta att ställa upp för att dela ut priset i skönhetstävlingen på badstranden, men hon flyr sedan hon skrivit ett brev till fru Bromée och lagt i den väska som tillhör Ove och där fru Bromées klänning, som Greta lånat en kväll, finns. "Lycka till på bröllopsresan" skriver hon till Eva Bromée och Ove.

Sista scenen är i Stockholm på Gretas kontor. Hennes chef ber henne ta diktamen från en främmande herre som visar sig vara Ove. En avslutande kärleksscen mellan Greta och Ove följer.

Censur / granskning

Censurnummer 50291
Datum 1934-02-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2516 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2516 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (M): "Greta Garbo kom till Sverige i slängkappa och basker och ville vara i fred, med påföljd att hon jagades överallt och att folk såg Hollywood-Gretor under varje basker som satt på sned. Idén att göra en film på Garboraseriet är otvivelaktigt god. Men att låta bli att göra en så enkel, uddlös, händelselös och delvis fånig film på uppslaget som Falska Greta, hade säkert varit ändå bättre.

Vad tjänar det till att lägga ner pengar och energi på sådant? Några friska sommarbilder få nu försöka sona vad författare och regissör felat. Skådespelarna kunna inte göra det. De ha ingenting att göra av. Inte ens Adolf Jahr har annat än i enstaka situationer fått ut något av sitt sprall. Karin Albihn liknar i vissa ögonblick Greta Garbo, men om hon någonsin blir ett namn på filmhimlen står ännu skrivet i stjärnorna. Sigge Fürst visar i några scener att han tydligen kan utnyttjas oftare."

StT (Robin Hood): "Falska Greta saknar nerv. Det börjar bra med originellt formade inledningstexter och livfulla badbilder av fotografen Hasso, som tydligen kan en hel del. Men ju längre det går dess utdragnare och långtråkigare blir filmen. Alla talar för långsamt (man tror sig vara på Dramaten). Redan detta tänjer ut filmen till ett uttuggat, segt tuggummi! Och i stället för att pigga upp rytmen med roliga badbilder eller vad som helst som rör sig, placerar regissören in oändliga, onödiga kuplettsånger av Karl-Ewert och alla upptänkliga longörer. Det blir rejält motorstopp."

Kommentar Svensk filmografi

Falska Greta/Vale-Greta är en svensk-finsk samproduktion.
Ett första manuskript med denna titel skrevs av Per-Axel Branner och Oscar Hemberg. Manuskriptet förvaras på Svenska Filminstitutets bibliotek. På första sidan har Vilhelm Bryde, då produktionschef på Svensk Filmindustri, skrivit följande PM daterat 31.7.1932: "Ett lätt och underhållande sommarmanus. Detaljanm. kunna göras, då inspelningen en gång är bestämd. Skönhetstävlan: det sämsta, måste ytterligare bearbetas. Slutet för enkelt. Sista kärleksscenen däremot mycket bra.
Efter 1 timme: Kan något göras för att fördjupa problemen vore det bra, som det nu är glömmer man det hela genast. Någon gång kan det väl bli lite farligt också. Hon är ju faktiskt en bedragerska - äventyrerska. Det är bra med brevet till Bromée. Men innan hon rymmer från badorten måste en scen föregå som är starkare än bara det med 'bröllopsresan'. Tillstyrkes till vinterfilm. Bryde."

Oscar Hemberg torde därefter ensam ha gjort en omarbetning, som han därefter sålde till bolaget Film-Union. Enligt ett avtal daterat 18.6.1933, omnämnt och godkänt i bolagsstämmeprotokoll 8.7.1933 (i bolagets handlingar, Riksarkivet) överlät Oscar Hemberg till Film-Union ett manuskript med denna titel mot ett vederlag av 33 aktier i bolaget. Branners namn finns inte nämnt i denna överenskommelse.

Ännu en inspelningstitel har förekommit: "I annans kläder". Den kvinnliga huvudrollen var från början avsedd att spelas av Eivor Nordström men hon skadades allvarligt i en bilolycka och kunde inte längre komma i fråga.

Filmen var en samproduktion med det finska bolaget Finlandia Film AB, som tillkom ungefär vid den tid då denna film inspelades.

"Avsikten sades vara att spela in rent inhemska finskspråkiga filmer, men även samproduktioner med utlandet, då i första hand Sverige, emedan inspelningskostnaderna voro avsevärt lägre i Finland än i Sverige. Samarbetet med Sverige kom dock att inskränka sig till de två filmerna Falska Greta/Vale Greta och Tystnadens hus/Hiljaisuuden talo. Den inhemska produktionen stannade vid fyra filmer." (Brev från Kari Uusitalo 26.2.1975)


Isa Quensel (intervju 9.2.1975): "Jag hade en liten roll som vanligt och jag fick det fantastiska beloppet 300 kr om dagen. Inspelningen skedde i en ateljé i Helsingfors samt på ett sommarhotell, stängt för säsongen.
Samtidigt och på samma ställe inspelade Signe Hasso någonting, jag tror det kan ha varit Tystnadens hus (1933)."

Inspelning

1933 1933
Suomi-Filmi Oy Helsingfors Finland (ateljé)
Helsingfors Finland (exteriörer)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1934-02-19 Metropol Gävle Sverige 92 min
1934-02-19 Skandia Stockholm Sverige 92 min
1934-02-19 Palladium Örebro Sverige 92 min
Urpremiär 1934-02-04 Kino-Palatsi Helsingfors Finland 93 min

Musikstycken

Originaltitel Jag vet ej vem du är
Kompositör Tapio Ilomäki (1933)
Textförfattare Oscar Hemberg (1933)


Originaltitel Ni är ensam, jag är ensam men tillsammans blir vi två
Kompositör Karl Wehle (1933)
Textförfattare Oscar Hemberg (1933)
Karl-Ewert (1933)


Originaltitel Om
Kompositör Karl Wehle (1933)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1933)


Ämnesord

Badorter
Förväxlingar
Garbo, Greta (1905-1990)
Helsingfors
Kontorist
Modeskribent
Skönhetstävling
Stockholm/Grand Hôtel
Stockholms Central
Strandhotell
Surfing

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FALSKA GRETA
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign [?] Marc


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel DEN FALSKA GRETA (arbetsnamn). Av O. Hemberg och P.A. Branner.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?