Grundfakta

Media (58 st)

Originaltitel Äventyr på hotell
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-02-21

Medverkande

Sture Lagerwall
Gunnar Berg

Nils Lundell
Jan (Janne) Jansson

Isa Quensel
Elly, operettaktris

Eric Abrahamsson
Svensson, konsul

Gösta Gustafson
Pettersson, alias den falske Badini

Rut Holm
Blenda, städerska

Visa alla medverkande

Handling

På skäligen enkla Carlssons hotell i Stockholm finner vi arbetslöse skådespelaren Gunnar Berg, vars fader äger Sundsvalls Stålverk och vill att sonen skall inträda i firman. Men sonen...

Visa hela handlingen

Press

StT (R H-d): "Äventyret på Grand Hotel Carlsson består i att skådespelarna springa i dörrar. Denna film sätter nytt svenskt rekord i dörrar, och troligen kan detta svenska rekord även...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto

Medverkande

Sture Lagerwall Gunnar Berg
Nils Lundell Jan (Janne) Jansson
Isa Quensel Elly, operettaktris
Eric Abrahamsson Svensson, konsul
Gösta Gustafson Pettersson, alias den falske Badini
Rut Holm Blenda, städerska
John Melin portier på Carlssons hotell
Harry Roeck-Hansen Lundberg, kontorschef

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1934

Handling

På skäligen enkla Carlssons hotell i Stockholm finner vi arbetslöse skådespelaren Gunnar Berg, vars fader äger Sundsvalls Stålverk och vill att sonen skall inträda i firman. Men sonen föredrar att sitta och vänta på roller tillsammans med vännen Jan (Janne) Jansson.

Hotellet pressar dem på obetald hyra och rumsstäderskan vägrar ge dem kredit på mer än kaffe och ett enda bröd per dag. I det läget får Gunnar ett brev från fadern där han vill att sonen omedelbart skall börja arbeta på firmans stockholmskontor. Dessutom meddelar fadern att allt pekuniärt understöd från honom upphör.

Men snart kommer ett telegram från en gammal flamma vid namn Elly, som är primadonna på en turné med operetten Ökentango. Huvudrollsinnehavaren har insjuknat och Gunnar erbjuds överta rollen om han snabbt kan infinna sig i Borås. Tredje klass till Borås kostar 18 kronor. Portieren på hotellet lånar Gunnar 25 kronor -- fem går till Janne -- och Gunnar tar taxi för en krona till Centralen.

Han har bråttom för tåget går vilken minut som helst, men han råkar slå igen taxidörren så hårt att en ruta spricker och chauffören tvingar honom betala 15 kronor för rutan. Gunnar kan inte fara och återvänder till hotellet, sedan han på Centralen fått sin resväska förväxlad med en viss konsul Svensson som råkar vara konsul vid Costa Bananas konsulat i Göteborg. Konsuln tar in på Carlssons Hotell och blir på rummet besökt av en herr Pettersson som arbetat på konsulatet, men fifflat och förlorat sitt jobb. Svensson väntar en viss betydande señor Badini från Costa Banana, som skall komma till Stockholm för att skriva kontrakt med ett svenskt stålverk. Svensson är van vid sådana affärer och får provision från de företag där han förmedlar kontrakt. I detta fall gäller det 10.000 kr som han skulle kunna få från Sundsvalls Stålverk. Tyvärr mister konsuln sin anställning om några dagar. Badini är försenad och konsuln kan inte riskera att inte kunna representera honom när han slutligen anländer.

Svensson och Pettersson beslutar sig för att låta Pettersson maskera sig som Badini och upprätta ett falskt kontrakt så att Svensson får ut provisionen. De bosätter sig på två hotell. På Esplanad är Pettersson maskerad som Badini.

Gunnar Berg går till stockholmskontoret för Sundsvalls Stålverk och säger att han skall sluta vid teatern och i stället börja där. I samma veva upptäcker han att Svensson bor på två hotell. Han och Janne börjar spionera på konsuln, avlyssnar ett telefonsamtal och börjar nysta upp affären. De får hjälp av Elly som lämnat turnén åt sitt öde -- den gick omkull.

Svensson och Badini-Pettersson går på maskerad som anordnas på Hotell Esplanad. Elly vidtalas att tjusa till Badini medan Gunnar klär ut sig till en Mae West-liknande dam med löshår och lösbyst. Janne klär ut sig till spanjor med lösnäsa. Det blir en förvirrad natt. Nästa morgon anländer den verklige Badini till Hotell Esplanad och inhyses av portieren i den falske Badinis rum.

På kontoret hos Sundsvalls Stålverk reder Gunnar upp hela härvan sedan han lyft på den falske Badinis peruk. Den äkta Badini väntas anlända när som helst och teckna ett verkligt kontrakt och konsul Svensson skall trots allt få sin provision. Elly och Gunnar tänker gifta sig och de tar tillsammans med Janne tåget till pappan i Sundsvall.

Censur / granskning

Censurnummer 50620
Datum 1934-04-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2763 meter
Kommentar Kopiornas längd varierade mellan 2528 och 2553 meter = 92-93 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2763 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (R H-d): "Äventyret på Grand Hotel Carlsson består i att skådespelarna springa i dörrar. Denna film sätter nytt svenskt rekord i dörrar, och troligen kan detta svenska rekord även gälla som världsrekord. Inte en enda person kan komma in i ett rum eller lämna rummet utan att dörren fotograferas både utifrån och inifrån. Det skulle vara roligt att läsa scenariot. Det ser nog ut så här:

Scen 1: Närbild av dörr. A. öppnar dörren, går in i rummet.

Scen 2: Närbild av dörr. A. stänger dörren, kommer in i rummet.

Scen 3: Närbild av dörr. A. öppnar dörren, lämnar åter rummet.

Scen 4: Närbild av dörr. A. stänger dörren, går bort genom hotellkorridoren.

O. S. V. Men vad händer inne i rummen? En äventyrshistoria, litet otrolig men inte illa påhittad. En historia om affärer och sydamerikanska konsuler och svenska skojare, som maskera sig till sydamerikanska affärsmän och rika pappors söner som vilja bli skådespelare. Med bättre regi, bättre personinstruktion och mindre dörrar hade det nog kunnat bli något av historien.

Nu sönderfaller denna svenska film som många andra i roliga enskildheter, inströdda bland longörer. Rolig är Lundell som en gammal skådespelare, särskilt när han sätter kitt på näsan och går på maskerad i spansk tangokostym. Lagerwall är illa regisserad och fotograferad, men knäar roligt utklädd som Mae West. Isa Quensel söt och pigg."

DN (Jerome): "Hr Rodin har även svarat för regin med den äran. Det är fart och humör över filmen helt igenom. Detta gäller inte minst herrarna Lagerwall och Lundell. Här har svensk film fått en ny kombination, som bör kunna utnyttjas till produktionens nytta och publikens nöje. Lagerwalls naturliga tonfall och friska schvung kompletteras förträffligt av Lundells sinne för en komisk situations möjligheter. Båda roade i hög grad, inte minst den förstnämnde i den dråpliga Mae West-imitationen. Även ensemblen i övrigt väl utvald. Man noterar det jämna samspelet och bristen på överdrivna teatergester och tonfall."

AB (Filmson): "En lätt och vårlig anrättning utan märkvärdigheter men förvånansvärt jämn och fullgod, kemiskt fri från alla plattheter och smaklösheter. Det vittnar gott om den höga standard man uppnått ute i Europa-studion i Sundbyberg att man över hela linjen lyckas behålla den sobra och distinkta stilen -- det må sedan vara de tekniska experternas, regissörens eller de duktiga skådespelarnas förtjänst."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Rodin (intervju 11.9.1975): "Den här filmen gjorde jag alldeles själv -- skrev, regisserade och klippte. I manus fanns saker som inte skrevs ut, saker som baletten och maskeraden och när Sture Lagerwall och Nisse Lundell var utklädda. Gustav Scheutz frågade vad jag skulle ha där och jag sa att jag skulle improvisera för det var ju bara att be Sture och Nisse att göra någonting roligt. 'Men så kan man väl inte göra film?' sa Scheutz.

Jag skrev den 1933 när jag bodde i mitt ungkarlsrum på Hamngatan. Idén fick jag väl någon kväll när jag varit på bio och sett en amerikansk film, kanske av Lubitsch, som jag sedan gick hem och vände upp och ner på. Kompositörer som Jules Sylvain kunde ju lyssna på en restaurangorkester och höra någonting bra och säga: 'Det här går jag hem och komponerar'. Vi gick på bio och sa om en film: 'Den är bra, den skall jag gå hem och skriva'."

Inspelning

Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1934-02-21 Astoria Stockholm Sverige 93 min
Urpremiär 1934-02-21 Astoria Stockholm Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel Caramba
Kompositör Erik Baumann (1934)
Textförfattare Dardanell (1934)
Dix Dennie (1934)


Originaltitel Kan du sjunga vårens visa
Kompositör Ernfrid Ahlin (1934)
Textförfattare Roland (1934)


Originaltitel När du hör en så'n signal
Kompositör Sten Axelson (1934)
Textförfattare Sten Axelson (1934)


Ämnesord

Bostadshus
Förklädnad/man som kvinna
Hotell
Konsuler
Kontrakt
Maskerader
Maskering
Provision
Skådespelare
Stockholm
Turné/operett

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2536


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄVENTYR PÅ HOTELL
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄVENTYR PÅ HOTELL
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Den genomroliga svenska filmen ÄVENTYR PÅ HOTELL
Tryckeri Bröderna Lagerström offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skojare på hotell.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?