Grundfakta

Media (65 st)

Originaltitel Flickorna från Gamla Sta'n
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-08-20

Medverkande

Edvard Persson
Edvard "Lasse" Larsson, målarmästare

Gideon Wahlberg
Johan Wellberg, finsnickare och instrumentmakare

Karin Ekelund
Karin Holmström, telefonist

Birgit Rosengren
Inga Lundberg, affärsbiträde

Håkan Westergren
Gunnar Gustafsson, musiker och konstnär

Rut Holm
fru Stina Andersson, änka, föreståndare för matservering

Visa alla medverkande

Handling

Gamla Stan. Statyn S:t Göran och draken. Målarmästare Edvard Larsson hänger utmed en husfasad och målar. Uppe på taket sover hans biträde som skall sköta linorna. "Fira!" ropar Larsson,...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "S. Bauman höjer sig. Edvard Perssons förflyttning till Gamla stan betyder inte bara ett kliv upp på samhällsstegen, ity att Flickorna i Gamla Sta'n rör sig bland hederliga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
B-foto
Rekvisita
Kläder

Medverkande

Edvard Persson Edvard "Lasse" Larsson, målarmästare
Gideon Wahlberg Johan Wellberg, finsnickare och instrumentmakare
Karin Ekelund Karin Holmström, telefonist
Birgit Rosengren Inga Lundberg, affärsbiträde
Håkan Westergren Gunnar Gustafsson, musiker och konstnär
Rut Holm fru Stina Andersson, änka, föreståndare för matservering
Nils Ohlin Eric Kalén, direktör
Emil Fjellström tullman
Einar Fagstad langare
Knut Frankman korvgubbe
- Ej krediterade:
Elof Ahrle kisen på taket
Åke Uppström Nisse
Manne Grünberger Nisses kompis
Astrid Bodin Ethel, servitris på matserveringen
Georg Fernquist direktör på musikförlaget Concordia
Helga Brofeldt dam på musikförlaget
Bertil Almqvist lutsångare på Den Gyldene Freden
Wiola Levin kvinnan vid korvståndet
Emmy Albiin ogift grannkvinna
Alma Bodén ogift grannkvinna
Yngwe Nyquist berusad herre i frack vid korvståndet
Bror Berger kund vid korvståndet
Elsa Burnett servitris
Inga Hodell direktör Kaléns fru
Sten Axelson Axelson, pianisten på musikförlaget
Alice Carlsson ung dam på musikförlaget
Hjördis Gille nattvandrande kvinna med hund
Mona Geijer-Falkner kvinna i ljus hatt som lägger ett brev i brevlådan
Arne Källerud en dansande

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1934

Handling

Gamla Stan. Statyn S:t Göran och draken. Målarmästare Edvard Larsson hänger utmed en husfasad och målar. Uppe på taket sover hans biträde som skall sköta linorna. "Fira!" ropar Larsson, men kisen hör inte. Plötsligt blir han stungen av en geting och släpper repet. Larsson håller på att ramla i gatan, men räddar sig genom att hugga tag i fönsterkarmen till ett öppet fönster där Karin och Inga bor. Detta observeras av musikern och målaren Gunnar Gustavsson som bor i våningen mitt emot hos caféägarinnan fru Andersson. Han får uppslaget till en tavla med flickorna i sitt fönster. Över till fiolbyggare Johan Wellbergs verkstad. Dit anländer den utmattade målarmästaren Larsson.

Hos fru Andersson på caféet. Hon ser till att tullmannen får extra mycket på assietterna, och att Larsson får mycket lite, för den senare skall banta. Han skall bli gift med fru Andersson när hans vikt understiger 100 kilo.

Hemma hos Inga och Karin. Inga är den skötsamma och städar. Karin den slarviga, rusar iväg med trasig strumpa. På vägen håller hon på att bli överkörd av direktör Kalén som bromsar i sista minuten och kör över Karins ena sko. Han ser skon och den trasiga strumpan och erbjuder sig att köpa nytt, varefter Karin smiter från kontoret och de två far ut på en långlunch på Djurgården.

Gustavsson låter sig hissas upp till flickorna på Larssons bräda. Nattliga scener med en korvgubbe och en langare. Två grabbar slår vad om vem av flickorna som skall gifta sig med Gustavsson. Direktör Kalén går till den modebutik där Inga arbetar och köper kläder åt Karin och ber dem skicka hem kläderna till henne. Inga noterar förvånad att kläderna skall till hennes egen adress. Karin får till vana att på natten smita över till Gunnar, en sen kväll ser Inga hur de vänslas i fönstret. Till Gunnars födelsedagskalas kommer hon inte för Karin och direktören träffas på Den Gyldene Freden och lyssnar till en lutsångare, varefter direktören ger henne nycklar till en ny våning. Hon flyttar dit efter gräl med Inga som älskar Gunnar.

Gunnar Gustavsson har nu dels målat en tavla med flickorna som han försöker sälja, dels skrivit en schlager om "Flickan i fönstret mittemot". Den blir refuserad av ett musikförlag, men Inga ordnar så att Larsson och Wellberg går till förlaget och sjunger sången varefter förlaget köper verket och gör en inspelning. Sången och skivan blir succé. Inga och Gustavsson skall gifta sig. Karin finner att direktör Kalén redan är gift, hon lämnar honom och skall fara hem till sin far på landsorten. Övriga personer samlas till en slutscen: en utflykt med matsäck i det gröna. Man tar Djurgårdsfärjan och Larsson har besvär med diverse paket.

Censur / granskning

Censurnummer 50914
Datum 1945-01-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1032 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0.


Censurnummer 50914
Datum 1934-08-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2669 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 410-576-532-456-695 = 2669 meter. Kopiorna har varierat i längd mellan 2525 meter och 2639 meter. Aktlängder: 410, 576, 532, 456, 695.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Philips
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2639 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "S. Bauman höjer sig. Edvard Perssons förflyttning till Gamla stan betyder inte bara ett kliv upp på samhällsstegen, ity att Flickorna i Gamla Sta'n rör sig bland hederliga hantverkare i Staden inom broarna och självförsörjande unga flickor ur medelklassen. Det smånätta och underhållande folklustspelet tyder också på att regissör Bauman är på väg att bli en filmkonstnär att räkna med. Detta inte så mycket för en och annan rysk kamerainställning med S:t Göran och Draken mot lätta sommarmoln eller mörka gränder. Detta är bara utanverk, fast vackert utanverk och nödvändigt för att ge miljön. Bättre är att Bauman berättar sin inte oävna historia med massor av kvicka filminfall och goda iakttagelser, som röjer både humor och patos.

En strålande scen är mötet mellan Edvard Persson och langaren Einar Fagstad, som missuppfattar Edvards trötta benställning när han tar igen sig hos korvgubben i hörnet och viskar sitt skrovliga: Skaru ha nåt? Denna lilla glimt och ett par till ger hela miljön, fast Bauman helt naturligt i ett folklustspel av detta anspråkslösa slag endast snuddar förbi langarna och de hemlösa. Kanske gör han en annan gång en film om grändernas skuggsida."

SocD (Moje): "Man förstår regissör Bauman när han uteslutande håller sig till de ljusare sidorna av livet i Gamla stan. Genom sin tjusiga miljöskildring av den pittoreska staden mellan broarna får han säkert förlåtelse för att han alldeles glömt bort de ruskiga, solfattiga kyffena, de feta råttorna och annat trevligt i samma stil. Det är i alla fall en sensation detta att en svensk filmregissör vågat uppehålla sig så länge vid en miljö, vilken f ö ingalunda förtar effekten av den intrig som torde vara huvudsaken vid sidan om miljön: flickornas kärleksäventyr. Nu får man naturligtvis litet för mycket av Edvard Perssons gamla roligheter, som vi i allmänhet gladde oss åt redan på den tiden då herr Persson slapp tänka på att banta, och ibland blir det väl också ett glas eller två för mycket av det fluidum, som man numera tycks dricka i Gamla stan i stället för pilsner, men hr Baumans arbete i denna film betyder -- även rent tekniskt -- ett så stort framsteg att man utan allför griniga invändningar kan ansluta sig till majoriteten av premiärpubliken och applådera."

SvD (Eveo): "Man sitter kanske väl ofta till bords i denna svenska film liksom överhuvudtaget i svenska filmer, men man har uppbådat också andra medel att skapa trevnad än gott ölsinne. Det finns en historia om ett par unga flickor och en ung man i filmen, vilken trots en viss konventionell uppläggning, icke saknar drag av finess." Manne Gròberger (intervju 3.6.1975): "Jag var en av de två kisarna som skulle slå vad om vem konstnären Gustavsson skulle gifta sig med -- Karin eller Inga. Hela filmen skulle sluta med att jag och min kompis hade en sista uppgörelse om tippningsresultatet, men Edvard Persson tyckte inte om att vi dominerade slutscenen så han tvingade fram en nyskriven slutscen, där han tappade en massa paket på färjan. Överhuvud taget fann sig Bauman i att Edvard kom med en massa påhitt som han sedan filmade

Kommentar Svensk filmografi

-- nya situationer som inte fanns i manus. Det blev tusentals meter extra film som Bauman sedan till stor del kunde förbise vid klippningen. Men själva grundstämningen var ganska bra för oss andra skådespelare. Fast jag tror att Bauman nog var ganska klar över att han framgent ville göra film utan Persson, även om det skulle ta honom ett par år att ta sig över till Sandrews."

Inspelning

1934-05-18 1934-07-20
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Gamla Stan Stockholm Sverige (exteriörer)
ombord på Djurgårdsfärja Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1934-08-20 Grand Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1985-01-13 TV2 Sverige 93 min
1992-01-24 Kanal 1 Sverige 93 min
1999-08-25 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1934-08-20 Grand Stockholm Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel Gamla Sta'n
Kompositör Erik Baumann (1934)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1934)
Sångare Edvard Persson
Gideon Wahlberg
Instrumentalist Gideon Wahlberg (luta)


Originaltitel Det drog en vind över ängarna
Kompositör Bertil Almqvist (1934, publ. 1947)
Textförfattare Bertil Almqvist (1934, publ. 1947)
Sjungs av Bertil Almqvist
Spelas av Bertil Almqvist (luta)


Originaltitel När jag i kväll vid min luta
Kompositör Fritz Gustaf
Dick Fryman
Textförfattare Gideon Wahlberg
Sångare Edvard Persson
Gideon Wahlberg
Instrumentalist Gideon Wahlberg (luta)


Originaltitel Ingalill
Kompositör Gideon Wahlberg (1934)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1934)
Sångare Gideon Wahlberg
Instrumentalist Gideon Wahlberg (luta)


Originaltitel Flickan i fönstret mitt emot
Kompositör Sten Axelson (1934)
Textförfattare Sven Paddock (1934)
Sångare Edvard Persson
Instrumentalist Sten Axelson (piano)
Gideon Wahlberg (luta)


Originaltitel En hambo på bryggan
Kompositör Bertil Nilsson (1934)
Textförfattare Julius (1934)


Originaltitel Admiral Stosch
Kompositör Carl Latann (1874)
Sångare Edvard Persson (visslas)


Originaltitel Blott du
Kompositör Erik Baumann (1934)
Textförfattare Sven Paddock (1934)
Sångare Mischka Nilsson


Originaltitel Byssan lull
Textförfattare Evert Taube (1919)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1919)


Ämnesord

Bantning
Café
DK Komedi
Fiolbyggare
Grammofoninspelning
Korvgubbe
Langare
Musikförlag
Målarmästare
Schlager
Spritlangning
Stockholm/Djurgårdsfärjan
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Gyldene Freden
Stockholm/S:t Göran och Draken
Tullare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2585


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKORNA FRÅN GAMLA STA'N
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign [?] Roos


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKORNA FRÅN GAMLA STA'N
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign [?] Donner


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKORNA FRÅN GAMLA STA'N En enastående skrattsuccé!!
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKORNA FRÅN GAMLA STA'N
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 59 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av S. Bauman och Gideon Wahlberg efter en idé av Åke Ohberg.
Omfång 21 s. Sångtexter (4 s.) i ett ex.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Mädchen von der Altstadt oder Die Mädchen vom alten Stadtteil.
Omfång 20 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?