Grundfakta

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Ljussättare
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Dekormålare
Rekvisita
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Martin Öhman Carlo Martin, hovsångare
Sickan Carlsson Märta Holm, dansös på Operan
Åke Jensen Arne Wingård, skådespelare, Märtas fästman
Greta Woxholt Kaj Klint, dansös på Operan
Ernst Eklund Harry Händel, Carlos vän och rådgivare, författare
Eric Abrahamsson Manne, perukmakare
Nils Wahlbom pianostämmaren
Nini Theilade dansösen på Rondo
- Ej krediterade:
Lizzy Stein Liva Landberg, skådespelerska
Allan Bohlin Arnes vän, skådespelare
Hugo Björne operachefen
Ragnar Falck balettmästaren
Bullan Weijden hotellstäderskan som välter en blomvas
Sonja Claesson Märtas mamma
Gunnar Ek Ek, pianisten
Gösta Lycke hotelldirektören
Carl-Gunnar Wingård en berusad herre på Rondo
Karl-Ewert Christenson en av Carlos vänner
Knut Lambert Knutte, en av Carlos vänner
Gösta Gustafson en man i Gamla Stan som blir störd av gårdsmusiken
Hjördis Petterson en väntande dam på gatan utanför Operan
Tyra Leijman-Uppström en äldre kvinna i ett fönster i Gamla Stan
Wera Lindby en lättklädd kvinna i ett fönster i Gamla Stan
Estery Ericsson en kvinna på gården i Gamla Stan
Sven-Eric Carlsson Frasse, kulspelande pojke i Gamla Stan
Eivor Engelbrektsson dansös på Operan
Tord Bernheim dansande man på Rondo
Christian Schröder herre i loge på Operan
Carl Andersson rockvaktmästare på Rondo
Astrid Bodin hotellstäderska som lyssnar på Carlos sång
Åke Uppström hotelluppassare som lyssnar på Carlos sång
Gösta Jonsson orkesterledaren på Rondo
Margit Berglund en av Carlos vänner
Karin Granberg en av Carlos vänner
Svea Svensson dansös på Operan
Viveka Linder dansös på Operan
Inga-Maj Erikson dansös på Operan
Helge Karlsson dörrvaktmästare på Operan
Georg Fernquist pressfotograf med glasögon på järnvägsperrongen/gäst i hotellmatsalen
Helge Andersson hotellvaktmästaren med Carlos resväskor
Yngwe Nyquist hovmästaren på Rondo
Arne Hedenö dansande man på Rondo
Björn Palmgren dansande man på Rondo
Folke Helleberg gäst på Rondo som beundrar dansösen
Kristina Söderbaum gäst på Rondo som beundrar dansösen
Ilse-Nore Tromm dansande kvinna på Grand
Inga Hodell dansande kvinna på Grand
Marianne Lenard en av Carlos vänner på Grand
John Hilke man i mottagningskommittén på Centralen
Per Hugo Jacobsson man i mottagningskommittén på Centralen
Olof Krook gubbe på gården i Gamla Stan
Herman Lantz gubbe på gården i Gamla Stan
Lisa Wirström garderobsvakt på Operan
Ida Otterström garderobsvakt på Operan
Walter Lindström herre i loge på Operan
Nils Nordståhl gäst i hotellmatsalen
Emanuel Gille rekvisitör på Operan
Håkan Jahnberg gäst på Djurgårdsbrunns värdshus
Birger Larsson medlem av orkestern på Rondo
Charles Redland medlem av orkestern på Rondo
- Ej identifierade (arvoderade enl. SF:s räkenskaper):
C. Billing
Nils Douglas
Bengt Rydberg
Nils Bille
Edvard Eriksson
G. Blomqvist
B.A. Moberg

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1934
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

På en tidningssida ser man rubriken:

FASANSFULLT SVARTSJUKEDRAMA I STOCKHOLM

Ung man tog fästmöns och rivalens liv. Unga Märta Holm läser detta och frågar sin fästman Arne Wingård om han skulle kunna bli svartsjuk på henne. Han anser att det är en löjlig fråga -- hon skulle aldrig komma på idén att bedra honom, vilket leder till ett livligt gräl med åtföljande försoning.

Märta Holm är balettdansös på Operan och Arne Wingård är en ung kämpande skådespelare som får småroller på en teater. Under kvällens förberedelser på teatern framgår det att dess primadonna Liva Landberg demonstrerar en klar flirtighet gentemot Arne, vilket han besvarar med kyla. På Operan sitter Märta bland de andra dansöserna och talar om hur hon litar på sin Arne. Det ryktas bland flickorna att den tjusige sjungande ungkarlen Carlo Martin skall gästspela på Operan.

Carlo Martin syns läsa om sin egen ankomst till Stockholm sittande i en tågkupé, och han tar därefter en taxi från Södertälje till Centralen där press och fotografer förgäves väntar på honom. På Operan passerar han balettflickorna som står i en klump och som på pin kiv knuffar till Märta så hon hamnar rakt i famnen på Carlo Martin, vilket gör honom enbart förtjust intresserad av Märta. På hotellet kan han inte glömma den fagra Märta och sjunger nu med extra romantisk inlevelse, vilket gör att korridoren utanför hans rum fylls av hänfört lyssnande personal. Martins stockholmske vän Harry Händel meddelar att man denna dag slipper repetera på Operan, så herrarna går ut och upptäcker Märta betraktande ett skyltfönster i Gamla Stan. De börjar promenera genom gränderna och när man finner en ensam gårdsmusikant spelande fiol sjunger Martin för hänförda lyssnare i alla fönster. Märta meddelar att hon om några minuter måste möta någon utanför Operan, varefter hon blir ditkörd av herrarna i en taxi, vilket onådigt noteras av den väntande Arne.

På teatern retar Liva unge Arne för sångaren Martins popularitet, underförstått att Märta skulle kunna låta sig påverkas. På Operan har Märta fått en stor chokladask som hon delar med flickorna. Hemma på hotellet sjunger Martin Blomsterarian ur Carmen med stor effekt på personalen i korridoren. Han är nu så upptänd att han beställer 20 röda rosor till Märta. En följande dag inställs en repetition i strålande snöväder. Martin och Händel bjuder Märta och en väninna på en slädtur till Djurgårdsbrunns värdshus. Olyckan vill att Arne har ledigt från sin teater och redan sitter där ute i restaurangen. Han smiter ut och är sedan ohövlig mot Märta när hon ringer på kvällen.

Den svartsjuke Arne låter sig lockas ut av Liva till dansrestaurangen Rondo efter föreställningen. Detta får Märta veta och låter Martin bjuda henne just dit. Man dansar till Gösta Jonssons orkester. Märta och Arne stirrar kallt på varandra och fraterniserar inte. Liva har mycket tråkigt med sin arge kavaljer. Som underhållning under kvällen på Rondo uppträder solodansösen Nini Theilade.

Märta far i taxi efter Arne och Liva. Med sig har hon Martin som hon ber sjunga för henne i taxin -- "Du skulle kunna sjunga mig till vad som helst". Men ädelmodigt nog sjunger inte Martin för henne -- "Jag vill inte erövra en kvinna på det futtiga sättet". Han bjuder i stället Märta och hennes mor till samma loge på Operan som han även bjuder Arne och hoppas kunna sjunga till sig Märtas kärlek. Men det får motsatt effekt, det förenar de två. Martin går på guldkrog och dansar med andra damer, men han kan inte glömma den lilla flickan från baletten. Ett glas champagne tonar över i en ballong som stiger mot taket och som någon punkterar med en cigarett.

Censur / granskning

Censurnummer 51120
Datum 1934-09-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2275 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar från 2256 till 2259 meter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2275 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "Som film är det en nätt, men tämligen obetydlig produkt: man gläds dock åt Ivar Johanssons sobra berättarstil och åt de välkända stockholmsmiljöerna. Och allra mest naturligtvis åt Martin Öhmans sång. Varje sångnummer hälsades av publiken med en välmotiverad applåd. Sångerna ha fått glöd och välljud; den nykomponerade är självfallet av schlagerkaraktär, men Öhman kan avvinna också banaliteten artistiska kvaliteter. Hans sång kommer en att glömma att man har en smula svårt att ta hans kärlekshistoria på allvar.

Ernst Eklund har en något egendomlig uppgift i filmen. Han är en sådan där vän, som spirituella människor bruka släpa omkring och utgjuta sitt hjärta och sina aforismer över. Man kommer att tänka på Anatoles vän, vad hette han, Fritz? Men Eklund fyller också en annan uppgift, låt vara oavsiktligt: han demonstrerar hur man skall tala i en film, vilket just ingen av de andra medverkande kunna."

StT (Robin Hood): "Man märker visserligen krampansträngningen att få ihop en film av det tunna uppslaget, men man måste medge att regissören Ivar Johansson gjort ett mästerligt arbete. Att koka en så njutbar soppa på några sånger och en spik är en stor konst. Konst av 'kunnande'.

Den skickliga regin märks först och främst i behandlingen av Martin Öhman själv. En operasångares stora gester passa illa i film, och Ivar Johansson har lyckats skala bort alla operagester från operasångaren, som han fått förvånande naturlig. Han har lyckats fånga Sickan Carlssons käcka friskhet på ett utmärkt sätt, och Åke Jensen har aldrig varit så manlig och bra.

Ivar Johansson har vidare inspirerat fotografen till vackra och levande bilder från balettens omklädningsrum. Och Stockholm i snö har aldrig skildrats så naturligt och bra."

GHT (G N): "Filmen är i sin helhet ett det mest schwungfulla dubbelfelgrepp en svensk regissör gjort sig skyldig till på länge. Ett manuskript, som i handling och sötsliskig replik lämnar allt övrigt att önska och en regi, som i sitt fåfänga försök att nå upp till internationell storfilm -- tack vare bristande fantasi och även bristande förmåga -- bromsas ner till rena kälkborgerliga fettbildningen. Varför kan vi svenskar aldrig lära oss att vara oss 'selv nok'? Svensk film var en gång inne på rätt väg så länge vi icke ansträngde oss över förmågan. Nu när det högsta målet är att vara dåliga efterapare av den internationella till leda uttröskade repertoaren, kunna vi lika gärna lägga upp. Vi ha varken konstnärliga krafter eller pengar nog för att stå oss i den utländska konkurrensen.

En handling som är byggd upp för att Martin Öhman skall förevisas på vita duken, är redan den ett felgrepp. Ingen människa kan bli glad över att se en medelålders, tämligen fetlagd herre spela förste älskare, även om han sjunger aldrig så bra tenorarior på de mest omöjliga ställen. När så till på köpet föremålet, som lockar fram tenorariorna, är en liten snutfager baletthoppa, som vid en nattlig hemfärd i bil förklarar för hr Öhman att han genom att sjunga en bit kan få henne att göra vad han vill, spårar det hela ohjälpligt ur.

Föremålet, Märta Holm, som till slut slår dövörat till för hr tenorschmelz-förföraren, spelas icke ointressant av Sickan Carlsson. Hon äger en viss intelligens i replikföring och är i sin uppnosiga frimodighet helt betagande. Åke Jensen är ett fynd, som bör väl tillvaratagas i svensk film. Han har ännu ungdomens snarvackra intighet över det mimiska men samtidigt en säkerhet och elegans, som lovar gott för framtiden. Han tog sin intetsägande roll med stort jämnmod och överlägsenhet, vilket i viss mån räddade den ifrån att bli endast ett ointressant fyllnadsnummer."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen hade samtidig premiär i Malmö (Scania) den 8.10.1934.

Huvudpersonen, Martin Öhman (1887-1967), medverkade endast i två svenska filmer, dels i denna och dels i en film som gjordes 1933. Två man om en änka, (1933/25), regisserad av John Lindlöf, där han spelar "hovsångaren".

Han studerade 1907-09 vid Musikkonservatoriet i Stockholm för att ta organistexamen, men fortsatte sedan med ren sångutbildning, bl a i Milano 1911-14. 1917-20 var han engagerad vid Stora Teatern i Göteborg och 1919-20 var han engagerad för första och enda gången vid Operan i Stockholm. Han återvände till Göteborg och återfanns 1923 på Deutsches Opernhaus i Berlin. Sedan hade han olika internationella engagemang bl a på Metropolitan i New York. 1927 gästspelade han på Operan för första gången och återkom sedan ofta dit som gästartist. I filmen Sången till henne utnyttjar man med andra ord Öhmans gästspelande på Operan som en del av intrigen.

Nini Theilade framträder i filmen Sången till henne som solodansös på dansklubben Rondo. Hon har två nummer, det första till en oidentifierbar musik, det andra till "Nuages" av Debussy. Hon är född på Java 1915. Fadern är dansk och modern är hälften danska och hälften fransyska, "med lite polskt och indiskt inslag". Hon kom som 10-åring till Danmark och sändes redan i 11-årsåldern till Paris för dansutbildning, där hon bl a undervisades av Egorova och fick dansa i Monte Carlo-baletten. Hon övergick till Det Kongelige i Köpenhamn där hon bl a medverkade som koreograf. På 70-talet hade hon sin egen balettskola på danska landsorten, Svendborg.

Om henne skriver flera tidningar när de 1934 recenserar filmen Sången till henne:

GHT/GN: "(-) Och så till sist den ojämförligt bästa behållningen: Nini Theilade, den dansk-javanesiska dansösen, som man lyckats förvärva som attraktion i restaurangscenen. Hennes sista exotiska dans var ett mästerstycke av rytm och linjespel, och jag skulle gärna genomlida filmen en gång till för att få denna enda dans."

StT/Robin Hood: "(-) Bara en gång slår fotografen slint, i fotograferingen av Nini Theilades dans, som han inte förmår följa med kameran -- det viktigaste, fötterna, glömmer han alldeles bort."

AB/Filmson: "(-) Däremot finner jag det för min del närmast vara en förolämpning att presentera Nini Theilade på en dansrestaurang, även om den är så fin att en så fin inte finns i Stockholm. Till yttermera visso är fotot så snävt i den första dansen att armarna klipps av och benen inte komma med alls."

Inspelning

(kompletteringar till 1934-08-15) 1934-02-22 1934-05-04
Filmstaden Råsunda Sverige
Nybroplan Stockholm Sverige
Gustaf Adolfs Torg Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige
Kungliga Teatern Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1934-10-08 Scania Malmö Sverige 83 min
1934-10-08 Röda Kvarn Stockholm Sverige 83 min
1934-10-08 Svea Sundsvall Sverige 83 min
1934-10-08 Röda Kvarn Uppsala Sverige 83 min
1934-10-08 Röda Kvarn Örebro Sverige 83 min
TV-visning 1986-03-23 TV2 Sverige 80 min
1992-01-31 Kanal 1 Sverige 80 min
2001-05-09 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1934-10-08 Scania Malmö Sverige 83 min
1934-10-08 Röda Kvarn Stockholm Sverige 83 min
1934-10-08 Svea Sundsvall Sverige 83 min
1934-10-08 Röda Kvarn Uppsala Sverige 83 min
1934-10-08 Röda Kvarn Örebro Sverige 83 min
Cinemateksvisning 2016-03-10 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Hjärtats melodi
Kompositör Jules Sylvain (1934)
Textförfattare Gösta Stevens (1934)
Sångare Martin Öhman


Originaltitel Kristallen den fina
Sångare Martin Öhman


Originaltitel Jeg elsker Dig!
Kompositör Edvard Grieg (1864)
Textförfattare H.C. Andersen (1864)
Sångare Martin Öhman


Originaltitel La fleur que tu m'avais jetée. Ur Carmen
Kompositör Georges Bizet (1875)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1875)
Ludovic Halévy (fransk text 1875)
Palle Block (svensk text 18878)
Sångare Martin Öhman


Originaltitel Pizzicato Arabesque, op. 6, B-dur
Kompositör G. Fanchetti (1893)
Dansare Nini Theilade


Originaltitel Nocture, orkester. Nuages
Kompositör Claude Debussy (1899)
Dansare Nini Theilade


Originaltitel Rosen som du mig till avsked bjöd
Kompositör Jules Sylvain (1934)
Textförfattare Gösta Stevens (1934)
Sångare Martin Öhman


Ämnesord

Dansorkester
Dansös/balett-
Operasångare
Restaurangbesök
Skådespelare
Slädfärd
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Operan
Stockholms Central
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2247


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SÅNGEN TILL HENNE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Martin Öhman i SÅNGEN TILL HENNE
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SÅNGEN TILL HENNE
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SÅNGEN TILL HENNE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Birger Lundquist


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sången om hjärtat.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Das Lied an sie.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The song to her.
Omfång 21 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?