Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Eva går ombord : Filmkåseri om en resa
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-11-03

Medverkande

Einar Axelsson
direktör Bo Stensjö, chef för bankirfirman Stensjö & Co.

Astrid Marmstedt
Eva Lindström, sömmerska på Atelier Louise

Emy Hagman
Ebba, städerska på Gripsholm

Lili Ziedner
fru Krook, passagerare på Gripsholm

Åke Söderblom
steward på Gripsholm

Birgitta Hede
Marianne, Bos bliviande svägerska, passagerare på Gripsholm

Visa alla medverkande

Handling

Eva Lindström är biträde i en modebutik i Stockholm och blir mycket deprimerad när en rik kund talar om att fara till Rivieran eller till Åre varje år. Vädret är grått och Eva är...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Nu är det emellertid tyvärr så att Eva går ombord inte ens som filmkåseri håller måttet, detta även med utgångspunkt från tämligen blygsamma krav på fyllighet och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Ljudtekniker

Medverkande

Einar Axelsson direktör Bo Stensjö, chef för bankirfirman Stensjö & Co.
Astrid Marmstedt Eva Lindström, sömmerska på Atelier Louise
Emy Hagman Ebba, städerska på Gripsholm
Lili Ziedner fru Krook, passagerare på Gripsholm
Åke Söderblom steward på Gripsholm
Birgitta Hede Marianne, Bos bliviande svägerska, passagerare på Gripsholm
Emma Meissner passagerare på Gripsholm
Eric Abrahamsson grosshandlare Boman, passagerare på Gripsholm
Hjördis Petterson fru Jonsson, kund på modeateljén
- Ej krediterade:
Benkt-Åke Benktsson Lundberg, chef för Atelier Louise
Maj Berg passagerare på Gripsholm
Ruth Weijden en anställd hos Stensjö
Anna Olin tjocka damen på tåget
Alf Östlund en passagerare på Gripsholm
Olga Appellöf en passagerare på Gripsholm
Harry Hasso slavhandlare i Mombasa
Bror Berger mannen med kofferten
Karin Granberg passagerare på Gripsholm

Bolag

Produktionsbolag Lorens Marmstedt
AB Real-Film (bolaget gick i konkurs under inspelningen)
Gösta Wykman
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1934
Laboratorium AB Irefilms Filmlaboratorium

Handling

Eva Lindström är biträde i en modebutik i Stockholm och blir mycket deprimerad när en rik kund talar om att fara till Rivieran eller till Åre varje år. Vädret är grått och Eva är utarbetad.

Bankir Bo Stensjö avskedshyllas av sin personal -- han skall ut på en tre månaders semesterkryssning. Men ett telefonsamtal ändrar allting, han måste fara till Helsingfors och ordna en lovande affär. Han kastar sig i en taxi på väg till Finland, drar upp en sedel ur fickan och tappar sitt biljetthäfte till kryssningen.

Eva tar samma taxi efter honom och hittar hans biljetter på baksätet. Följande ögonblickets ingivelse låter hon taxin köra henne till Centralen -- den första biljetten i häftet gäller på tåget kl 2.30 samma dag -- dvs om några minuter. Hon rusar in på Centralen med de upphittade biljetterna och hinner med tåget.

I Göteborg går hon ombord på Gripsholm och in i det hyttnummer som står på biljetten. Hytten delas med en konsul Boman som klagar över att behöva dela plats med en dam. Konsuln får en annan plats och Eva behåller hela hytten. Plötsligt får hon se städerskan Ebba, som är en av hennes bästa vänner. De ordnar förlovnings- och vigselring åt henne från en gardinstång och plundrar Stensjös trunk på kläder. Hans skjortor klipps om till blusar och Eva använder hans ytterrock och basker.

Gripsholm anländer till Neapel. Hit kommer även bankir Stensjö med flyg och när han anländer till båten får han till sin förvåning höra att "frun är redan ombord". Han lugnar ner sig när han får se Eva och avslöjar henne inte. Man ordnar det så att Bo Stensjö sover i städerskan Ebbas hytt och själva sover Eva och Ebba i hans hytt.

Alexandria och Suezkanalen, Bombay och Indien, en episod med vita slavhandlare i Mombasa. Eva och Bo Stensjö blir allt mera sams och Stensjö har bestämt sig för att gifta sig med henne. Färden går tillbaka mot norr. I Monte Carlo läser man Svenska Dagbladet och finner att Eva är efterlyst som försvunnen. Hon har dessutom kläderna från modehuset som inte är betalda. Bo sänder en telegramremissa och förklaring telegrafiskt, så allt bör lugna ner sig i Stockholm. Gripsholm ångar vidare med de två ombord.

Censur / granskning

Censurnummer 51316
Datum 1934-11-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2264 meter
Kommentar Aktlängder: 330, 378, 415, 424, 448, 269.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Selenophon
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2264 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Nu är det emellertid tyvärr så att Eva går ombord inte ens som filmkåseri håller måttet, detta även med utgångspunkt från tämligen blygsamma krav på fyllighet och observationsförmåga i skildringen av den Indiafärd med 'Gripsholm' som filmen handlar om. Ett så pass till innehållet amatörmässigt resekåseri hade hälst bort stanna i privatlivets obemärkthet.

Att filmen piffats upp med en liten intrig om en borttappad biljett som orsakar den obligatoriska happy-end-kryssen mellan resans unga par betydde ingenting positivt för helhetsintrycket. Einar Axelssons sympatiska anspråklöshet kunde inte bryta slätstrukenheten; Astrid Marmstedt underströk den. Hälst kommer man ihåg Lili Ziedners alltjämt lika roliga små spydigheter. Men hon försvann alltför fort och omotiverat ur filmen. Regissör Marmstedt bör söka reda på både henne och sig själv till nästa film. Till dess skall Indiaintermezzot vara glömt!"

SvD (Eveo): "Man tänker gång på gång: detta kan bli något, och så blir det ingenting. Det sammanhänger väl med att man självfallet velat utnyttja de främmande miljöerna, men de båda elementen i filmen: intrigen och turistskildringen, samsas inte riktigt bra, och det blir inte något riktigt helt med någondera: den förra lider av bristen på koncentration och verklig spänning och den senare är för rapsodisk.

Emellertid har filmen älskvärda drag och genom åtskilliga scener drar det fläktar av orient och av sjöluft. Alla som gjort en kryssning med 'Gripsholm' skola naturligtvis se Eva går ombord med de invigdas speciella nöje."

SocD (Moje): "Eva går ombord har karakteriserats som en äventyrskomedi. Till premiären uppvaktades emellertid recensenterna med en promemoria, där det hette att det hela endast var ett 'kåseri om en resa'. Promemorians författare ansträngde sig -- i en alltför tydlig avsikt -- att påvisa, hur stora svårigheterna varit vid inspelningen ombord på Gripsholm och under strandhuggen i olika exotiska hamnar, hur beroende man varit av turen, etc, vilket man kan förstå. Men varför inte på förhand låta den betalande publiken få del av dylika krumbukter, så kunde den ju i god tid bestämma sig för om den ville ta hänsyn till omständigheterna.

En film som denna kan anmälas på flera sätt. Man kunde berätta om den röda tråden, en kärlekshistoria mellan ett par av passagerarna på Gripsholm, och överlåta reflexionerna till läsaren, man kunde 'skälla som en bandhund' eller vara stillsamt ironisk och i sanningens intresse peka på spridda roliga poänger, som avlockade publiken ljusa leenden och glada skratt, men det riktigaste är nog att i den svenska filmkonstens och biografbranschens intresse -- biografägaren är förmodligen av kontrakt tvingad att köra programmet -- beklaga att regissör Marmstedt i stället för att behålla filmen för familjen och den trängre vänkretsen, i ett svagt ögonblick råkat släppa ut den till offentligheten."

Kommentar Svensk filmografi

Lorens Marmstedt (1908-1966) var främst verksam som producent, men regisserade även sex filmer under åren 1932 till 1936.

Eva går ombord var hans näst sista film som regissör. Tydligen hade Marmstedt sänt ut ett ursäktande brev till alla recensenter före premiären och påpekat svårigheterna vid inspelningen, men inget exemplar av detta brev har överlevt.

Eric Roos (1895-1970), som står för filmens manuskript, finns i Sven G. Winquists bok (Författare till svenska långfilmer och svensk TV-teater) upptagen med fyra svenska filmmanuskript 1932-43.

Inspelning

(våren) 1934 1934
AB Irefilms ateljé Stockholm Sverige
Stockholm Sverige
Göteborg Sverige
Neapel Italien
Alexandria (El Iskandariya) Egypten
Kairo (El Qâhira) Egypten
Port Said (Bûr-Sa'îd) Egypten
Bombay Indien
Sri Lanka (dåvarande Ceylon)
Mombasa Kenya
Monte Carlo Monaco

Visningar

Sverigepremiär 1934-11-03 Astoria Stockholm Sverige 83 min
1934-11-03 Plaza Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1934-11-03 Astoria Stockholm Sverige 83 min
1934-11-03 Plaza Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 2005-05-09 SVT1 Sverige 79 min
2008-06-02 SVT1 Sverige 79 min
2012-05-15 SVT1 Sverige
2015-03-24 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Stackars Butterfly
Kompositör Jules Sylvain (1934)
Textförfattare S.S. Wilson (1934)


Ämnesord

Alexandria
Bankir
Bombay
Ceylon
Gripsholm/fartyg
Göteborg
Modehus
Mombasa
Monte Carlo
Neapel
Semesterkryssning
Slavhandel/vit
Steward
Stockholms Central
Städerskor
Suezkanalen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel EVA GÅR OMBORD.
Omfång 60 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel EVA GÅR OMBORD.
Omfång Ca. 50 s. Ej komplett.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?