Grundfakta

Media (301 st)

Originaltitel Simon i Backabo : Den sällsamma historien om Simon Jönsson, hans fall och upprättelse, berättad efter en idé ur "Sympatiske Simon"
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-10-22

Medverkande

Fridolf Rhudin
Simon Jönsson från Backabo

Thor Modéen
Gustaf Strömberg, utger sig för att vara generalkonsul Gustaf Haglund

Semmy Friedmann
Dicke Lundén, fondmäklare, Strömbergs kumpan

Mona Mårtenson
Mary Haglund, Strömbergs och Lundéns kumpan

Visa alla medverkande

Handling

Simon Jönsson äger ett hemman nära Filipstad i Värmland. Platsen heter Backabo där han bor med sin farmor och med Greta, som tjänar på gården. Både farmor och Greta är bekymrade över...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Esq): "Allvarligt måste beklagas, att svensk filmproduktion så envist håller fast vid folklustspelet och vulgärkomiken. Just i denna anmälans aktuella sammanhang äro lamentationerna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Konstnärlig rådgivare
Manusbearbetning
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Fridolf Rhudin Simon Jönsson från Backabo
Hilda Borgström farmor
Sickan Carlsson Greta
Thor Modéen Gustaf Strömberg, utger sig för att vara generalkonsul Gustaf Haglund
Semmy Friedmann Dicke Lundén, fondmäklare, Strömbergs kumpan
Mona Mårtenson Mary Haglund, Strömbergs och Lundéns kumpan
Holger Löwenadler Karl, sjöman
Emy Hagman Jenny, Karls fästmö, Marys hembiträde
Weyler Hildebrand Göransson, polis (rollförnamnet Julius förekommer ej i filmen)
- Ej krediterade:
Elsa Carlsson Mademoiselle Claire de la Meunière, innehavarinna av Charm- och Kulturinstitutet
Naemi Briese Lisa, Mademoiselle Claires biträde
Julia Cæsar änkefru Ewa (Amalia) Roos på Pensionat Paradiset i Backabo
Emil Fjellström Andersson, stadsbud
Wanda Rothgardt biträde på Charminstitutet
Hartwig Fock auktionsförrättaren
Arvid Petersén skeppsmäklaren i telefon från Rotterdam
Bellan Roos flickan i kiosken
Nils Jacobsson skånsktalande journalist hos Simon
Knut Frankman en man på auktionen
Georg Skarstedt bensinförsäljaren
Mona Geijer-Falkner en kvinna på auktionen
Sven Jerring hallåmannen i radio
Helge Andersson stinsen i Backabo
Erik Johansson handlare med cykel i Backabo
Albin Erlandzon lomhörd man i Backabo
Wictor Hagman fotografen utanför Simons gård
Arne Lindblad en man utanför Simons gård
Paul Hagman en man utanför Simons gård
Georg Fernquist fotografen som tar en bild av Simons dass/fotografen på Logårdstrappan
Eric Dahlström Simons medpassagerare på tåget till Stockholm
Sigge Fürst boxningsintresserad man utanför Café de Paris
Holger Sjöberg hovmästaren på Café de Paris
Algot Persson garderobsvaktmästaren på Café de Paris
Ilse-Nore Tromm gäst på Café de Paris
Walter Lindström en kollega till polis Göransson utanför Charminstitutet
Erland Colliander tjänstemannen på arvsbyrån vid Kungliga Utrikesdepartementet
Carl Deurell häradsrättsdomaren vid Backabo Västra Domsaga
Richard Lindström utrikesministern
John Hilke journalist vid utrikesministerns presskonferens
Knut Pehrson flygkaptenen på planet
Carl Andersson en fransman i flygplanet
Arne Hedenö passagerare på flygplanet
Tom Walter tidningsförsäljaren
Wiola Levin servitrisen som lyssnar på radio
John Elfström Petter i Hagen, ung man på auktionen
Martin Nilsson sjungande gast på Blenda
Gösta Grip man på Café de Paris
Ivar Widner militärmusikkårens ledare på Logårdstrappan
Helge Mauritz man i mottagningskommittén
Yngwe Nyquist man i mottagningskommittén
Knut Lambert man i mottagningskommittén
Ernst Brunman man i mottagningskommittén
Nils Dahlgren man i mottagningskommittén
Hugo Tranberg man i mottagningskommittén
- Ej identifierad:
Sonja Claesson en kvinna

Bolag

Handling

Simon Jönsson äger ett hemman nära Filipstad i Värmland. Platsen heter Backabo där han bor med sin farmor och med Greta, som tjänar på gården. Både farmor och Greta är bekymrade över Simon som börjar bli lite högfärdstokig.

Inne i syndfulla Stockholm på det mystiska AB Esperanza träffar vi den skumme direktör Dicke Lundén som låtsas vara bortrest för att skydda sig mot alla obetalda räkningar. Hans närmaste skummis är Gustaf Strömberg och tillsammans försöker de klara firmans affärer, delvis hjälpta av mondäna Mary Haglund. I närheten av Backabo finns Pensionat Paradiset där änkefru Eva Amalia Roos bor, vars pengar firman har förvaltat och till stor del förskingrat. Man måste ordna detaljer i den affären samtidigt som man väntar på en kvarts miljon kronor från försäkringen, som man skall få när kaptenen på den skrotfärdiga ångaren Blenda sänker skutan i havet, men kaptenen har ännu inte lyckats med detta. Lundén skall fara upp till fru Roos i sin bil och lugna henne samtidigt som Mary beslutar sig för att ta tåget till samma plats för att hålla ett öga på honom.

Mary anländer till Backabo järnvägsstation med sin väska och får lift av Simon som råkar passera med sitt hölass. Hon gör stort intryck på Simon. Samtidigt anländer Lundén i sin bil, plockar upp pigan Greta på landsvägen, flirtar med henne och kolliderar med Simons grindstolpe. I handlingen ingår Simons hund som kan "ligga död" på kommando.

Nästa morgon väcker Greta Simon därför att press och fotografer väntar utanför. Han har fått ett stort amerikaarv på minst en miljon. Lundén får veta detta samt att hans kapten ännu inte sänkt ångaren. Han är i desperat behov av pengar, kontaktar Simon samt försöker få honom än mera intresserad av Mary Haglund, som han säger är dotter till "översten Gustaf Haglund" (i själva verket skojaren och kumpanen Gustaf Strömberg).

Simon anländer till Stockholm och besöker "överstefamiljen Haglund" som ordnat med en elegant våning enbart för att lura Simon. Här finns Gustaf Strömberg som överste och Mary Haglund som hans dotter samt det ärtiga hembiträdet Jenny. Under behandlingen av Simon besöker man en boxningsmatch i Stockholm där konstapel Göransson är ena motparten. Simon lägger sig i matchen på ett sätt som får Göransson att tappa balansen och förlora.

Jenny har en fästman, Charley, som är sjöman och som varit på Blenda och berättar att den är skrotfärdig och assurerad för en kvarts miljon. Hemma i Backabo är farmor lite spetsig mot Greta som inte "passat på" och knipit Simon tidigare, nu verkar det som han kommer att falla för en farlig dam i Stockholm.

På Arvsbyrån i Stockholm får Simon veta att hans arv endast existerar på papperet, det har försvunnit på grund av skulder och skatter. Skojaren Lundén ordnar med en falsk radiosändning som Simon får höra. Enligt radiosändningen har Blenda gått till botten. Eftersom den är försäkrad för en halv miljon skyndar sig Simon att överta dess aktier för en växel på 100.000 kr. I Rotterdam arresteras kaptenen på Blenda för sitt försök att sänka båten och Simon är nu ägare till ångaren. Samtidigt har han lurats lämna en inteckning på sin gård på 100.000 så den måste gå på auktion.

Simon och Charley hämtar upp ångaren från Rotterdam och under resan ser de ett flygplan störta i havet, men de lyckas rädda besättningen och planets last, som visar sig vara guld som Sverige lånat av Frankrike för att klara den svenska valutan. Det innebär att Simon skall få en bärgningslön på omkring miljonen. Han anländer i sista stund till Backabo och ropar in aktierna till båten som annars hade köpts tillbaka av skurken Lundén. Därefter tar man Blenda från Göteborg till Stockholm, där Simon blir högtidligen mottagen på Logårdstrappan av stadsfullmäktiges ordförande Knut Tengdahl (spelad av Hugo Tranberg) och andra i hög hatt. Sven Jerring håller tal och yttrar sig i mikrofonen för hela folket. Till detta spelar Flottans Musikkår under ledning av Ivar Widner.

Censur / granskning

Censurnummer 51255
Datum 1934-10-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2556 meter
Kommentar Kopiornas längd var 2491 meter - 91 minuter (aktlängder: 414-504-525-449-329-270 m) när filmen var ny, senare stämplade kopiors längd varierade mellan 2460 m (90 minuter) och 2484 meter (91 minuter). Granskningskopians aktlängder: 420-509-560-459-338-270 = 2556 meter - 93 minuter. Aktlängder: 420, 509, 560, 459, 338, 270.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2555 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Esq): "Allvarligt måste beklagas, att svensk filmproduktion så envist håller fast vid folklustspelet och vulgärkomiken. Just i denna anmälans aktuella sammanhang äro lamentationerna ur en synpunkt särskilt motiverade. Måste verkligen en så obestridlig regitalang som Gustaf Edgrens slösas på så underkvalificerade uppgifter?

Ur en annan synpunkt måste däremot villigt och tacksamt erkännas, att vår störste humoristiske aktör äntligen kostats på ett ordentligt scenario och en prima regissör. Det är väl knappast fråga om, att inte Simon i Backabo är den bästa Rhudinfilmen hittills, den mest välgjorda, den intelligentaste och följaktligen också den roligaste. Överallt märkas insatserna av klokt och kunnigt folk. Främst i manuskriptet, som är omsorgsfullt och konsekvent genomarbetat, signerat av Oskar Rydqvist och Oscar Hemberg och där man särskilt gläds åt den lediga och lustiga dialogen. Kvickheterna äro väl inte alltid av så färskt datum och inte heller alltid av så fint märke, men de gå hem på sitt goda och spontana humör. Vidare har som sagt Edgren med sin insikt och sin goda smak lyft Simon i Backabo högt över genrens vanliga nivå; man tecknar sig till minnes många snabba och underhållande bildföljder och många situationer som fått extra must genom riktigt utnyttjande av miljö och staffage. Det är väl också Edgrens förtjänst i personinstruktionen att flera av figurerna kring Sympatiska Simon blivit något mer än enbart komparser i ett mekaniskt farsgyckel. Thor Modéen och Semmy Friedmann ha gjort verkliga karaktärsstudier av sina affärsskojare; den sistnämnde är värd en extra eloge för sin variation från den närbesläktade Bendeltypen."

StT (Movie): "Longörerna komma i filmens mittparti, början och slutet är bäst. Särskilt det senare. Här har regissören -- Gustaf Edgren -- lyckats alldeles förträffligt -- det är fart och liv i bilderna och de pampiga mottagningsscenerna vid Skeppsbron äro mycket välgjorda. Fast man onekligen har litet svårt att förstå att sympatiska Simon kunde få en så grann välkomsthyllning för räddandet av en flygmaskin. Visserligen hade den en mycket värdefull last och nog skildrar filmen en hemsk depressionstid, men i alla fall...

Man torde kunna säga, för att nu använda verkligt 'sympatiskt-Simon-språk', att Fridolf Rhudin står i en klass för sig bland de medverkande. Han gör vad han kan för att få publiken med sig. Och det är sannerligen inte hans fel, att han då och då misslyckas i sina lovvärda försök att klara de situationer författarna placerat i hans rollhäfte. Det passar inte alls Rhudin att gå omkring med tårarna på lur i ögonvrån och sörja över, att hans gamla fädernegård snart skall övergå i andra händer. Man tar honom då varken på allvar eller skämt; man sitter bara och väntar att allt så fort som möjligt skall bli ett tråkigt minne blott."

DN (Jerome): "Filmen skulle inte ha signerats av Gustaf Edgren ifall den inte haft en rutschig slutspurt i händelseförloppet. Det blev en blixtsnabb kappkörning på vägarna kring Backabo mellan Fridolf och bovarna, och så slutade det hela med den bekanta mottagningen av 'Blenda' på Strömmen och vid Logårdstrappan. Ingen oäven slutscen, allt rabalder i somras kring den förefaller alldeles onödigt. Ur regisynpunkt var den förresten så illusorisk man kan begära.

De flesta i ensemblen har redan nämnts; i sin helhet är Simon i Backabo jämnt och väl spelad. Man såg även gärna Sickan Carlsson -- som Simons trogna beundrarinna -- Hilda Borgström och Mona Mårtensson. Den sistnämnda hade fått Stockholmsvampen på sin lott.

God premiärstämning på Palladium."

Kommentar Svensk filmografi

Pjäsen "Sympatiska Simon" hade som författare Gösta Gustaf-Janson. När denne överlåtit rätten till Fridolf Rhudin och Gustaf Edgren och avstått från framtida royalties bearbetades den även av Henning Ohlson och hade sedan urpremiär på Örebro Teater lördagen den 25 januari 1930, varefter den turnérade över Sveriges sydliga hälft. Fridolf Rhudin kom med pjäsen till Stockholm och framförde den i egen regi på Södra Teatern 27.9.1930. Men Ernst Rolf, som tillfälligt haft rätten till pjäsen, hade den kvar ytterligare någon tid. Han ville själv producera den i Stockholm och satte upp den på Vasan med Ludde Gentzel som Sympatiska Simon -- d v s i Fridolf Rhudins roll. Föreställningen slog inte och lades ner efter några dagar. Varefter Fridolf Rhudin själv framträdde triumfatoriskt med den på Södran två månader senare.

Förlaga

Originaltitel Sympatiska Simon (Pjäs)
Författare Gösta Gustaf-Janson (den verklige författaren)
Fridolf Rhudin (officiellt)
Henning Ohlson (officiellt)


Inspelning

(kompletteringar till 1934-10-17) 1934-06-27 1934-08-22
Filmstaden Råsunda Sverige
Logårdstrappan Stockholm Sverige (m.fl. exteriörer i Stockholm)
Värmland Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1934-11-30 Palladium Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1934-10-22 Röda Kvarn Uppsala Sverige 91 min
TV-visning 1978-01-22 TV2 Sverige 89 min
1985-02-14 TV1 Sverige 89 min
1992-04-07 TV2 Sverige 89 min
1995-01-24 TV2 Sverige 89 min
1999-06-09 SVT1 Sverige 89 min
Urpremiär 1934-10-22 Röda Kvarn Uppsala Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Alte Kameraden
Kompositör Carl Teike (1894)


Originaltitel En stilla flirt
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Gösta Stevens (1933)
Edith Øberg (norsk text 1933)
Sångare Fridolf Rhudin


Originaltitel Flick and Flock
Kompositör Édouard Patou


Originaltitel Ah! Vous dirai-je, Maman
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852)
Bearbetning Wolfgang Amadeus Mozart (1778)


Originaltitel A Vain Hope
Kompositör Édouard Patou


Originaltitel Vi hade inga segel ...


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Originaltitel Kungliga Värmlands regementes marsch
Kompositör Carl Neumann
Orkester Flottans musikkår
Orkesterledare Ivar Widner


Ämnesord

Arv
Assurans/fartygs-
Bonde
Boxning
Bärgningslön
DK Brott och straff
DK Komedi
Flygolycka
Förskingring
Radioutsändning
Statslån
Stockholm Logårdstrappan
Stockholm/Tegelbacken
Tengdahl/Knut
Värmland
Växel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SIMON I BACKABO
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin SIMON I BACKABO
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SIMON I BACKABO
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin SIMON I BACKABO
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin SIMON I BACKABO
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin Ständigt lika ny - ständigt lika rolig SIMON I BACKABO
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SIMON I BACKABO med Fridolf Rhudin
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SIMON I BACKABO
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fridolf Rhudin Ständigt lika ny - ständigt lika rolig SIMON I BACKABO
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Carl Berglöw


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sympatiska Simon.
Omfång 106 s. + 1 s. P.M i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Simon i Bassebo. Efter pjäsen Sympatiska Simon, av Oscar Hemberg och Gustaf Edgren. Scenario: Oscar Rydqvist.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario: Oscar Rydqvist och Oscar Hemberg.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Scenario: Oscar Hemberg och Oscar Rydqvist.
Omfång 32 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?