Grundfakta

Media (44 st)

Originaltitel Munkbrogreven
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-01-21

Medverkande

Valdemar Dalquist
Greven av Gamla Sta'n

Julia Cæsar
Klara Edlund, innehavare av Hotell City

Sigurd Wallén
Gurkan, medhjälpare i Amalia Blomkvists fiskaffär

Tollie Zellman
Amalia Blomkvist, fiskaffärsinnehavare

Edvin Adolphson
Åke Larsson, journalist på Morgontidningen

Ingrid Bergman
Elsa Edlund, Klaras systerdotter

Visa alla medverkande

Om filmen

Charmig förväxlingskomedi som var Ingrid Bergmans debutfilm, med fina miljöer från 30-talets Gamla stan. Elsa arbetar på sin mosters ungkarlshotell i Gamla stan i...

Visa hela texten

Handling

Natt över Gamla Stan i Stockholm. I en gränd bryter tjuvar upp en juvelerarbutik. En konstapel patrullerar på avstånd och kommer närmare. Han ser vad som sker och slår larm, men tjuvarna...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Eveo): "Mot manuskriptet kan man möjligen anmärka att det innehåller litet för mycket av den där mysande kaffe- och pilsnertrevnaden, som tycks vara oundgänglig i den här sortens...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Charmig förväxlingskomedi som var Ingrid Bergmans debutfilm, med fina miljöer från 30-talets Gamla stan.

Elsa arbetar på sin mosters ungkarlshotell i Gamla stan i Stockholm. Kring hotellet hänger ett gäng rotlösa herrar, med ”Greven” i spetsen. De är inte betrodda en motbok och smugglar därför sprit, ständigt med polisen i hälarna. Plötsligt blir en juvelerarbutik i närheten rånad. Polisen anar att den ökände Diamant-Lasse är i farten och de börjar röra sig alltmer frekvent i området. Samtidigt flyttar en hemlighetsfull man in på hotellet, Åke, som fattar tycke för Elsa.
 
Munkbrogreven, som är en charmig och småspännande förväxlingskomedi, var Ingrid Bergmans debutfilm. Hon hade agerat statist i Gunnar Skoglunds film Landskamp (1931) och hur hon sedan på riktigt klev in i filmvärlden har Edvin Adolphson, som både regisserade och agerade i Munkbrogreven, berättat om: ”Jag såg Ingrid Bergman i maj 1934 när vi repeterade en 1700-talskomedi, "Rivalerna" av Richard Sheridan. Hon var elev på Dramatens elevskola och på kvällarna utnyttjades hon och andra elever som gratis-statister på scenen. Jag frågade Alf Sjöberg vad hon hette, för hon fängslade mig med sitt ovanliga utseende. Jag ville ge henne en roll i filmen och jag måste be dåvarande dramatenchefen Olof Molander om lov. Molander meddelade henne att hon antingen måste avsäga sig filmrollen eller sluta på Dramaten. Hon förhandlade med SF och fick sedan, även Gustaf Molander ville ha henne i "Swedenhielms", ett tvåårskontrakt.”
     Adolphson och hans samregissör Sigurd Wallén är för de flesta mest kända som skådespelare, den förste som en av landets främsta under flera decennier, den andre framför allt för sin komiska talang i mängder av filmer. Men båda regisserade också. Adolphson regisserade sammanlagt tio filmer, bland annat Sveriges första ljudfilm, komedin Säg det i toner (1929), där sångerna var ljudlagda och dialogen textad. Wallén regisserade och skrev manus till betydligt fler filmer varav många blev publiksuccéer. I Munkbrogreven spelar regissörerna för sig rätt typiska roller: Adolphson är den stilige, mystiske Åke och Wallén en av de lustiga dagdrivarna.
     Munkbrogreven har kanske gått till historien mest på grund av att det är Ingrid Bergmans debutfilm men det är likväl en rar, romantisk komedi med fina 30-talsbilder från Gamla stan, och med flera lysande skådespelare i birollerna, bland annat komedimästarna Julia Cæsar och Tollie Zellman.
     Och filmen ledde onekligen till Ingrid Bergmans genombrott. Kritikerna kunde inte ana att svensk film hade fått den som skulle bli en av världens största filmstjärnor genom tiderna. Flera recensenter noterade Bergmans begåvning och såg ett löfte medan andra var mer tveksamma. I Svenska Dagbladet skrev skribenten: ”Filmen bjuder också på en debut: Ingrid Bergman. Hon är en vacker och ståtlig flicka; som filmlöfte tämligen obestämt.”

 Lova Hagerfors (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
B-ljud

Medverkande

Valdemar Dalquist Greven av Gamla Sta'n
Julia Cæsar Klara Edlund, innehavare av Hotell City
Sigurd Wallén Gurkan, medhjälpare i Amalia Blomkvists fiskaffär
Tollie Zellman Amalia Blomkvist, fiskaffärsinnehavare
Edvin Adolphson Åke Larsson, journalist på Morgontidningen
Ingrid Bergman Elsa Edlund, Klaras systerdotter
Eric Abrahamsson Borstis Larsson, vaktmästare på Hotell City
Weyler Hildebrand kriminalkonstapel Göransson
- Ej krediterade:
Arthur Fischer Blinda Karlsson alias Ernst Berglund alias Diamant-Lasse
Artur Cederborgh kriminalkonstapel Engström
Emil Fjellström Lorden, spritlangare
Wiktor "Kulörten" Andersson Tiggarstudenten
Helga Brofeldt kund i fiskaffären
Mona Geijer-Falkner kund i fiskaffären
Millan Fjellström fru Andersson, kvinna i tidningsutlämningsexpeditionen
Ragnar Falck ung man i tidningsutlämningsexpeditionen
Erik Johansson Hanson, chef för utlämningsexpeditionen på Morgontidningen
Hugo Lundström Kalle, mannen inuti reklamvägglusen
Lisa Wirström kvinna i vit hatt vid Diamant-Lasses gripande
Arne Lindblad mannen som utbringar ett fyrfaldigt leve på Österlånggatan
Bror Berger utkiken vid inbrottet i guldsmedsbutiken
John Hilke expeditör vid Morgontidningens utlämningsexpedition
John Ericsson en man vid klädauktionen
Knut Frankman en man vid klädauktionen
Tyra Leijman-Uppström fru Karlsson i blomsterståndet
Tom Walter en visslande vid bröllopskortegen
Carl-Harald poliskonstapel
Olof Krook en gubbe vid S:t Göran och draken som bommar cigarett
Gösta Jonsson gårdsmusikant - sångare och dragspelare
Nisse Lind gårdsmusikant - dragspelare
Gösta "Chicken" Törnblad gårdsmusikant - sångare och trumpetspelare
Charles Redland gårdsmusikant - trombonist
Birger Larsson gårdsmusikant - gitarrist
Gunnar Asp gårdsmusikant - trumslagare
Sam Jacobsson gårdsmusikant - sångare och altsaxofonist

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1935
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Natt över Gamla Stan i Stockholm. I en gränd bryter tjuvar upp en juvelerarbutik. En konstapel patrullerar på avstånd och kommer närmare. Han ser vad som sker och slår larm, men tjuvarna lyckas fly med sitt byte.

Vi träffar fiskhandlerskan Amalia Blomkvist och hennes butiksbiträde Gurkan. Hennes affär är förlagd till den flytande fiskhallen vid Munkbron. Gurkan drar iväg med fisk i en dragkärra och möter Greven, en lodare som säljer tidningar från en barnvagn. Löpsedel från en tidning: DIAMANT-LASSE åter i farten i Gamla Stan.

Gurkan och Greven dricker någonting ur pilsnerflaskor. Två poliskonstaplar, Göransson och Engström, misstänker att de dricker smuggelsprit i flaskorna men kan inte bevisa det.

På ungkarlshotellet. Fru Klara Edlund är innehaverskan. Hennes dotter Elsa (Ingrid Bergmans debut) arbetar på hotellet. I receptionen sitter Borstis. Åke Larsson anländer mystiskt från ingenstans och jagas av poliserna som tror de är en brottsling på spåren. Han flyr in i Elsas privata rum och efter en del förvecklingar hyr han ett rum på hotellet. I en tidningsartikel står att polisen tror att Diamant-Lasses efternamn är Larsson.

Elsa och Åke bekantar sig med varandra. Åke hjälper till med mattpiskningen. Borstis går från hotellet till den skumma typen Lorden för att köpa smuggelsprit. Poliserna skuggar honom. Göransson jagar Borstis som köpt smuggelsprit. Borstis övertar platsen inne i en stor reklam-vägglus som gör reklam för ett anti-ohyremedel. Borstis som vägglus rusar in på gården där Elsa, Åke, Greven och Gurkan råkar finnas. Spriten langas mellan dem och hamnar till slut i Göranssons ficka. Poliserna kan således inte arrestera någon.

Amalia annonserar efter en karl för ev äktenskap. En sol-och-vårare uppenbarar sig, Berglund, vilken bjuder ut Amalia och så småningom lurar av henne hennes kapital, 28.000 kr.

Åke uppvaktar Elsa med rosor och visar sig även hava motbok, vilket gör att man misstänker att han är Diamant-Lasse. Tjuvarna bryter sig in i Köpmannabanken och tar 15 000 kr, mest silvermynt. Elsa går till fiskhandeln och handlar och upptäcker att någon gömt silvermynt under strömmingen i en låda. Efter ett våldsamt slagsmål med tillskyndande polis arresteras två personer, bl a sol-och-våraren Berglund som visar sig vara Diamant-Lasse och även en person kallad "Blinda Karlsson", en blind tiggare som man observerat haft det elektriska ljuset tänt hemma om nätterna.

Åke avslöjas som journalist på Morgonbladet och han lovar sätta Göranssons bild i tidningen. Åke förlovar sig med Elsa. Amalia gifter sig med Gurkan. Gurkan och Borstis vinner på fotbollstips. Greven gifter sig med Klara. Amalia får tillbaka de 28.000 kr som Berglund-Karlsson-Diamant-Lasse knyckte.

Till slut blir det dubbelbröllop i Storkyrkan med sammankoppling dels av Gurkan och Amalia Blomkvist, dels Greven och Klara.

Censur / granskning

Censurnummer 51427
Datum 1944
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2270 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 51427
Datum 1934-11-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2341 meter
Kommentar I akt 1: Inbrottsepisoden från det att bovarna börja vidtaga anordningar för att trycka in fönsterrutan. Visningskopiornas längd efter beordrade klipp i akt 1 samt efter bolagets kortningar i övriga akter: 334-376-365-385-440-370 = 2270 meter - 83 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2270 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "Mot manuskriptet kan man möjligen anmärka att det innehåller litet för mycket av den där mysande kaffe- och pilsnertrevnaden, som tycks vara oundgänglig i den här sortens dramatik och att replikerna inte äro över sig kvicka; det skrattas mera på den vita duken än i salongen och det är ett fel. Men samtidigt har manuskriptet sina obestridliga förtjänster, varav den icke minsta är den att här verkligen bjuds till att göra en film med en konflikt med en smula spänning i.

Edvin Adolphson har svarat för regien och det är väl främst hans förtjänst att berättelsen blivit så pass rörlig och omväxlande som den är. Fotot är utmärkt, men så har också Åke Dahlquist stått bakom kameran. Beträffande skådespelarna är det ett generellt fel som är så gott som genomgående och tämligen störande: de skrika fram sina repliker precis som om det vore fråga om att höras över en friluftsteater."

StT (Robin Hood): "Vacker fotografering. S. F. briljerar som vanligt med utmärkt teknik. En välgjord film. Regissör Edvin Adolphson visar sig här -- med fotografens och teknikernas hjälp -- som en god regissör. Men undertecknad somnade mitt i filmen, vilket kan bero på undertecknads medfödda sömnighet och undertecknads bristande känsla för Gamla stan's kända charm. Jag vaknade igen vid publikens skratt åt Eric Abrahamssons replik:

-- I dag är det livligt här!

Det visade sig att man förföljde en bov. (-)

Det är bra -- för all del -- men den medeltida S:t Göran ser ner på skådespelet med ett skeptiskt leende och undrar om det inte är fel drake dessa utmärkta fotografer, tekniker och skådespelare kämpa mot."

SocD (-rg): "Omstuvningen är redigt gjord, och i den regiella utformningen har Edvin Adolphson bemödat sig att få den yttre stadsstämningen äkta och verkningsfull och lagt in så saftigt komiska figurer som möjligt. Därvidlag har han lyckats. Man kan visserligen tvista om äktheten i handeln och vandeln i denna nya gamla stadsskildring, men man kan inte förneka att den folkliga handlingen i denna blandning av kriminaldrama och lustspel slår an. De överraskande vändningar, som de mystiska manövrerna bjuda på i de skumma skeppsbroprången, falla troligen i publiksmaken, och om det hela verkar mera teater än verklighet, är själva uppläggningen och framställningen ingalunda sämre än i många andra svenska lustspel."

Kommentar Svensk filmografi

Om Ingrid Bergmans debut: StT (Robin Hood): "Debutanten Ingrid Bergman är stor och säker."

SvD (Eveo): "Filmen bjuder också på en debut: Ingrid Bergman. Hon är en vacker och ståtlig flicka; som filmlöfte tämligen obestämt."

SocD (-rg): "Den sistnämnda är en frisk och omedelbar ung dam, hurtig och säker och redan mycket filmkunnig."

NDA (Axon): "Nya SF-stjärnan Ingrid Bergman gör knappast något starkare intryck, men det kanske beror på att man haft för stora förväntningar på henne."

AB (Filmson): "Den unga debutanten påminner mycket om Birgit Tengroth i spel och utseende och är alltså högst förtjusande, fast det sker under sådana förhållanden att det inte är någon anledning att hurra över en ny tillgång."

DN (Jerome): "Medan debutanten Ingrid Bergman representerade ungdomen. En snabb, markerad repliksägning gav i sistnämnda fallet vissa löften."

Edvin Adolphson (intervju 12.10.1975): "Jag såg Ingrid Bergman i maj 1934 när vi repeterade en 1700-talskomedi, 'Rivalerna' av Richard Sheridan. Hon var elev på Dramatens elevskola och på kvällarna utnyttjades hon och andra elever som gratis-statister på scenen. Jag frågade Alf Sjöberg vad hon hette, för hon fängslade mig med sitt ovanliga utseende. Jag ville ge henne en roll i filmen och jag måste be dåvarande dramatenchefen Olof Molander om lov. Molander meddelade henne att hon antingen måste avsäga sig filmrollen eller sluta på Dramaten. Hon förhandlade med SF och fick sedan, även Gustaf Molander ville ha henne i Swedenhielms (1935/05), ett tvåårskontrakt."

Teaterpjäsen "Greven av Gamla Stan" av Arthur och Siegfried Fischer hade premiär på Mosebacketeatern den l7 februari 1934.

Förlaga

Originaltitel Greven av Gamla Sta'n (Pjäs)
Författare Siegfried Fischer
Arthur Fischer


Inspelning

(samt kompletteringar t.o.m. 1934-10-19) 1934-07-12 1934-08-28
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Gamla Stan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1935-01-21 Skandia Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1973-05-15 TV2 Sverige 82 min
1982-01-04 TV1 Sverige 82 min
1988-09-23 Kanal 1 Sverige 82 min
1991-09-14 Kanal 1 Sverige 82 min
1997-09-05 SVT1 Sverige 82 min
2001-03-19 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1935-01-21 Skandia Stockholm Sverige 83 min
Cinemateksvisning 2015-09-26 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel I gyllene bojor
Kompositör Jules Sylvain (1934)
Textförfattare Gösta Stevens (1934)
Sångare Gösta Jonsson
Sam Jacobsson
Gösta "Chicken" Törnblad
Ingrid Bergman (repris)
Instrumentalist Gösta Jonsson (dragspel)
Nisse Lind (dragspel)
Gösta "Chicken" Törnblad (trumpet)
Birger Larsson (gitarr)
Charles Redland (trombon)
Sam Jacobsson (altsaxofon)
Gunnar Asp (trummor)


Originaltitel Munkbrogreven
Kompositör Jules Sylvain (1934)
Textförfattare Gösta Stevens (1934)


Ämnesord

Bröllop
Fiskhandel
Hotell
Inbrott
Journalist
Juvelerare
Motbok
Polis
Sol-och-vårare
Sprit/smuggel-
Stockholm Munkbron
Stockholm Storkyrkan
Stockholm/Gamla Stan
Tidning
Tjuvar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2248


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MUNKBROGREVEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MUNKBROGREVEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MUNKBROGREVEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Bestånd Arkivalier

Typ Kostym
Arkivalietitel Munkbrogreven
Omfång Klänning röd- o svartrandig yllecrèpe


Typ Kostym
Arkivalietitel Munkbrogreven
Omfång Förkläde i blårandig bomull


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Efter Siegfried och Arthur Fischer's teaterpjäs "Greven av Gamla stan".
Omfång 29 s. Produktioktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Greven av Gamla Stan. Lustspel för filmen av Gösta Stevens. Efter en pjäs av S. och A. Fischer.
Omfång 152 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 152 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 84 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?