Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (36 st)

Originaltitel Äventyr i pyjamas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-03-11

Medverkande

Carl Barcklind
advokat Henry Anderberg

Signe Wirff
Julia, Henrys hustru

Anne-Marie Brunius
Dagny, Henry och Julias dotter

Nils Ohlin
Georg Edfeldt, notarie

Ludde Gentzel
Pehrson, trotjänare hos Georg Edfeldt

Olga Hellquist
Martha, Pehrsons hustru

Visa alla medverkande

Handling

På en badortsservering vid havet ligger en societetsveranda där notarie Georg Edfeldt beställer två drinkar, Amors Pilar, och sedan dansar med sin älskade Dagny Anderberg. Dagnys pappa är...

Visa hela handlingen

Press

StT (Movie): "Ett obetydligt, att inte rent av säga onödigt mellanspel i svensk filmproduktion. Ett försök att göra en svensk fars i fransk stil med sängar och förvecklingar, som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regi vid byte
Inspicient
B-foto
Elektriker
Musikarrangör
Orkesterledare
Kläder
Smink
B-ljud

Medverkande

Carl Barcklind advokat Henry Anderberg
Signe Wirff Julia, Henrys hustru
Anne-Marie Brunius Dagny, Henry och Julias dotter
Nils Ohlin Georg Edfeldt, notarie
Ludde Gentzel Pehrson, trotjänare hos Georg Edfeldt
Olga Hellquist Martha, Pehrsons hustru
Carl-Gunnar Wingård direktör John Brandström
Inga-Bodil Vetterlund Signe, Brandströms dotter
Nils Leander Carlo, sjöman
Eivor Engelbrektsson Anna, jungfru hos Anderbergs
Otto Lingtons orkester dansorkestern

Bolag

Produktionsbolag AB Films
Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1935

Handling

På en badortsservering vid havet ligger en societetsveranda där notarie Georg Edfeldt beställer två drinkar, Amors Pilar, och sedan dansar med sin älskade Dagny Anderberg. Dagnys pappa är advokaten Harry Anderberg, vars hustru heter Julia. Han har ytterligare en dotter, Vera, som är gift med en godsägare Berner i Skåne och har tvillingar. Harry vägrar ge sitt samtycke till Georgs giftermål med dottern Dagny, och man nämner att Georgs pappa har gjort konkurs med 1,5 milj i skulder. Men Georg har både husa och chaufför i sin ungkarlsvåning. In i handlingen träder sjömannen Carlo, som sover under en presenning i hamnen och sparkas iväg av en förman.

Dagny föreslår att Georg skall kompromettera henne. Han skall komma i pyjamas på natten till hennes rum, de två skall bullra så pappa Harry kommer in och ser dem i varandras armar och sedan skall Georg lova gifta sig med komprometterade Dagny. Men Harry hör detta och är beredd. Dessutom anländer vännen John Brandströms dotter Signe och får Dagnys rum över natten. Dagny försöker avbeställa komprometteringen med ett falskt telegram undertecknat Dagny. Georg anländer mitt i natten under storm, regn och åska. I blöt pyjamas tågar han in till Signe i Dagnys rum. Hon gallskriker när Georg omfamnar henne. Harry störtar in och Georg flyr.

De två fäderna Harry Anderberg och John Brandström dyker upp hemma hos Georg för att Georg skall gifta sig med komprometterade Signe. Men Dagny är där före dem och skall ligga i Georgs säng så pappan tar det för en dubbel kompromettering. Men den kringirrande sjömannen Carlo har brutit sig in och virrar till intrigen.

Harry Anderberg tar familjen till Skåne till dottern Vera och godsägare Berner, hennes make. Georg dyker upp och friar. Harry påstår att Veras tvillingar är Dagnys och att Georg är fadern. Detta förvirras ytterligare av sjömannen Carlo som jagas över godset och visar sig vara fästman till jungfrun Anna. Äntligen får Georg sin Dagny. Fru Julia grälar på maken Harry för hans malplacerade skämt.

Censur / granskning

Censurnummer 51821
Datum 1935-02-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1880 meter
Kommentar Aktindelning: 445-330-300-330-275-200 = 1880 meter. Aktlängder: 445, 330, 300, 330, 275, 200.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1880 meter
Längd i minuter 69 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Movie): "Ett obetydligt, att inte rent av säga onödigt mellanspel i svensk filmproduktion. Ett försök att göra en svensk fars i fransk stil med sängar och förvecklingar, som resulterar i ett hackigt och oftast mindre roligt bildpotpurri. Den ena scenen brytes hastigt, men inte lustigt, av en ny sådan i annan miljö, sedan är man inne i den gamla scenen igen och så hoppas det hit och dit. Det är inte omöjligt att fransmännen skulle kunna ha åstadkommit något av det gamla men roliga uppslaget om en giftaslysten flicka, som vill bli komprometterad, för att därigenom söka tvinga fadern att ge sitt ja till ett giftermål, som han inte är vidare glad åt. Men nu är det mest en ganska trögkörd historia med enkla svenska lustigheter, vilket inte precis är detsamma som fransk esprit. Slutscenerna med Ludde Gentzels jakt efter filmens mystiska figur påminde i hög grad om en Mack Sennett-fars, årgång 1920."

DN (Jerome): "En del scener i början av filmen utspelas i ett dunkel och halvdunkel som kanske i alla fall hade sin mening; när det sedan kom litet sol och ljus i berättelsen sprang där omkring en mystisk, svartmuskig bovtyp, som föreföll fullständigt meningslös och onödig i hela sammanhanget. Möjligen var hans uppgift att som ett slags gengångare från filmens barndom bereda plats åt den situationskomik som är helt och hållet sig själv nog, vill finnas till för sin egen skull och inte för filmens enhet och stil. Som sagt, möjligen var detta hans uppgift, men resultatet var så dåligt att ho vet."

Kommentar Svensk filmografi

Eric A. Pettersson, som var producent och inspelningsledare under sommaren 1933 i Köpenhamn (intervju 10.2.1975): "Den slutliga filmen blev inte bra och vi kunde endast få upp den på småbiografer. I Stockholm skedde premiären på Sibyllan och Röda Lyktan. Nordisk Films som hade Valby-ateljéerna ryckte i oss för att få tillbaka fotograf, ljudutrustning och ateljéutrymmet som de skyndsamt ville överlämna åt en produktion regisserad av George Schnéevoigt. Därför måste vi framskrida snabbare än den kontrakterade regissören Ragnar Widestedt (1887-1954) förmådde.

Widestedt avreste och jag slutförde regiarbetet. Finansieringen hade skett med pengar från AB Films och direktörerna Runo och Ragnar Friberg. De svenska exteriörer som anges i manus, Skåne och Värtan i Stockholm, filmades ej på plats utan allt togs i Danmark."

Inspelning

1934-06 1934-08
A/S Nordisk Films Kompagni Valby Danmark (ateljé)
Danmark (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1935-03-16 Röda Kvarn Stockholm Sverige 69 min
Sverigepremiär 1935-03-11 Edda Uppsala Sverige 69 min
TV-visning 1999-05-13 TV4 Sverige 66 min
2000-06-21 TV4 Sverige 66 min
Urpremiär 1935-03-11 Edda Uppsala Sverige 69 min
Sverigepremiär 1935-03-16 Röda Lyktan, Sibyllan Sverige

Musikstycken

Originaltitel Pleading Love Theme
Kompositör James Bradford


Originaltitel Quentude
Kompositör Paul Lagye


Originaltitel Wiegenlied, op. 98, nr 2
Kompositör Franz Schubert (1816)


Ämnesord

Advokater
Badorter
Förväxlingar
Godsägare
Kompromettering
Konkurser
Köpenhamn/Bellevue badhotell
Sjöman
Skåne
Tvillingar
Valby/Köpenhamn
Åska

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1810


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ett glatt och trevligt svenskt lustspel ÄVENTYR I PYJAMAS
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Komprometterad.
Omfång 56 s. miljölista och rollista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?