Grundfakta

Media (216 st)

Originaltitel Under falsk flagg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-08-13

Medverkande

Tutta Rolf
Margot Hammar/fröken Margot Hammarberg

Allan Bohlin
Bertil Lagergren, banktjänsteman

Ernst Eklund
bankdirektör Karl Hammar, Margots far

Karin Carlson
Britta Lundgren, anställd i banken

Anna Lindahl
Maud Billing, anställd i banken

Erik "Bullen" Berglund
Brink, avdelningschef i banken

Visa alla medverkande

Handling

Grafologen Harry Jonsson studerar en amerikansk tidskrift som har en bild av finansmannen van Dienem och dessutom hans namnteckning. Den senare klipper Jonsson ut och klistrar upp i en bok...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Under falsk flagg är en lustig liten historia av det slag som vi inte ofta våga oss på i Sverige. Ett lustspel som inte rör sig om komiska bonddrängar, motböcker och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Manusbearbetning
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Tutta Rolf Margot Hammar/fröken Margot Hammarberg
Allan Bohlin Bertil Lagergren, banktjänsteman
Ernst Eklund bankdirektör Karl Hammar, Margots far
Karin Carlson Britta Lundgren, anställd i banken
Anna Lindahl Maud Billing, anställd i banken
Erik "Bullen" Berglund Brink, avdelningschef i banken
Carin Swensson Gunvor Berg, anställd i banken
Nils Ericson Harry Jonsson, grafolog, Bertils vän
Constance Gibson fru Johansson, pensionatsvärdinna
- Ej krediterade:
Eric Gustafson Lundblom, bostadsagent
Wiktor "Kulörten" Andersson kanonfotografen
Jullan Jonsson Lina, Hammars hembiträde
Erik Rosén greve Gylling, ledamot av bankens styrelse
Eivor Engelbrektsson bananflickan på matutställningen
Carl Winsberg Karlsson, vaktmästare i banken
Richard Lund personalchefen i banken
Yngwe Nyquist ledamot av bankens styrelse
Ernst Brunman ledamot av bankens styrelse
Helge Mauritz sekreterare vid bankstyrelsens möte
Tord Bernheim en man i bussen
Wiola Levin gäst på Hammars fest
Gösta Grip gäst på Hammars fest
Alice Carlsson gäst på Hammars fest
Einar Molin gäst på Hammars fest
Anna-Lisa Hydén gäst på Hammars fest
Karin Granberg gäst på Hammars fest
Elvin Liberg Larsson, Hammars chaufför
Sonja Claesson köksa vid Hammars fest
Holger Sjöberg stor, tjock man vid bananserveringen på matutställningen
Lena Cederström flicka i chokladståndet på matutställningen
Viveka Linder flicka i mjölkståndet på matutställningen
Majken Torkeli flicka i mjölkståndet på matutställningen
Rolf Botvid en ung man på matutställningen
Peter Höglund en dansande på uterestaurangen
Charles White servitör på matutställningen
Sven Jerring radioreporter (endast röst)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1935
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Maskör Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Grafologen Harry Jonsson studerar en amerikansk tidskrift som har en bild av finansmannen van Dienem och dessutom hans namnteckning. Den senare klipper Jonsson ut och klistrar upp i en bok samtidigt som han säger till sin vän Bertil Lagergren, som är banktjänsteman, att denne van Dienem är en svindlare -- det ser han som grafolog. De befinner sig i ett stort tillfälligt möblerat rum i en villa, som de sköter åt ägaren medan han är borta.

Bertil återfinner vi i Nordiska Banken på avdelningen för utlandskorrespondens. Han har ett kärleksmöte med en av damerna, Britta, som han tydligen har haft ett förhållande med, men senare gått ifrån. Direktören för banken, Karl Hammar, har inte kommit denna dag och han vill ha hem viktiga papper som Bertil Lagergren skall fara över med.

In på Strömmen i Stockholm glider en lyxångare och direktör Hammar är nere med sin bil och möter dottern Margot. Hon säger att hon vill ta en promenad först och skall komma hem till villan senare. När hon börjar gå stöter hon på Bertil som tror att hon är en amerikansk turist från båten och börjar tala till henne på engelska -- Bertil har blivit blixt kär i henne. Hon snoppar av honom på svenska och försvinner. Bertil anländer till Hammars villa och stöter ihop med Margot i porten. Han tror att hon är där för att mygla till sig ett jobb på banken och Margot låtsas hålla med honom. Bertil blir enormt orolig när hon glider in i villan och försöker få henne att gå sin väg. Hon kallar sig för fröken Hammarberg och driver med Bertil.

Hon säger senare till sin far direktören att hon vill jobba anonymt på utlandsavdelningen på banken. Eftersom hon har skaffat sig Bertils namn och adress ordnar hon så att hon blir utbjuden till villan. Hon upptäcker snabbt att både Bertil och Harry har bluffat -- de är helt enkelt två fattiga unga män som fått låna en tom villa.

Bertil som är fattig och Margot som låtsas vara fattig har en gratisdag på stan, äter sig igenom utställningen "Vårt dagliga bröd" och åker gratisbuss till en förort och ser en demonstration av nya villor.

På banken finns nu Margot i samma rum som Bertil och hon får det mycket besvärligt, dels med sabotage från Britta, dels med trakasserier från personalchefen Brinck, som till slut försöker avskeda både henne och Bertil. Margot vill bjuda hem sina kollegor till pappans villa och avslöja sitt verkliga namn samt att hon tänker förlova sig med Bertil. När alla andra får inbjudningskort utom Margot -- hon har glömt sända till sig själv -- demonstrerar Bertil med att inte komma.

Emellertid har han fått order att bära över ett kontrakt till Hammar i hemmet för undertecknande. I det skall finansiären van Dienem få kredit på 80 miljoner kronor. Medan Bertil är kvar på kontoret får han veta att van Dienems finanshus rasat och att van Dienem gått i konkurs. Han far ut till Karl Hammars villa och träffar både direktören och fästmön och får veta hur saker och ting hänger ihop. Direktören är glad för att Bertil glömt van Dienems papper och försenat dem, vilket har räddat banken från stor förlust.

Censur / granskning

Censurnummer 52289
Datum 1935-07-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2423 meter
Kommentar Aktlängder: 461 547-365-500-550 = 2423 meter. Aktlängder: 461, 547, 365, 500, 550.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2423 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Under falsk flagg är en lustig liten historia av det slag som vi inte ofta våga oss på i Sverige. Ett lustspel som inte rör sig om komiska bonddrängar, motböcker och pigor som gå inåt med tårna, utan om bankdirektörsdöttrar och bankfolk och stenografer. Idén påminner något om den klassiska Tuttafilmen Vi som går köksvägen. Manuskriptet signeras av Sölve Cederstrand, och har han hittat på allting själv så är det duktigt gjort. En rad finurliga förvecklingar, lustigt tänkta, en rad nya miljöer, såsom visning av villor i Stockholms trädgårdsstäder och gratismiddag på utställningen 'Vårt dagliga bröd'. Inga uppslag tappas bort och förfuskas -- som det ofta händer i svensk film -- trådarna hållas ihop och varje detalj visar sig ha betydelse för helheten. Man kan visserligen anse det otroligt att en banktjänsteman behåller ett 80-miljonerskontrakt i fickan och 'glömmer' att posta det, men alldeles utan otroligheter kan intet lustspel klara sig."

SvD (Eveo): "Det var en succé, därpå kan man inte missta sig. För manuskriptet uppgavs Sölve Cederstrand svara. Jag har vid flera tillfällen sagt mindre artiga saker om hans filmmanuskript. Den här gången kan jag med lugnt samvete ge honom beröm. Det är visst inga märkvärdigheter han hittat på, tvärtom tillhör grevinnan som spelar kammarjungfru -- för att uttrycka sig litterärt -- komediens allra äldsta allmängods. Men temat är trevligt varierat, och framför allt innehåller historien denna gång åtskilliga roliga detaljer. Framför allt verkar manuskriptet bättre genomarbetat än svenska manuskript i regel äro. Historien om de åttio millionerna, som inte kommo svindlaren tillhanda, därför att en banktjänsteman glömde posta ett kontrakt, torde visserligen inte stå sig vid en granskning ur realistiska synpunkter, men strunt i det, den kommer säkert att gå i publiken.

Regien är Gustaf Molanders, och numera behöver man visst inte säga mer för att den biointresserade skall förstå att historien är berättad med fyndighet och finess. Som komediregissör intar Molander en särställning hos oss; han är den ende av internationell klass."

SocD (Moje): "Tutta Rolf har naturligtvis en roll, som ligger bra nära hennes ideal; hon gör den med glittrande humör men är allra bäst när hon föredrar den numera välkända svenska folksången 'Det sjunger någonting inom mej...' Så bra filmskådespelerska som vissångerska blir hon nämligen aldrig, hur näpen hon än är på film. Allan Bohlin har sin svåra profil att dras med och är naturligtvis inte heller någon fullödig skådespelare, men förefaller fortfarande inte omöjlig. Ernst Eklunds gemytlige bankdirektör är en av filmens stora tillgånger, men bästa kontakten med salongen har i alla fall mulliga Carin Swenson med sitt skånska tungomål och sin rättframma kamratlighet. För resten är ensemblen bra över lag. Och premiärpublikens glädjeyttringar voro inte att ta miste på; de bådade långvarig succé."

Kommentar Svensk filmografi

Jonas Sima: Chaplin 100/1970, intervju med Gustaf Molander: "Man kan ju säga att Ingmar Bergman valde och valde rätt, i de flesta fall. Jag borde ha valt rätt också, men jag tycker nu att ledningen borde ha hindrat mig från vissa ämnen. Sagt, ta inte det ämnet, det blir inte bra! Då hade det varit lustigare nu efteråt. Men det gjorde dom inte. Dom hade väl en sån smak dom också, efter vad jag kan förstå.

Det är underligt med den där filmsmaken, för nu efteråt fattar jag inte hur jag kunde göra dessa saker. Jag tycker t ex att de här historierna I natt eller aldrig (1941), En, men ett lejon (1940), Bröllopsresan (1936/8), Familjens hemlighet (1936/27), var så rysligt enkla schabloner, så stick i stäv med all litteratur som jag läser, så avlägsen min smak för övrigt.

Jag fattar inte att jag gjort de filmerna. Det måtte på något sätt ha varit i tiden.

En annan sak är en mycket enkel film som Sara lär sig folkvett (1937/9), den var smålustig och hade en kolossal publik framgång. Men man skulle ändå inte ha gjort den."

Under falsk flagg hade ett manus där Sölve Cederstrand har bearbetat en tysk film som baserades på en ungersk pjäs. Filmen Ein Mann mit Herz (1932) regisserades av Geza von Bolvary efter ett manus av Hans H. Zerlett. De två ledande rollerna spelades av Gustav Fröhlich och Maria Solveg. Den ungerska pjäsen "A milliomos" av Adorján Bónyi (1892-1967) fick sin premiär i Budapest på Magyar Szinhz först den 1 oktober 1941.

Förlaga

Originaltitel Ein Mann mit Herz (Film)
Regi, förlaga Geza von Bolvary
Manus, förlaga Hans H. Zerlett


Inspelning

(kompletteringar till 1935-03-14) 1934-08-07 1934-10-09
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1935-09-02 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min
Sverigepremiär 1935-08-13 Victoria Göteborg Sverige 89 min
TV-visning 1985-06-21 TV2 Sverige 85 min
1991-07-25 Kanal 1 Sverige 85 min
1995-01-21 Kanal 1 Sverige 85 min
1997-08-26 SVT1 Sverige 85 min
2001-01-14 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1935-08-13 Victoria Göteborg Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Det sjunger någonting inom mej
Kompositör Jules Sylvain (1935)
Textförfattare Gösta Stevens (1935)
Sångare Nils Ericson (i bild)
Sven-Olof Sandberg (repris - ej i bild)
Allan Bohlin (andra repris - i bild)
Allan Bohlin (tredje repris - i bild)
Tutta Rolf (tredje repris - i bild)


Originaltitel Margita
Kompositör Jules Sylvain (1934)
Textförfattare Gösta Stevens (1934)


Originaltitel Cuba Moon
Kompositör Jules Sylvain (1935)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1935)
Dansare Allan Bohlin
Carin Swensson
Tutta Rolf


Originaltitel Varför gråter du när hela världen mot dej ler
Kompositör Jules Sylvain (1933)
Textförfattare Åke Söderblom (1933)


Originaltitel Ett vårsvärmeri
Kompositör Vaclav Zerol (1931)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1931)


Ämnesord

Bank
Bankdirektörer
Banktjänsteman
Finansman
Grafolog
Konkurser
Stockholm Strömmen
Stockholm/Diplomatstaden
Stockholms Central
Svindel/finans
Utställning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2359


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2359


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2359


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDERS FALSK FLAGG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDERS FALSK FLAGG
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNDERS FALSK FLAGG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNDERS FALSK FLAGG
Tryckeri Ivarsons tryckeri lito


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDERS FALSK FLAGG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 142 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?