Grundfakta

Media (39 st)

Originaltitel Ungdom av i dag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-11-13

Medverkande

Tollie Zellman
Lydia Löwen, grevinna

Anne-Marie Brunius
Tony Löwen, grevinnan Löwens dotter

Kotti Chave
Gunnar Björnberg, furir, flygaspirant

Nils Wahlbom
Klemens Löwen, Tonys far, f.d. major

Carl Barcklind
Oscar af Rudeberg, läkare

Einar Axelsson
Valter Lekander

Visa alla medverkande

Handling

Högvälborna Lydia Löwen är till ett ständigt bekymmer för sin make, f d majoren, greve Klemens Löwen, på grund av sin slösaktighet. Hon är nu skuldsatt upp över öronen och har...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Vad som utmärker denna film i dess helhet är just en stor fond av frisk, äkta naturlighet. En viss grad av konstruktion vidlåder nog manuskriptet ibland, men regissören...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Scripta
B-foto
Förtexter

Medverkande

Tollie Zellman Lydia Löwen, grevinna
Anne-Marie Brunius Tony Löwen, grevinnan Löwens dotter
Kotti Chave Gunnar Björnberg, furir, flygaspirant
Nils Wahlbom Klemens Löwen, Tonys far, f.d. major
Carl Barcklind Oscar af Rudeberg, läkare
Einar Axelsson Valter Lekander
Gösta Cederlund chef för Flygskolan, major
Fritiof Billquist kapten Brandt, chef för Jaktkursen
Karl-Magnus Thulstrup majorens adjutant
Tore Lindwall Hellichius, flygingenjör
Tord Bernheim Dahlquist, aspirant (förnamnet Kirre förekommer ej i filmen)
Arnold Sjöstrand Hammar, aspirant (förnamnet Folke förekommer ej i filmen)
Henrik Dyfverman Lundgren, aspirant (förnamnet Loffe förekommer ej i filmen)
Sven Bertil Norberg Linde, aspirant (förnamnet Bertil förekommer ej i filmen)
Folke Hamrin Bergman, aspirant (förnamnet Lasse förekommer ej i filmen)
Björn Forsell af Klinteberg, aspirant (förnamnet Jojje förekommer ej i filmen)
Oscar Törnblom Jacobson, aspirant (förnamnet Max förekommer ej i filmen)
Willy Peters Nyblom, aspirant (förnamnet Bosse förekommer ej i filmen)
- Ej krediterade:
Ruth Weijden Kristina, af Rudebergs hushållerska
Theodor Berthels direktör Bergström, procentare
Bellan Roos Anna, Löwens jungfru
Knut Frankman portvakten på Karlaplan 14
Karin Granberg majorens fru
Robert Ryberg bartendern
Märta Dorff en dansande
Viveka Linder en dansande
Sune Waldimir orkesterledaren
Nils "Banjo-Lasse" Larson musiker
George Vernon musiker
Gösta "Stam-Pelle" Petersson musiker
Vera Valdor en ridande flicka
Erik Lillienberg man vid flyghangaren
Erik Nygren aspirant
Thomas Stålhandske aspirant
Sven Uggla flyglärare
Fredrik Lambert-Meuller stand-in för Kotti Chave i flygscenerna

Bolag

Produktionsbolag Skandinaviska Biograf AB
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1935
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Högvälborna Lydia Löwen är till ett ständigt bekymmer för sin make, f d majoren, greve Klemens Löwen, på grund av sin slösaktighet. Hon är nu skuldsatt upp över öronen och har hittills klarat sig med att låna från släktingen doktor Oscar af Rudeberg. Man han sätter sig nu på tvären och Lydia ansätts av privatdiskontören Bergström, som hon även lånat från.

Lydia hoppas klara sina affärer genom att gifta bort dottern Tony rikt och eftersom dottern uppvaktas av den förmögne barndomsvännen Valter Lekander är modern vid gott mod. För att grundmura det hela eklaterar modern deras förlovning i Vecko-Journalen som tar in en helsidesbild av Tony Löwen med knähunden Bimbi.

Vid flygförläggningen i Ljungbyhed har årets flygaspiranter anlänt. Här märks en mycket flygerfaren ung man, Gunnar Björnberg, som är en enstöring och som pikas för att han inte har en ordinarie fästmö. Till slut påstår han att han har en träff med Tony Löwen, vars bild han och kamraterna sett i Vecko-Journalen. Men kamraterna följer honom hårdhjärtat till Karlaplan 7 i Stockholm där hon bor för att de misstror honom. Gunnar lyckas övertala Tony att komma med ut och låtsas vara hans träff, kamraterna övertygas och de två går på Tivoli. Under tiden väntar Valter Lekander förgäves på Tony, som förälskar sig i Gunnar och slår upp med Valter. Men modern intrigerar förtvivlat för att hennes skulder skall klaras och Gunnar Björnberg får den något felaktiga uppfattningen att Tony skall gifta sig med Valter. I dystert vredesmod far han tillbaka till Ljungbyhed.

Tony far i sin tur ut på landet till den knarrige doktor Oscar af Rudeberg som finner att det är gott gry i flickan, speciellt efter det att Tony hjälpt till när doktorns sto Blenda hade en plötslig och komplicerad fölning.

I Ljungbyhed finner Gunnar Björnberg att han denna dag inte är med om kamraternas flygande, så i desperation lånar han olovandes ett nytt experimentellt flygplan (i verkligheten en s k Sparmann-jagare) med vilken han gör en strålande uppvisning, men sedan kraschar, därför att planet inte var slutjusterat.

Han överlever, läggs in på sjukhus där han först vägrar träffa den uppvaktande Tony, men naturligtvis slutar det hela med försoning och förlovning. (Utom Sparmann-jagaren ser man flygplan av modellerna SK 11 och SK 10.)

Censur / granskning

Censurnummer 52998
Datum 1935-12-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2320 meter
Kommentar Bolagets kortning med 401 meter. Aktlängder: 430-440-460-370-620 = 2320 meter. Aktlängder: 430, 440, 460, 370, 620.


Censurnummer 52998
Datum 1935-11-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2721 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Philips
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2721 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Vad som utmärker denna film i dess helhet är just en stor fond av frisk, äkta naturlighet. En viss grad av konstruktion vidlåder nog manuskriptet ibland, men regissören Branner räddar så långt det över huvud taget är möjligt den färdiga filmen från starkare kritik på den punkten. Trion Tollie Zellman, Nils Wahlbom och Einar Axelsson var i det hänseendet en god medhjälpare. Sedan är det mängden av ungdomar som Branner fått att röra sig osökt och ledigt framför kameran både i bilderna från flygfältet och interiörscenerna. Att här räkna upp alla namnen är ogörligt. Framhållas bör dock Kotti Chave som Gunnar Björnberg. Det var hållning och stil på denne yngling. Skådespelaren bör ha en given plats i svensk film.

I tekniskt hänseende står Ungdom av i dag i hög klass. Man gläder sig åt den som en god svensk film."

StT (Robin Hood): "Det är lustigt att se en svensk flygfilm. Branner är en djärv man. Trots att vi sett många amerikanska filmer, som spelat vid USA:s flygskolor, filmer i stor stil, filmer med stora resurser, vågar Branner ta till samma ämne -- i lilla Sverige. Och konkurrensen med amerikanarna är intet minus i detta fall. Man vet precis hur det går till på andra sidan Atlanten, hur flygar-aspiranterna bo, hur de tränas, man känner disciplinen och maskinerna. Och det är intressant att se samma miljö, samma situationer i Sverige, svenska uniformer, svenska pojkar, svenska maskiner. Vilken skillnad.

Att förhållandena hos oss äro mindre faller av sig självt -- det tänker man inte på. Men man observerar hur mycket gemytligare allt går till hos oss. Man ler ett igenkännande leende när man ser de svenska logementen. Scenerna från kamratlivet äro för resten mycket lyckade. Trevliga pojkar, trevligt befäl. Men när hjälten Kotti Chave olovandes ger sig i väg med en sportmaskin och börjar göra konster i luften, vilket liv det skulle bli i amerikansk film! Men det svenska befälet tar det lugnt. När kamraterna erfara att det är fel på sportmaskinens roder, att Kotti Chave troligen kommer att störta och slå sönder sig, och en kamrat rusar till befälet och anhåller att få gå upp och varna honom, svarar befälet lugnt --nebenbei:

-- Bifalles!

Är detta äkta? Är det det lugna svenska temperamentet?

Man är så förvånad över detta lugn att man tycker filmen är för lam. Den långsamma rytmen är huvudanmärkningen mot filmen. Om det hela gick snabbare, skulle man vara ännu mera nöjd."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Per-Axel Branner tackar i Paramounts programhäfte vid premiären chefen för flygvapnet, generalmajor Friis, samt chefen för flygskolkåren i Ljungbyhed, major Lundström, för gott samarbete. Han nämner även löjtnant Fredrik Lambert-Meuler och hans Sparmann-jagare.

Branner, som avled 31.7.1975, berättade om sin film på sommaren 1974: "Direktör York på Paramount ville jag skulle göra en svensk film åt dem och tecknade kontrakt med Europa Film om att inspelningen skulle börja på en viss dag 1935. Vi skulle göra en svensk version av en amerikansk komedi, The Joker. En person som jag glömt namnet på sattes att göra manus och jag engagerade bl a Signe Hasso. Två veckor före inspelningen visade det sig att Paramount bara hade stumfilmsrätten och MGM den s k dialogrätten. Bolagen kunde inte enas så jag måste stänga in mig på Sigtuna stadshotell och på elva dygn skriva ett nytt manus, som skulle handla om utbildning av flygaspiranter och var såvitt jag vet den första svenska flygfilmen.

Sedan for vi till Ljungbyhed för flygbilderna, men fick ligga där i två veckor och vänta på sol. Så fick jag tag på en löjtnant som var son till direktören på Svenska Liv, Fredrik Lambert-Mueller. Han hade under ett uppehåll i sin anställning på Ljungbyhed engagerats av Sparmann som tillverkade ett plan av egen modell som i sex exemplar skulle säljas till Flygvapnet. När filmen började fanns endast ett exemplar av planet. En av aspiranterna i filmen knycker planet och kraschar det.

Lambert-Mueller flög på två timmar och tio minuter från Stockholm till Ljungbyhed vilket var ganska snabbt på den tiden. Så hade han uppvisning i strålande sol och nästan touchade vår ljudbuss med sina störtdykningar mot mig och kamerateamet. Så där höll vi på en vecka och filmade från marken. Sedan skulle jag till Köpenhamn och L-M till Jönköping för att uppvisningsflyga vid invigningen av flygfältet. Jag sade till Harald Berglund att fara med till Jönköping och ta lite extra bilder. Följande dag när jag kom tillbaka fick jag av Berglund veta att L-M kraschat planet, men att Berglund fått bilder av kraschen. Planet var totalhavererat och vi kunde aldrig få tag i något annat plan som liknade det för komplettering -- vi skulle ju ha scener där vi följde det uppe i luften!

Så vi fick använda vad vi hade och med filmarkitektens hjälp bygga ett kraschat plan för närbilderna när Kotti Chave och inte Lambert-Mueller tar sig ur vraket. Den framkallade filmen visar hur Sparmann-jagaren går ner mot marken -- gör en roll åt ena sidan och bryter vingen där -- gör en roll åt andra sidan och bryter den vingen. Och rullar sedan runt fyra gånger på marken. Ett rökmoln. Publiken rusar fram. Flygaren reser sig ur sittbrunnen och viftar med bägge armarna. Det var Lambert-Mueller som klarade livhanken."

Fredrik Lambert-Mueller, född 1908, fänrik i flygvapnet 1931, överstelöjtnant vid sin avgång från aktiv flygtjänst 1964, bosatt i Saltsjöbaden, berättar 28.8.1975: "Det program jag hade den 25 augusti 1935 var mycket noga intränat och genomfört vid många tidigare uppvisningar både i Sverige och utomlands. Jag skulle bl a gå i spinn på 600 meters höjd och visste att varje rotation av planet innebar en höjdförlust på 80 meter. Troligen räknade jag fel på antalet varv och hade till slut otillräckligt utrymme att räta upp planet så jag slog i marken med cirka 200 km/tim. Det man ser på filmen är dels hur planet slår i marken, sedan ett stort dammoln och ur det kommer sedan bl a vingarna farande. Flygkroppen rullade på marken ungefär som en cigarr och själva flygkroppens förarrum var ganska lindrigt demolerat. Sparmann hade planet försäkrat. I filmen var alltsammans med och Kotti Chave inklippt i den mock-up som byggdes för växelbilderna."

Enligt tidningsnotiser avled wienaren Edmund Sparmann i Stockholm 1951, 63 år gammal. Han hade vid första världskrigets utbrott varit skolchef för flygare, sedan chefspilot på östfronten för att 1916 ingå i ledningen av Österrike-Ungerns största flygplansfabrik, där han blev känd konstruktör av ett par flygplanstyper. Han kom till Sverige i mitten på 20-talet och öppnade under 30-talet en flygplansverkstad på Lilla Essingen. Sedan svenska försvaret köpt de sex Sparmann-jagarna av honom lades hans flygplansverkstad ned och han levde sedan under rätt knappa förhållanden.

Inspelning

(sommaren) 1935 1935
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Ljungbyhed Sverige (exteriörer)
Stockholm Sverige (exteriörer)
Älvsjö, Nynäsbanan Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1935-11-13 China Stockholm 99 min
Urpremiär 1935-11-13 China Stockholm 99 min

Musikstycken

Originaltitel Sweet Sue - Just You
Kompositör Victor Young (1928)
Textförfattare Will J. Harris (1928)
Gösta Norén (svensk text 1949)
Sångare Sven Bertil Norberg


Originaltitel Ungdom av i dag
Kompositör Sune Waldimir (1935)


Originaltitel För jag älskar dig
Kompositör Sune Waldimir (1935)


Ämnesord

Flygare
Flygolycka
Flygplan
Greve
Häst/fölande
Ljungbyhed/flygskola
Nöjesfält
Privatdiskontör
Skulder
Sparmann-jagare
Stockholm/Karlaplan
Stockholm/Tivoli
Vecko-Journalen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2278


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNGDOM AV IDAG
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Moje Åslund


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNGDOM AV IDAG
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Moje Åslund


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNGDOM AV IDAG
Tryckeri Rokotryck AB Kopia


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Per-Axel Branner.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 58 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Repliklista.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?