Grundfakta

Media (234 st)

Originaltitel Ebberöds Bank
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-12-26

Medverkande

Sigurd Wallén
Petter Wiggberg, skräddarmästare

Birgit Tengroth
Ellen Wiggberg, Petters äldsta dotter

Bengt Djurberg
John Andrew/Johan Anders, Petters kusin, svensk-amerikan

Eric Abrahamsson
Klas Bengtsson, mjölnare

Julia Cæsar
änkefru Josefina Munkholm, kafé- och hotellinnehavarinna

Edith Wallén
Karolina Wiggberg, Petters hustru

Visa alla medverkande

Handling

Till det lilla samhället Ebberöd kommer på den smalspåriga järnvägen en svensk-amerikan, John Andrew, med en mystisk väska som han påstår innehåller "20 miljoner". Han är kusin till...

Visa hela handlingen

Press

StT (Movie): "Sigurd Wallén kan spela den finurliga skräddaren på ett sätt som ingen annan, men så har han också gjort rollen över 400 gånger. Man undrar med skäl vad som skulle blivit...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk regi
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén Petter Wiggberg, skräddarmästare
Birgit Tengroth Ellen Wiggberg, Petters äldsta dotter
Bengt Djurberg John Andrew/Johan Anders, Petters kusin, svensk-amerikan
Eric Abrahamsson Klas Bengtsson, mjölnare
Julia Cæsar änkefru Josefina Munkholm, kafé- och hotellinnehavarinna
Edith Wallén Karolina Wiggberg, Petters hustru
Gösta Gustafson Hans Mattsson, handlare
Åke Söderblom Anton, skräddargesäll
- Ej krediterade:
Weyler Hildebrand advokat Linder, representant för Sydköpings Sparbank
Knut Frankman stinsen
Bellan Roos Hulda, kaféservitris
Tom Olsson Petters och Karolinas yngste son
Sven-Eric Carlsson en av Petters och Karolinas söner
Lennart Berns en av Petters och Karolinas söner
Elsa Desolneux Petters och Karolinas yngsta dotter
Artur Cederborgh ordföranden i styrelsen för Sydköpings Sparbank
Emil Fjellström Anders Lundgren, arbetslös bankkund
Wiktor "Kulörten" Andersson Ebberödsbo
Tyra Leijman-Uppström fru Andersson, barnmorska, bankkund
Albin Erlandzon skomakare Hägglund, bankkund
Helga Brofeldt fru Sjökvist, Ebberödsbo och bankkund
Carl Ericson styrelseledamot i Sydköpings Sparbank
Axel Lindberg diversehandlare i Ebberöd
Victor Thorén skomakare i Ebberöd
Emmy Albiin Ebberödsbo på järnvägsstationen
Hjördis Gille Ebberödsbo
Erik Forslund Ebberödsbo och bankkund
Mona Geijer-Falkner bankkund
Ossian Brofeldt Ebberödsbo
Ruth Weijden bankkund
Helge Andersson bankkund
Sickan Castegren bankkund
Ida Otterström Ebberödsbo
Estery Ericsson Ebberödsbo
Millan Fjellström Ebberödsbo
Carin Appelberg-Sandberg tjock bankkund
Wilma Malmlöf lomhörd bankkund
Sonja Claesson köande bankkund
Eric von Gegerfelt köande bankkund
Tor Borong ordningsvakt utanför banken
Lisa Wirström gäst på kaféet
Hugo Lundström gäst på kaféet
John Ericsson gäst på kaféet

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1935
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Till det lilla samhället Ebberöd kommer på den smalspåriga järnvägen en svensk-amerikan, John Andrew, med en mystisk väska som han påstår innehåller "20 miljoner". Han är kusin till den fattige skräddaren Wiggberg som med sin hustru Karolina har åtta oförsörjda barn, till stor del omskötta av äldsta dottern Ellen. John Andrew är intresserad av en eventuell förekomst av kaolinlera i marken under samhället.

Wiggberg är mycket fattig och tillbringar dagarna med att försöka få sina kunder att betala, men de viftar bort honom och påstår att de redan gett honom kredit i sina affärer för de olika belopp de är skyldiga honom. Samhällets tre kapitalister, en mjölnare, en slaktare och en innehaverska av en restaurang, vill starta en bank av olika personliga anledningar. De anmodar Wiggberg att bli direktör när de hör talas om kusinens väska -- värderad till 20 miljoner -- som kan användas som garantibelopp. De lånar Wiggberg 50.000 kr vardera, som han skall återbetala "mot 50%".

Kunder börjar strömma till när insättare får 8% och låntagare får betala 4%. När kompetent bankfolk försöker förhöra Wiggberg om det ekonomiskt sunda i detta får de bara invecklat svammel som svar. Men antalet insättare blir så stort att en bank i grannstaden riskerar att gå omkull då de förlorar alla sina sparare.

John Andrew får bekräftat att jorden under Ebberöd är sensationellt rik på kaolinlera. Han köper marken billigt från mjölnaren Bengtsson som även är ockrare och är den man som lurade av John Andrews fader den mark han nu köper tillbaka.

Under tiden övertar den hotade grannbanken Ebberöds Bank genom att betala Wiggberg 50.000 för att avträda, vidare garanterar banken att överta alla bankskulder. Samtidigt klarar man av de tre grundarnas insatta 50.000 kr vardera genom att betala dem hälften -- 25.000 kr -- på grund av en knepig formulering i skuldförbindelsen med Wiggberg. "Garantin" visar sig bestå av en väska värdelösa sydamerikanska gruvaktier på nominellt 20 miljoner.

Ellen och John Andrew har förälskat sig i varandra, men hon tycker att alla ekonomiska spekulationer verkar livsfarliga så hon lämnar samhället. John Andrew hinner ikapp tåget på en dressin och Ellen kapitulerar inför nyheten om den rika porslinsleran under Ebberöd och inför utsikten att John Andrew skall leda ett helt legalt företag exporterande porslinslera.

Censur / granskning

Censurnummer 52562
Datum 1935-09-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2339 meter
Kommentar Aktlängder: 562-543-554-502-178 = 2339 meter - 85 minuter. Aktlängder: 562, 543, 554, 502, 178.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2339 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Movie): "Sigurd Wallén kan spela den finurliga skräddaren på ett sätt som ingen annan, men så har han också gjort rollen över 400 gånger. Man undrar med skäl vad som skulle blivit av filmen utan Walléns strålande replikutformning. Även Åke Söderblom är utmärkt, det blir han och Wallén som säkra framgången. Birgit Tengroth har en liten obetydlig roll och får aldrig tillfälle att visa prov på sin filmtalang. Bengt Djurbergs uppgift är större och han klarar den så pass bra som det är möjligt, när man fått det tvivelaktiga nöjet att gå omkring som svensk-amerikan och tala en blandning av engelska och svenska.

Övriga medverkande komma helt i andra plans klass, men man minns här bra prestationer främst av fru Wallén, herrarna Abrahamsson och Weyler Hildebrand samt några småttingar."

NDA (SBW): "Kanske var stycket roligare strax efter kriget när bankens garantikapital utgjordes av tyska inflationsmark men hela historien med det grundlurade ockerherrskap som utgör bankstyrelsen, strömmen av småstadsfolk som sätter in pengar i ena ändan av lokalen och tar ut dem i den andra och tjänar på kuppen och skräddargesällen som blir kamrer är allt fortfarande oemotståndligt komisk. Åke Söderblom är utmärkt som kamrern, Julia Cæsar spelar rackarkäring med övertygelse och Birgit Tengroth är söt och behaglig som skräddarens Ellen som blivit förälskad i 'miljonären' mr Andrew, spelad av Bengt Djurberg."

GHT (Candide): "Produkten är plottrig. En underlig hybrid av fars och lustspel. Ansatser till kasta loss-humör omväxla med den mest prydliga och ledsamma vardagsrealism. Någon bestämd livsstil har man inte heller lagt sig vinn om. Modern dräkt rådde i allmänhet, men fru Wiggberg till exempel, uppträdde skrudad på ett sätt som daterade flera årtionden tillbaka, och hela Ebberödsatmosfären i filmen tillhörde mest den epoken.

Det dråpliga i pjäsen är ju idén med bankinlåning till åtta procent och utlåning mot fyra samt skräddaren-bankdirektörens alltför lättvindigt tillägnade finansterminologi. Sådana faktiska poänger kan ingenting förstöra, så tillfälle till skratt blev det ju.

För övrigt verkade det som om Sigurd Wallén spelat sig trött på Wiggberg. Gestaltningen var för glatt rutinmässig och genomskinligt utspekulerad."

Kommentar Svensk filmografi

Två danskar, Axel Breidahl (1876-1948) och Axel Frische (1877-1956), levererade detta lustspel kallat "Ebberød Bank", som hade premiär i Köpenhamn på Nørrebro Teater 19.1.1923.

Ebberöds Bank har filmats tre gånger i Sverige, 1926, 1935 och 1946. Till de två första filmerna hade Sigurd Wallén skrivit manus och officiellt står han som regissör för dem bägge, men han spelar huvudrollen endast i 1935 års upplaga. Adolf Jahr står för den sista versionen som regissör och delvis som manusmedarbetare. 1943 filmades pjäsen av ASA-Film i Danmark i regi av Osvald Helmuth.

Rolf Husberg (intervju 3.1.1975): "I fråga om inspelningen var den intressantaste delen den mycket smalspåriga järnväg som går genom Lessebo och Kosta nere i Småland. Den var oerhört idyllisk och vissa vagnar -- man hade tre klasser -- var mycket påkostade. Första klass hade plysch och ljuskronor med fotogen över borden och sådant. Jag tror dessa vagnar hamnade i det järnvägsmuséum som nu har en banstump i Mariefred. Strängnäs var en av miljöerna i filmen. Den stora väderkvarnen uppe på berget, där mjölnare Bengtsson spelad av Eric Abrahamsson håller till, finns i den staden. Vidare använde vi flera trähus som finns bevarade i Strängnäs stadsmiljö.

För mig var 1935 års Ebberöds Bank ett steg framåt, mitt första stora jobb."

Förlaga

Originaltitel Ebberød Bank (Pjäs)
Författare Axel Frische
Axel Breidahl


Inspelning

(kompletteringar till 1935-06-13) 1935-01-08 1935-02-25
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Kosta Sverige
Lessebo Sverige
Strängnäs Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1935-12-26 Odéon Norrköping Sverige 85 min
1935-12-26 Skandia Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 1985-06-23 TV2 Sverige
1991-12-09 Kanal 1 Sverige
1996-11-29 SVT1 Sverige
2000-09-11 SVT1 Sverige
Urpremiär 1935-12-26 Odéon Norrköping Sverige 85 min
1935-12-26 Skandia Stockholm Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Ebberödsmarschen
Kompositör Jules Sylvain (1935)


Originaltitel Yankee Doodle


Originaltitel Mélodie d'amour
Kompositör Jules Sylvain (1935)
Textförfattare Valdemar Dalquist
Jokern (1940)


Originaltitel Liten julvisa
Kompositör Emmy Köhler (1901)
Textförfattare Sigrid Sköldberg-Petterson (1901)


Ämnesord

Advokater
Bank
Dressiner
Järnväg/smalspårig
Kosta
Lessebo
Lån
Mjölnare
Ockrare
Ränta
Skräddare
Strängnäs
Svenskamerikaner

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2282


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EBBERÖDS BANK
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Moje Åslund


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EBBERÖDS BANK
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel EBBERÖDS BANK
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ebberöds bank. Filmspex efter en pjäs av Axel Breidahl och Axel Frische. Scenario: Sigurd Wallén.
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?