Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Grabbarna i 57:an
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-12-26

Medverkande

Julia Cæsar
Sofie Dahlberg, ogift

Britta Brunius
Lisa Dahlberg, telefonist

Tord Bernheim
Gösta, Sofies son, kvarterets odåga

Sten Lindgren
Karl-Göran Dahlberg, Lisas bror, konstnär

Emy Hagman
Vivan Svensson, piga

Disa Gillis
Greta Söderlund, inackordering

Visa alla medverkande

Handling

På Alpgatan 57 på Söder i Stockholm finns målarmästare Oscar Dahlberg -- änkling med konstnärssonen Karl-Göran och dottern Lisa samt pigan Vivan. Filmen börjar med att Oscars...

Visa hela handlingen

Press

StT (R H ): "Söderkåksfilm. Livet och levernet i ett trähus på Söders höjder med Högalidskyrkan som fonddekoration. Hur det går till i en sådan söderkåk vet man vid detta laget....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Julia Cæsar Sofie Dahlberg, ogift
Britta Brunius Lisa Dahlberg, telefonist
Tord Bernheim Gösta, Sofies son, kvarterets odåga
Sten Lindgren Karl-Göran Dahlberg, Lisas bror, konstnär
Emy Hagman Vivan Svensson, piga
Disa Gillis Greta Söderlund, inackordering
Sven-Olof Sandberg Svenne, målargesäll
Elof Ahrle Fabian "Fabbe" Karlsson, även kallad Lillen, målargesäll
Alf Östlund Vicke "Tjockis" Vallin, målargesäll
Siegfried Fischer Oscar Dahlberg, Lisa och Karl-Görans far, Sofies bror, målarmästare
Ludde Juberg Ludde Blomkvist, bokbindare
Arthur Fischer "direktör" Viktor Mellgren, ligaledare
Artur Cederborgh kommissarie Olof Bergström vid Detektiva avdelningen
- Ej krediterade:
Tyra Dörum moster Malvina
Holger Löwenadler ligamedlem (namnet Jocke Bolund förekommer ej i filmen)
Wictor Hagman "Pund-greven", ligamedlem
Harry Persson "Lasse Slägga"
Nils Hallberg Kalle, bokbindarlärling
Erik Johansson kommissarie Lundberg
Bertil Ehrenmark "Häng-Lasse" alias Lorander, ligamedlem
Carl-Harald ligamedlem
Gösta Bodin kommissarie på polisstationen
Robert Ryberg ligamedlem
Holger Sjöberg ligamedlem
Carl Andersson ligamedlem
Ollars-Erik Landberg ligamedlem
Bror Berger ligamedlem
Otto Malmberg ligamedlem

Bolag

Produktionsbolag Film AB Suecia
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sveriges Biografägares Distributionsbyrå (SBD) 1935
Distributör i Sverige (16 mm) AB Sonora 1937

Handling

På Alpgatan 57 på Söder i Stockholm finns målarmästare Oscar Dahlberg -- änkling med konstnärssonen Karl-Göran och dottern Lisa samt pigan Vivan. Filmen börjar med att Oscars målargäng arbetar på Västerbron där Vicke och Svenne sittande på en farligt svängande målarbräda grälar om den fagra Vivan utan resultat.

Hemma på 57:an är alla ute och arbetar utom Vivan och Oscars ogifta syster Sofie -- de två damerna är nere i källaren och manglar. Sofie har sonen Gösta, arbetslös och tidigare relegerad från ett läroverk. Sofie har som sagt aldrig gift sig, sonen har aldrig träffat sin far som nu är död. Gösta har råkat i händerna på ett gäng falskspelare och spritlangare, bl a en 'direktör' Mellgren, som sänt två hejdukar hem till Gösta för att kräva honom på pengar. I detta trängda läge tar sig Gösta in genom fönstret till Oscar och stjäl tre avlöningskuvert, med vilka han dels betalar Mellgren, dels följande söndag spelar på Solvallas travtävlingar och förlorar på grund av de dåliga tips han får från Mellgren.

En detektiv Bergström har ombetts spana efter de försvunna pengarna, som Lisa misstänker att Gösta tagit, men hon är olyckligt kär i honom och skvallrar inte. Bergström gör razzia hos Mellgren och ser en skymt av Gösta utan att säga någonting. Karl-Göran uppenbarar sig med tvåhundra kronor och säger att han sålt en tavla, vilket gör honom en aning misstänkt.

Till 57:an kommer först Greta Söderlund som inackordering, hon hämtas av Lisa på Centralen och får sedan ett hjärtligt mottagande av målargesällerna. Vidare kommer döva moster Malvina, som i slutet av handlingen visar sig inte vara döv alls. Hon har under tiden uppsnappat allas bekymmer och hemligheter.

Gösta är skyldig Mellgren mera pengar som han inte kan låna av någon, utan han måste vara med om att hjälpa Mellgren i en smuggelaffär. Sent på natten kommer en motorbåt till en brygga, skurkarna bär iland dunkar med smuggelsprit, men målargesällerna har fått nys om det hela, överrumplar smugglarnas lastbil, binder alla de får tag i och binder i mörkret även poliser som kommit för att hugga smugglarna. De kör bilen till närmaste polisstation där de väcker en viss förvirring med sin blandade last av sprit, smugglare och poliser. Deras egentliga syfte var att rädda Sofies Gösta, men denne går självmant till polisstationen och anger sig. Därifrån hämtas han av Lisa som med de andra på 57:an klarat upp det hela och Gösta kan gå fri. Hon leder hem honom till 57:an där alla är vänliga och där alla som kan paras ihop har fått alla. Och där visar sig Malvina vara en rik arvtant som låter pengarna regna över hela släkten.

Censur / granskning

Censurnummer 55006
Datum 1951-04-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2190 meter
Kommentar Aktlängder: 500-525-475-470-300 = 2270 meter.


Censurnummer 53231
Datum 1950-12-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2465 meter
Kommentar Aktlängder: 500-550-540-470-405 = 2465 meter.


Censurnummer 53231
Datum 1937-10-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1080 meter
Kommentar Aktlängder: 500-550-540-470-405 = 2465 meter.


Censurnummer 55006
Datum 1936-12-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2270 meter
Kommentar Aktlängder: 500-525-475-470-300 = 2270 meter. Aktlängder: 500, 525, 475, 470, 300.


Censurnummer 53231
Datum 1935-12-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2460 meter
Kommentar Aktlängder: 500-550-540-470-405 = 2465 meter. Aktlängder: 500, 550, 540, 470, 405.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Selenophon
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2460 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (R H ): "Söderkåksfilm. Livet och levernet i ett trähus på Söders höjder med Högalidskyrkan som fonddekoration. Hur det går till i en sådan söderkåk vet man vid detta laget. Där bor ett par familjer som ha barn. Ett par av barnen älska varann, ett par andra äro rötägg som syssla med kortspel och spritsmuggling i början av filmen och bli bättre människor i slutet. Det händer en del i en söderkåk, men mest pratas det. Vad som kan sägas i två repliker behöver man åtta till, och vad som framgår av bilden och inte behöver sägas alls, det säger man för säkerhets skull i sex repliker. För övrigt sjunger man schlager med förbluffande välskolade röster, musicerar, dricker kaffe och annat, och överbjuder varann i skrattretande slang och näpna kraftord. Då och då arbetar man, men inte ofta.

Grabbarna i 57:an skiljer sig inte stort från sina föregångare. I handlingsmomenten märker man Ivar Johanssons förfarna hand, i pratscenerna märker man den inte. Handen är Ivar Johanssons -- och i någon mån Harry Perssons -- rösten Gideon Wahlbergs -- och i någon mån Sven Olof Sandbergs. En skådespelare utmärker sig: Elof Ahrle. En begåvning att ta vara på."

GHT (Candide): "Grabbarna i 57:an är av lamentablaste slag. Handlingen splittras i ett otal episoder, och större delen av filmen förlöper, utan att sammanhanget mellan personerna klargjorts. Regissören och scenarioskribenten Ivar Johansson åsidosätter gladeligen det första kravet på film: att den skall vara överskådlig. Halva rollistan kapad skulle ändå varit för mycket. Några huvudroller förefinnas praktiskt taget inte, alla äro lika oväsentliga, och skådespelare, som i någon mån kunna råda bot på den allmänna nivelleringen har man inte lyckats uppbringa till detta dunderpekoral.

Men alla vettiga invändningar mot dylik film studsa tillbaka på det tydliga faktum, att Grabbarna i 57:an har sin egen oändligt välvilliga publik, som säkrar och belönar framfarten.

Ett kort avsnitt i filmen är riktigt och övertygande. Det är skildringen av ett stockholmskt gangsterband som en av 'grabbarna' råkar in i. Här förekommer bland annat en scen i en rökig 'klubbvåning', så välgjord, att man undrar om inte Ivar Johansson har vissa anlag för kriminalfilm. Tänk om det ändå kunde göras sådan här i landet på de eviga folklustspelens bekostnad!"

Kommentar Svensk filmografi

Filmen hade ett manus av Ivar Johansson, som också var regissör. Han utnyttjade en pjäs från Tanto-Teaterns friluftsscen, som haft premiär den 8 juni 1935. Författare var Gideon Wahlberg (1890-1948). Följande personer och roller medverkade både i pjäsen och filmen: Britta Brunius (som Lisa Dahlberg), Tord Bernheim (Gösta) och Ludde Juberg (bokbindare Ludde). Men större delen av rollbesättningen var helt ny för filmen, t ex bröderna Siegfried och Arthur Fischer -- den förre spelade huvudrollen, målarmästare Oscar Dahlberg, och den senare skurken, direktör Mellgren, en roll som inte alls finns i pjäsen.

Nyinspelad som videobandsinspelning av TV2 i regi av Bernt Callenbo som TV-serie i sex avsnitt. Första avsnittet sändes den 25.1.1978.

Förlaga

Originaltitel Pojkarna i 57:an (Pjäs)
Författare Gideon Wahlberg


Inspelning

(hösten) 1935 1935
Irefilm Stockholm Sverige (ateljé)
Högalid Stockholm Sverige (exteriörer)
Slussen Stockholm Sverige (exteriörer)
Katarinahissen Stockholm Sverige (exteriörer)
Skinnarviksberget Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Urpremiär 1935-12-26 Astoria Stockholm Sverige 90 min (version tillåten från 15 år)
Sverigepremiär 1935-12-26 Astoria Stockholm Sverige 90 min (version tillåten från 15 år)
Urpremiär 1935-12-26 Plaza Stockholm Sverige 90 min (version tillåten från 15 år)
Sverigepremiär 1935-12-26 Plaza Stockholm Sverige 90 min (version tillåten från 15 år)

Musikstycken

Originaltitel Don Juan i 57:an
Kompositör Helge Lindberg (1935)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1935)
Sångare Sven-Olof Sandberg


Originaltitel Glory Hallelujah
Sångare Alf Östlund
Instrumentalist Sten Lindgren (saxofon - dubbad av ?)


Originaltitel When the Band Goes Marching By
Kompositör Leslie Sarony (1932)
Textförfattare Leslie Sarony (engelsk text 1932)
Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (svensk text 1935)
Sångare Sven-Olof Sandberg
Alf Östlund
Elof Ahrle
Sten Lindgren
Ludde Juberg


Ämnesord

Detektiv
Dunkar/sprit-
Konstnär/målare
Mangel
Målare
Polis
Smugglare
Solvalla
Stockholm Västerbron
Stockholm/Söder
Stockholms Central
Stölder
Totalisator
Travtävling
Växel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2474


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GRABBARNA I 57:AN
Tryckeri Oskar Peréus tryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GRABBARNA I 57:AN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film efter Gideon Wahlbergs pjäs
Omfång 178 s. + 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 182 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?