Grundfakta

Media (56 st)

Originaltitel Janssons frestelse
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-02-10

Medverkande

Sigurd Wallén
John Jansson, kamrer

Sture Lagerwall
Gunnar Hedeberg

Inga Tidblad
Vera Linder

Uno Henning
Holger Linder, bankir, Veras man

Britt Hagman
Maj Linder, Veras och Holgers dotter

Karin Albihn
Margit Bergström, Gunnars väninna

Visa alla medverkande

Handling

På bankirfirman Cahleberger i Stockholm har John Jansson varit kamrer i 30 år. Hans chef, direktör Holger Linder, är tyvärr en ganska oansvarig herre. Han spekulerar med firmans medel och...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Janssons frestelse är tänkt som en cocktailsatir. Det är alltså fullkomligt följdriktigt att filmen har ett missvisande namn. Det rör sig annars inte om ett enklare...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Kläder
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén John Jansson, kamrer
Sture Lagerwall Gunnar Hedeberg
Inga Tidblad Vera Linder
Uno Henning Holger Linder, bankir, Veras man
Britt Hagman Maj Linder, Veras och Holgers dotter
Karin Albihn Margit Bergström, Gunnars väninna
Vera Valdor Pyret, Gunnars väninna
Eva Turitz Marianne, Gunnars väninna
Yasuko Lang Elsa, Gunnars väninna
Gösta Gustafson Eriksson, kassör i bankirfirman
Hjördis Petterson telefonist på bankirfirman
Hilding Gavle baron von Winkel
Erik Rosén advokat Olsson i Nordbanken
Anna-Greta Adolphson kontorist på bankirfirman
Sven Arvor rockvaktmästare
Birgit Körling flicka på festen hos von Winkel
Sven Björklund rockvaktmästare på krogen
Ilse-Nore Tromm Linders barnjungfru
Gudrun Brost flicka på festen hos von Winkel
Emil Fjellström Karlsson, korvgubben på festen hos von Winkel
Nils Johannisson läkaren på Örby lasarett
Carl Andersson gäst på festen hos von Winkel
Wiange Törnkvist gäst på festen hos von Winkel

Bolag

Produktionsbolag Triangelfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1936
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

På bankirfirman Cahleberger i Stockholm har John Jansson varit kamrer i 30 år. Hans chef, direktör Holger Linder, är tyvärr en ganska oansvarig herre. Han spekulerar med firmans medel och hans äktenskapliga trohet till hustrun Vera är ganska skamfilad. Frun och den lilla dottern Maj ser honom inte alltför ofta på grund av hans krävande uteliv. Dramats personer sammanstrålar hemma hos direktör Linder en kväll när det skall bli maskerad på Konstakademin anordnad av Konsthögskolan. Kamrer Jansson är förmyndare för unge Gunnar Hedeborg och förvaltar hans avsevärda förmögenhet. Med tre flickor i släptåg kommer Gunnar in genom dörren för att sedan fortsätta till maskeraden med de tre: fästmön Pyret, Marianne och Margit.

Samtliga far till maskeraden där Jansson och fru Vera vantrivs, men där Holger roar sig kungligt med Margit och stämmer träff med henne följande dag. Han har en diskret supé med henne trots att det är dottern Majs födelsedag. Detta får Gunnar veta, upprörd uppsöker han Margit följande dag och ber henne avstå från Holger för Vera Linders skull.

Men det är meningslöst för Holger far ut på en längre weekend med Margit. Plötsligt ringer Margit från Örebro. De har kraschat med Holgers bil. Margit är oskadd men Holger allvarligt skadad och ligger på lasarettet. Samtidigt får Jansson ett meddelande från London att Holgers senaste spekulation misslyckats och firman har en likviditetskris. Kan inte 150.000 kr skaffas fram till kl 11 nästa dag vill banken att Jansson tar över ledningen för företaget. Detta skulle allvarligt oroa Vera Linder. Kamrern funderar hela natten och skriver sedan ut en check.

Gunnar Hedeborg anländer och får höra talas om Holgers misslyckande. Han föreslår att man skall ta från hans förmögenhet och kamrer Jansson tillstår att det har han redan gjort, räknande på Gunnars känslor för Vera.

Tack vare dessa 150.000 kronor är nu Gunnar delägare i firman. Jansson föreslår att han blir aktiv medlem och börjar arbeta på kontoret. Som sekreterare anställs Pyret som visar sig ha gott gry. Vera och Jansson diskuterar Holger, som nu börjar tillfriskna. De tror att han luttrats och att man kan lita på honom i framtiden.

Censur / granskning

Censurnummer 53461
Datum 1936-02-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2081 meter
Kommentar Aktlängder: 586-440-550-505 = 2081 meter. Aktlängder: 586, 440, 550, 505.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2081 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Janssons frestelse är tänkt som en cocktailsatir. Det är alltså fullkomligt följdriktigt att filmen har ett missvisande namn. Det rör sig annars inte om ett enklare folklustspel som man skulle kunna tro. Man ramlar tvärtom ner i den allra som tröttaste stockholmssocietet. De vissna orkideerna från Cecils och KB ha ju fått sina fiskar varma då och då i film och revy och kanske kunde man nu ha väntat sig en något fränare blandning av Gösta Rodin och Gunnar Tannefors. De ha emellertid föredragit att göra en lagom besk cocktail kryddad med närliggande och aktuella pikanterier.

Historien om den gamle kamrern och förmyndaren med gammaldags hederliga begrepp och hans något vilsekomna myndling med pengar på banken och hjärtat på rätt ställe, vilka med förenade krafter lyckas rädda både firman och familjen åt den vidlyftige bankiren -- av osjälvisk kärlek till hans hustru -- står och faller med Sigurd Wallén och Sture Lagerwall. De ge var och en på sitt sätt en utmärkt karaktärsstudie. De övriga personagerna äro mera lösligt antydda i filmen och trots att man förfogat över en så ypperlig aktris som Inga Tidblad, har man inte lyckats ge något intryck av hennes företräden, vare sig som kvinna, maka eller moder -- annat än att hon vid skilda tillfällen skickar i säng sin lilla dotter, smånäpet spelad av familjen Calle Hagmans yngsta telning. Uno Henning skymtar bara. De övriga figurerna äro ytterligare schematiserade och spelas dessutom på flera håll dilettantiskt. Det räcker inte att bara vara hemmastadd på Cecils, man bör ha lite film- och scenvana också."

StT (Robin Hood): "Felet är endast att den ungdom den vänder sig mot knappast existerar längre. Den har nog aldrig varit talrikt representerad i vårt land, och numera inskränker den sig till några lösryckta kotterier i huvudstaden. Tidstypisk är den på intet vis. Den var det under kristiden, då Noel Coward och andra skildrade den. Det är litet post festum att predika mot den nu -- tiden själv har vädrat ut den instängda luften. Som problemfilm och socialfilm kan Janssons frestelse alltså inte betraktas, utan som en berättelse om ett antal rika lättingar och rötägg (sådana har det funnits i alla tider), vilka så småningom bättra sig.

Den bild filmen ger av cocktailungdomen är direkt osmaklig. Skall det vara någon mening att filma sådant? Men regissören frossar i interiörerna, vill inte slita sig från dem. Han är över huvud taget för långsam och valhänt."

SvD (Eveo): "Men det är ändå något högst sympatiskt med denna film. Den strävar till ett allvar, som är högst prisvärt, om den också icke är originell. Den ställer hederlighet och anständighet i en verkningsfull kontrast mot flabbet och lösaktigheten. Och den är bra i en hel del avseenden, den håller tonen, den tecknar några karaktärer som man tror på och den har en dialog, som har poänger. Man tror inte att en förmyndare för sin myndlings räkning har så stora belopp på giroräkning att han därmed kan infria en bankirfirmas förbindelser till den stödjande banken, men man tror på mannen som av osjälvisk kärlek till en kvinna kan göra något i den stilen."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Rodin (intervju 11.9.1975): "Arbetstitel var Cocktail för två, men när vi funderade på titelfrågan och hade klart att Sigurd Wallén skulle spela kamrer Jansson så nämnde han att han gjort en pjäs, som han inspelat som stumfilm 1928, som hette Janssons frestelse. Så vi köpte titeln av honom för 1.500 kr, d v s vi fick hela filmrätten för det priset men behöll bara titeln."

I denna film debuterade Vera Valdor, hennes egentliga namn var Vera Streletski, men det ansågs för 'svårt' varför man försökte få fram ett artistnamn.

Inspelning

1935 1935
Cromo-Film, Novilla Stockholm Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)
Konstakademin Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1936-02-10 Astoria Stockholm Sverige 76 min
1936-02-10 Roxy Stockholm Sverige 76 min
1936-02-10 Rivoli Örebro Sverige 76 min
TV-visning 2004-08-04 TV4 Sverige 73 min
2005-07-19 TV4 Sverige 73 min
Urpremiär 1936-02-10 Astoria Stockholm Sverige 76 min
1936-02-10 Roxy Stockholm Sverige 76 min
1936-02-10 Rivoli Örebro Sverige 76 min
TV-visning 2018-07-20 TV4 Film Sverige
2019-09-26 TV4 Guld Sverige
2019-10-29 TV4 Guld Sverige
2019-12-25 TV4 Guld Sverige
2020-02-07 TV4 Guld Sverige
2020-03-06 TV4 Guld Sverige
2020-04-02 TV4 Guld Sverige
2020-05-01 TV4 Guld Sverige
2020-06-02 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jag har dej kär
Kompositör Ernfrid Ahlin (1935)
Textförfattare Roland (1935)
Sångare Sture Lagerwall (dubbad av ?)


Originaltitel När Amor går omkring i lyckans galoscher
Kompositör Ernfrid Ahlin (1935)
Textförfattare Roland (1935)


Originaltitel När stjärnorna glittra i nyfallen snö
Kompositör Ernfrid Ahlin (1936)
Textförfattare Roland (1936)


Originaltitel Varje kvinnohjärta har sin melodi
Kompositör Ernfrid Ahlin (1936)
Textförfattare Roland (1936)


Ämnesord

Bankirfirma
Bilolyckor
Direktörer
Förmyndare
Kamrerer
Maskerader
Spekulation
Stockholm/Konstakademin
Stockholm/Konsthögskolan

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2062


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2061


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JANSSONS FRESTELSE En sedeskildring från det Stockholm som roar sig
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel En sedeskildring från det Stockholm som roar sig JANSSONS FRESTELSE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?