Grundfakta

Media (82 st)

Originaltitel Alla tiders Karlsson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-07-31

Medverkande

Sigurd Wallén
Karl Alfred "Kalle" Karlsson

Sture Lagerwall
Åke Berggren, Kalles systerson

Hilding Gavle
greve Carl Magnus Rummel på Knivstaborg

Annalisa Ericson
Cleo, varietéartist, egentligen Sonja Werner

Weyler Hildebrand
Starke Albin, varietéartist

Charlie Almlöf
Tanto, trolleriprofessor, Cleos styvfar

Visa alla medverkande

Handling

Ett älskande par: han och hon kysser varandra. Kameran backar och vi ser att vi är i en filmateljé. Kärleksscenen spelas färdig. Regissören bryter och beställer från inspicienten fyra...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Hb): "Rita ett kors i almanackan till åminnelse av denna dag! Si, svensk filmfarsproduktion, idogast i världen, säsongen runt ynglande ifrån sig de underbaraste skapelser, mottagna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Manusbearbetning
Scenario
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén Karl Alfred "Kalle" Karlsson
Sture Lagerwall Åke Berggren, Kalles systerson
Hilding Gavle greve Carl Magnus Rummel på Knivstaborg
Annalisa Ericson Cleo, varietéartist, egentligen Sonja Werner
Weyler Hildebrand Starke Albin, varietéartist
Charlie Almlöf Tanto, trolleriprofessor, Cleos styvfar
Hjördis Petterson Hilda Malmquist, primadonnan i revysällskapet
- Ej krediterade:
Gösta Bodin Helander, direktör för Helanderska revysällskapet
Emil Fjellström Fjällis, revysällskapets inspicient
John Melin Hamlet, medlem av revysällskapet
Julia Cæsar fru Andersson, Karlssons hyrestant
Gunnar Olsson filmregissören
Georg Skarstedt filminspicienten
Hugo Bolander redaktör Bång på Morgonposten
Knut Frankman portiern på hotellet i Västköping
Torsten Winge Edward, Rummels betjänt
Anna-Greta Adolphson filmskådespelerskan
Keith Hårleman Helanders sekreterare
Hugo Lundström poliskonstapeln
Lisa Wirström biljettkassörskan
Valborg Svensson hotellservitrisen
Bertil Berglund portiern på hotellet i Östköping
Paul Hagman konsul Granlunds chaufför
Tom Walter Tantos medhjälpare och hejduk
Bertil Ehrenmark Tantos hejduk
Valdemar Dalquist Valdemar Dalquist, revydirektör på Oscars
John Sandling besökare på Tantos varieté
Otto Adelby besökare på Tantos varieté
Hanna Adelby besökare på Tantos varieté
Nils Hallberg ung autografjägare
Nisse Lind dragspelaren i turnébussen
Lennart Lauber sångare i revysällskapet

Bolag

Produktionsbolag Triangelfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1936
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Ett älskande par: han och hon kysser varandra. Kameran backar och vi ser att vi är i en filmateljé. Kärleksscenen spelas färdig. Regissören bryter och beställer från inspicienten fyra statister. En skall se dum ut, en skall vara förkyld och nysa. Åke blir utvald att se dum ut. Han rekommenderar sin hemmavarande morbror som lämplig att vara förkyld statist och detta godtages. Över till morbror som är sängliggande och heter Karlsson. Värdinnan kommer in och kräver honom på tre månaders hyra. Han blir uppringd om statistrollen och kommer nysande till ateljén, men kan inte nysa på beställning. Scenen stryks.

Åke och Karlsson går till teaterdirektör Helander. Åke provsjunger och blir engagerad för Helanders revyturné. Karlsson blir turnébussens chaufför och affischklistrare. Man anländer till den lilla staden där premiär skall hållas och finner att publiken föredrar en salongsmagiker, trolleriprofessor Tanto vars huvudnummer är att trolla den fagra Cleo från en koffert till en annan på scenen. Åke förälskar sig i Cleo och finner att hans känslor besvaras samt att Cleo är Tantos brorsdotter men avskyr honom.

På ditresan har revysällskapet träffat greve Rummel som bor i en slottsliknande herrgård med butler och allt. Han fäster sig vid sällskapet och man vänder sig till honom när direktör Helander schappar därför att revyn ser ut att göra fiasko. Revyn fortsätter finansierad av en växel som Rummel skriver på och Karlsson övertar direktörsskapet. Rummel bjuder revyn på middag och Cleo kommer av misstag med i bilen ut till godset där hon och Åke blir mera bekanta. Under kvällens trolleriföreställning blir hon och Tanto oåterkalleligen osams. Hon vägrar låta sig trollas och smiter med Åke. Tanto spårar henne till Rummels gods och anländer med tre kumpaner för att enlevera henne, vilket leder till slagsmål med revyns personal och greven på ena sidan samt Tanto och hans hejdukar på den andra. Revysidan segrar, och Cleo kan ansluta sig till revyn som dess nya attraktion.

Slutet: Karlsson framträder på Oscars stora scen sjungande filmens schlager för full orkester. Han har varit förkyld och nyst rakt genom hela filmen. När han kommer till slutet av sin sång nyser han -- och alla notblad på alla notställ virvlar bort i draget från hans nysning.

Censur / granskning

Censurnummer 54177
Datum 1936-07-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1999 meter
Kommentar Aktlängder: 538-550-455-456 = 1999 meter. Aktlängder: 538, 550, 455, 456.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1999 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Hb): "Rita ett kors i almanackan till åminnelse av denna dag! Si, svensk filmfarsproduktion, idogast i världen, säsongen runt ynglande ifrån sig de underbaraste skapelser, mottagna med jubel i Mörbylånga och Stockholm -- svensk filmfarsproduktion har givit ifrån sig något vettigt, något kvickt, något spirituellt! Detta något heter Alla tiders Karlsson, och mannen bakom verket heter Kar de Mumma. När det nu hör till de eviga och oomkullrunkeliga sanningarna, att publiken måste ha farser för att bli riktigt själaglad och när det partout måste sprallas i 22 svenska filmer av 25, då finns det inga skäl att hålla inne på glädjeyttringarna, när det sprallas med kultur i 1 av de 22 anrättningarna. Visar det sig nämligen att publiken lystrar, då tör det hända att producenterna nödgas dra öronen åt sig och locka tillbaka Vettet, som så hurtigt sparkats på dörren.

Att närmare beskriva det eleganta kuckelimuck som går av stapeln är ganska överflödigt. Delvis är det sinnessvagt, men det har alltid den rätta illuminationen. En sak bör förtjusningen icke undanhålla: intentionerna äro ofta bättre än utförandet, vissa poänger sakna slagkraft. Men man få en jämnt spinnande underhållning och förlåter gärna att upplösningen blir en smula snopen. Det som fallerar är en klimax. I den långa rollistan måste man ta ut namnet Hilding Gavle först; hans degenererade greve är möjligen en smula mossbelupen som skämtfigur, men herregud vad han är rolig: med den prestationen bör den fantasibegåvade skådespelaren ha gjort sin lycka. Sigurd Wallén har titelrollen och gör många fina krumelurer i par med Sture Lagerwall. Och Charlie Almlöf utvecklar all sin kända demoni som trollkarlen."

NDA (Ive): "Filmen är ett hopkok på gamla mer eller mindre pålitliga fars- och revyingredienser, som stuvats om efter alla konstens regler, och följden har blivit att själva kompositionen ger ett synnerligen löst intryck. Erkännas skall att man lyckats plocka med en hel del saker i den mera skojfriska stilen, men Rodin har inte varit kapabel att låta dessa komma till sin rätt. Inte heller har han sett till att speltakten blivit den rätta. Det hela går alldeles för långsamt, och först mot slutet -- bl. a. slagsmålsscenerna -- kunde man notera, att det var litet fart och fläkt över filmen. Men det var så dags då!"

StT (Movie): "Filmen är en underligt blandad kompott av fars, revy, gamla vitsar -- vi fick t. o. m. höra den om elefanten som inte kunde klia loppan -- samt valda bitar ur det outtömliga samlingsverket 'Svenskt Skämtlynne'. Mycket är kanske avsett att gissla tidens svagheter, men i så fall har serveringen skötts på galet sätt. Anspelningarna träffa långt ifrån prick.

Det vore fel att säga, att Alla tiders Karlsson alldeles saknade humor. Det fanns roliga glimtar, dock för få för att skapa en skojfrisk film. Helhetsintrycket är rörigt. Först mot slutet trissas farten upp, slagsmålsscenerna hade onekligen många dråpliga poänger och sista avsnittet med Sigurd Wallén som charmörsångare spelade mot en dekorativ fotografisk skuggbakgrund."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen skrevs för Thor Modéen av Erik Zetterström (Kar de Mumma), men SF hade honom på kontrakt och vägrade lämna ut Modéen. Det var Stellan Claësson personligen som inte ville låna ut sitt komiska ankare. I stället engagerades Sigurd Wallén.

Gösta Rodin (intervju 11.9.1975): "Vi kom med en bred komedi efter förlusterna på den allvarliga Janssons frestelse (1936/3). Det var en massa sång i filmen och som sångröst åt Sture Lagerwall dubbade vi in Staffan Broms som lät som Sture skulle låtit om han kunnat sjunga."

Fotnot: Svenska Filmsamfundets årsbok 1937-38 uppger på sid 134 och 151 att Guido Valentin medverkat med filmens manus. Tage Holmberg, legendarisk svensk filmklippare, har själv uppgett att han skulle varit filmklippare på denna film.

Inspelning

1936 1936
Cromo Film, Novilla Stockholm Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1936-07-31 Astoria Stockholm Sverige 73 min
1936-07-31 Plaza Stockholm Sverige 73 min
TV-visning 2004-07-09 TV4 Sverige 70 min
2005-08-25 TV4 Sverige 70 min
Urpremiär 1936-07-31 Astoria Stockholm Sverige 73 min
1936-07-31 Plaza Stockholm Sverige 73 min
TV-visning 2006-07-21 TV4 Sverige 70 min
2018-03-15 TV4 Film Sverige
2019-07-09 TV4 Film Sverige
2019-09-23 TV4 Guld Sverige
2019-10-26 TV4 Guld Sverige
2019-12-21 TV4 Guld Sverige
2020-01-16 TV4 Guld Sverige
2020-02-19 TV4 Guld Sverige
2020-03-11 TV4 Guld Sverige
2020-04-03 TV4 Guld Sverige
2020-04-21 TV4 Film Sverige
2020-04-24 TV4 Guld Sverige
2020-06-15 TV4 Film Sverige
2020-06-29 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Fjäriln vingad syns på Haga
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)


Originaltitel Över havet tanken glider ...
Kompositör Henrik Witt (1936)
Textförfattare Rolf Grane (1936)
Sångare John Wilhelm Hagberg (dubbar Sture Lagerwall)


Originaltitel Hit skall alla komma
Kompositör Ernfrid Ahlin (1936)
Textförfattare Roland (1936)
Sångare kör
John Wilhelm Hagberg (första repris - dubbar Sture Lagerwall)
Sigurd Wallén (första repris)
Hilding Gavle (första repris)
Hjördis Petterson (första repris)
John Melin (första repris)
Gösta Bodin (första repris)
John Wilhelm Hagberg (andra repris - dubbar Sture Lagerwall)
John Wilhelm Hagberg (tredje repris - dubbar Sture Lagerwall)


Originaltitel Lite gladare om jag får be
Kompositör Ernfrid Ahlin (1936)
Textförfattare Roland (1936)
Sångare kör
Sigurd Wallén (första repris)
Sigurd Wallén (andra repris)


Originaltitel Som klippt och skuren för mej
Kompositör Ernfrid Ahlin (1936)
Textförfattare Roland (1936)
Sångare Sigurd Wallén


Ämnesord

Chaufförer
Filmateljé
Filminspelningar
Greve
Inspicienter
Nysning
Regissörer
Revyer
Salongsmagi
Slagsmål
Slott
Statister
Teatrar
Turné/revy-

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1953


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1953


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1953


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ALLA TIDERS KARLSSON
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Kar de Mumma-filmen ALLA TIDERS KARLSSON En originell och gnistrande rolig fars av nytt och överaskande slag
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel ALLA TIDERS KARLSSON
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alla tiders Karlsson.
Omfång 193 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?