Grundfakta

Media (199 st)

Originaltitel Annonsera!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-08-19

Medverkande

Thor Modéen
direktör Miller, chef för Tvålbolaget Miller & Co.

Håkan Westergren
Henry Miller, hans son

Åke Söderblom
Ambrosius Bergman, reklamchef

Birgit Tengroth
Mary Lind, direktör Millers sekreterare

Valdemar Dalquist
Oskar Fagerberg, tvålfabrikör

Anders Henrikson
Adolf Fagerberg, hans son

Visa alla medverkande

Handling

Tvålfabrikör Miller har en odåga till son, Henry Miller, som uppvaktar sköna damer, skaffar sig skulder som pappan betalar, men en kväll när han är ute med Eva Zander och reklamchefen...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Annonsera -- det är fart det. En sådan fart har man inte varit med om i svensk film sedan Spöket på Smygeholm huserade på vita duken. Här har regissören Anders...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Thor Modéen direktör Miller, chef för Tvålbolaget Miller & Co.
Håkan Westergren Henry Miller, hans son
Åke Söderblom Ambrosius Bergman, reklamchef
Birgit Tengroth Mary Lind, direktör Millers sekreterare
Valdemar Dalquist Oskar Fagerberg, tvålfabrikör
Anders Henrikson Adolf Fagerberg, hans son
Eric Abrahamsson Karlsson, bötesindrivningsman
- Ej krediterade:
Ruth Stevens Eva Zander, operettstjärna
Hjördis Petterson fröken Borg i kassan
Eric Gustafson direktör Jönsson
Ka Nerell kontorsflicka
Sven-Eric Carlsson kontorspojke
Arnold Sjöstrand hovmästare
Hartwig Fock Olsson, förman på tvåltillverkningen
Ingrid Luterkort direktör Fagerbergs telefonist
Margit Tirkkonen Henry Millers telefonist
Sonja Claesson Berta, Millers jungfru
Jullan Jonsson Hilma, Millers kokerska
Oscar Åberg Millers kamrer
Jean Claesson fordringsägare
Wictor Hagman fordringsägare
Carl-Harald tvålkokare
Börje Nilsson en ung pojke i tvålkokeriet
Siri Olson en dansande
Mary Hjelte en dansande

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1936
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2020
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Tvålfabrikör Miller har en odåga till son, Henry Miller, som uppvaktar sköna damer, skaffar sig skulder som pappan betalar, men en kväll när han är ute med Eva Zander och reklamchefen Ambrosius Bergman får han veta att pappan dragit in all kredit. Henry börjar slå för pappans privatsekreterare Mary Lind, som avspisar honom. Men direktör Miller märker detta och erbjuder henne 10.000 kr om hon kan förmå sonen att visa tecken på arbetslust. Mary låter sig bjudas ut av Henry, som genast friar. Mary meddelar att hon inte tänker godtaga honom om han inte börjar arbeta och Henry inspireras till att rusa hem, plocka fram sin mammas gamla kokbok där han hittar receptet på en billig hushålls- och toalettvål.

Tillsammans med Ambrosius Bergman lägger Henry upp en reklamkampanj för tvålen som döps till 13-tvålen. 10.000 kr bidrager Mary med, som hon fått av direktör Miller. Den reklamkampanj som startar för tvålen irriterar direktör Miller med vilken denna tvål konkurrerar, speciellt sandwichmännen utanför hans fönster. Miller själv tror inte på reklam. Men han besöker sonens trånga kontor och ser verksamheten med egna ögon och finner sedan att det kommer så många order på 13-tvålen att sonen i smyg måste köpa tvålar från fadern för att effektuera alla beställningar. Både Miller och hans tvålkonkurrent Fagerberg börjar bjuda på varumärket 13-tvålen.

Till slut får fader Miller gå i kompanjonskap med sin son och anställa Ambrosius Bergman som reklamkonsulent. Och Henry får sin Mary.

Censur / granskning

Censurnummer 54249
Datum 1936-08-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2085 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2085 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Annonsera -- det är fart det. En sådan fart har man inte varit med om i svensk film sedan Spöket på Smygeholm huserade på vita duken. Här har regissören Anders Henrikson kommit i gång på allvar -- fast det rör sig om skämt. Man sitter imponerad -- och skrattar. Kan Henrikson hålla den farten i fortsättningen kan man vänta sig åtskilligt av honom. Att få en sådan fart på svenska skådespelare och fotografer är aktningsvärt. Men låt oss inte glömma manuskriptförfattarna. T. V. Lundqvist brukar vara en snurrig herre, full av idéer -- som inte alltid hålla. Här har han fått ett ämne, som passar honom. Han har varit reklamman själv, och känt dess moderna hets i blodet. Han har därför med förtjusning kastat sig över Vasans pjäs 'Annonsera', behållit de bästa replikerna och lagt till kolossalt. Det hela har förts över i ultramodern tid med slagord så det visslar i knutarna. Men farten -- som vida överstiger gamla Vasans värsta Winnerstrandsprall -- är väl regissörens förtjänst."

GHT (Agneta): "Åke Söderblom som den nystartade firmans reklamchef var alldeles charmant. Hans typ, den verkligt specialiserade nutidsreklammänniskan som endast tänker, talar och andas reklam, var tagen absolut på kornet. Han var säkerligen den näst bäste i filmen, som förresten hade en fart och fräs, som vi sällan sett maken till förut. Men den utan jämförelse roligaste i Annonsera var den ende, som inte alls förstod sig på vare sig annonsering eller reklam av något slag, nämligen skådespelaren Anders Henrikson. Hans evigt fnittrande, dandyfierade pappas gosse var MYCKET rolig. Detsamma kan sägas om Thor Modéens cigarr."

NDA (Axon): "I en film som Annonsera och med denna speltakt måste spelet vara förstklassigt, vilket också var fallet. Fråga är om icke lille Åke Söderblom trots sin ungdom och trots sin relativa obekantskap med filmen bör nämnas först i raden av agerande. Här var 'Sveriges revyartist nr II' -- Calle Hagman är som bekant nr I -- riktigt i sitt esse. Han hade rika möjligheter att begagna sin snabba tunga, mimiska förmåga och de oefterhärmliga gester, som han känner sig hemma med. Visst spelade Söderblom ibland rena spexet, men rasande rolig var han, vilket ändock är huvudsaken. Thor Modéen var vidare ovanligt till sin fördel som tvålkungen Miller, och Valle Dalquist hade som hans konkurrent ett par scener, som omedelbart inkasserade applåder. Valle kan konsten; en snabb glimt och en kort replik och scenen är hans. Håkan Westergren och ljuva Birgit Tengroth fingo hålla sig litet i skymundan -- farsskådespelarna hade företräde -- och de hade strängt taget ingen annan uppgift än att se bra ut. Anders Henrikson bör till sist ha en komplimang för en lustig mask och ett par roliga entréer. Han har tydligen icke glömt av sin lilla specialité från Dramaten."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen baseras på en internationellt känd och mycket spelad komedi av Walter Hackett (1876-1944) och Roi Cooper Megrue (1883-1927), "It Pays to Advertise", som hade urpremiär i New York på Cohan Theatre den 8 september 1914. I Stockholm kom den upp på Vasa-Teatern den 22 jan 1916 och gick 128 gånger med Olof Winnerstrand och Fredrik Hedlund i regi av Knut Nyblom.

I USA har den filmats minst två gånger. Paramount-Artcraft satte upp den 1919 i regi av Donald Crisp, manus: Elmer Harris. 1931 gjorde Paramount om den i ljudupplaga regisserad av Frank Tuttle, manus: Arthur Kober och Ethel Doherty.

Den svenska filmen av år 1936 är troligen den tekniskt sett mest kompetenta komedi som Anders Henrikson signerat. Samtida bedömare ger honom beröm för det snabba tempot. Åke Söderblom som reklamexperten har pjäsens stora uppvisningsroll, den som Olof Winnerstrand en gång kreerade.

Förlaga

Originaltitel It Pays to Advertise (Pjäs)
Författare Roi Cooper Megrue
Walter Hackett


Inspelning

1936-01-07 1936-03-20
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1936-08-19 Palladium Stockholm Sverige 76 min
TV-visning 1987-07-18 TV1 Sverige
1991-02-18 Kanal 1 Sverige
1997-03-04 SVT1 Sverige
2000-06-05 SVT1 Sverige
Urpremiär 1936-08-19 Palladium Stockholm Sverige 76 min
Cinemateksvisning 2020-02-27 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Elle est à vous
Kompositör Maurice Yvain


Ämnesord

Annonsering
Direktörer
Fabrikant
Finansiering
Indrivningsman
Reklam
Reklamkampanj
Sandwichman
Sekreterare
Skulder
Tvål

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2085


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2085


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ANNONSERA
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ANNONSERA Svensk succéfilm efter den världsberömda farsen
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel 13 tvålen en olycka för all smuts ANNONSERA
Tryckeri Ivarsons tryckeri lito
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 184 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 185 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?