Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (22 st)

Originaltitel Stackars miljonärer
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-08-21

Medverkande

Adolf Jahr
Jan Eriksson, arbetslös ingenjör

Ernst Eklund
Georg Delmar, direktör, "lagerförvaltare Georg Larsson"

Tollie Zellman
fru Olander, kallas Olle, Delmars husföreståndarinna

Nils Wahlbom
Johan, Delmars betjänt, "skeppsredare Johan Borelius"

Eleonor de Floer
Eva Delmar, Delmars dotter

Anna Olin
fru Eriksson, Jans mor

Visa alla medverkande

Handling

På den stora fabriken i Stockholm råder idel otrevnad. Arbetarna leds och sekreterarna har tråkigt inne på kontoret. Arbetslöse ingenjör Jan Eriksson anländer för att firman har haft en...

Visa hela handlingen

Press

DN (Lbk): "Adolf Jahr har nu nått den position i svensk film att om han placerades i den allra sämsta historia skulle denna ändå tack vare hans popularitet räddas från fiasko. Må det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Adolf Jahr Jan Eriksson, arbetslös ingenjör
Ernst Eklund Georg Delmar, direktör, "lagerförvaltare Georg Larsson"
Tollie Zellman fru Olander, kallas Olle, Delmars husföreståndarinna
Nils Wahlbom Johan, Delmars betjänt, "skeppsredare Johan Borelius"
Eleonor de Floer Eva Delmar, Delmars dotter
Anna Olin fru Eriksson, Jans mor
Olav Riégo Holm, Delmars privatsekreterare
Georg Funkquist Hovén, direktör för Åre Högfjällshotell
Carl-Gunnar Wingård Lövberg, portier på fjällhotellet
Nils Hallberg hotellpojken
Carl Browallius Larsson, kontorist på korrespondensavdelningen
Peggy Lindberg Emma, hotellstäderska
Inga-Bodil Vetterlund gäst på fjällhotellet (namnet Greta Nordén nämns ej i filmen)
Anna-Lisa Hydén gäst på fjällhotellet (namnet Irma Brenner nämns ej i filmen)
John Ericsson timmerhuggaren
Holger Löwenadler hotellgäst i pyjamas
Håkan Jahnberg hovmästaren
Charley Paterson chefen för reklamavdelningen
Gudrun Brost hotellgäst i matsalen
Eivor Engelbrektsson Ofelia Andersson, Delmars hembiträde
Ragnar Widestedt hotellgäst i matsalen och dansande på maskeraden
Kaj Aspegrén den ljushåriga kontoristen på reklamavdelningen
Britta Estelle den mörkhåriga kontoristen på reklamavdelningen
Nils Johannisson hotellgäst, grosshandlare
Gerda Björne grosshandlarens fru
Siri Olson hotellgäst
Ollars-Erik Landberg mannen som anlitas för att leta efter Jan och Eva på fjället
Judit Linder den unga hotellgästen som ber portiern om ett större rum
Hans Björnbo hotellgäst i matsalen
Nils Ekman man i vit rock på reklamavdelningen
- Ej identifierade:
Hugo Tranberg gäst (rollen troligen bortklippt)
Erik Johansson förman (rollen troligen bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Irefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Anglo Film 1936
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På den stora fabriken i Stockholm råder idel otrevnad. Arbetarna leds och sekreterarna har tråkigt inne på kontoret. Arbetslöse ingenjör Jan Eriksson anländer för att firman har haft en annonspristävlan som han vunnit. Jan uppsöker reklamchefen och frågar om inte hans pris -- två veckors fjällsemester med resa -- kan utbytas mot pengar, men det går inte. Jan försöker få tala med firmans direktör, Georg Delmar, men blir avvisad. En av firmans trotjänare, kontoristen Larsson, avskedas för att han slarvat bort ett brev. Denne uppsöker direktör Delmars hem där han träffar direktörens dotter som tar honom i försvar. Hon talar om för fadern att han förlorat kontakt med hela mänskligheten: "Dina pengar står som en mur mellan dig och dina medmänniskor."

På kontoret får Delmar veta att andre-pristagaren också vill byta ut fjällsemestern mot pengar. Han låter sända honom 400 kronor och tar själv biljetten, som är utställd på "lagerförvaltare Larsson" och bestämmer sig för att fara till fjälls föreställande Larsson. Hans betjänt Johan skall följa med och föreställa skeppsredare Johan Borelius och inte låtsas känna sin chef maskerad som Larsson.

Hans hushållerska, fru Olander, telefonerar upp till hotellet, Delmar ovetande, och säger att det kommer en förklädd miljonär, som vunnit en pristävlan, och att de måste ge honom lyxbehandling. Hon säger att han älskar katter på rummet, äter bara köttbullar, vill ha en upphettad tegelsten i sin säng till natten samt en flaska napoleonkonjak på rummet. Hon sänder 1.000 kr för att betala för Delmars extra förmåner.

Till hotellet anländer Jan Eriksson och blir tagen för den anonyme miljonären och förvånas storligen över kattorna på rummet. Delmar anländer som Larsson och placeras i ett rum på vinden, där det inte finns centralvärme och där det snöar in från ett takfönster. Jan Eriksson tar sig an honom, så herrarna plus Johan Borelius alias betjänten Johan, äter vid samma bord, och herrarna byter mat så att Delmar-Larsson får köttbullarna.

Jan Erikssons liv kompliceras av att en skum internationell promotor, direktör Gorkin, med sin vampande sekreterare anländer och jagar Jan Eriksson i tron att han är Delmar. När Gorkin framläggar sina planer för Eriksson, blir de underkända av honom som ren svindel. Detta intresserar den anonyme Delmar, som bestämmer sig för att i framtiden engagera Eriksson.

Man åker skidor och släde. Betjänten Johan uppfinner en metod att gå uppför skidbackar genom att montera in piggar i skidan. Hela tiden behandlas Delmar-Larsson mycket illa av hotellets ledning och Eriksson får nästan all service.

Betjänten Johan telefonerar hem till Stockholm och hushållerskan Olander och säger att hennes omtanke om Delmar misslyckats. Hon blir orolig och alarmerar dottern Eva, som tidigare av en slump träffat Eriksson i en hiss. Hon beger sig till fjällhotellet och konstaterar att fadern är i god vigör trots sitt kalla hotellrum. När hon skidar på egen hand råkar hon ut för ett oväder och måste övernatta i en fjällstuga med Eriksson, som dyker upp och räddar livet på henne. Man återvänder till hotellet och de övriga gästerna krusar Eriksson omåttligt i tron att han är en miljonär.

Samtliga inblandade återvänder till storstaden. Delmar inbjuder Jan Eriksson -- som varit arbetslös ingenjör i tre år -- och hans moder till en middag där han avslöjar sakernas rätta förhållande. Jan och Eva kan nu betraktas som förlovade. Man marscherar in till det dukade middagsbordet.

Censur / granskning

Censurnummer 54288
Datum 1936-08-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2725 meter
Kommentar Aktlängder: 610-560-505-560-490 = 2725 meter. Aktlängder: 610, 560, 505, 560, 490.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Lbk): "Adolf Jahr har nu nått den position i svensk film att om han placerades i den allra sämsta historia skulle denna ändå tack vare hans popularitet räddas från fiasko. Må det genast tilläggas att någon sådan film är Stackars miljonärer visst inte -- premiären på Astoria och Plaza utvisade klar publiksuccés, men den hade inte blivit tillnärmelsevis så stor om Adolf Jahr saknats i huvudrollen.

Höstens femte svenska film -- så långt ha vi hunnit på en fattig månad -- bygger liksom tre av de föregående på 'en främmande idé'. Då Irefilm lade sig till med Erich Kästners roman 'Drei Männer im Schnee', hittade man ett verkligt gott och roligt filmuppslag, som ganska originellt varierar det urgamla förväxlingstemat."

SocD (Edgren): "Om anmälaren vore hotellportier eller hotelldirektör skulle han bestämt protestera mot det sätt på vilket typerna i fråga framställas i Irefilmen Stackars miljonärer. Låt vara att enkla och mindre bemedlade människor kanske inte mottagas som miljonärer, men så illa bli de i alla fall inte behandlade som den föregivne stackars enkle lagerbokhållaren Ernst Eklund i filmen, och det är knappast heller troligt att en miljonär blir så fjantigt omhändertagen som den föregivne penningmagnaten Adolf Jahr.

I sin friariver för den bredare publiken ha filmens framställare gått lite för långt när de sökt skildra penningens betydelse för den enskildes trevnad. Det är skada, ty om uppsåtet är ju annars ingenting annat än gott att säga. Upptakten är så rasande bra gjord, liksom stora stycken i fortsättningen. Där finns en lång räcka scener som visa hur chefen för ett stort företag i sitt blinda affärsnit hjärtlöst handskas med sina underlydande utan att ägna dem en mänsklig tanke. Och idén att låta honom förklädd till en enkel man vistas bland andra människor på en rekreationstripp i fjällen, där han får veta sanningen om sig själv, är utmärkt. Den utformas också tämligen konsekvent i fortsättningen, man tycker bara att mycket mer borde ha kunnat utvinnas av uppslaget."

StT (Robin Hood): "Stackars miljonärer är en mycket snäll film, och det är med snälla filmer som med snälla människor: de göra ingenting tokigt men uträtta heller inga storverk, de äro behagliga ty de trampa inte på tår och i klaver, säga ingenting olämpligt, uppträda inte ohyfsat, men efter en stund i deras sällskap börjar man längta efter litet 'ondska', litet krut, litet skenande över skaklarna, litet överdåd och gnistor. Stackars miljonärer har samma trevliga och snygga ton som Irefilms övriga produkter av senare årgång, men ger inte Adolf Jahr tillfälle till samma lössläppta ysterhet och trickseri. Visserligen lär han de champanj-inspirerade herrarna Eklund och Wahlbom att leka tåg med papperskorg på huvudet, men för övrigt håller han sig lugnt på mattan. Lugn vilar sjön."

Kommentar Svensk filmografi

Erich Kästner (1899-1974) skrev en humoristisk roman, "Drei Männer im Schnee", som publicerades 1934. I Sverige kom den i Johannes Edfelts översättning både 1936 och 1955 som "Stackars miljonärer". I USA inspelades den som Paradise for Three 1938, i regi av Edward Buzzell med bl a Frank Morgan, Robert Young och Florence Rice. En österrikisk version gjordes 1955 av Kurt Hoffmann, Drei Männer im Schnee med Paul Dahlke och Gòther L$ers.

Förlaga

Originaltitel Drei Männer im Schnee (Roman)
Författare Erich Kästner


Inspelning

(vårvintern) 1936 1935
Irefilm Stockholm Sverige (ateljé)
Åre Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1936-08-21 Astoria Stockholm Sverige 99 min
1936-08-21 Plaza Stockholm Sverige 99 min
Urpremiär 1936-08-21 Astoria Stockholm Sverige 99 min
1936-08-21 Plaza Stockholm Sverige 99 min
Annan visning 1937-01-27 Victoria Oslo Norge

Musikstycken

Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)
Sångare Peggy Lindberg


Originaltitel Barcarole
Kompositör Jacques Armand


Originaltitel Jazz
Kompositör Jacques Armand


Originaltitel Vals (Armand)
Kompositör Jacques Armand


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

Arbetslöshet
Betjänter
Direktörer
Fabriker
Fjällsemester
Hotell/fjäll-
Ingenjörer
Katter
Konjak
Kontorist
Miljonärer
Portierer
Pristävling
Reklamchef
Skidåkning
Stormar
Svindlare
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2740


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2740


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2740


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2740


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Adolf Jahr STACKARS MILJONÄRER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Adolf Jahr STACKARS MILJONÄRER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Adolf Jahr i STACKARS MILJONÄRER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STACKARS MILJONÄRER En yster fars - ja rent av ett spex. DN Adolf Jahr
Tryckeri Oskar Peréus tryckeri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STAKKELS MILLIONAERER med Adolf Jahr
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 193 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Bakombild papper 2
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?