Grundfakta

Media (224 st)

Originaltitel Johan Ulfstjerna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-09-07

Medverkande

Gösta Ekman
Johan Ulfstjerna, byråchef i lotteristyrelsen

Edith Erastoff
Adelaide, Johan Ulfstjernas hustru, skådespelerska

Björn Berglund
Helge Ulfstjerna, Johan och Adelaide Ulfstjernas son, student

Birgit Tengroth
Agda, servitris, Helges fästmö

Edvin Adolphson
generalguvernören

Ernst Eklund
professor Stenbäck

Visa alla medverkande

Handling

Helsingfors den sista december 1899. Studenterna på universitetet har kårdans och vi träffar bl a den unge Helge Ulfstjerna, son till den forne frihetsdiktaren Johan Ulfstjerna, numera...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Man känner att varken regissör Edgren, eller manusförfattaren Oscar Rydquist, eller skådespelarna varit riktigt med. De skådespelare som skola ge uttryck åt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Rekvisita
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Gösta Ekman Johan Ulfstjerna, byråchef i lotteristyrelsen
Edith Erastoff Adelaide, Johan Ulfstjernas hustru, skådespelerska
Björn Berglund Helge Ulfstjerna, Johan och Adelaide Ulfstjernas son, student
Birgit Tengroth Agda, servitris, Helges fästmö
Edvin Adolphson generalguvernören
Ernst Eklund professor Stenbäck
Carl Ström Ivan Ivanovitj, general
Hugo Björne E.L.J. Koskinen, statsråd
Helge Hagerman Koskinen junior, statsrådet Koskinens son, student
Erik "Bullen" Berglund Pekka, kusk
Julia Jonsson Lina, Ulfstjernas hushållerska
Carl Deurell Agdas far, typograf
Allan Bohlin generalsekreteraren
- Ej krediterade:
Arne Lindblad generalguvernörens sekreterare
Georg Fernquist generalguvernörens lakej
Knut Frankman medhjälpare till Agdas far på tryckeriet
George Fant student
Folke Helleberg Ståhlberg, student
Peter Höglund student
Rolf von Nauckhoff studenten som läser en dikt av Ulfstjerna på studentkårens nyårsvaka
Olov Wigren student
Richard Lindström Stenbäcks vän
Ernst Brunman fångvaktare
Emil Fjellström fångvaktare
Richard Lund kosackofficer som arresterar statsrådet Koskinen
Linnéa Edgren grevinnan på nyårsbalen
Helge Mauritz talaren vid folkets nyårsfirande
Yngwe Nyquist härolden på nyårsbalen
Emmy Albiin äldre kvinna som misshandlas av kosackerna vid folkets nyårsfirande
Estery Ericsson sjungande kvinna vid folkets nyårsfirande
Christian Schröder gäst med monokel på nyårsbalen
Marie-Louise Sorbon hans moatjé på nyårsbalen
Helge Kihlberg äldre flintskallig man med skägg på nyårsbalen
Olga Adamsen äldre dam på nyårsbalen
Eric von Gegerfelt dansande på nyårsbalen
Arne Hedenö dansande på nyårsbalen
Axel Lagerberg dansande på nyårsbalen
Gösta Grip dansande på nyårsbalen
Otto Adelby dansande på nyårsbalen
Göthe Andersson dansande på nyårsbalen
Oscar Åberg dansande på nyårsbalen
Paul Hagman dansande på nyårsbalen
Walter Lindström dansande på nyårsbalen
Mary Hjelte dansande på nyårsbalen
Wiange Törnkvist dansande på nyårsbalen
Sven Arvor dansande på nyårsbalen
Wictor Hagman dansande på nyårsbalen
Ossian Brofeldt äldre man på nyårsbalen
Henrik Schildt student på studentkårens nyårsvaka
Bertil Hallberg student på studentkårens nyårsvaka
John Wahlbom en av männen som arresterar statsrådet Koskinen
Carl Andersson vakt som för Johan Ulfstjerna in i fångvagnen
John Hilke vakt när Agdas far grips
John Sandling man i folkmassan som ropar "Leve friheten!"
Stig Järrel diktuppläsare vid studenternas nyårsvaka (endast röst)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1936
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Helsingfors den sista december 1899. Studenterna på universitetet har kårdans och vi träffar bl a den unge Helge Ulfstjerna, son till den forne frihetsdiktaren Johan Ulfstjerna, numera byråchef i lotteristyrelsen under den ryske generalguvernören. Helge är där tillsammans med sin flamma, servitrisen Agda. Över till generalguvernörens palats i Helsingfors. Man har stor bal och skall vänta in det nya seklet. Guvernören bjuder upp Johan Ulfstjernas fru Adelaide, som är skådespelerska. Statsrådet Koskinen konverserar med Ulfstjerna och påminner om hans oroliga ungdom då han blev deporterad för sina dikter. Över till Helge på ett studentmöte, som lyssnar till en kamrat deklamerande en av faderns tidiga dikter, som bl a innehåller raderna:

...du skall stiga på nytt vår sång

när förnedringens tid är förbi. Det är den ryska ockupationen av Finland man syftar på och i fortsättningen blir försöken att förryska Finland allt mera aktuella. Ute på stan vandrar människor ropande på frihet. Generalguvernören irriteras av detta och befaller ut kosackerna, som anfaller folket på gatorna med knutpiskor och bl a misshandlar Helge. Tillsammans med en professor Stenbäck har studenterna en underjordisk rörelse mot ryssarna, som för varje dag skärper sina åtgärder och arresterar allt flera finnar. Ett lagförslag, som skall helt förryska landet, är snart klart för generalguvernörens undertecknande. Man beslutar sig för att mörda guvernören. En lottdragning hos Stenbäck resulterar i att Helge blir den som väljs ut att bli gärningsmannen.

En kusk på en av fångvagnarna upptäcker ett brev som av en slump hamnat på vagnstaket. Han förstår att det har att göra med Helge Ulfstjernas stämplingar mot ryssarna, men han är lojal mot fadern och ger honom brevet. Fadern undersöker sonens övriga papper och finner att han är djupt invecklad i den revolutionära rörelsen. Han beslutar sig för att själv begära avsked från rysk tjänst, men finner att det inte räcker. Han upptäcker att hans son är utsedd att vara attentatsmannen och skyndar till guvernören, avtvingar sonen hans revolver och går själv in till guvernören som just skall underteckna det ödesdigra dokumentet, vilket vi ser har överskriften TILL HANS MAJESTÄT KEJSAREN. Johan Ulfstjerna höjer sin revolver och skjuter. Vi ser honom utanför generalguvernörens palats, han ledes in i fångvagnen. Han säger: "Jag måste dö för att ni skall leva". Ryssar skjuter ner folk som sjunger "Vårt land". (Verklig miljö: Riddarholmen, Birger Jarls Torg och Riddarhuset.)

Censur / granskning

Censurnummer 54120
Datum 1936-07-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2100 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2162 meter. Granskningskopians aktlängder: 505-460-575-560 = 2100 meter. Visningskopiornas aktlängder: 525-474-590-573 = 2162 meter - 79 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2162 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Man känner att varken regissör Edgren, eller manusförfattaren Oscar Rydquist, eller skådespelarna varit riktigt med. De skådespelare som skola ge uttryck åt frihetsbegäret. De övertyga inte. Endast den store konstnären Gösta Ekman förmår arbeta fram en övertygande äkthet, och även han blott i särskilt lyckliga ögonblick. Ekmans Johan Ulfstjerna når inte samma verkan som hans Swedenhjelm, eller hans Karl XV -- roller som lågo på ett mera allmänmänskligt, 'svenskt' plan. I Johan Ulfstjerna lyckas faktiskt de skådespelare bäst som inte behöva ha själen engagerad i frihetsrörelsen -- Birgit Tengroth, Edvin Adolphson, Jullan Jonson, Bullen Berglund.

Är det i känslan av att filmen som sådan inte förmår framkalla den rätta frihetshänförelsen som Edgren och Rydquist flätat in biskop Thomas frihetssång, nationalsånger m. m., vilka liksom understryka att här rör det sig om frihet. Men härigenom får filmen ett pedagogiskt drag, något av pekpinne.

Bristen på inre liv och spänning hade möjligen kunnat trollas bort genom en utvärtes livfullhet -- fängslande bilder, livfulla detaljer, inspirerad bildväxling, rappa repliker. Men Tor Hedberg har tydligen bundit händerna, scenerna bli monotona och replikerna ofta teatraliska. Man har sökt få rörlighet genom dels en bal hos generalguvernören, där målerisk pas d'Espagne dansas, dels kosackernas attack mot folkmassan. Där har man lagt manken till. Men -- i båda fallen -- har man varit så förälskad i de filmmeter man fotograferat att man tagit med för mycket, dröjt för länge vid scenerna, så att deras effekt avtrubbats. Filmen skulle troligen vinna på omklippning av dessa partier.

Det låter kanske omotiverat att i en film som denna efterlysa större charm i själva fotograferingen. Men åtminstone undertecknad generades av en viss onödig oskärpa i bilderna, och en viss torka."

SvD (E W O): "Rydqvist har skrivit scenariot -- i samarbete med regissören -- och åtskilligt särskilt i dialogen bär hans signum: sekelskiftestonen, den vidare utformningen av Ulfstjernas roll o. s. v. Åtskilligt i Hedbergs pjäs har stuvats om, icke alltid helt lyckligt. Presentationen av Helge och Agda på balen ödelägger rätt mycket av den säregna poesien över deras förhållande: denna skygga och hemlighetsfulla ungfolkskärlek, som tonar genom pjäsen som en sordinerad celloton. Det tappade dokumentet, kusken Pekkas införande i handlingen och åtskilligt annat hör också till sådant påklistrat gods som bara skenbart berikar handlingen. Reback, den judiske patrioten, har förvandlats till en svensk Stenbäck och därmed har en märklig scen i skådespelet -- mellan Johan Ulfstjerna och Reback -- uttunnats. Det är ingen konst att räkna upp fler sådana detaljer, som om de också icke äro diskutabla dock kunna diskuteras.

Men det är icke meningen att avleda uppmärksamheten från filmens stora förtjänster. Edgren har gjort ett ypperligt arbete: scenerna ha en levande fyllighet, en rörlighet och en pregnans, som gör hela filmen till ett märkligt svenskt filmverk -- ur åtskilliga synpunkter. De stora svepande scenerna med mycket folk äro alldeles särskilt briljanta, medan en del smärre scener icke nå samma konstnärliga nivå. I det stora hela har Johan Ulfstjerna-filmen dock en must och en kraft, ja, varför icke en storvulenhet, som svensk film icke haft på mången god dag."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är en filmatisering av teaterpjäsen "Johan Ulfstjerna" som hade premiär på Svenska Teatern i Stockholm den 12 mars 1907 och som författats av Tor Hedberg (1862-1931). Hedberg baserade sin pjäs på händelserna i Helsingfors den 16 juni 1904, då den finske tjänstemannen Eugen Schauman (1875-1904) sköt den ryske generalguvernören Nikolaj Bobrikov (1839-1904) och sedan tog sitt eget liv. Samma pjäs hade utnyttjats till en svensk stumfilm med samma titel i regi av John W. Brunius från 1923. Ivan Hedqvist spelade titelrollen, Anna Olin hans hustru, Einar Hansson sonen och Mary Johnson fästmön. John Ekman gjorde guvernörens roll i den filmen, vars manus hade sammanställts av Carlo Keil-Möller (1890-1958).

I Kenne Fants bok "Skall vi sluta filma, Olof Palme?" noteras att ljudfilmen Johan Ulfstjerna gick med förlust, närmare bestämt 82.416 kronor. Edgren är annars den store kassamagnaten på SF och från 1929 till 1935 gör han sex filmer varav Fridolf Rhudin spelar med i fyra, och samtliga går med vinst. Men 1936-38 gör han fyra filmer, som samtliga visar ett minus i kassaböckerna: Johan Ulfstjerna, John Ericsson (1937/20), Ryska snuvan (1937/04) och -- underligt nog -- Styrman Karlssons flammor (1938/18), som visade ett "oamorterat produktionsvärde" av 8.069 kr.

Förlaga

Originaltitel Johan Ulfstjerna (Pjäs)
Författare Tor Hedberg


Inspelning

(kompletteringar till 1936-02-26) 1935-11-27 1936-02-07
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Riddarholmen Stockholm Sverige
Birger Jarls Torg Stockholm Sverige
Riddarhuset Stockholm Sverige (med flera platser i Stockholm)

Visningar

Sverigepremiär 1936-09-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1992-02-29 Kanal 1 Sverige 74 min
1996-01-30 SVT2 Sverige 74 min
2000-02-08 SVT1 Sverige 74 min
Urpremiär 1936-09-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel Frihet är det bästa ting
Kompositör Josef Jonsson (1934)
Textförfattare Tomas Simonsson (1439)


Originaltitel Wiener Kreutz Polka
Kompositör H.A. Zarmann


Originaltitel Maamme/Oi maamme, Suomi, synnyinmaa
Kompositör Fredrik Pacius (1848)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1846)
Paavo Cajander (finsk text 1848)
Sångare kör


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg
Sångare Jullan Jonsson


Johan Ulfstjerna [trailer] (1936) Trailer till Johan Ulfstjerna (1936)

Ämnesord

Attentat
Finland
Generalguvernör
Helsingfors
Knutpiska
Kosacker
Ockupation/Ryssland av Finland
Revolutioner
Ryssland
Skådespelerska
Stockholm Riddarholmen
Tsar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JOHAN ULFSTJERNA
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JOHAN ULFSTJERNA Efter Tor Hedbergs pjäs
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel JOHAN ULFSTJERNA
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JOHAN ULFSTJERNA
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johan Ulfstjerna. Efter Tor Hedbergs pjäs, av Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren.
Omfång 96 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?