Grundfakta

Media (13 st)

Originaltitel Fröken blir piga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-11-02

Medverkande

Ernst Eklund
Karl-Axel Allard, ägare till Skrivaretäppan

Marianne Löfgren
Alva Rosengren, tar anställning som hushållerska under namnet Anna Andersson

Sten Lindgren
Arthur Lundquist, chaufför

Carin Swensson
Hildegard Karlsson, piga hos Allard

Hugo Björne
handelsträdgårdsmästare Rosengren, Alvas far

Olga Andersson
Alvas mor

Visa alla medverkande

Handling

Unga Alva Rosengren har tagit studenten och sedan genomgått en kurs för att bli skolkökslärarinna. Nu sitter hon hemma hos sina föräldrar efter en flera månader lång sjukhusvistelse och...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Attis): "Det blev en hel rad vackra svenska sommarbilder med månsken och vågskvalp, dragspelsmusik och björkhagar, likaledes en rad humoristiska repliker och komiska situationer och --...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Inspicient
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Ernst Eklund Karl-Axel Allard, ägare till Skrivaretäppan
Marianne Löfgren Alva Rosengren, tar anställning som hushållerska under namnet Anna Andersson
Sten Lindgren Arthur Lundquist, chaufför
Carin Swensson Hildegard Karlsson, piga hos Allard
Hugo Björne handelsträdgårdsmästare Rosengren, Alvas far
Olga Andersson Alvas mor
Hjördis Petterson Laura Allard, Karl-Axels svägerska
Erik Rosén Algot Allard, Lauras man, Karl-Axels bror
Kotti Chave Svante Hedelius, pastor
Holger Löwenadler Johan på Storhöjden
Tom Walter Blodiga Alfred, torparpojke
- Ej krediterade:
Nils Hallberg Kalle
Lalla Engelke Maja Rasmusson
Sven Arvor Majas bror, ingenjör
Helge Kihlberg gubbe på gatan
Aurore Palmgren gäst på kalaset i prästgården
Knut Frankman kyrkvärden
Siri Olson uppasserska på kalaset i prästgården
Carl-Axel Hallgren dansande på utedansbanan
Gerd Mårtensson flickan vid utedansbanan
Nils "Banjo-Lasse" Larson gitarrist på utedansbanan

Bolag

Produktionsbolag AB Sveriges Biografägares Distributionsbyrå (SBD)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sveriges Biografägares Distributionsbyrå (SBD) 1936
Distributör i Sverige (16 mm) AB Sonora 1938

Handling

Unga Alva Rosengren har tagit studenten och sedan genomgått en kurs för att bli skolkökslärarinna. Nu sitter hon hemma hos sina föräldrar efter en flera månader lång sjukhusvistelse och skall hämta sig. Denna dag får fadern ett brev från sin vän Karl-Axel Allard, som har en gård på ett ställe kallat Brötjemåla. Han vill ha en bra hushållerska, som skall sköta matlagningen. För grovgörat finns redan en piga. Anna övertalar sina föräldrar att hon skall få ta platsen över sommaren innan hon övergår till att bli skolkökslärarinna. Hon kallar sig Anna Andersson och far in till den lilla grannstadens busshållplats, men det visar sig inte vara någon buss den dagen, utan hon far med en lastbil förd av en viss Arthur Lundquist, som förälskar sig i henne.

På vägen till Allards ställe, kallat Skrivaretäppan, far de förbi en flicka skjutande en barnvagn. Anna får veta att det är Gunda i Ryttartorpet, ogift moder, som fått ett barn med Johan på Storhöjden, som inte får gifta sig för sin maktlystna mor.

Framkommen till Skrivargården installerar sig Anna, blir vän med Hildegard och gör ett gott arbete. Plötsligt uppenbarar sig en viss ingenjör Rasmusson och hans syster Maja, som Alva känner. De har trassel med sin bil och blir hjälpta av Allard, som bjuder på middag. Alva/Anna döljer sitt ansikte och låtsas ha tandvärk och klarar av det hela genom att ha ett diskret samtal med Maja. Arthur Lundquist uppenbarar sig med motorcykel plus sidovagn och bjuder Anna och Hildegard på skjuts till dansbanan. Johan på Storhöjden bjuder upp och dansar alldeles för länge med Alva, som lyckas få Arthur som avlösare. Då uppenbarar sig slagskämpen Blodiga Alfred och hotar alla med slagsmål, och försöker kyssa Anna, men hon blir rosenrasande och ger honom flera örfilar, varefter han lomar iväg. På natten kommer Arthur och väcker henne på Skrivargården för att fria. Hon avböjer med att falskeligen säga att hon är 38 år -- Arthur som bara är 27 går sin väg sedan hon fått honom att börja intressera sig för Hildegard, som verkligen vill ha honom.

Allards bror Algot har en besvärlig fru, Laura. De kommer på besök och Laura gör livet surt för Hildegard och Anna. Hon påstår att flickorna stjäl ägg, hon äter upp jordgubbarna innan de hunnit till middagsbordet, hon tullar flickornas karamellburk i köket. Gårdens tjuvpojke, Kalle, lägger en groda i burken varvid Laura välter omkull en vattenspann, vilket får hennes terrier Tommy att hoppa upp på ett vetebak och fördärva det. Laura packar en kappsäck full av flickornas konserver i källaren, men Hildegard hindrar henne från att ta den med sig när hon far.

Den väldige Johan anländer när Anna är ensam och han friar mer eller mindre med våld. Men Anna för in konversationen på Gunda och hennes oäkta barn, vilket gör att Johan till slut avlägsnar sig. Vid en middagsbjudning uppenbarar sig en präst, Svante Hedelius, som även han friar, men Anna tackar nej.

Annas moder skriver att hon måste skynda sig hem, för hon har fått plats som skolkökslärarinna. När hon skall säga upp sig visar det sig att Allard hela tiden vetat vem hon var. Hon blir så häpen att hon börjar gråta, varvid även Allard friar, och nu tackar hon ja.

Censur / granskning

Censurnummer 54730
Datum 1938-01-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 950 meter
Kommentar Aktlängder: 240-235-245-230 = 950 meter.


Censurnummer 54730
Datum 1936-11-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2623 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2623 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Attis): "Det blev en hel rad vackra svenska sommarbilder med månsken och vågskvalp, dragspelsmusik och björkhagar, likaledes en rad humoristiska repliker och komiska situationer och -- så blev det Carin Svensson. Svensk film -- och teater har i henne fått en verkligt framstående komisk kraft. Även om hon ibland faller för frestelsen att chargera, spelar hon intensivt med kropp och själ och åskådarna kunna knappast undgå att angripas av hennes smittsamt goda humör.

Marianne Löfgren hade fått hand om fröken-pigans roll och skötte den måhända mera till frökens än pigans belåtenhet. Men så voro hennes hushållsgöromål också mest av det dekorativa slaget, gå omkring i klädsamma förkläden och koketta klänningar och posera bakom syltburkar och vetebullar. Dessemellan badar man, dansar och för dagbok. -- O, hembiträden, hur kunnen i motstå denna lockande tillvaro!"

DN (Jerome): "Resultatet är en film med ytterst vaga dramatiska konturer, men munter och underhållande trots sina överdrifter i den drastiskt komiska stilen. Styrkan i Johanssons filmer brukar ju vara hans känsla för sambandet mellan människorna och naturen. Behaget med Fröken blir piga är att den verkligen fått fatt på något av lantlivets och sommarens behag, en molnfri himmel, blommande ängsbackar och lantliga, idylliska interiörer från svinstia och hönshus. Litet finare interiörer presteras väl också; Ernst Eklund går omkring och myser på sitt ägandes ställe i ett kolugn som bara störs av Hjördis Petterssons ovälkomna intrång som impertinent och fullkomligt otroligt tjänarinnemisshandlande släkting."

GHT (Candide): "För Marianne Löfgrens skull överser man med det utgångna temat. Det är märkvärdigt att denna skådespelerska lämnats så obeaktad av de svenska filmherrarna. Hon har personlighet, intelligens, egenart och dessutom ett ovanligt fotografiskt ljushyllt ansikte. Hon är ojämförligt överlägsen de unga kvinnor som nu överansträngas av bolagen. Ge henne äntligen en stor uppgift mot Gösta Ekman eller Lars Hanson, så hon får visa vad hon duger till!

Det är typiskt för Marianne Löfgrens ambition, med vilken iver hon arbetat på att fylla ut sin banala roll i Fröken blir piga. Hon blåser faktiskt nytt liv i den gamla historien. Hennes en smula robusta charm går så utmärkt in i denna mjölkdoftande lantlighet. Tyvärr har hon till partner i slutkyssen fått Ernst Eklund, som åtminstone på film borde hålla sig till mer faderliga roller."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Under falsk flagg" av Gunnar Widegren (1886-1959) utkom 1933. 1938 utgavs den i ny upplaga med samma titel som filmen, Fröken blir piga. Obs! en närliggande titel, En piga bland pigor, film 1924 efter en roman med samma titel av Ester Blenda Nordström (1891-1948). Att filmatiseringen av Widegrens roman fick titeln Fröken blir piga får tillskrivas det faktum att den ursprungliga romantiteln redan använts av en annan svensk film, Under falsk flagg (1935/10).

Widegren hade ytterligare två romaner som filmades: "Raggen, det är jag det" (1936/4) och "Familjen, som var en karusell" (1936/15).

Förlaga

Originaltitel Under falsk flagg (Roman)
Författare Gunnar Widegren


Inspelning

1936 1936
Irefilm Stockholm Sverige (ateljé)
Tveta Södertälje kommun Sverige (exteriörer)
Vagnhärad Trosa kommun Sverige (exteriörer)
Sillen, sjö Trosa kommun Sverige (exteriörer)
Hölö kyrka Södertälje kommun Sverige (exteriörer)

Visningar

Urpremiär 1936-11-02 Plaza Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1936-11-02 Plaza Stockholm Sverige 96 min
Urpremiär 1936-11-02 Victoria Stockholm Sverige 96 min
Sverigepremiär 1936-11-02 Victoria Stockholm Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Vals vid dansbanan
Kompositör Evert Taube
Textförfattare Evert Taube


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Dansbanor
Frierier
Hushållerskor
Motorcyklar
Namn/falskt
Piga
Präst
Skolkökslärarinna
Slagsmål
Tveta/Södermanland

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 1008


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2538


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2538


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRÖKEN BLIR PIGA
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRÖKEN BLIR PIGA
Tryckeri Oskar Peréus tryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Fröken blir piga. Ett lustspel för filmen efter Gunnar Widegrens bok: Under falsk flagg.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under falsk flagg. Original Gunnar Widegren. Filmmanus: Ivar Johansson.
Omfång 196 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?