Grundfakta

Media (163 st)

Originaltitel Intermezzo
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-11-16

Medverkande

Gösta Ekman
Holger Brandt, professor, violinist

Inga Tidblad
Margit Brandt, Holgers hustru

Ingrid Bergman
Anita Hoffman, pianist

Erik "Bullen" Berglund
Charles Möller, Holgers impressario

Hugo Björne
Thomas Stenborg, Holgers f.d. pianoackompanjatör

Anders Henrikson
en svensk sjöman på den franska uteserveringen

Visa alla medverkande

Om filmen

Musikalisk melodram där äventyr och passion ställs mot hemmets trygga famn för en berömd violinist spelad av Gösta Ekman. Ingrid Bergmans tredje samarbete med Gustaf Molander tog...

Visa hela texten

Handling

In mot Vinga fyr stävar oceanångaren Kungsholm på vars övre däck vi ser två pälsklädda figurer. Det är dels violinisten och professorn Holger Brandt, som återvänder hem efter en...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "Alltför många svenska filmer från senaste tid ha lidit sina nederlag därför att de framträtt utan all ambition och pretention. De besvikelser som Gustaf Molanders nya film...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Musikalisk melodram där äventyr och passion ställs mot hemmets trygga famn för en berömd violinist spelad av Gösta Ekman. Ingrid Bergmans tredje samarbete med Gustaf Molander tog henne till Hollywood.

En stjärna i vardande, en på väg att slockna. Så möttes de två för första gången, hon med en 20-årings entusiasm, salig över att få spela mot honom. Han i all hast, mellan repetition och föreställning på teaterns tilja, i vad som skulle bli en av de sista filmrollerna. Ingrid Bergman versus Gösta Ekman, två av svenskt dramas största artister. Även om det var en tilldragelse med flera minnesvärda stunder, så skedde det inte utan överspel. Stundtals tycks det som om storheterna velat övertrumfa varandra. 

Till exempel vid deras första romantiska möte, i Stockholmsnatten, där de förför varandra efter konsert, krogbesök och tal om nya äventyr – högtidligt upprymda på champagne och vårkänslor. Denna, deras utomäktenskapliga affär är annars den enda komplikationen i Intermezzo, om man undantar de musikaliska mellanspelen, från harmoni till dissonans. 

Gösta Ekman spelar den världsberömde violinisten Holger Brandt som bara undantagsvis gör hembesök hos sin välartade, men stillsamt plågade familj. Hustrun, spelad av Inga Tidblad, börjar tröttna under den fördragsamma ytan. Sonen – Hasse Ekman i en av sina första roller – har växt upp till mammas duktiga pojke och dövar sina känslor i naturvetenskapens ämnen. Den unga dottern (Britt Hagman) är den enda som kan njuta av pappans flyktiga närvaro, men inte heller hon utan att upptäcka hans falskspel.

När den store konstnären förälskar sig i dotterns pianolärarinna – Ingrid Bergmans Anita är ett lovande ämne såväl musikaliskt som emotionellt – så ställs kärleken på sin spets, lidelse och passion mot familjelivets trygga famn. I förlängningen visar sig barnets behov utslagsgivande. Även i så måtto är Intermezzo en traditionell berättelse som sjunger kärnfamiljens lov.

Till förtjänsterna hör, utöver det smakfulla och effektiva hantverket, väl tilltagna scener som gör karaktärernas känsloliv begripliga. Det förekommer även en viss utblick i melodramen, till exempel vid nämnda förförelseakt. Som en poet liknar han henne vid en Wienervals, ”leende och ändå fylld med vemod”, ”om en melodi när Wien fortfarande var en lycklig stad”: den planlösa folkströmmen, de fyllda caféerna, musiken och ungdomens glädje, öppenheten. Beskrivningen skulle kunna vara hämtad från Stefan Zweigs oöverträffade självbiografi "Världen av igår", om tiden före kylan. Om än bara lätt antydd blir Intermezzo som en politisk metafor för kärlek och liv under den osäkra mellankrigstiden, och ett förebud om vilket inferno som snart ska bryta ut.

Filmen blev också den förövning som tog Ingrid Bergman till Hollywood. Stjärnproducenten David O Selznick lockade över henne på ett femårskontrakt för att, samma år som han producerade Borta med vinden, låta henne spela mot Leslie Howard i en remake av Intermezzo, det som blev inledningen på Bergmans amerikanska karriär.


 Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Gösta Ekman Holger Brandt, professor, violinist
Inga Tidblad Margit Brandt, Holgers hustru
Ingrid Bergman Anita Hoffman, pianist
Erik "Bullen" Berglund Charles Möller, Holgers impressario
Hugo Björne Thomas Stenborg, Holgers f.d. pianoackompanjatör
Anders Henrikson en svensk sjöman på den franska uteserveringen
Hasse Ekman Åke, Holgers och Margits son
Britt Hagman Ann-Marie, Holgers och Margits dotter
- Ej krediterade:
Emma Meissner Greta, Thomas hustru
Ingrid Sandahl fru Lindberg, gäst på Ann-Maries födelsedagskalas
Margarete Orth Marie, den lilla tyska flickan
George Fant gäst på Ann-Maries födelsedagskalas
Millan Bolander Emma, Brandts hembiträde
Carl Ström kaptenen på Kungsholm
Folke Helleberg journalist vid presskonferensen på Kungsholm
Helge Mauritz journalist vid presskonferensen på Kungsholm
Eric von Gegerfelt journalist vid presskonferensen på Kungsholm
Emil Fjellström chauffören som kör på Ann-Marie
Margareta "Marjo" Bergman sjuksköterskan
Berns De Reaux den franske servitören
Hartwig Fock stins på järnvägsperrongen
Carl Ericson stadsbud på järnvägsperrongen
Linnéa Hillberg skrikande kvinna vid bilolyckan
Siri Olson kvinna som vinkar avsked vid tåget
Astrid Bodin kvinna som vinkar avsked vid tåget
Sven Bertil Norberg ung man vid ett bord på uteserveringen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1936
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (hyrvideo) Media Transfer International AB 1990
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

In mot Vinga fyr stävar oceanångaren Kungsholm på vars övre däck vi ser två pälsklädda figurer. Det är dels violinisten och professorn Holger Brandt, som återvänder hem efter en turné på två år, dels hans ackompanjatör och gode vän Thomas Stenborg. Medan de två herrarna ser hemlandet träda fram i dimmorna meddelar Thomas Holger att han inte tänker fortsätta turnerandet. Holger får skaffa sig en ny ackompanjatör.

Hemma i villan i Äppelviken går professor Brandt runt i trädgården och tänker på livet. Hans fru har vägrat att denna gång komma med på en lång turné som skall börja i Ryssland och som organiserats av hans agent, Charles Möller. Frun vill vara hemma och ta vård om barnen Ann-Marie och Åke. Ann-Marie har en pianolärarinna, Anita Hoffman, som Holger Brandt tar sig an och börjar undervisa. Det hela mognar till djupare intresse, frun får anonyma brev om detta och Anita beslutar sig för att resa till Danmark och bli fri från det hela.

Brandt störtar till tåget för att övertala henne att stanna och bli hans ackompanjatör. Han har just haft ett samtal med frun som mynnade ut i separering. Nu börjar den stora turnén och Anita visar sig klara den svåra uppgiften mycket bra. Efter en tid kan de ta en längre ledighet och Brandt planerar en resa till en alpby i Tyrolen. Här stannar han och Anita och har det idylliskt tills det kommer brev från Sverige att Anita fått ett stipendium på 5.000 kronor för vidare musikutbildning. Anita börjar bli allt mera övertygad om att Brandt saknar sin familj, speciellt som han ännu inte undertecknat skilsmässopapperen. Så Anita far sin väg och Brandt återvänder långsamt till Stockholm.

Han far till den skola där Ann-Marie går och hon får se honom när han är på motsatta sidan gatan. Hon skyndar över och blir överkörd av en bil. Som tur är kan läkarna klara henne och filmen slutar med allmän familjeidyll. Brandt har återvänt hem.

Censur / granskning

Granskningsnummer 203164
Datum 2015-08-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år


Censurnummer 54811
Datum 1936-11-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2523 meter
Kommentar Kopiornas längd 2548 meter - 93 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2548 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "Alltför många svenska filmer från senaste tid ha lidit sina nederlag därför att de framträtt utan all ambition och pretention. De besvikelser som Gustaf Molanders nya film Intermezzo (premiärbiograf Röda Kvarn) bereder äro av motsatt slag -- de hänga på något vis samman just med filmens pretentioner, dess ambition att i varje detalj vara en konstnärlig film.

Det är en risk som man aldrig löper i Gustaf Molanders sällskap: smaklösheten. Han är utomordentligt kultiverad och polerad, grovheten är honom främmande, från plumpa situationer och fula ord står han alltid fjärran. Också Intermezzo är i all sin banalitet en fin berättelse, en proper historia om en gränslöst skön musikprofessor, som upplever ett litet äventyr med sin sköna ackompanjatris och på så vis lockas bort från sin ändå skönare hustru, sitt fina hem och sina vackra barn. Hela historien är förtald i den mjuka ton som blivit Molanders egen; det finns inte en enda liten kullersten som vagnen kan stöta emot på vägen.

Men är kvaliteten den första egenskap man lägger märke till hos filmen, så märker man också att denna habilitet snart förvandlas i habil tråkighet -- det finns inte ett överraskande moment i filmen, ingen kvickhet som överrumplar, ingen själ som djupnar och förvandlas. Färgen är lika vitt monoton hela filmen igenom, och de lyriska intermezzon som här finnas äro hämtade från poesins allmänningar."

StT (Robin Hood): "Huvudrollen spelas av barnen -- sonen Hasse Ekman, en svensk flicka och en tysk. Det vittnar inte minst om regins kvalitet att dessa 'barn' äro utmärkta, så äkta som möjligt. Den svenska flickan är kanske med litet för mycket, men Hasse Ekman är på pricken och skingrar med sina friska, moderna tonfall den sentimentalitet, som de äldre -- alldeles riktigt -- föra in i filmen. Ett par av hans scener höra till filmens bäst tänkta och utförda. Man får sympati för denna 'moderna ungdom'. Ett starkt drag hos filmen är för övrigt att alla personer äro sympatiska, ej ens upphovet till förvecklingarna, Ingrid Bergman, är skildrad som en vamp, hon är tvärtom en renhårig, tapper flicka, världsklok genom intuition. Många av hennes scener äro de bästa hon gjort.

Gösta Ekman har en svår roll. Den inbjuder till teatraliskhet, och han går inte helt fri från den -- men violinvirtuoser äro nog sällan fria från chosighet! Ingen svensk, och få andra, skulle dock kunna göra rollen bättre. Inga Tidblads insats har komponerats som kontrast till Ekmans och har blivit litet monoton -- men utförs perfekt. Lugna och riktiga äro Bullen Berglund och Björne.

Molander har inte dragit sig för en viss återgång till den bildsymboliska stilen i En natt. Och det är man bara glad åt. Det är film. Ett slag hotar rytmen att bli väl tam -- men så kommer bilolyckan som en häftig explosion.

Rent tekniskt beundrar man fotograferingen och den säkerhet med vilken musikproblemet lösts: Ekmans violinspel, Ingrid Bergmans piano och sång. En enda teknisk anmärkning: vad det hade varit skönt om filmen mera lämnat ateljén och oftare stigit ut i luften. Riktiga bilder av Stockholm och Tyrolens alper, och filmen hade varit perfekt."

SvD (E W O): "Molander har som kanske ingen annan svensk filmregissör lärt sig konsten att icke säga för mycket, att icke vara för omständlig. Han kan antyda med en enkel scen eller en symbol både en händelseutveckling och en stämning. Han kan också forma en ensemble. Visserligen måste jag säga att också i denna film skådespelarna ha en smula för mycket teatertradition i sin replikföring. Replikerna ansättas icke sällan för hårt och de verka inte alltigenom ledigt talspråk. De två som i detta hänseende gå alldeles fria för anmärkningar är Bullen Berglund och Anders Henrikson; den sistnämnde har bara en liten scen i filmen, men gör den briljant.

Gösta Ekmans prestation är naturligtvis också utmärkt. Jag tror inte att det finns någon annan svensk skådespelare, som så som han här skulle kunna övertyga oss om att han ä r en stor musiker. Ingrid Bergman har ännu ett tillfälle att visa vilken tillgång hon är för svensk film. Jag vet faktiskt ingen av filmens unga krafter som i lika hög grad som hon kan ge uttryck åt något i n n a n f ö r det vackra ansiktet. Hennes rutin är också redan betydlig."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen Intermezzo hade ett manus av Molander och Gösta Stevens baserat på Molanders originalidé. 1939 hade detta inköpts av David O. Selznick som lät George O'Neill göra en omarbetning, varefter Gregory Ratoff regisserade en amerikansk version med Leslie Howard i Gösta Ekmans roll och Ingrid Bergman spelade Anita Hoffman som i den svenska filmen, vilket blev hennes amerikanska debut. Filmens titel var nu Intermezzo, a Love Story.

Gustaf Molander (intervju i Röster i Radio 12/1972): "Jag hade alltid varit intresserad av fiolen som musikinstrument och jag spelade själv litet grand, men jag gav upp det för en del år sedan till stor lättnad för min familj. I alla händelser började jag konstruera en historia kring en internationellt känd violinist, och jag samarbetade sedan med min manusförfattare Gösta Stevens om det hela. När det var klart läste jag upp det för Gösta Ekman med lite teaterscener. Han blev mycket förtjust i den, och faktiskt tackade för erbjudandet.

Inspelningen blev mycket besvärlig. För att Ekman skulle kunna agera violinist så behövdes det tre violinister som hjälp. Dels en som spelade med vänstra handen -- fingrarna på strängarna, dels en högerhand som skötte stråken. Ibland skötte Ekman stråken själv, men inte när det blev komplicerat. Själva musiken spelades av en tredje violinist, Charles Barkel. Och tillsammans avverkade dessa fyra herrar, Ekman inräknad, ett ledmotiv av österrikaren Heinz Provost."

Inspelning

1936-03-28 1936-06-19
Filmstaden Råsunda Sverige
Vinga Göteborg Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1936-11-16 Röda Kvarn Stockholm Sverige 93 min
1936-11-16 Röda Kvarn Uppsala Sverige 93 min
TV-visning 1972-03-11 TV2 Sverige 88 min
1982-04-05 TV1 Sverige 88 min
1987-06-19 TV1 Sverige 88 min
1993-04-06 TV2 Sverige 88 min
2000-04-25 SVT1 Sverige 88 min
2003-06-20 SVT1 Sverige 88 min
2005-01-10 SVT1 Sverige 88 min
2006-01-31 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1936-11-16 Röda Kvarn Stockholm Sverige 93 min
1936-11-16 Röda Kvarn Uppsala Sverige 93 min
TV-visning 2015-09-01 SVT1 Sverige
2017-01-02 SVT1 Sverige
2017-08-23 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2015-09-26 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Intermezzo (Provost)
Kompositör Heinz Provost (1936)
Instrumentalist Charles Barkel (dubbar Gösta Ekmans violinspel)
Stina Sundell (dubbar Ingrid Bergmans pianospel)


Originaltitel Ballad, nr 3, op. 47, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1840/41)


Originaltitel Stycke, piano, op. 32. Frühlingsrauschen
Kompositör Christian Sinding (1893)
Sångare Ingrid Bergman (nynnas)
Instrumentalist Stina Sundell (dubbar Ingrid Bergmans pianospel)


Originaltitel Wiener Bonbons, op. 307
Kompositör Johann Strauss d.y. (1866)


Originaltitel Konsert, violin, orkester, nr 2
Kompositör Hilding Rosenberg (1924)


Originaltitel Lieb Minchen
Kompositör Andreas Wiegand


Originaltitel Sehnsucht nach Tirol


Originaltitel En gång i bredd med dej


Originaltitel Prométée enchaîné
Kompositör Jules Buisson


Originaltitel Sonat, violin, BWV 1001, g-moll
Kompositör Johann Sebastian Bach (1720)


Originaltitel Symfoni, nr 6, op. 74, h-moll
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1893)


Originaltitel Wiegenlied, op. 98, nr 2
Kompositör Franz Schubert (1816)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Intermezzo (1936)
Till Gösta Ekmans minne (1938) Intermezzo (1936)

Ämnesord

Ackompanjatör
Agent
Bilolyckor
Brev/anonymt
Impressario
Konserter
Kungsholm/fartyg
Pianolärarinna
Stipendier
Stockholm
Stockholm/Äppelviken
Tyrolen
Vinga
Violinister

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2524


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2521


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel INTERMEZZO Gösta Ekman
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Affischtitel INTERMEZZO
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel INTERMEZZO
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel INTERMEZZO
Tryckeri Ivarsons tryckeri lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel INTERMEZZO
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel INTERMEZZO
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Anders Beckman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Novell för filmen av Gösta Stevens och Gustaf Molander.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Intermezzo. Film av Gösta Stevens och Gustaf Molander.
Omfång 170 s. Rollbeskrivning (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Intermezzo.
Omfång 170 s. Rollbeskrivning (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Intermezzo.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Intermezzo. Av Gösta Stevens och Gustaf Molander.
Omfång 39 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Intermezzo. Von Gösta Stevens und Gustaf Molander im Manuskript.
Omfång 26 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Intermezzo av Gustaf Molander och Gösta Stevens.
Omfång 359 s. Rollbeskrivning (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 93 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?