Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel 65, 66 och jag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-11-23

Medverkande

Thor Modéen
grosshandlare Karl-Alfred Petterson/67:an Fritiof Blomberg

Carl Hagman
65:an Petrus Ramlösa

Elof Ahrle
66:an Pelle Frisk

Katie Rolfsen
Amalia Jönsson, Pettersons hembiträde

Allan Bohlin
löjtnant Nils Tjäder

Elsa Carlsson
Lisa Petterson, Karl-Alfreds fru

Visa alla medverkande

Handling

Grosshandlare Karl-Alfred Pettersson är ute med en ung dam på Mosebacke Restaurant, fröken Vivian Berglund, en av hans anställda. Hemma väntar hans hustru. När han skall köra hem Vivian...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Eveo): "Uppslaget är ju danskt och i det putslustiga danska försvaret kan uppenbarligen ett och annat hända som vore otänkbart i Sverige. Men Weyler Hildebrand, som bearbetat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
TV-titel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Thor Modéen grosshandlare Karl-Alfred Petterson/67:an Fritiof Blomberg
Carl Hagman 65:an Petrus Ramlösa
Elof Ahrle 66:an Pelle Frisk
Katie Rolfsen Amalia Jönsson, Pettersons hembiträde
Allan Bohlin löjtnant Nils Tjäder
Elsa Carlsson Lisa Petterson, Karl-Alfreds fru
Artur Cederborgh Fritiof Blomberg, luffare
Greta Wenneberg Ellen Petterson, Karl-Alfreds dotter
Nils Jacobsson Hallén, advokat
Sigge Fürst poliskonstapel
Hugo Jacobson sergeant Andersson
Karl Kinch regementsläkaren
Olav Riégo poliskommissarien
- Ej krediterade:
Hartwig Fock civilklädd polis som jagar luffaren Blomberg
Walter Lindström civilklädd polis som jagar luffaren Blomberg
Wictor Hagman korpralen
Robert Ryberg hovmästaren på Grand
Rolf Botvid servitören på Grand
Birgit Chenon Karl-Alfreds kontorist
Helge Karlsson vaktkonstapeln på Långholmen
Karin Bergman fröken Berglund, Karl-Alfreds sällskap på restaurang Gondolen
Jean Claesson överkonstapeln på polisstationen
Allan Nilsson ljushårig konstapel på polisstationen
Helge Andersson konstapel vid skrivbord på polisstationen
Erik Johansson livgardisten med tandvärk
Åke Uppström livgardist i sjuksalen
Erland Colliander polisen som delar ut efterlysningen av Blomberg
Hugo Lundström servitören på uterestaurangen
Siri Olson badflicka
Keith Hårleman badflicka
Elna-Britta Wallman badflicka
Pekka Hagman regementsläkarens biträde
Sune Holmqvist nyfiken ung man vid bilkraschen
Åke Grönberg livgardist i tältet
Olle Janson livgardist i tältet
Bertil Hallberg livgardist i tältet
Olle Johnny livgardist med dragspel i tältet
Sven Magnusson livgardist
Eric von Gegerfelt matgäst på Grand
John Sandling livgardist vid uppställning
Wiange Törnkvist livgardist
Julius "Julle" Sjögren servitör på restaurang Gondolen
Håkan Jahnberg matgäst på restaurang Gondolen

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1936
Rosenbergs Filmbyrå AB 1964
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2013
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Grosshandlare Karl-Alfred Pettersson är ute med en ung dam på Mosebacke Restaurant, fröken Vivian Berglund, en av hans anställda. Hemma väntar hans hustru. När han skall köra hem Vivian kolliderar han med en lyktstolpe och hamnar hos polisen, som påpekar att han verkar spritpåverkad och att han har liknande förseelser i det förflutna, vilket denna gång måste resultera i någon form av straff. Nästa morgon i hemmet svarar han i telefonen och finner att löjtnant Nils Tjäder vill tala med hans dotter Ellen, som han uppvaktar. Men Pettersson avskyr militärer och snäser av honom.

När grosshandlaren talar med sin advokat Hallén meddelar den senare att det kan betraktas som helt säkert att han nu åker in på en månad. Då beslutar han sig för att resa till Berlin i affärer, men först kör han sin bil till en badplats, där hans kläder och även bilen stjäls av en viss avsigkommen individ, Blomberg, som polisen jagar därför att han i sju år undanhållit sig från sina militära repetitionsövningar.

Grosshandlare Pettersson försöker ta sig in i sin egen villa, men har inte nycklar och bär dessutom Blombergs slitna kläder. Polisen för honom till stationen och sänder honom sedan som Blomberg till regementet, där han först sitter i arresten ett slag. Ingen tror honom när han säger att man begått ett misstag. Under tiden arresteras Blomberg som Pettersson och får sitta av den senares trafiksynder.

Löjtnant Nils Tjäder studerar Blomberg-Pettersson närmare och utnämner honom till sin kalfaktor, vilket inte hindrar att Pettersson måste deltaga i en krävande marsch vilken slutar med att han läggs in på sjukan tillsammans med sina logementskamrater, 65:an Petrus Ramlösa (en övertygad vegetarian) och 66:an Pelle Frisk. Ramlösas fästmö, (som även är Petterssons hembiträde, men de två har inte träffats) Amalia, kommer på besök, och när hon får höra att det finns en 67 Blomberg där meddelar hon att detta måste vara fadern till hennes tioåriga dotter.

Löjtnant Tjäder bestämmer sig för att vara vänlig mot Pettersson och låter honom återuppta sin affärsverksamhet, men i löjtnantens rum dit en dam från Petterssons kontor anländer med skrivmaskin. Det blir manöver igen och Pettersson lyckas smita från strapatserna till en liten restaurang med uteservering. Just som han fått fram småvarmt och assietter blir han bortmotad av en furir som övertar hans plats, som sedan övertas av en sergeant, som får vika för löjtnant Tjäder. Detta medan Pettersson kikar på det hela och dessutom upptäcker sin fru på stället med advokat Hallén.

En månad har gått och Pettersson skall hemförlovas. Han är i Tjäders rum och hans dotter Ellen står utanför och skall besöka fästmannen. Hon ser en handske tappad av Petterssons kontorsdam och det blir en fnurra på tråden mellan henne och löjtnanten.

Pettersson går hem en dag för tidigt och det blir ett väldigt trassel. Dels med Blomberg som kommit ut ur fängelset och vill försöka sig på utpressning, men Pettersson kastar ut honom. Dels med frun som flirtat lite väl mycket med advokaten under månaden som gått och som tror att han varit i Berlin i affärer. Men Pettersson reder upp det hela till det bästa.

Censur / granskning

Censurnummer 54860
Datum 1964-05-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2380 meter
Kommentar Censurklippen upphävda. Aktlängder: 580-505-560-405-330 = 2380 m. Aktlängder: 580, 505, 560, 405, 330.


Censurnummer 55063
Datum 1936-12-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2382 meter
Längd efter klipp 2354 meter
Kommentar I akt 3: en del av scenerna då hembiträdet besöker kasernen (25 meter). I akt 4: en del av de tre kumpanernas scen vid sjöstranden (3 meter). Granskningskopians aktlängder: 580-560-407-330 = 2382 meter. Kopiornas aktlängder efter censurklipp: 580-505-535-404-330 = 2354 meter - 86 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 54860
Datum 1936-11-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2435 meter
Kommentar Aktlängder: 590-520-585-410-330 = 2435 m. Aktlängder: 590, 520, 585, 410, 330.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2435 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "Uppslaget är ju danskt och i det putslustiga danska försvaret kan uppenbarligen ett och annat hända som vore otänkbart i Sverige. Men Weyler Hildebrand, som bearbetat manuskriptet, och Anders Henrikson, som svarat för regien, ha verkligen -- det märker man -- försökt att sätta en svensk lokalton på det hela. Man är bland annat tacksam för att den här filmen inte som åtskilliga tidigare i genren sprider något löje över försvaret.

Ett och annat i filmen är en smula billigt, men det är fart och käckhet över många scener, och liksom i Annonsera har Henrikson beslutsamt gått till verket i avsikt att framförallt roa publiken. Att döma av de många glada skratten i salongen nådde han också sitt syfte."

Ny Dag (Pen): "Anders Henriksson har gjort ett par roliga filmfarser men den här gången har han misslyckats. Den saken är klar, trots att det inte helt saknas gemyt och äkta humor i 65, 66 och jag. Men det roliga drunknar i flabb och billiga effekter av olika slag, så det snart nog blir bara röra av alltsammans. Vartill kommer att ljudet är så dåligt, att nära nog hälften av vad som sägs går förlorat för publiken.

Innehållet skall vi helst inte tala om. En fars skall ju mätas med speciella mått men en viss rimlighet måste man ju begära även av handlingen i en sådan. F. ö. är det givetvis ingen tillfällighet att det samtidigt med upprustningen produceras den ena filmen efter den andra där militärlivet framställes som rena idyllen. De glimtar från de besvärligheter som kommer med förses alltid med en försonande inramning av komik."

StT (Robin Hood): "Militärfilmerna inbjuda till grova klavertramp. Och alldeles fri från osmakligheter är inte heller 65, 66 och jag. Calle Hagman håller sig på mattan och undviker clownande i en tämligen omöjlig soldatroll, Katie Rolfsen är utmärkt och säker i stilen som hembiträde från landet, Elsa Carlsson klarar kultiverat sina mindre trevliga eskapader med en advokat, Greta Wenneberg är ett stillsamt och blekt plåster, Elof Ahrle är en briljant filmkraft, en slangig krigare på vilken inga ledsamheter vila -- regissören borde blott ha hållit stramare tyglar på honom. Den som drar ner det hela är egentligen bara Thor Modéen -- honom har regissören tydligen inte rått på. Modéen har av naturen vitalitet och godmodighet, han gör alltid intryck från vita duken -- men kan ingen hindra honom från att förfalla till denna flottskinande medelsonskhet, detta obehagliga kladdande med flickor, dessa osympatiska läten och ögonspärrningar. Det är synd att en sådan komisk begåvning skall få något snaskigt och simpelt över sig."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen baseras på en dansk teaterpjäs av Axel Frische (1877-1956) som hade premiär i Köpenhamn på Casino 20.9.1935 och hette "65, 66 og Mig". Den filmatiserades inte Danmark förrän 1954 (I kongens klæ'r, regi: Poul Bang). I Finland kom däremellan 1943 en adapton under titeln Varuskunnan 'pikku' morsian/Garnisonens 'lilla' fästmö i regi av Eero Levä.

Axel Frische har satt sina spår i svensk film, bl a har hans "Den ny Husassistent" filmats tre gånger i Sverige, "Ebberød Bank" tre gånger och "Den mandlige Husassistent" två gånger. 1914-15 blev hans stumfilmsmanus Skottet och Judaspengar filmade i Sverige. Mauritz Stiller var regissör av den förstnämnda och Victor Sjöström av den senare.

Teaterpjäsen "65, 66 och jag" hade i Stockholm premiär på Folkets Hus 3.10.1936 i en bearbetning av Guido Valentin och med sångtexter av Eskil Ericsson och Mac Morris m fl. Danser av Nils Poppe. Regi: Ragnar Klange. Både i filmen och teaterpjäsen finns Elof Ahrle (som på film gör 66 Frisk och i pjäsen grosshandlare Pettersson) och Sigge Fõst (som på film gör en polis och i pjäsen en fanjunkare). Nils Poppe spelar i pjäsen en roll som i filmen motsvaras av "Ramlösa", där den ageras av Carl Hagman.

Förlaga

Originaltitel 65, 66 og mig (Pjäs)
Författare Axel Frische


Inspelning

Sverige (komplettering 1936-11-10) 1936-08-20 1936-10-31
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Kungliga Svea Livgarde, Linnégatan Stockholm Sverige
Djurgårdsbrunns värdshus Stockholm Sverige
Grand Hôtel Stockholm Sverige
Kastellholmen Stockholm Sverige
Blasieholmskajen Stockholm Sverige
Hagaberg Ekerö Sverige
Hagaparken Solna Sverige
Frösunda Solna Sverige
Rotebro Sollentuna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1936-11-23 Skandia Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1972-05-02 TV2 Sverige 85 min
1973-12-26 TV2 Sverige 85 min
1980-02-10 TV2 Sverige 85 min
1986-07-14 TV2 Sverige 85 min
1992-11-24 TV2 Sverige 85 min
1995-10-17 TV2 Sverige 85 min
1998-01-23 SVT1 Sverige 85 min
2000-06-25 SVT1 Sverige 85 min
2004-10-19 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1936-11-23 Skandia Stockholm Sverige 87 min
Dvd-release 2013-08-28 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora pilsnerboxen")
TV-visning 2019-05-13 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel I villande skogen jag vallar min hjord
Kompositör Andreas Randel (1846)
Textförfattare Fredrek på Rannsätt (1846)
Instrumentalist Thor Modéen (spelar på kam)


Originaltitel I sommarens soliga dagar
Textförfattare Gustaf Emanuel Johansson
Sångare Elof Ahrle
Carl Hagman
kör (värnpliktiga)


Originaltitel Kungliga Svea Livgardes paradmarsch
Kompositör Wilhelm Körner


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)
Sångare Carl Hagman
Elof Ahrle
Thor Modéen
Åke Uppström


Originaltitel Kungliga Göta Livgardes marsch
Kompositör J.W. Schubert


Originaltitel 65, 66 och jag
Kompositör Mac Morris (1936)
Textförfattare Anders Henrikson (1936)
Elof Ahrle (1936)
Sångare Thor Modéen
Carl Hagman
Elof Ahrle
kör (värnpliktiga)


Ämnesord

Advokater
Arrest
Bilolyckor
Fängelse
Förväxlingar
Grosshandlare
Hembiträden
Kalfaktor
Militärtjänst
Polis
Rattonykterhet
Repetitionsövning
Restauranger
Utpressning
Vegetarianer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2387


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2387


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel 65, 66 OCH JAG Årets svenska militärfars
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel 65, 66 OCH JAG
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DEN MUNTRE MANØVRE (Her kommer vi!)
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 169 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter Axel Frisches folkpjäs, 65,66 og mig, bearbetad för filmen av Fleming Lynge och Weyler Hildebrand.
Omfång 65 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel English title list.
Omfång 20 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?