Grundfakta

Media (109 st)

Originaltitel Familjens hemlighet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-12-26

Medverkande

Olof Winnerstrand
kommendör Arvid Ekman

Karin Swanström
Lilli Ekman, Arvids hustru

Erik "Bullen" Berglund
John Hessler, major i kavalleriet

Birgit Tengroth
Margit Berg, modetecknare

Kotti Chave
Arne Ekman, Arvid och Lillis son, flygingenjör

Hjördis Petterson
fru Ellen Winkler

Visa alla medverkande

Handling

Flygingenjör Arne Ekman sitter och skissar ett pojkhuvud på sin maskinritning -- han tänker på sin treårige son Olle och sin fästmö, Margit Berg, som han borde ha gift sig med. Men det...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "Också Gustaf Molanders nya familjefilm motiverar det erkännande som man tidigare undantagslöst haft anledning att ge hans produktion: filmen är sobert berättad, den är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Ej inspelat manus
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Olof Winnerstrand kommendör Arvid Ekman
Karin Swanström Lilli Ekman, Arvids hustru
Erik "Bullen" Berglund John Hessler, major i kavalleriet
Birgit Tengroth Margit Berg, modetecknare
Kotti Chave Arne Ekman, Arvid och Lillis son, flygingenjör
Hjördis Petterson fru Ellen Winkler
Göran Bernhard Olle, Margit och Arnes son
- Ej krediterade:
Ingrid Borthen Marianne Winkler, Ellens dotter
Ruth Weijden Maria, Ekmans jungfru
Jullan Jonsson Emma, major Hesslers hushållerska
Greta Ericson Gullan, Margits arbetskamrat
Ka Nerell Greta, barnjungfrun
Wiktor "Kulörten" Andersson ordonnans
John Botvid styrman

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1936
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Maskör Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Flygingenjör Arne Ekman sitter och skissar ett pojkhuvud på sin maskinritning -- han tänker på sin treårige son Olle och sin fästmö, Margit Berg, som han borde ha gift sig med. Men det unga paret kommer att vänta tills han fått en bra plats och ordentlig lön. Under tiden arbetar den ogifta modern Margit som modetecknare på ett större damskrädderi.

Arne och Margit träffas vid lunchen på Bäckahästens uteservering, och Arne meddelar att han måste äta hemma med familjen den kvällen, hemma hos sin far, kommendörkaptenen Arvid Ekman, och sin mor Lilli. Den senare vill tala om en viss fru Ellen Winkler, men främst om hennes dotter Marianne, som skall ärva en miljon och som Arne borde gifta sig med. Senare är det middag hos fru Winkler, som ser till att Marianne och Arne tar sig en promenad i månskenet. Ungdomarna meddelar varandra att de båda är kära, men på annat håll. När familjen Ekman återvänt hem försöker mamman få Arne att erkänna att han är kär i Marianne, men Arne förlorar tålamodet och talar om att han redan är förlovad och att han med fästmön har en treårig son. De chockade föräldrarna studerar ett kort av Olle och kommendör Ekman förbjuder sin hustru att besöka sonsonen och hans mor.

In i handlingen träder major John Hessler, en vän till Ekman som i hemlighet fungerat som sonsonens gudfar och som är vän med Margit Berg. Kommendörkaptenen besöker honom och berättar om familjens nesa, och lyssnar inte till Hesslers försvar av Arne och Margit. Senare får sonsonen Olle feber och Margit, som inte har telefon, skickar en väninna att hämta Arne, men han är på en middag och kommendörkapten Ekman får meddelandet. Han sänder efter en läkare, anländer själv till Margits våning och blir förtjust i Olle.

Farfadern hemlighåller sina besök hos Olle för sin fru, men han kommer allt oftare och han har leksaker med sig. Till slut träffar han Hessler i våningen hos Margit och Olle. Hans fru tror att han är ute på dåligheter och blir kylig mot honom, men slutligen börjar även hon besöka Margit och Olle.

När det blir julafton finner Arvid Ekman med fru Lilli att de måste fira den ensamma, varpå de kapitulerar och far till Margit och Olle och Arne och det blir en riktig jul med julgran och allt.

Censur / granskning

Censurnummer 55020
Datum 1936-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2431 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2431 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "Också Gustaf Molanders nya familjefilm motiverar det erkännande som man tidigare undantagslöst haft anledning att ge hans produktion: filmen är sobert berättad, den är elegant ända till glatthet, tvättad, ren och nystruken, där finns sannerligen inga fula ord och inte många plumpa situationer. Den som inför Gustaf Molanders förra konstnärsfilm ställde sig mer än skeptisk, måste också säga sig att regissören denna gång varit lyckligare i själva valet av ämneskrets -- för att inte alldeles flyta ut i det blå behöver Gustaf Molander alldeles nödvändigt en förankring i borgerlig miljö. En sådan äger han också i denna film om arbetande Stockholmsungdom, om folk som har barn och folk som har barnbarn, om folk som går på middag, köper leksaker och tänder julgran. Det är en vänlig miljö han skildrar, och med all säkerhet kan filmen också räkna på ett mycket vänligt publikmottagande -- inte minst från den publik som älskar att i intimt rörande och roliga situationer återse sina svenska scenfavoriter. Att få höra Bullen Berglund blåsa trumpet, se Olof Winnerstrand leka häst och vara med när Karin Swanström packar upp julklappar, det är mycket på en gång det!

Och ändå frågar man sig också inför denna film hur länge de svenska filmframgångarna skola behöva gå blott och bart i det vänliga igenkännandets tecken. Man kan göra det experimentet att tänka sig denna film utgången från utländsk officin, behandlande en miljö till vilken vi icke hade några personliga relationer, arbetande med skådespelare vilkas trick och tonfall vi icke gjort oss hemmastadda med. Vi skulle inte ha accepterat filmen. Vi skulle ha funnit den okonstnärlig och banal, vi skulle ha chockerats över dess brist på rörlighet och filmatiska effekter, och vi skulle ha skrattat åt sentimentaliteten i själva historien. En fin familjs fåfänga försök att gifta bort sonen i huset med en miljonärsdotter -- sonens trofasta kärlek till den fattiga flicka med vilken han har ett barn -- familjens förälskelse i den lilla bytingen -- och så till sist den allmänna släktförsoningen i julgranens tecken; det är på något sätt vieux jeu alltsammans. Vi skulle aldrig gjort en historia sådan som denna i en roman eller en novell, vi skulle aldrig nöja oss med dessa repliker i ett skådespel på teatern; ett sådant tafatt intermezzo som den lilla scenen vid bridgebordet skulle ha gjort fiasko på en teater. Om man vägrar att acceptera dessa prestationer från den vita duken, så beror det helt enkelt därpå att man tycker att den svenska filmen nu arbetat så pass länge att man har rätt att ur det allmänna vettets synpunkt ställa åtminstone likartade krav på en film som på en roman eller ett scendrama."

StT (Robin Hood): "Man kan i samband med Familjens hemlighet tala om sockersött jolt och förljuget hygge, en söndagsskoleberättelse till formen, om också inte till tendensen (som ju är en indirekt uppmaning till ungdomen att skaffa sig barn utom äktenskapet) -- men man kan inte blunda för att här gjorts ett försök att skildra svenskt vardagsliv i en film, där de små detaljerna skola ersätta de stora sensationerna. Amerikanarnas mest sympatiska filmer gå i den stilen. Men för att helt lyckas måste svenskarna hitta på mera och pricksäkrare detaljer, och sluta med ovanan att förklara varje poäng så omständligt och tjatigt att den upphör att vara en poäng.

Olof Winnerstrand genomsympatisk, Bullen bullig och hemtrevlig som vanligt, Karin Swanström något mindre krystad än vanligt, Birgit Tengroth övertygande, Kotti Chave nästan."

SvD (Eveo): "Det är synd att denna lilla konflikt egentligen alldeles saknar inre dramatisk rörelse. Man sitter hela tiden och väntar på en skräll som aldrig kommer. Kanske borde större uppmärksamhet ha ägnats farföräldrarnas sätt att reagera inför familjens hemlighet och motsättningen mellan inre känsla och yttre köld starkare ha betonats. Filmen visar emellertid ett vackert detaljarbete, även om man önskar att poängerna tillspetsats mera. På något sätt löser sig allting för lätt; kontrasterna suddas ut; det finns gott om socker i filmen men just inga andra kryddor. Det gäller också dialogen."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Stevens manus baseras på en fransk komedi, "Le secret de Polichinelle" av Pierre Wolff (1865-1944), som hade sin urpremiär på Théâtre Gymnase i Paris den 6.1.1903. Det finns skäl att misstänka att denna pjäs hörde till den mycket stora grupp lustspel som Karin Swanström kände till och hade agerat i och som hon sedan lanserade på SF som filmunderlag, men det har inte gått att hitta en svensk premiär för pjäsen. Däremot framfördes en annan pjäs av Pierre Wolff på Vasateatern 10.10.1925.

Filmen hade samtidig premiär i Göteborg på Cosmorama den 26.12.1936.

Förlaga

Originaltitel Le secret de Polichinelle (Pjäs)
Författare Pierre Wolff


Inspelning

Sverige 1936-07-16 1936-08-25
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1936-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 89 min
1936-12-26 Spegeln Stockholm Sverige 89 min
1936-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 89 min
TV-visning 1988-03-18 TV1 Sverige 85 min
1992-10-09 Kanal 1 Sverige 85 min
1995-07-08 TV2 Sverige 85 min
2000-02-21 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1936-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 89 min
1936-12-26 Spegeln Stockholm Sverige 89 min
1936-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Blommornas vals
Kompositör Pëtr Čajkovskij


Originaltitel Biets sång
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy


Originaltitel Etyd, piano, op. 10, nr 10, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin
Instrumentalist Karin Swanström (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Vier Duette, op. 78. Nr 4, Wiegenlied am Lager eines kranken Kindes
Kompositör Robert Schumann (1849)
Textförfattare Friedrich Hebbel


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare Olof Winnerstrand
Erik "Bullen" Berglund


Originaltitel Domaredansen


Originaltitel Klang, min vackra bjällra
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Damskrädderi
Flygingenjör
Förlovningar
Julgran
Kommendörkapten
Major
Modeteckning
Stockholm/Bäckahästen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2419


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2420


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FAMILJENS HEMLIGHET
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FAMILJENS HEMLIGHET
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FAMILJENS HEMLIGHET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FAMILJENS HEMLIGHET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FAMILJENS HEMLIGHET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel FAMILJENS HEMLIGHET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Familjens hemlighet.
Omfång 135 s. Rollbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?