Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Söder om landsvägen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-12-26

Medverkande

Edvard Persson
Edvard Månsson, hemmansägare

Fritiof Billquist
Måns Månsson, Edvards son

Inga-Bodil Vetterlund
Inga Månsson, Edvards dotter

Alfhild Degerberg
gammelpigan

Mim Ekelund-Persson
Karna, piga

Benkt-Åke Benktsson
Truls, dräng

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds med sången "Skåneidyll" som sjungs av Edvard Persson till skånebilder. Det är en sång om Skåne och där nämns platser som Torup, Trollenäs och Lund och företeelser som...

Visa hela handlingen

Press

DN (Lbk): "När man vandrade ut från Europafilms premiär på Söder om landsvägen kände man sig som om man varit med om ett genuint skånskt skördegille med bord dignande av 'go mad, möen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Edvard Persson Edvard Månsson, hemmansägare
Fritiof Billquist Måns Månsson, Edvards son
Inga-Bodil Vetterlund Inga Månsson, Edvards dotter
Alfhild Degerberg gammelpigan
Mim Ekelund-Persson Karna, piga
Benkt-Åke Benktsson Truls, dräng
Holger Sjöberg Elof, dräng
Nils Wahlbom Isidor, professorn
Agda Helin Maggie Andersson, lärarinna
Helge Mauritz Aron Levander, landsfiskal
Georg af Klercker direktör Gustav Berghammar, godsägare
Signe Modin Siri, hans hustru
Nils Ekman Arne, deras son, flygare
Olov Wigren Ivar, tjuven
John Degerberg fjärdingsmannen
- Ej krediterade:
Margit Andelius Måns inackorderingstant
Lisa Wirström Sofi, professorns husa
Carl Reinholdz dräng
Erik Forslund dräng
Birgit Edlund Måns flickvän i Lund
John Norrman veterinären
Astrid Bodin piga
Olle Janson student
Anton Andersson en äldre applåderande och skrattande man
Johan Jönsson en brevbärare

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1936
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen inleds med sången "Skåneidyll" som sjungs av Edvard Persson till skånebilder. Det är en sång om Skåne och där nämns platser som Torup, Trollenäs och Lund och företeelser som sädesfält, sockerbetor och storkar. Detta illustreras av en skånsk kortfilm på duken.

Själva handlingen börjar med att landsfiskal Levander anländer till lantbrukare Edvard Månssons gård (det antyds i filmen att det är Charles Lindberghs fädernegård, d v s Gårdslösa i Smedstorp). Edvard har anmält ett inbrott. Någon har brutit sig in och stulit mat. Landsfiskalen föreslår att Edvard skall betala en belöning för fasttagandet av tjuven. Levander får Edvard att skriva på ett papper där han åtar sig att svara för sonen Måns' studieskulder. Det rör sig om pengar som landsfiskalen förskotterat. Edvard skriver på utan att få veta hur stor summan är. Landsfiskalen går sedan till Edvards dotter Inga, som han tydligen uppvaktat länge utan resultat. Nu hotar han med att driva in studieskulden om hon inte accepterar honom.

En bihandling är den feta skollärarinnan som tillfälligt bor hos Edvard och slår för honom -- han är änkeman. Edvard får ett brev från sonen, som påstår sig flitigt läsa romersk rätt och förbereda en tentamen i Lund. Men i själva verket festar han och försummar studierna. Edvard anländer till hans studenthem i Lund, värdinnan talar om sonens slarvande för fadern. Uppe på Måns rum visar det sig att han har en lättfärdig dam, Lizzie, på besök. Hon göms i ett skåp, men upptäcks av Edvard, som deklarerar att sonen skall fara hem till bondgården. Själv går han till professorn och avbeställer Måns' tentamen.

"Det är väl bättre han fortsätter sina studier än blir vanlig simpel bonde", säger professorn, vilket resulterar i ett bondepatriotiskt tal från Edvard.

Måns ber per telefon landsfiskalen att inte nämna hur stor slutsumman är -- 40.000 kr. Han skall betala själv, men landsfiskalen har andra planer.

Tjuven, han som stal mat, heter Ivar och han avslöjar sig för Edvard som förlåter honom och ger honom arbete. Landsfiskalen är litet misstänksam, men kan ingenting bevisa.

En flygmaskin dimper ner på gården, ett enmotorigt plan med en viss Arne Berghammar, som skadas lätt och återhämtar sig hos Edvard och hans familj. Dottern Inga förälskar sig i honom. Landsfiskalen fordrar att få Inga till brud. Det blir slagsmål och han infordrar sina pengar, exakt 39.460 kr. Månstorpsgården skall säljas på auktion för att täcka detta.

Arne tar med sig Edvard i sitt plan, som nu reparerats, och de far till fadern, godsägaren i Ljusdal och Edvard får 40.000 kronor i handen. Man flyger tillbaka och auktionen som påbörjats avbrytes, bl a för att landsfiskalen avslöjas som förskingrare av skattemedel. "Tjuven" Ivar anmäler att han förälskat sig i Edvards piga Karna och de får varandra.

Slutscenen är bröllop mellan dottern Inga och flygaren Arne med avfärd i flygplanet.

Censur / granskning

Censurnummer 55022
Datum 1936-12-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2640 meter
Kommentar (visningskopiornas längd: 2675 m) Aktlängder: 590, 550, 580, 590, 365.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Philips
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2675 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Lbk): "När man vandrade ut från Europafilms premiär på Söder om landsvägen kände man sig som om man varit med om ett genuint skånskt skördegille med bord dignande av 'go mad, möen mad och mad i rättan tid'... och så naturligtvis strömmar av hembryggt öl. En så stadig och riklig filmmåltid har inte bjudits på någon gång förr, hur rekordartat det än ätits och druckits hos den svenska Filmia.

Men allt detta frossande i bordets håvor är på sin plats i en Skånefilm som Söder om landsvägen -- där finns medtaget snart sagt allt som inbegripes i uttrycket skånskt, och om man också lätt märker den genomgående idealiseringen, så får man inte klandra denna provinspropaganda av de båda scenarioförfattarna Henry Richter och Edvard Persson. Det enda som klickat i denna vår första film från konungariket Skåne är det dramatiska i intrigen -- uppslaget med den snälle, unge tjuven och den skurkaktige landsfiskalen samt den flygande förste älskaren är alltsammans folkskådespelsromantik av mycket billigt slag. Och man måste småle åt den lokalpatriotism som ej kunnat avhålla sig från att göra styckets bov till -- uppsvensk."

SDS (R-z): "Även om inte handlingen är så förfärligt märkvärdig, så är filmen rolig och värd att ses, ty den är smålustig, mycket oförarglig och inte uppskruvad och inte oskånsk, som de hittills rullade haft som kardinalfel. Filmen är också till alla delar gjord söder om landsvägen. Man känner igen Charles Lindberghs Gårdslösa, en del exteriörer från Tomelillatrakten, ja t. o. m. den unga flygarens förmögne fader residerar på ett skånskt gods (Charlottenlunds vackra terrass och förnäma kastell gjorde sig utmärkt på film), fastän det enligt manuskriptet skall ligga någonstans norr om Kungl. huvudstaden.

Edvard Persson var Edvard P., och det räckte. Men han bröt tidtals bra mycket på uppländska. Det gör inte en urskånsk stolt bonde söder om landsvägen -- liksom han inte sitter och kör hölass eller självbindare med en blixtrande diamantring på lillfingret! Som sonen var den tidigare malmöbon Fritiof Billquist ypperlig, men den, som dock tog priset, var Bengt-Åke Bengtsson. Hans dräng Truls var storartad, hämtad helt enkelt direkt från Österlen. Han borde begagnas i större uppgifter, ty som komiker är han obetalbar. Enligt anmälarens åsikt var landsfiskalen -- Helge Mauritz, styckets bov, alldeles för fin. Men det gladde nog månget lokalpatriotiskt hjärta att han inte begagnade det skånska idiomet. Till sist en annan sak: finns det inte skådespelerskor tillräckligt många för att användas åtminstone i huvudrollerna i en film från denna landsända? Skånsk film skall spelas på skånska och inte på någon rappakalja mitt emellan masthuggsdialekt och söderamris. Varför har inte Olga Hellqvist fått axla lärarinnans kappa och Maritta Marke engagerats till Ingas -- dotterns -- roll? En skånsk bonde tillåter inte sin dotter springa omkring och tala stockholmska. Ännu inte åtminstone."

Kommentar Svensk filmografi

Ur Jan Richters bok "Edvard Persson, sid 148-149: "Inspelningen av Söder om landsvägen försvårades i början av dåligt väder. Men Edvard stortrivdes ändå och när Edvard trivdes blev det angenäma dagar för alla. Han hälsades som en kung av skåningarna, filmtruppen bjöds på magnifika gillen av storbönderna och själv var Edvard ofta sedd gäst hos grevarna Piper på Högestad slott. Då och då gjorde Edvard en avstickare till någon folkpark för ett framträdande eller två och den popularitet som mötte honom då var sådan att han på allvar måste överväga om han var den som var kommen att frälsa världen.

Samarbetet mellan Gideon Wahlberg och Edvard Persson gick annars helt smärtfritt: allt skedde i bästa samförstånd. När det gällde personregi rådgjorde Gideon med Edvard, när det gällde tekniska arrangemang rådgjorde han med Ljud-Pelle. En del av de råd han fick var lite väl drastiska. I en scen skulle en tjur slita sig lös och springa in bland menigheten. Hur få statisterna att agera med tillräcklig liv och lust? frågade sig Gideon.

--Släpp tjuren bara, rådde Ljud-Pelle, så blir det nog fan liv och lust.

Gideon gjorde som han blev rådd och fann att Ljud-Pelles förmodan varit alldeles riktig."

Söder om landsvägen hade samtidig premiär bl a i Malmö (Palladium) den 26.12.1936.

Inspelning

1936-08-04 1936-10-29
Lund Skåne Sverige
Smedstorp Skåne Sverige
Torup Skåne Sverige
Trollenäs Skåne Sverige
Tomelilla Skåne Sverige
Godset Charlottenlund Skåne Sverige
Charles Lindberghs fädernegård Gårdlösa Skåne Sverige
AB Europa Studio Sundbyberg (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1936-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 98 min
1936-12-26 Palladium Malmö Sverige 98 min
1936-12-26 Grand Norrköping Sverige 98 min
1936-12-26 Astoria Stockholm Sverige 98 min
1936-12-26 Plaza Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1974-12-24 TV2 Sverige 92 min
1981-12-25 TV2 Sverige 92 min
1985-10-27 TV2 Sverige 92 min
1998-12-24 SVT2 Sverige 92 min
Urpremiär 1936-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 98 min
1936-12-26 Palladium Malmö Sverige 98 min
1936-12-26 Grand Norrköping Sverige 98 min
1936-12-26 Astoria Stockholm Sverige 98 min
1936-12-26 Plaza Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 2007-01-22 SVT2 Sverige 92 min
2008-06-21 SVT1 Sverige 92 min
2010-08-30 SVT1 Sverige 92 min
2011-05-17 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Skåneidyller
Kompositör Edvard Persson
Textförfattare Edvard Persson
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Fritiof Billquist
kör (studenter)


Originaltitel Skördevisa
Kompositör Erik Baumann (1936)


Originaltitel Skånsk dragontrall
Musikarrangör Sam Rydberg


Originaltitel Gökvalsen
Kompositör Emanuel Jonasson (1913)
Textförfattare Ejnar Westling (1918)


Originaltitel Skånevisa
Kompositör Erik Ahlberg
Textförfattare Erik Ahlberg
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Skåningen och stoppen
Musikarrangör Nathan Görling


Originaltitel Bordsvisa
Kompositör Carl Romanus
Textförfattare Carl Romanus
Sångare Edvard Persson
kör


Originaltitel Gillesjazz
Kompositör Edvin Lindberg


Originaltitel Schottis (Lindberg)
Kompositör Edvin Lindberg


Originaltitel Valborgsmässovals
Kompositör Edvin Lindberg


Originaltitel Aftonsång
Kompositör Alfred Berg (1908)
Textförfattare Johan Nybom (1908)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

Auktion
Bönder
DK Komedi
Flygplan/störtning
Förskingring
Gårdslösa
Landsfiskaler
Lund
Professorer
Skåne
Skördearbete
Smedstorp
Studieskuld
Tentamen
Tjuvar
Torup
Trollenäs
Växel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2675


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2619


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2675


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SÖDER OM LANDSVÄGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SÖDER OM LANDSVÄGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SÖDER OM LANDSVÄGEN
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SÖDER OM LANDSVÄGEN
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SÖDER OM LANDSVÄGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Originalidé av Henry Richter.
Omfång 26 s. (1 s. produktionsuppgifter ingår) + 2 s. sångtext.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 33 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Manustitel South of the highway
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 74 s. + 2 s. tillägg, intejpat.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?