Grundfakta

Media (298 st)

Originaltitel Konflikt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-01-15

Medverkande

Lars Hanson
Edvard Banck, direktör för Stora varvet

Sigurd Wallén
Gustaf "Lasse" Larsson, maskinmästare

Aino Taube
Birgit Banck, Edvards hustru, Gustaf Larssons dotter

Balthzar Bergh
Reidar Hagen, norsk maskiningenjör

Anders Henrikson
Jerker, varvsarbetare

Björn Berglund
Kalle Karlsson, nitare

Visa alla medverkande

Handling

Direktör Edvard Banck vandrar runt och morgoninspekterar sitt varv och speciellt bygget av M/S Sju Hav. Med sig har han sin verkmästare. En norsk mariningenjör, Reidar Hagen, har anlänt och...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Nils Edgren): "I motsats till litteraturen och teatern, ja även en stor del av den utländska filmproduktionen, har svensk film tillägnat sig en enastående smidighet i att undvika...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Lars Hanson Edvard Banck, direktör för Stora varvet
Sigurd Wallén Gustaf "Lasse" Larsson, maskinmästare
Aino Taube Birgit Banck, Edvards hustru, Gustaf Larssons dotter
Balthzar Bergh Reidar Hagen, norsk maskiningenjör
Anders Henrikson Jerker, varvsarbetare
Björn Berglund Kalle Karlsson, nitare
Rune Carlsten skeppsredare Herbert Broon
Sven Bergvall fackföreningsordföranden
Gösta Cederlund generaldirektör Hård, ledamot av varvsstyrelsen
Lotten Olsson Lovisa Larsson, Gustaf Larssons hustru
- Ej krediterade:
Olav Riégo direktörsassistenten hos Banck
Albert Ståhl verkmästaren
Victor Thorén Vicke, gammal varvsarbetare
Georg Skarstedt varvsarbetare
Hjalmar Peters gammal varvsarbetare
Kolbjörn Knudsen varvsarbetare som rullar upp en tross
Tom Walter varvsarbetare
Rolf von Nauckhoff ung nitare
Carl Deurell ledamot av varvsstyrelsen
Knut Lambert ledamot av varvsstyrelsen
Erik Rosén ledamot av varvsstyrelsen
Wilhelm Haquinius ledamot av varvsstyrelsen
Eric von Gegerfelt fackföreningssekreterare
Nils Hultgren en ingenjör hos Banck
Gun Hagberg Bancks sekreterare
Eivor Engelbrektsson Anna, Bancks hembiträde
Astrid Bodin Bancks kokerska
Sune Holmqvist en ung varvsarbetare på trappan utanför Gustaf Larssons hus
Tore Lindwall varvsarbetare som rullar upp en tross
Eivin Gagelbohm städare
John Hilke gäst på Bancks middag
Herman Lantz varvsarbetare på fackföreningsmötet

Bolag

Produktionsbolag AB Allians Film
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1937
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Direktör Edvard Banck vandrar runt och morgoninspekterar sitt varv och speciellt bygget av M/S Sju Hav. Med sig har han sin verkmästare. En norsk mariningenjör, Reidar Hagen, har anlänt och skall sköta maskininstallationen. Skeppsredarens fru Birgit kommer till direktörsbostaden och börjar ordna för kvällens party. En stapelavlöpning håller på att organiseras och arbetarna pikar den gamle arbetaren Gustaf Larsson för att hans dotter Birgit är gift med Banck. Birgit släpper champagneflaskan på "Sju Hav", allt går planenligt. Detta är första gången som den norske ingenjören Hagen ser Birgit Banck och han blir intresserad.

Det blir middag på kvällen hos redaren. Ombord på "Sju Hav" finner vi en grupp arbetare äta från sina matsäckar, bl a Birgits fader Larsson. Tillbaka till bjudningen där man diskuterar en eventuell arbetskonflikt på varvet. På varvet är arbetarna irriterade över en ny serie nattskift, som är till för att få båten klar före konflikten. I maskinverkstaden råkar en arbetare ut för en svår olycka, ambulansen kommer.

Fru Birgit går hem till sina föräldrar, men konversationen där färgas av den kommande konflikten. Direktör Banck missköter hemlivet och frun far ut med Hagen och seglar. På varvet ökar olyckorna på grund av det forcerade arbetet.

I gamla maskinverkstaden är det stort strejkmöte. Man kräver inte ökade löner utan att alla som avskedats på grund av rationaliseringar och anskaffning av moderna arbetsmaskiner skall återanställas. Gamle Larsson varnar för strejk före avtalstidens utgång, andra talare vill ha strejk genast. Jerker är den som hetsigast pläderar för omedelbar strejk och nämner bl a pågående krav i Frankrike på 40-timmarsvecka.

Direktionen på varvet diskuterar läget. Banck varnar förgäves för ytterligare avskedanden. I maskinhallen röstar arbetarna för strejk och sjunger "Internationalen". Direktionen röstar för minskad arbetsstyrka.

Hagen och Birgit diskuterar framtiden -- skall Birgit skilja sig från sin make? Tillbaka i hemmet där Banck föreslår att han och hon skall fara bort, men Birgit vill inte, hon vill skiljas. Hemma hos Larsson blir fadern ytterst upprörd och fordrar att dottern skall tillbaka till Banck. Men Birgit far ut i världen och Hagen vinkar av henne på stationen.

Nya förhandlingar vidtar om strejken som utbrutit och som pågår i tre dagar, men sedan avblåses. Man gör ett nytt kollektivavtal. "Sju Hav" kan snart göra sin jungfruresa för Hagen har fått in motorerna på rekordtid i båten. Birgit återvänder hem, talar med sin moder och det hela avslutas med att hon förenar sig med sin make. Som avslutning följer de båda med på jungfruresan med "Sju Hav".

Censur / granskning

Censurnummer 55111
Datum 1937-01-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2014 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2011 meter. Granskningskopians aktlängder: 404-520-507-583 = 2014 meter. Kopiornas aktlängder: 401-520-569-521 = 2011 meter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2014 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Nils Edgren): "I motsats till litteraturen och teatern, ja även en stor del av den utländska filmproduktionen, har svensk film tillägnat sig en enastående smidighet i att undvika verkligt brännande stoff. Den undviker gärna att ta ställning. Affärssynpunkten anses kräva obrottslig neutralitet; det duger inte, tror man, att stöta sig med en enda av dem som erlägga sin tribut i biljettkassan. Ehuru Per-Axel Branners nya film, skriven av Josef Kjellgren, bär den lockande titeln Konflikt, märks det så väl hur den där försiktigheten fått göra sig gällande. Varje ord som sägs av någondera parten (arbetare och företagare) har vägts på guldvåg innan det skrivits in i manuskriptet, klander och beröm fördelas ängsligt mellan parterna, var och en får sitt i precist avvägda proportioner. Tillvägagångssättet ger åt Konflikt (och svensk film i allmänhet) en sötaktig och inte alltid välgörande smak. Man frestas efter de flesta svenska filmpremiärer säga som Svenskt Skämtlynnes klassiska lindebarn i vaggan: Far, ge mej snusdosa', mjölken äcklar mej!

Därmed är strängt taget den negativa kritiken av Konflikt undanstökad."

StT (Robin Hood): "Branner har vågat kasta tärningen och gå över Rubicon -- rättare sagt Göta älv. Och det är förvånande hur han har lyckats i skildringen av varvet. Är han underlägsen ryssarna och amerikaner? Jag tycker det inte.

Fotografen Martin Bodin har tagit levande, mustiga, utsökt vackra bilder av stapelbäddar och fabrikshallar, av lyftkranar mot skyn och glödande järnklumpar under hammarna. Men Konflikt är ingen bilderbok av dekorativa fotos. Bilderna ha bundits ihop, fogats samman så att varvsatmosfären fångats -- man tycker sig känna samhörighet mellan arbetare och maskiner. Varvet lever. En stor organism, med högtalartelefoner som nerver och de pneumatiska hammarna som ettriga hjärtan. Och det roliga är att Branner inte åstadkommit en abstrakt stämning av varv i största allmänhet, utan stämning av ett svenskt varv i de små vanliga scener, där skådespelare och statister agera arbetare, och som stuckits in mellan industribilderna, andas den skämtsamma, snygga godmodighet, som fanns i ett svenskt industriverk -- men inte finns på samma sätt i ett ryskt eller amerikanskt."

DN (C B-n): "Den kärlekskonflikt som här går parallell med arbetskonflikten, är sålunda en helt banal historia, av vilken en vettig publik inget annat kan få ut än en riktig, men billig sensmoral, hela detta parti av filmen är för övrigt berättat med en irriterande brist på uppfinningsrikedom -- snällt och sävligt följa bilderna på varandra, långsamt som när man vänder bladen i en bok. Filmens berättelseton är här påfallande omodern, och kärleksspråket mellan de bägge älskande gränsar här och var till pekoralen; anmälaren erfar nu för sin del alltid en kuslig ilning längs ryggraden när en svensk film hinner till det stadiet att månskenet över balkongen lockar någon av de bägge älskande till bekännelse att han alltid drömt om att vid den älskandes sida en natt sådan som denna få se Södra korsets stjärnbild. Ett och annat försök till humoristiskt inslag i filmen, t. ex. skeppsredarens svettiga fjantighet, är också misslyckat, någon lustigkurre är nu inte Per-Axel Branner direkt, och som Muntergök har han allt gått i ingenjör Planertz skola.

Emellertid: Konflikt är först och främst verklighet, en förtroendeingivande skildring ur svenskt samhällsliv just nu. Det är en filmatisk hyllning till Sweden the middleway."

Kommentar Svensk filmografi

Eftersom Konflikt inom underhållningsfilmens ram sysslar med allvarliga problem som arbetslöshet, fackföreningar och strejker blev det självfallet debatt om just den delen i fackpressen. Enklast kan man följa detta genom att läsa tre inlägg i Social-Demokraten 1937, 23 och 28 februari och 21 mars. Första inlägget är ett längre citat från Ny Tid som kritiserar dels den tekniska utrustningen i maskinhallen, dels underkänner den metod med vilken fackföreningen beslutar om strejk. Det hela gör ett mycket föråldrat intryck och stämmer inte med bestämmelser och lagar som reglerar arbetsmarknaden 1937, skriver John Christensson. Detta bestrids delvis i en insändare 28 februari i Social-Demokraten. Men 21 mars kommer en ny insändare som ytterligare understryker att fackföreningsmötet är underligt skildrat men uttrycker tacksamhet över att ämnet alls blivit behandlat och det på ett så pass förstående och värdigt sätt.

Per-Axel Branner (intervju 20.5.1974): "Min strävan under den tid jag gjorde långfilmer var att få fram ordentliga manuskript där alla scener och repliker stod och få samarbeta med svenska författare. I fallet Konflikt var det Josef Kjellgrens egna erfarenheter från arbetslösheten i början av 30-talet, även om vi gav sken av nutid när filmen hade premiär i januari 1937. Mycket i filmen tillhör därför ett redan passerat skede.

Kjellgren var mycket svårt sjuk när vi gjorde synopsis, som sedan måste godkännas av Olof Andersson. Jag insisterade på att han skulle läkarundersöka sig medan vi väntade på besked och det visade sig att han hade tbc med bägge lungorna angripna. Vi skulle sedan skriva manus och han fick flytta ut till mitt hus på Tyresö och arbeta där. Med sig hade han en sköterska som bl a skulle se till att han inte smittade ned någon. Jag regisserade filmen Äventyret (1936/16) men jobbade sedan tillsammans med Kjellgren på manuskriptet till Konflikt från sju på kvällen till bortåt midnatt. När det var klart lades han in på S:t Göran och fick ena lungan bortopererad och den andra gasad, sedan hamnade han på Österåsens sanatorium. När filmen var klar -- innan vi hade premiär på Palladium -- for jag ut till Österåsen och körde filmen för honom och de andra patienterna."

Detta torde vara den enda film där författaren Josef Kjellgren (1907-1948) medverkade med manus. Hans teaterpjäs "Okänd svensk soldat" (skriven 1938) blev däremot film 1948 under titeln Främmande hamn med Herbert Grevenius som manuskriptförfattare.

Inspelning

1936-07-25 1936-09-26
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Götaverken Göteborg Sverige (exteriörer)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1937-01-15 Palladium Stockholm Sverige 74 min
TV-visning 1957-09-15 Sverige 70 min
1957-09-29 Sverige 70 min
1992-04-03 Kanal 1 Sverige 70 min
1997-02-25 SVT1 Sverige 70 min
2000-11-13 SVT1 Sverige 70 min
Urpremiär 1937-01-15 Palladium Stockholm Sverige 74 min

Musikstycken

Originaltitel I Struck a Match in the Rain
Kompositör Jeff Clarkson (1934)
Textförfattare Jack Le Soir (1934)
Harry F. Clarkson (1934)


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Rosen aus dem Süden, vals, op. 388
Kompositör Johann Strauss d.y. (1880)


Originaltitel Grondement tumultueux
Kompositör Lucien Rose


Originaltitel Patria
Kompositör Gabriel Parès


Originaltitel Shylock, op. 57
Kompositör Gabriel Fauré (1889)


Originaltitel Marche patriote
Kompositör Eugène Picheran


På farliga vägar (1944) Citat ingår från Konflikt (1937)

Ämnesord

Ambulans
Arbetskonflikt
Arbetslöshet
Göteborg/Götaverken
Jungfruresa
Kollektivavtal
Maskinhall
Maskiningenjör
Stapelavlöpning
Stockholm/Luth & Rosén AB
Strejker
Strejkmöte
Varv
Varvsarbetare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2000


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2003


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KONFLIKT
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KONFLIKT
Tryckeri Ivarsons tryckeri lito
Affischdesign [?] [Åke?)


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel KONFLIKT
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KONFLIKT
Tryckeri Ivarsons tryckeri
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Josef Kjellgren och Per-Axel Branner.
Omfång 129 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?