Grundfakta

Media (42 st)

Originaltitel En flicka kommer till sta'n
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-02-18

Medverkande

Isa Quensel
Ulla Frank

Tollie Zellman
fru Greta Öhman

Nils Wahlbom
Pontus Bom, pianostämmare

Åke Ohberg
Pålle Wiman, konstnär

Einar Axelsson
Gösta Brehmer, författare

Ruth Stevens
Viveka, Greta Öhmans dotter

Visa alla medverkande

Handling

Ulla skäller ut sin chef i grammofonbutiken för att han avskedat äldste expediten och föreslår att hon själv skall avgå i stället för mannen, vilket chefen accepterar. Hon tar...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "På Royal vid Kungsgatan kommer en flicka till stan, och flickan är Isa Quensel. Hon är bra, har det rätta pigga lustspelshumöret, näbbig, gäcksam och livad, man trivs med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Isa Quensel Ulla Frank
Tollie Zellman fru Greta Öhman
Nils Wahlbom Pontus Bom, pianostämmare
Åke Ohberg Pålle Wiman, konstnär
Einar Axelsson Gösta Brehmer, författare
Ruth Stevens Viveka, Greta Öhmans dotter
Eric Abrahamsson doktor Ivar Mothén, kritiker
Gösta Cederlund chefen på Billiga Bazaren i Österås
Ragnar Widestedt personalchefen på Varuhuset Norden i Stockholm
Georg Funkquist Frans, Mothéns betjänt
Hjördis Petterson Lotten Nilsdotter Textil, mattvävningskonstnärinna
Stig Järrel Philip Gnat, författare
Holger Löwenadler Anton B. Carlstrand, konstnär
- Ej krediterade:
Eric Gustafson Emil Bäcklund, kritiker på vernissagen
Gillis Blom Henrik Brand, kritiker på vernissagen
Nils Johannisson Torkel Fridell, kritiker på vernissagen
Peggy Lindberg Agathe Bengtsson, sångerska på vernissagen
Keith Hårleman husa hos Öhmans
Anna-Lisa Hydén Lia Odemo, gäst på vernissagen
Torsten Bergström Brun, kompositör på vernissagen
Inga Rasmussen Vera, gäst på vernissagen
Otto Malmberg anställd på Billiga Bazaren
Nisse Lind man med dragspel på Billiga Bazaren
Tord Bernheim tjuv på Centralen
Ernst Brunman grosshandlare, tågresenär med många barn
Elsa Ebbesen-Thornblad hans fru
Erik Johansson korvgubben
Kaj Tenow kontorsflicka på Varuhuset Norden
Helle Winther kontorsgrabb
Anders Frithiof en kontorschef
Håkan Jahnberg gäst på vernissagen
Harald Svensson chaufför
Erland Colliander mannen på parkbänken/gäst på vernissagen
Valborg Svensson anställd på Billiga Bazaren
Lisa Wirström kund på Billiga Bazaren
Otto Adelby kund med blomma i knapphålet på Billiga Bazaren
Gösta Gustafson tågresenären som bestulits på biljetten
Mary Hjelte tågresenär i biljettkontrollen
Anna-Lisa Fröberg kund på grammofonavdelningen på Varuhuset Norden
Axel Högel kund som frågar efter facklitteratur om moderna äggkläckningsmaskiner
Carl-Harald faktor på sätteriet
Siri Olson servitris på konditori
Tage Almqvist gäst på vernissagen
Signe Modin gäst på vernissagen
Olle Janson uppassare på vernissagen
Åke Uppström uppassare på vernissagen
Richard Lindström gäst på vernissagen

Bolag

Produktionsbolag AB Irefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Anglo Film 1937
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Ulla skäller ut sin chef i grammofonbutiken för att han avskedat äldste expediten och föreslår att hon själv skall avgå i stället för mannen, vilket chefen accepterar.

Hon tar tåget in till Stockholm, mister sin handväska på Centralen, vinner två vad, ett med en korvgubbe och ett med en förkyld kritiker, får jobb på en grammofonavdelning på ett varuhus, flirtar med en författare, som arbetar som bokhandelsbiträde på samma plan av varuhuset. Bägge avskedas och Ulla följer den unge mannen, författaren Gösta Brehmer, till hans ungkarlsbostad där hon träffar målaren Pålle Wiman. Nästa dag får hon anställning som korrekturläserska på en tidning och avskedas när hon ändrat en arg recension av Gösta Brehmers nya roman till idel lovord. Författare till recensionen är Ivar Mothén, som hon tidigare träffat och med vilken hon vann vadet.

Hennes nästa anställning blir som kammarjungfru åt rika änkefru Greta Öhman. Hon får henne att beställa ett porträtt från målaren Pålle Wiman, varefter fru Öhmans dotter Viveka intresserar sig för målaren rent personligt, men Ulla ordnar så att författaren Gösta Brehmer avlöser honom och bjuder ut Viveka, medan hon reserverar målaren åt sig själv. Hela tiden använder hon pianostämmaren Pontus Bom, som bor intill målaren och författaren att föreställa "generalkonsul Romander".

Fru Öhman ordnar en stor kritikerbjudning i sitt hem för att avtäcka Pålle Wimans tavla av sig själv. Alla kritiker kommer dit och har mondän konversation och mycket sprit. Den farlige Ivar Mothén blir på pickalurven. När fru Öhman tar in dem i sin budoir och låter täckelset falla från tavlan, så ser han det hela -- på grund av spriteffekten -- som en rörlig tavla (trickbild). Han berömmer den för sin rörlighet och alla håller med.

Nu kungör fru Öhman sin dotter Vivekas förlovning med målaren Pålle Wiman, trots att det är Gösta Brehmer dottern älskar. Ulla skäller därefter ut samtliga närvarande och går ut i köket där hon råkar stöta omkull en bricka med glas. Medan hon sopar upp skärvorna kommer Pålle Wiman in i köket -- de två faller i varandras armar.

Censur / granskning

Censurnummer 55367
Datum 1937-02-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2456 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 500-560-505-545-340 = 2456 meter. Visningskopiornas aktlängder: 560-535-560-430-400 = 2485 meter - 91 minuter. Aktlängder: 500, 560, 505, 545, 340.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2456 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "På Royal vid Kungsgatan kommer en flicka till stan, och flickan är Isa Quensel. Hon är bra, har det rätta pigga lustspelshumöret, näbbig, gäcksam och livad, man trivs med henne därför att hon är munter och fri från faddhet. En lång stund bär hon ensam intrigen, och hennes lilla personlighet fängslar ett slag -- när hon blir uppsagd och söker plats intresserar man sig för hennes bekymmer. Hennes tonfall klinga äkta, t. o. m. i den oäkta, patetiska finalen, vars salvelsefulla predikan utgör en så ointelligent översättning av Gary Coopers stora anförande i En gentleman kommer till stan. (-)

Synd på så utmärkt början -- ett glättigt lustspelslynnes övergående i andra klassens nys-och-supfars. Man har på känn att de för filmen ansvariga från början haft riktiga intentioner och så plötsligt hajat till och upptäckt att det hela måste gå bråkigare till och att de glömt att gå den s. k. publiksmaken till mötes. I själva verket slås det glättiga humöret till sist ihjäl av grovheterna. Men det var ju dem vi skulle sluta upp med nu -- inte sant, herrarna?"

StT (Robin Hood): "På det hela taget en trevlig film -- efter utländsk idé -- med många pigga poänger, som locka till skratt men inte till flatskratt. En käck modern flicka med skinn på näsan, fil. mag.-kunskaper i hjärnan och rättrådighet i hjärtat, tjänar sitt bröd som expedit i ett varuhus i en landsortsstad. Men trogen sin vana att sjunga ut när något orättfärdigt sker blir hon avskedad och beger sig till huvudstaden utan ett öre på fickan. Man tycker visserligen att det är osannolikt att en fil. mag. beger sig till Stockholm så till den grad barskrapad -- men man förlåter pankheten, ty den för flickan in i några lustiga situationer, bl. a. en scen i en bil med den svårt förkylde konstkritikern Eric Abrahamsson, som gör en briljant prestation i filmen. Flickan sammanträffar med kumpanerna Einar Axelsson, författare, Åke Ohberg, målare, och Nils Wahlbom, pianostämmare. Här kommer litet av den där falska konstnärsromantiken i vindskupor, som frodas mera i konsten än i verkligheten. Wahlbom förfaller ibland till översentimental hjärtnupenhet. Men för det mesta spela Isa Quensel och de tre herrarna mot varann med en glad och naturlig friskhet, som är välgörande, och nästan närmar sig den trevliga ton, som många amerikanska vardagsfilmer skämt bort oss med. Det blir kärlek -- förstås -- men inte som man tänkt sig. Intresset hålls vid makt, trots ansatser till longörer här och där.

Longörerna äro annars inte många. Regissör Thor Brooks är i denna film betydligt mera till sin fördel än i sin förra. Hans hollywoodska klipprutin visar sig. I svensk film dras i regel en poäng ut så länge att den upphör att vara en poäng, men här klipps poängerna snarare av för hastigt. För kort är dock bättre än för långt -- i film. Den andra regissören Carlo Keil-Möller visar en kultiverad personinstruktion. Många scener äro ypperliga. Fotograferingen och interiörer förtjäna högt beröm."

SocD (Edgren): "Det blir mest lösryckta sketcher utan nämnvärt dramatiska konflikter; småtrevliga intermezzon, grammofontrudelutter, karikatyrer och repliker, därav en del närbesläktade med de patenterade dumheter som ingen enklare svensk filmförfattare anser sig kunna undvara. Det finns ingen rytm, inget tempo i filmen. Regissören (det är svensk-amerikanen Tord Brooks) suger sig fast vid bilderna som en barnunge vid sin slickepinne.

Ändå har filmen om flickan sin obestridliga charm. Den är som Irefilmerna för det mesta; övervägande städad i tonen, en smula sentimental ibland, men övervägande glättig med inte allför märkvärdiga men ändå träffsäkra poänger, den har komiska och hjärtevinnande typer, drastiska, publikknipande situationer och en insmickrande musikalitet av schlagertyp (redan notstickad hos Nils-Georgs). Man våndas ibland över valhäntheterna men sitter inte sur inför gemytet och charmen. Kort sagt: det är ett blandat nöje Royal bjuder, men man tar det onda med det goda."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är enda gången i filmhistorien som Carlo Keil-Möller (1890-1958) står upptagen som regissör -- han delar här äran med Thor Brooks. Han var annars skådespelare sedan debuten 1915, regissör vid Lorensbergsteatern 1927-1946 och blev sedan förste regissör vid Dramaten fram till pensioneringen 1956. Inom svensk film var han mest aktiv under första hälften av 20-talet som aktör och manusförfattare. Ljudfilmer skrev han endast två. En var en bearbetning av en fransk fars, det andra fallet rörde sig om Siwertz' pjäs "Ett brott", där han var en av de tre bearbetarna.

Thor L. Brooks (f. 1907) hade utvandrat till USA och blivit filmklippare i Hollywood men uraktlåtit att skaffa sig amerikanskt medborgarskap. Vid depressionen 1930 blev han hemskickad till Sverige och livnärde sig inom svensk film bl a som klippare och regissör. Han regisserade dock endast fyra filmer. När han i början av 40-talet skulle göra svensk värnplikt återvände han till USA, men blev genast inrangerad i amerikanska armén. Sedermera återetablerade han sig i Hollywood och hade slutligen en egen TV-station (enligt Rolf Husberg).

Inspelning

(hösten) 1936 1936
AB Irefilms ateljé Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1937-02-18 Royal Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 1998-07-01 SVT Sverige 86 min
2003-10-07 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1937-02-18 Royal Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 2007-03-12 SVT1 Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Bara en så'n sak
Kompositör Jacques Armand (1937)
Textförfattare Karl-Ewert (1937)
Sångare Isa Quensel
Instrumentalist Nisse Lind (dragspel)


Originaltitel För pengar får du ändå inte allt
Kompositör Jacques Armand (1937)
Textförfattare Karl-Ewert (1937)
Sångare Isa Quensel


Originaltitel Helan går


Originaltitel Sankt Örjanslåten


Originaltitel Mitt hjärtas hemlighet
Kompositör Jacques Armand (1937)
Textförfattare Karl-Ewert (1937)


Ämnesord

Avskedande
Avtäckning
Cocktailparty
Expediter
Författare
Grammofonaffär
Konstkritik
Korrekturläsare
Korvgubbe
Kritiker
Målare
Pianostämmare
Recension
Stockholms Central
Tjuvar
Varuhus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2486


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2431


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2431


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2431


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN FLICKA KOMMER TILL STA'N
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN FLICKA KOMMER TILL STA'N
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN FLICKA KOMMER TILL STA'N
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Det svenske lystspil EN PIGE KOMMER TIL BYEN
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab
Affischdesign Erik [F?]


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 174 s. Rollista och miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?