Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel Bleka greven
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-02-22

Medverkande

Carl Schenstrøm
Fyrtornet

Harald Madsen
Släpvagnen

Hilding Gavle
greve Rouglas Gyllenspjuth

Anna Olin
grevinnan Evelina Gyllenspjuth

Karin Albihn
Anne-Marie Andersson, grevinnan Gyllenspjuths dotter

Gösta Gustafson
Larsson, hästtränare

Visa alla medverkande

Handling

Gyllenholms slott avtecknar sig mot natthimlen. I biblioteket dricker grevinnan Gyllenspjuth, född Andersson, konjak serverad av betjänten Olsson. De ser en dörr öppnas och stängas av en...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Det måtte inte vara angenämt att stå som regissör för detta opus, ty en större brist på filmsinne, fart, rytm kan knappast tänkas år 1937. Gösta Rodin får allt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Carl Schenstrøm Fyrtornet
Harald Madsen Släpvagnen
Hilding Gavle greve Rouglas Gyllenspjuth
Anna Olin grevinnan Evelina Gyllenspjuth
Karin Albihn Anne-Marie Andersson, grevinnan Gyllenspjuths dotter
Gösta Gustafson Larsson, hästtränare
Aina Rosén Betty, Larssons dotter
Magnus Kesster Göran, Rouglas kusin
Torsten Bergström advokat
Emil Fjellström Olsson, betjänt

Bolag

Produktionsbolag Triangelfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1937
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Gyllenholms slott avtecknar sig mot natthimlen. I biblioteket dricker grevinnan Gyllenspjuth, född Andersson, konjak serverad av betjänten Olsson. De ser en dörr öppnas och stängas av en osynlig hand när klockan slår tolv -- det är slottsspöket som förekommit mycket flitigt på sista tiden. Grevinnans fosterson Rouglas -- framlidne grevens son i ett tidigare äktenskap -- kommer in. Det gör även Göran, granngreven och Rouglas' kusin, som varit ute med grevinnans dotter från hennes tidigare äktenskap, Anne-Marie Andersson. Göran har friat till henne och fått nej.

Spöket visar sig åter och jagas av Rouglas och Olsson, men jakten slutar när spöket knockar Rouglas. Greven engagerar två privatdeckare. Det blir Fy (Fyrtornet) och Bi (Bivognen -- dvs Släpvagnen) som senare anländer i golfkostymer förklädda till danska grevar med täcknamnet Renskjöld.

På slottet läser familjeadvokaten upp delar av framlidne grevens testamente som varit hemligt. Hade inte Rouglas vistats på slottet varje dag under de förflutna två åren hade han förlorat det till Anne-Marie, som testatorn hoppas han skall gifta sig med. Rouglas har i grevens tycke inte tidigare visat tillräckligt intresse för godset och framför allt inte för hans hästar. Det finns ytterligare ett tillägg som skall läsas upp om sex månader. Senare visar sig advokaten vara en skurk. Han står i maskopi med kusin Göran och öppnar i förtid tillägget: Om Göran låtit framlidne grevens häst "Bleka greven" vara med om Svenskt Derby 1936 och om hästen vunnit skall Rouglas få slott och förmögenhet, annars går det till Anne-Marie.

Vidare framgår att advokaten engagerat en man -- anonym för oss -- som gjort alla spökerierna som skulle jaga Rouglas från slottet. "Spöket" avbeställes nu, men vägrar envist att sluta spöka.

Fy och Bi anländer i golfkostymer och installeras. På kvällen kommer Göran som vill spela biljard. Man satsar 1.000 kr var och den som förlorar får en häst från Rouglas stall -- han är helt ointresserad av hästarna. Bi vinner "Bleka greven". Det blir natt och spöket jagar Fy och Bi, som hotas av spöket om Bi inte låter hästen springa derbyt och vinna.

Vi träffar hästtränaren på gården, herr Larsson. Han tränar "Bleka greven" med en visselpipa och en revolver. När han visslar startar hästen. När han skjuter stannar hästen. Rouglas friar till Anne-Marie men får nej.

Advokaten försöker muta Larsson att inte låta "Bleka greven" vinna, men Larsson vägrar. Vid midnatt kommer nya spökerier, men nu infångas spöket som visar sig vara Larsson. Dels har han varit mutad av advokaten att skrämma Rouglas, dels har han med spökerierna velat försäkra sig om att "Bleka greven" skall få vara med om derbyt. Han yppar även tillägget i testamentet: om hästen vinner får Rouglas pengarna, förlorar hästen får Anne-Marie det hela. Rouglas beslutar sig för att förlora.

Advokaten kidnappar Larsson för att inställa löpningen. Bi sätter sig i hans plats i sulkyn och startar med en visselpipa som han sedan genast tappar. Hästen leder men stannar när Rouglas pangar en uppblåst papperspåse. En tågvissla startar hästen igen. Efter ytterliga ett stopp anländer Larsson befriad av Fy och startar hästen med en visselpipa. "Bleka greven" vinner och Rouglas får Anne-Marie.

Censur / granskning

Censurnummer 55394
Datum 1937-02-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2230 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2230 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Det måtte inte vara angenämt att stå som regissör för detta opus, ty en större brist på filmsinne, fart, rytm kan knappast tänkas år 1937. Gösta Rodin får allt rycka upp sig åtskilligt nästa gång, om han vill behålla titeln 'filmregissör'.

Han har visserligen haft ett svårt material att arbeta med -- Fyrtornet och Släpvagnen, bleka skuggor ur filmkomikens barnkammare. Men litet mera borde dock en filmregissör ha kunnat göra av dem. Och litet snabbare borde replikerna ha kunnat dras ur deras stumfilmsmunnar."

SvD (Eveo): "Filmen Bleka greven torde förvisso icke kunna kallas en kulturfara. Den är mycket snäll och mycket naiv, kanske den allra naivaste filmen i de senaste fem årens svenska filmhistoria. Ingen kan beskriva det stilla vanvett, som under halvannan timme upprullas för ens ögon och i någon mån når ens öron. Det är nämligen obeskrivligt. Men det är hyvsat som en barnkammarhistoria."

SocD (Nils Edgren): "Händelserna släpa sig fram på ett slott och kretsa kring en greve, ett par detektiver, ett spöke och ett arv.

Filmen har en väsentlig förtjänst: den slutar tio minuter tidigare än brukligt. -- Leve Tystnadens hus och Pensionat Paradiset, sa en herre till sin dam vid utgången på Astoria. -- Varför det? sa damen. -- Emedan, sa herrn, den allvarliga filmen om tystnadens hus kunde skrattas ihjäl och den andra filmen väckte åtminstone förargelse."

NDA (Ive): "För att söka hjälpa upp det hopplöst omöjliga manus som ligger till grund för denna filmberättelse har Triangelfilm engagerat ett par rolighetsministrar som för åtskilliga år sedan kunde konsten att sprida glädje och trevnad kring sig, nämligen Fyrtornet och Släpvagnen. Efter att ha bevittnat deras upptåg i Bleka greven återstår egentligen intet annat än att konstatera att dessa danska vänner stannat kvar på stumfilmsstadiet och att deras respektive insatser i vårt senaste svenska 'lustspel' närmast verkade stupida."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Rodin (intervju 11.9.1975): "Jag hyrde Fyrtornet och Släpvagnen från en herre vid namn Lothar Starck, men kontraktet tecknades med en viss Arthur Gregory i Köpenhamn. Starck hade varit UFAs exportchef men fått ge sig av när Hitler kom till makten.

Negativet till filmen brann upp under en bombräd mot Berlin. Filmen hade skickats till Starck i Köpenhamn för att man skulle framställa kopior billigt samtidigt som vi uppe i Stockholm bara hade tagit ett begränsat antal. Men från Köpenhamn skickades filmen vidare till Berlin som skulle göra ännu billigare kopior. Och där stannade den som sagt tills bomberna tog den."

Inspelning

1936 1936
Cromo Film, Novilla Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1937-03-22 Astoria Stockholm Sverige 82 min
1937-03-22 Plaza Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1937-02-22 Palladium Malmö Sverige 82 min
Urpremiär 1937-02-22 Palladium Malmö Sverige 82 min
TV-visning 2005-07-20 TV4 Sverige
2018-03-24 TV4 Film Sverige
2018-07-18 TV4 Film Sverige
2019-06-30 TV4 Film Sverige
2019-07-11 TV4 Film Sverige
2019-10-01 TV4 Guld Sverige
2019-10-31 TV4 Guld Sverige
2019-12-30 TV4 Guld Sverige
2020-02-17 TV4 Guld Sverige
2020-03-13 TV4 Guld Sverige
2020-04-03 TV4 Guld Sverige
2020-05-04 TV4 Guld Sverige
2020-05-26 TV4 Guld Sverige
2020-06-05 TV4 Film Sverige
2020-06-28 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Att bygga små luftslott i himmelens höjd
Kompositör Gunnar Malmström
Textförfattare Erik Fridén


Originaltitel Varje kvinna har små svaga stunder
Kompositör Willy Rühl (1937, publicerad 1938)
Textförfattare Roland (1937, publicerad 1938)


Ämnesord

Advokater
Detektiv
Greve
Grevinna
Hästkapplöpningar
Slott
Spöken
Sulky
Testamenten
Travtävling

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2129


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Fyrtornet och Släpvagnen i deras första svenska talfilm BLEKA GREVEN
Tryckeri Ivarsons tryckeri lito
Affischdesign Åke [?]


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bleka greven.
Omfång 184 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?