Grundfakta

Media (103 st)

Originaltitel Sara lär sig folkvett
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-08-09

Medverkande

Tutta Rolf
Sara (Margareta) Holm, hembiträde

Emma Meissner
fru Eva Haller

Aino Taube
Monika, Evas Hallers dotter, författarinna

Håkan Westergren
Teddy, Eva Hallers son, skådespelare

Kotti Chave
Georg, Eva Hallers son, konstnär

Wiktor "Kulörten" Andersson
Johan, gårdskarl

Visa alla medverkande

Handling

Hos familjen Haller som bor i ett stort hus på landet ligger hembiträdet Sara på golvet och skurar. Scenen vidgas och vi ser att Sara är ett motiv för konstnären Georg Haller, son i...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "Ovanpå vårens stormiga debatter har Svensk Filmindustri kommit på ett muntert uppslag: man har velat göra en parodi på svensk film! Man har velat skapa en film med alla de...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Tutta Rolf Sara (Margareta) Holm, hembiträde
Emma Meissner fru Eva Haller
Aino Taube Monika, Evas Hallers dotter, författarinna
Håkan Westergren Teddy, Eva Hallers son, skådespelare
Kotti Chave Georg, Eva Hallers son, konstnär
Wiktor "Kulörten" Andersson Johan, gårdskarl
Jullan Jonsson Hulda, kokerskan
- Ej krediterade:
Artur Cederborgh herr Berg
Olga Andersson fru Terese Berg
Gudrun Bentzen Fanny Berg, paret Bergs dotter
Millan Bolander Anna, nya hembiträdet
Carl Browallius bokförläggaren
Carl Ström Gyllenberg, bankdirektör
Gösta Cederlund bankir
Folke Helleberg bilförsäljaren
Åke Uppström en student
Georg Fernquist juveleraren
Margareta Malmgren sköterskan på barnhemmet
Inga Hodell kassörskan på konditoriet
Bo Hederström student

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1937
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Hos familjen Haller som bor i ett stort hus på landet ligger hembiträdet Sara på golvet och skurar. Scenen vidgas och vi ser att Sara är ett motiv för konstnären Georg Haller, son i huset, som målar en tavla med den skurande Sara. Broder Teddy kommer in i morgonrock och pyjamas och är spydig över broderns målande samt sänder Sara att hämta varmt rakvatten. Syster Monika kommer in och undrar varför Sara inte är klar med skoputsningen. Georg försvarar henne: "Någon tjänstvilligare kan vi nog inte få tag i för 35 kronor i månaden!" Fru Haller uppenbarar sig och påminner Georg om familjens dåliga ekonomi och antyder att han borde gifta sig med rika Fanny Berg, men Georg säger att han aldrig kommer att gifta sig med ett bankkonto, Sara snavar med tebrickan i trappan och sitter mitt bland krossat porslin.

Den kvällen är det stor bjudning med Fanny Berg och hennes föräldrar. Fanny Berg, ackompanjerad av Monika, levererar kvällens musikaliska underhållning och sjunger så falskt att Sara fnissar hörbart mitt bland gästerna. Man håller rådslag om att säga upp Sara men kan inte enas om vem som skall meddela Sara detta. Medan man diskuterar detta får man på radion höra att en svensk utvandrare i Australien dött och efterlämnat sin miljonförmögenhet till en viss Sara Margareta Holm i Stockholm. Resultatet blir att Sara blir familjens "paying guest" och att man försöker lära henne fint sätt. Hon kommer från en fattig familj i Stockholm och talar en förfärlig slang. På Georgs staffli står skurande Sara oavslutad.

Medan familjen Haller går på middag hos Bergs så stannar Teddy hemma och håller Sara sällskap. De två dricker sig berusade på cocktails och champagne och börjar leka att de är på Åres skidbackar och Rivierans badstränder. Under Åre-lekandet åker de kälke på innertrappan och sjunger "Nu ska vi opp, opp, opp, på den gryende kärlekens topp". När familjen återvänder är våningen helt ommöblerad och Teddy och Sara sover i soffan i varandras armar. Georg bär in Sara i hennes rum och Sara kysser Georg och säger att hon är kär i honom, vilket Georg betvivlar.

Nästa dag frågar Sara hur man skall bli av med sina pengar -- hon tror att Georg inte vill ha henne för att hon är förmögen. Monika rekommenderar att hon köper aktier. För att påskynda sin fattigdom så skänker Sara en halv miljon i Georg Hallers namn till ett konstnärernas vilo- och ålderdomshem. Sedan går hon till en bankirfirma och köper för 300.000 kronor aktier i en konkursfärdig stålfirma. Fortsätter till ett bokförlag och ger dem pengar för att ge ut Monika Hallers första romanmanus. Vidare får barn på ett barnhem pengar. Dessutom ger hon alla i familjen Haller dyra gåvor.

Nu visar det sig att Sara inte har några pengar kvar och att hon överskridit sitt checkkonto med 30.000 kronor, som familjen Haller lyckas få ihop genom att återlämna sina presenter och annat. Georg tänker nu gifta sig med Sara. Snart visar det sig att Saras stålaktier stigit brant uppåt och att hon tydligen har kvar lika mycket pengar som när hon började.

Censur / granskning

Censurnummer 57548
Datum 1938-04-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1904 meter
Kommentar Bolagets klipp huvudsakligen gjorda i akterna 2 och 3. Aktlängder: 565-500-550-289 = 1904 meter. Aktlängder: 565, 500, 550, 289.


Censurnummer 55966
Datum 1937-07-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2042 meter
Kommentar Aktlängder: 565-585-602-290 = 2042 meter. Aktlängder: 565, 585, 602, 290.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2042 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "Ovanpå vårens stormiga debatter har Svensk Filmindustri kommit på ett muntert uppslag: man har velat göra en parodi på svensk film! Man har velat skapa en film med alla de präktiga gamla namnen som gengångare, man har velat ta sikte på slentrianen i regi och manuskript, man har velat komma åt den svenska filmens anda av förlegade årgångar Svenskt skämtlynne. Parodin har fått rubriken Sara lär sig folkvett och visas från och med måndagskvällen en sex eller åtta veckor framåt på Röda Kvarn.

Att man inte helt lyckats genomföra detta parodiska uppslag är egentligen Tutta Rolfs fel -- hon har nu en gång för alla en viss intagande kitchenmaidcharm, som icke utan vidare låter låna sig till det parodiska, och i sina bästa ögonblick har hon ett ganska förtjusande operetthumör, som avväpnar också i situationer som eljest på en vettig publik måste verka nog så prövande. I Sara lär sig folkvett parodierar man bl. a. badrumslivet i svensk film och låter en karl med kopparslagare duscha sig frisk morgonen efteråt -- hela långduschen får man uppleva med temperaturregleringar och allt. Men Tutta, som tittar på, kommer en att glömma ironin, hon gör hela scenen gäcksam på ett behagligt vis."

StT (Robin Hood): "Tutta Rolf är bra. Mycket bra. Den som inbillade sig att hon var mer eller mindre borta efter Hollywood-äventyret misstog sig betydligt. Han skall här finna en Tutta Rolf som spelar bättre än någonsin -- nyanserat och medryckande -- och gör så mänskliga och rara små scener att hon helt tar publikens hjärta. Hur det nu är så är hon dock vår filmdam nr 1 -- näst de två stora koryféerna i Hollywood och Berlin förstås. Att hon i denna film är svag ibland är inte hennes fel utan manuskriptets -- det är inte lätt att göra saker som inte passar en, och inte någon annan heller för resten.

Man känner sig länge skeptisk inför Molanders senaste, och tycker det är direkt dåligt. Alla skådespelarna uppträda konstgjort och krystat, och prata långa ramsor så mångordiga och krutlösa att inte ens en teaterförfattare kunde åstadkomma maken. Men så lösas plötsligt alla hämningar.

(-) ...ordnar bobsleigh-åkning på bricka utför trapporna. Det låter egendomligt -- men det är en av de ledigaste och roligaste scenerna i svensk film på länge. Westergren levererar också en ypperlig replik -- man tror inte att det är svensk film."

Kommentar Svensk filmografi

Manus för ett avsnitt (scen 236-255) innehåller något mycket ovanligt för en Gustaf Molander-film, nämligen instruktion om att hela avsnittet skulle göras med improvisation. Det som föregått i handlingen är att Sara (Tutta Rolf) och Teddy (Håkan Westergren) är ensamma hemma och övriga familjemedlemmar är på en bjudning. Teddy och Sara drömmer om en resa upp till fjällen, de har druckit champagne och är lagom förvirrade. I Gösta Stevens sceninstruktion heter det:

"Bord staplas på bord och förvandlas till alper, halltrappan arrangeras till bobsleighbana och vardagsrummet röjes ur för stora skidloppet. (Dialogen utformas efter de infall, som möbler och lokaliteter event. ge möjlighet till.) Scenen skall visserligen drivas rätt långt i flugighetens tecken, men får ej urarta till slapstick. Den avslutas event. med att Teddy och Sara åker skidor nedför halltrappan."

I Sara lär sig folkvett gör den firade operettskådespelaren Emma Meissner sin största filmroll. Hon förekom rätt sparsamt i film och då endast i mindre roller.

Inspelning

1936-12-16 1937-02-11
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1937-08-09 Röda Kvarn Stockholm Sverige 75 min
TV-visning 1996-11-26 SVT1 Sverige 71 min
1999-12-13 SVT1 Sverige 71 min
Urpremiär 1937-08-09 Röda Kvarn Stockholm Sverige 75 min

Musikstycken

Originaltitel Jeg elsker Dig!
Kompositör Edvard Grieg (1864)
Textförfattare H.C. Andersen (1864)
Sångare Gudrun Bentzen
Håkan Westergren (repris)


Originaltitel Kadubec
Kompositör Maurice Yvain (1929)


Originaltitel Vals, piano, nr 3, op. 34:2, a-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1831)
Instrumentalist Håkan Westergren (dubbad av ?)


Originaltitel Heideröslein/Sah' ein Knab' ein Roslein steh'n ...
Kompositör Franz Schubert (1815)
Textförfattare Johann Wolfgang von Goethe (tysk text 1789)
Carl Snoilsky (svensk text)


Originaltitel Vintervisa
Kompositör Lars August Lundh
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Nu ska vi opp, opp, opp
Kompositör Jules Sylvain (1937)
Textförfattare Gösta Stevens (1937)
Sångare Håkan Westergren
Tutta Rolf (repris)
Håkan Westergren (repris)
Tutta Rolf (andra repris)


Ämnesord

Aktier
Arv
Bankdirektörer
Berusning/sprit
Bokförläggare
Checkkonto/överskridet
Donation
Författarinna
Hembiträden
Kokerska
Konstnär
Skådespelare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2042


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SARA LÄR SIG FOLKVETT Tutta Rolf
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SARA LÄR SIG FOLKVETT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SARA LÄR SIG FOLKVETT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SARA LÄR SIG FOLKVETT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Molander-filmen SARA LÄR SIG FOLKVETT
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Sven Lundqvist


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Lustspel av Gösta Stevens.
Omfång 42 s, + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sara - den gudomliga. Lustspel av Gösta Stevens.
Omfång 119 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Flera språk


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?