Grundfakta

Media (19 st)

Originaltitel Lyckliga Vestköping
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-08-20

Medverkande

Isa Quensel
Anne-Marie Brandt, sekreterare

Einar Axelsson
Lennart Rosén, ingenjör

Nils Wahlbom
farbror Justus Napoleon Rosén

Tollie Zellman
Vivi Rosén, Lennarts mor

Olav Riégo
Theodor Rosén, grosshandlare, Lennarts far

John W. Brunius
Robert Skotte, direktör för Vestköpings Industribank

Visa alla medverkande

Handling

I Vestköping finns en Industribank som lånat för mycket pengar till stadens gruvrörelse. Malmen verkar vara slut i gruvan och pengarna slut i banken. Bankdirektör Skotte uppmanar sin...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "Lyckliga Vestköping (premiärbiograf: Olympia) är en svensk filmsmåstad, mera menlös än smaklös, men det tar en god stund innan man hinner smälta menlösheten -- man...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Dekor
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Isa Quensel Anne-Marie Brandt, sekreterare
Einar Axelsson Lennart Rosén, ingenjör
Nils Wahlbom farbror Justus Napoleon Rosén
Tollie Zellman Vivi Rosén, Lennarts mor
Olav Riégo Theodor Rosén, grosshandlare, Lennarts far
John W. Brunius Robert Skotte, direktör för Vestköpings Industribank
Eric Abrahamsson Edvard Claesson, direktör för Vestköpings Sparbank
Charley Paterson borgmästaren
Georg Funkquist direktör för Stadshotellet
Stig Järrel Rolf Gånge, författare
Olof Sandborg byråchefen vid Kungl. Utrikesdepartementets juridisk byrå
Sigge Fürst arbetare i järnvägsväntsalen
- Ej krediterade:
Holger Löwenadler grosshandlare Krohn
Magnus Kesster Westman
Gillis Blom Torphammar
Arthur Natorp kassören på Vestköpings Sparbank
Gösta Lycke godsägare Thrane, mannen som stiger av tåget
Nils Johannisson portiern på Stadshotellet
Nils Hallberg piccolon
Rolf Botvid banktjänsteman i hotellvestibulen som söker Justus Rosén
Erik Johansson arbetare i järnvägsväntsalen
Otto Malmberg gruvkassören som kommer ut från Anne-Maries rum på Stadshotellet
Per Hugo Jacobsson arbetslös man
Bertil Ehrenmark arbetslös män
Ingrid Eklundh husa hos Roséns
Håkan Jahnberg Anne-Maries sekreterare
Gösta Hillberg byråchefen vid Kungl. Utrikesdepartementets arfs- och ersättningsbyrå
Sten Hedlund sekreteraren på arfs- och ersättningsbyrån
Ragnar Arvedson sekreteraren på juridiska byrån
Harald Svensson herre i väntrummet
Siri Olson dam i väntrummet
Millan Fjellström gumma som läser artikel i Vestköpings-Posten
Edla Rothgardt gumma som läser artikel i Vestköpings-Posten
Ollars-Erik Landberg poliskonstapeln
Robert Ryberg brandkaptenen, medlem av gruvbolagets styrelse
Georg Fernquist borgmästarens sekreterare
Wictor Hagman vaktmästare i Rådhuset
Oscar Åberg gäst i Rådhussalen
John Lindén ung man som söker Justus Rosén i hotellvestibulen
Eric von Gegerfelt kund i Industribanken
Sven Kihlberg amerikanen i telefon
- Ej identifierade:
Karl Erik Eriksson
Karl-Ewert Christenson
Helge Sahlin

Bolag

Produktionsbolag AB Irefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Irefilms Distributionsbyrå AB 1937
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I Vestköping finns en Industribank som lånat för mycket pengar till stadens gruvrörelse. Malmen verkar vara slut i gruvan och pengarna slut i banken. Bankdirektör Skotte uppmanar sin sekreterare Ann-Marie Brandt att än en gång ringa till familjen Rosén och kräva dem på pengar och som vanligt svarar köpman Rosén och hans hustru Vivi att man skall betala när släktens fabror Justus Rosén kommer tillbaka från USA. För att hålla sig flytande lånar direktör Skotte 500 kronor från sin sekreterare.

Så kommer farbror Justus från USA och befinnes vara pank -- han äger bara tio dollar i hela världen. Men det är ett 10-dollarmynt av guld och på hotellet lämnar han det till en springpojke som dricks. När pojken växlar in det på banken börjar folk intressera sig för gruvans aktier och de börjar säljas igen. En författare intervjuar Justus och skriver en bok om honom, han och Ann-Marie har fingerade telefonsamtal med USA. Direktör Rosén har en son, Lennart, som är gruvingenjör och har uppfunnit en malmletare som kan peka ut malmförekomster. (Justus visar sig ha en hobby: han samlar knappar som han oftast stjäl.)

Gruvan beviljas nya krediter, och när det börjar se hotfullt ut finner ingenjören verkligen en ny rik malmåder, vilket gör att hela samhället ställs på fötter igen. Av idel tacksamhet reser man en staty över stadens välgörare JUSTUS NAPOLEON ROSÉN. Justus har just fått ett kravbrev från sin amerikanska hemkommun på 35 dollar för obetald sjukhusvistelse och man förstår att han är pank, men ingen törs göra sak av detta.

Censur / granskning

Censurnummer 56045
Datum 1937-08-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2150 meter
Kommentar Aktlängder: 535-560-515-540 = 2150 meter. Aktlängder: 535, 560, 515, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2150 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "Lyckliga Vestköping (premiärbiograf: Olympia) är en svensk filmsmåstad, mera menlös än smaklös, men det tar en god stund innan man hinner smälta menlösheten -- man befinner sig nämligen hela tiden i denna hopplösa svenska farsatmosfär som inte är verklighet och inte karikatyr på verklighet, utan rätt och slätt karikatyr på en verklighet som inte finns. Vestköping har inte ett dugg med svensk småstad att göra, och regin har inte ett ögonblick gjort någon ansträngning att ta vara på vad svensk provinsiell miljö kan rymma av pittoresk vänlighet och intagande idyll. Bankväsendet i stan ska vi häller inte tala om -- det är organiserat som om aldrig någon bankinspektion existerat i landet -- och inte bättre blir det när man ger sig utanför stans hank och stör: något mindre muntert än de bägge muntrationerna uppe på utrikesdepartementet i Stockholm torde man få leta efter.

Men filmen tar upp sig efter hand, och när man väl blivit immun mot själva banaliteten i småstadsskämtet skall man uppskatta ett visst gott humör -- det goda humör först och främst som Isa Quensel alltid spritt omkring sig, glittrande och pepprigt på en och samma gång, krutfriskt stimulerande, så att man då och då glömmer enfalden i scener där hon uppträder som gäst."

SocD (Chat): "Så tror alltså herrar filmproducenter att man gör slut på arbetslöshet och bygger upp idealsamhället!

Svensk films lättsinniga handskande med realiteter gör sig obehagligare påmint i ett sådant här fall, än om det gäller en grosshandlares möbler eller en kontorsflickas klänningar. Den arbetare i filmen, som inte är nöjd med de nya idealförhållandena, är nog också typisk för filmproducenternas uppfattning om kommunister och sossar. Men typisk för den svenska arbetaren är han inte, mannen som gormar 'Bort med kapitalisterna!', alltid har orden klasshat och klasskamp på tungan och hellre lever på understöd än jobbar.

Lämnar man innehåll och sens moral åsido, ger filmen filmatiskt sett litet utbyte. Miljön är enahanda, handlingen flyter lugnt och stillsamt och man bygger effekterna på replik, aldrig på bild. Filmen har sin förtjänst i en viss småtrevlig aura och i tonen, som är så städad som en liten gosse på väg till söndagsskolan. Det senare förefaller synnerligen sympatiskt jämfört med de svador och klumpigheter man fick genomlida i en annan svensk film nyligen. Men berättelsen blir lite vag och bleklagd, trots Isa Quensels försök att med sitt gnistrande temperament sätta fart i spelet. Tollie Zellman är Tollie Zellman, men som sådan ovanligt behärskad och dämpad, vilket klär henne. Lufsige, långsamme, knappsamlande miljonären mot sin vilja, Nils Wahlbom, anger så att säga takten i hela filmen. En takt som passar honom alldeles förträffligt, men som blir litet prövande om den får prägla en hel film."

StT (R H-d): "Det finns säkert okritiskt folk, som slukar det lyckliga Vestköping med hull och hår, och tycker den är rolig -- det hördes på premiärapplåden -- men jag hör inte till dem. Jag tycker filmen är förfärlig. Det hela rör sig om bedrägeri och ekonomisk svindel, och även om svindeln lyckas och Vestköping kommer på fötter genom svindeln, så är svindel likafullt svindel, och ingenting att glorifiera.

Detta rent omoraliska, slappt osympatiska innehåll är ej enda felet. Skådespelarna agera stundtals så falskt och krystat att man får tandvärk. Varför skall Nils Wahlbom alltid behöva tassa omkring och se ut som en onykter kriminaldåre? Det är visserligen ett tuppfjät från snille till vanvett, men därför behöver väl inte en begåvad skådespelare jämt verka lidande av hjärnuppmjukning.

Naturligtvis har filmen också ljuspunkter. Wahlbom har åtminstone en briljant replik. Den är kort och talande och lyder: Var så god!"

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under titeln Odygdens belöning för att markera tioårsjubileet för AB Industri- & Reklamfilm (Irefilm). AB Svea Film hann dock före med sin Odygdens belöning, som fick premiär tre veckor före denna film. Därför nödvändiggjordes titelbytet.

Vissa källor anger att Arthur Spjuth skulle varit filmens arkitekt.

Filmen var en rutinprodukt av herrar Ragnar Arvedson och Börje Larsson som hade samarbetat om manus för Irefilm 1936-37 då de tillsammans skapade ett halvdussin flyhänta komedier åt detta bolag. I detta team ingick dessutom ofta Tancred Ibsen och den ständigt verksamme Torsten Lundqvist.

Filmens manuskript uppges bygga på en "utländsk idé", det har talats om en tysk originalfilm, men någon bekräftelse härpå har inte stått att få.

Förlaga

Originaltitel Man braucht kein Geld! (Pjäs)
Författare Ferdinand Altenkirch


Originaltitel Man braucht kein Geld! (Film)
Regi, förlaga Carl Boese
Manus, förlaga Karl Noti
Hans Wilhelm


Inspelning

(våren) 1937 1937
AB Irefilms ateljéer Stockholm Sverige
Strängnäs Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1937-08-20 Olympia Stockholm Sverige 79 min
1937-08-20 Roxy Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1998-07-22 SVT1 Sverige 75 min
2003-10-14 SVT1 Sverige 75 min
Urpremiär 1937-08-20 Olympia Stockholm Sverige 79 min
1937-08-20 Roxy Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 2007-03-19 SVT1 Sverige 75 min

Musikstycken

Originaltitel Mandom, mod och morske män
Textförfattare Richard Dybeck (1858)


Ämnesord

Aktier
Avtäckning
Bank
Bankdirektörer
Gruvor
Ingenjörer
Knapp/samlande
Kredit
Lån
Malm
Staty
Strängnäs
Svenskamerikaner
USA

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2142


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2157


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Lyckliga Vestköping
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 154 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 154 s. + rollista på insidan av pärmen.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 18
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?